Lulanje na beton na zemljo pa ne

Lary · 2380

Lary

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
: 20 Marec 2014, 14:53:58
Pozdravljeni!
Imam 3 mesece staro samičko mešančko in imam en problem. Psička se zaveda da ni prav, da kaka notri. Lula na plenički, vendar ko, ji nekdo ne, da pozornosti recimo, da pač smo v zgornjem nadstropju ona pa v spodnjem se bo zanalašč pokakala na tepih. Drugače pa če bo nekdo dol bo prišla in prosila za it ven opravit potrebo. Kako, da vstavimo to vžaljenost?

Drugi problem, ki ga pa imam je to, da na začetku ko smo jo prinesli domov je takoj kakala in lulala na zemljo pred hiso. Zdaj pa je zacela kar opravljat potrebo na beton (večina parcele pred hiso je beton in okoli malo zemlje), in na zemljo pa sploh ne, oz. vsako toliko se polula. Kako da odpravimo to tezavo, ima kdo kakšno idejo?



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 20 Marec 2014, 15:26:27
Nasveta sicer nimam, ker nisem že imela mladiča (oz. nazadnje pri 5 letih  :P ), me je pa ta del zmotil:
Citiraj
da pač smo v zgornjem nadstropju ona pa v spodnjem se bo zanalašč pokakala na tepih. Drugače pa če bo nekdo dol bo prišla in prosila za it ven opravit potrebo. Kako, da vstavimo to vžaljenost?
Mislim da ji malo preveč človeških čustev pripisujete. Meni se zdi da tukaj ni kaj dosti na užaljenosti, ampak ne razume da to da ne sme noter velja tudi ko vas ni zraven, nima koga prositi za ven, ali pa je preprosto še malo v strahu ker vas ni zraven in ''se spozabi''. Ugibam, ne vem kaj je res, ampak užaljena pa ne bi rekla da je.  :)



BlackSwan

  • Gost
Odgovori #2 : 20 Marec 2014, 15:56:53
Mogoče jo lahko naučite, da pocinglja z zvončkom, ko mora ven - bo mogoče tako prosila tudi, ko vas ni spodaj (se strinjam z airdale10, verjetno le ne ve, da mora opozarjati oz. počakati tudi, ko vas ni zraven)? Pa vedno nesreče počisti tudi s kisom, drugače psička zavoha in misli, da je to pač njen wc.

Glede lulanja na beton pa - vsakič, ko začne, mirno reči 'ne', jo dvigni (nehajo lulat, če jih dvigneš :D) in prestavi na zemljo, ko dokonča tam pa ogromno navdušenje in hvaljenje (splača se ti tudi vedno uporabiti isto besedo, se bo naučila lulati/kakati na ukaz). Lahko ji daš tja eno od starih umazanih pleničk (kjer bo zavohala svoj urin, tja bo verjetno šla).

Mojemu se zjutraj včasih zgodi (če ne gre lulat točno takrat, ko greva spat, ampak prej, ali če se obiram pri vstajanju), da komaj drži, pa me na štriku skoraj potegne do vhodnih vrat (je enkrat še srečal očeta pa se je od veselja polulal kar na štenge tik pred vhodnimi vrati xD), potem se pa polula kar pred vhodnimi vrati na beton :D Tako da, če vidim, da ga že ful matra, ga kar odnesem čez vhodna vrata na travo.. Pa drugače že zna na ukaz, samo ne more še držati dolgo, zato se to dogaja samo zjutraj :D.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3 : 20 Marec 2014, 16:11:14
O sobni čistoči je že ooogroooomnooo napisano.  :)
Lula na tepih-ker le ta vpije urin in je takoj spet čisto. Sicer je pa velika žalost, da imate okoli hiše beton in ne zemlje, trave, dreves-sploh, ko so višje temperature je to pravi blagoslov.

Preprosto-psičko nesite na travo in počakajte, da tam naredi lužo/kupček. Tako bo sčasoma skapirala, da beton ni idealno mesto za opravljanje potrebe.

Mladičko lulajo/kakajo po obroku, po pitju vode, med intenzivno igro, po igri, ko se zbudijo. Če jo boste dosledno vsako uro za 10-15 minut peljali ven-nesreč sigurno ne bo. Sama naj bo takrat, ko je utrujena, s prižganim radiom,  s primernimi igračami okoli sebe in kakšni žvako/žogo s priboljški-vse, da se zamoti. Lahko tudi ogradite del sobe, kjer bo kadar je sama. Na samoto jo navajajte postopno-po minutah in ne kar za uro, dve, tri.

Brez NE in FUJ...Lulanje/kakanje je fiziološka potreba. Na vas je samo, da poskrbite, kje se to opravlja.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


BlackSwan

  • Gost
Odgovori #4 : 20 Marec 2014, 17:03:15
Mimogrede, glede na to da pišeš v drugi temi, da ima drisko - verjetno res ne more zadržati in gre zato na tepih?
Moj je imel en dan drisko (zaradi preveč telovadbe) pa sva mogla ven dobesedno vsako uro, drugače gre pa 2-3x na dan.
Mogoče ne bo več toliko nesreč na tepihu, ko ne bo več imela driske.



Lary

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 20 Marec 2014, 18:19:51
Ponavadi ko ne zdrzi lula na pleničko in kaka tudi tam. Sklepala sem, da to naredi zanalasc na tepih, ker ko je sama doma opravi na pleničko ko pa smo doma  vendar ne blizu pa na tepih.. Tako sem sklepala, da to naredi nalasc.

Je zemlje okoli in je senca, na sredini pa je beton.

Kis ze uporabljam in vse to, da po obroku spanju.. se drzim tega. Sicer trenutno je po malo... Po kaksen briket na 15min tako, da malo tezje racunam kdaj jo peljat. Sicer jo peljemo zjutraj  potem okoli 13-14 in zvecer okoli 20-21 včasih še 17-18, vmes pa jo spustimo še pred hišo.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 20 Marec 2014, 18:42:52
Lary, psi ne počno takih stvari zanalašč  ::) Najprej res poštimajte zdravje, ker sigurno to ni plus za učenje sobne čistoče. Pri mladiču pač ne moraš računat na čudeže čez noč. Razlika kako in kje opravi glede na vašo prisotnost je bolj zaradi tega, ker ima preprosto preveč stvari na katere se koncentrira.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.