Ostale živali > Ostale živali

Ribnik

(1/4) > >>

mary:
Ker smo se odločili, da bomo prenavljali vrt, sem dala predlog, da bi na vrtu imeli tudi majhen ribnik. Ker pa glede ribnikov ne vem prav veliko, bi bila vesela vaših izkušenj, predlogov...

Torej kaj je treba vedeti o ribnikih preden ga imaš, kako ga graditi, kakšne ribe, rastline naseliti vanj...
Sicer sem že precej prebrala na intrnetu, pa vendar me zanimajo vaša mnenja.

LP

rina:
Mi imamo na vrtu ribnik in ti lahko povem nekaj malenkosti.

Preden začnete graditi ribnik, si vse dobro zamislite in načrtujte. Vse; obliko, globino (da ribe prezimijo mora biti globok vsaj 100 cm, še bolje 120), police za rože in lokvanje (torej morate imeti približno v glavi kakšne rastline boste imeli), ali bo ribnik samo za gledat ali tudi za plavanje, ali bo iz betona ali folije, če bi radi imeli recimo poseben del za želve... Ribnika se ne da kar tako popravljat.
Mi smo se ušteli, ker imamo premajhne police za rastline in lokvanje.

Treba je izbrati prav kraj. Ne preveč v senci, pa tudi ne non stop na soncu, ker je potem veliko alg.

Najpomembnejša stvar v ribniku je vzpostavitev naravnega ravnovesja. To dosežemo z dobro filtracijo in pretokom vode (mi imamo doma narejen filter, pa močno črpalko), na začetku pa je zelo pomembno, da v ribnik nasadimo čim več rastlin, predvsem takih podvodnih, ki proizvajajo kisik. Šele po nekaj mesecih naselimo živalske organizme. Od rib so najbolj priporočljive zlate ribice. Zdržijo velika nihanja temperature (pozimi voda zamrzne, poleti pa se veliko segreje) in niso tako občutljive glede kisika.

RASTLINE
Rastline so zelo pomemben del ribnika. Najpomembnejše so podvodne saj proizvedejo največ kisika, s tem pa omogočajo življenje ribam in drugim organizmom. Pri nas se na žalost vsako leto znova in znova trudimo da bi se končno "orng" prijele, ampak bolj kilavo rastejo.. :-\ Verjetno imamo zato tudi preveč alg.
Lokvanji so koristni, ker dajejo senco. To je pomembno poleti, da se ribe lahko kam umaknejo pred soncem, pa voda se manj segreje. Pa še lepi so kadar cvetijo. Treba jih je pa vsakih nekaj let presaditi.
Obrobne rastline imajo korenine v vodi, liste in cvetove pa nad gladino. Lepo poživijo obalo. Pri nas smo se ušteli, ker imamo zelo majhne police in zato samo nekaj košar.
V močvirniku pa rastejo rastline, ki potrebujejo stalno vlažno zemljo. Pri nas je močvirnik narejen kot plitek del ribnika, ki je od ribnika ločen z majhnim prehodom, nabasanim s kamni in peno. Voda torej teče skozi ta del, zemlja in ostala umazanija pa ostane v močvirniku.
Plavajoče rastline imajo podobno funkcijo kot lokvanji, delajo senco. Govori se, da ko imaš enkrat vodno lečo, se je ne znebiš. Pri nas so vso pojedle ribe. Mogoče smo imeli napačno vrsto.

ŽIVALSKI ORGANIZMI
Od rib so najbolj odporne (in meni najlepše) čisto navadne zlate ribice. Potem pa imamo še polno mutiranih pasem (razne pajčolanke, teleskopke, šibunkini...). Šibunkini samo drugače obarvani (moder pigment, ki po izkušnjah v nekaj letih zbledi in riba ni več tako lepa kot takrat, ko smo jo kupili) in lahko čisto normalno živijo. Nekateri imajo daljše plavuti, ampak to ni tako grozno kot pri pajčolankah. Te imajo dvojne repe in skrajšano telo (posledice slabša in težja prebava), zato so ovirane pri življenju in bolj občutljive. Vseeno pa lahko dokaj normalno živijo v ribniku. Tiste najbolj mutirane zlatke (teleskopke..) z izbuljenimi očesi, brez nekaterih plavuti itd, pa so že taki izrodki, da ne živijo dolgo tudi v idealnih pogojih. :(
Mi imamo večinoma normalne zlatke, nekaj šibunkinov, in mislim da eno pajčolanko (od 5). Mislim da so samo šibunkini kupljeni. Ostale ribe smo dobili iz drugih ribnikov, ali pa smo jih odrešili premajhnih akvarijev. Nekaj pa jih je domače reje. :)
O jesetrih si lahko nekaj preberete tule. Prodajajo jih pa v skoraj vsaki štacuni z opremo za ribnike. ::) >:(

Razne male živalice, majhni raki (ne tisti potočni, potočni naj ostanejo tam, kamor spadajo), hroščki, polžki, vodni drsalci in ostala golazen, je samo dobrodošla. Te živali se večinoma same naselijo in nujno potreben del tega majhnega ekosistema.

Dvoživke, še posebej žabe, običajno motijo vse ljudi naokoli. ;D ;D Regajo namreč, še posebno ponoči. ;D So pa zelo koristne. Hranijo se z ličinkami komarjev in ostale golazni, z vrtnimi polži... Pri nas imamo veliko žab, komarjev pa poleti ni nič več kot drugje.


VZDRŽEVANJE
Vzdrževanje zdravega ribnika niti ni tako zahtevno. Včasih je treba presaditi ali razredčiti kakšno rastlinje, poleti doliti vodo, ki je izhlapela, odstraniti kakšno algo. To je pa tudi večinoma vse.
Rib ni treba hranit vsak dan 2x, čisto dovolj je nekajkrat na teden. Tudi če rib (zlatk) nikoli ne bi nahranili, ne bi kar pomrle. Veliko hrane same najdejo v ribniku, ta hrana je tudi bolj zdrava od industrijsko pripravljene.
Ribnika ni treba vsako leto spraznit in očistit. S tem lahko podremo ravnovesje, zato se to dela samo kadar je res potrebno (približno na 4 leta).

To je tak povzetek biološkega dela. Za tehnični del (črpalke, filtri, osvetljava itd) pa bi bilo bolje vprašat kakšnega moškega. ;D Jaz sem lani, ko sem pred zimo rezala neko močvirsko travo, ponesreči prerezala še kabel od luči. ::) ;D

lp, rina


+1 točka

*nastja*:
Naši skoraj sosedi imajo tudi ribnik. Na žalost kupljen v interšparu, globok pol metra, pa notr 18 zlatk. V glavnem premalo placa, nobene rastline. Mislim da se je na kamnih malo algic nabralo.
Okoli je nekaj lučk, pa še to so navadne, ki so bile tudi prej tam (preden so kupli ribnik).

Ribice so se mi zdele zelo boge ker so jih imeli v ribniku tudi ko je bilo zelo zelo mrzlo, na vrhu se je nabral led, nekaj centimetrov ..

ko sem šla pa še enkrat mimo so pa na ribnik nakidali 2 metra velik kup snega in seveda nisem vedela a so ribice še vseeno notri ali so jih prestavili. Sedaj pa je spet vse okej, oz. so preživele vse ribice in so spet v ribniku. V bistvu pa ne morem rečt da je vse vrdu ker nimajo rastlin in nimajo zatočišča. Ker so notri samo kamni.

Drugače si pa tudi jaz želim ribnik, pa ribice seveda, in bi pač rada vse to orng nardila. Ampak sej veste. Ko bo Indiju vroče, se bo šel še skopat notr, pa mi po možnosti še kakšno ribico poje.

Ko sem kupovala hrčka v Hočah (to je bilo že par let nazaj - hrček mi je pobegnil 3× iz kletke, ker so bile luknjice na pokrovčku prevelike - pa tako so mi zatrjevali da ne bo mogel ven), sem videla da imajo tam tudi ogromen ribnik. Notgri pa nekaj zlatih ribic, ki so zrasle in so ogroooomneeeeee. Torej pomeni, da zlata ribica zraste pač toliko kot ima prostora. Če živi v bučki je manjša, če pa v ribniku pa večja.

Rina; koliko zlatk pa imaš ti .. ali so velike tako kot bi bile če bi bile v akvariju ali so zrastle. Ker ona v Hočah so velike pol metra.

Rina, ti ki se bolj spoznaš na ribice, a je možno da sploh zlatka zraste tako .. 50 cm. Ali pa je ta "ribica" katera druga vrsta in sploh ni zlatka.

Mary: no želim ti, da bi napredovali, da bi kmalu dobili ribnik, da bi primerno skrbeli za ribice, da bi imele primerne pogoje za življenje ....
Aja .. ali nameravaš kupit ribice v trgovini (ne priporočam - obe moji zlatki  sta poginili po enem letu ali dveh, neznan razlog) ali pri vzreditelju ribic.

Lp, Nastja

+1 točka

mary:
Hvala obema za odgovore.


--- Citiraj ---Mary: no želim ti, da bi napredovali, da bi kmalu dobili ribnik, da bi primerno skrbeli za ribice, da bi imele primerne pogoje za življenje ....
Aja .. ali nameravaš kupit ribice v trgovini (ne priporočam - obe moji zlatki  sta poginili po enem letu ali dveh, neznan razlog) ali pri vzreditelju ribic.

--- Konec Navedka ---
Zaenkrat sem itak še v fazi nabiranja informacij ;) Ko pa bo ribnik pa bom seveda kar najbolje poskrbela zanj in za ribice.


Me pa še nekaj zanima glede velikosti ribnika. Zanima me koliko je lahko velik najmanjši ribnik, v katerem so še dobri pogoji za življenje. Vem pa, da čimvečji je, bolje je ;) Za globino je rina že povedala da najmanj 1 meter, kaj pa širina in dolžina?


Lp

rina:
Saj načeloma lahko ribe čez leto čisto lepo živijo tudi v tistih malih plastičnih ribnikih. Samo filtracijo jim moramo zagotoviti in pozimi seveda primerno prezimovanje.
Bučka nikakor ni primerna za nobene ribe!!! Zlate ribice rabijo kar velik akvarij in niso tako nezahtevne akvarijske ribe. Čeprav izgleda da so v bučki ali majhnem akvariju zadovoljne, so pod stresom, ki prinese bolezni in prezgodnje smrti.

Drugače pa, ja, zlata ribica lahko zraste do pol metra. Sicer bolj redko, ampak zraste. Drži tudi to, da v akvariju ne bo veliko zrastla. Seveda, saj ne more. Zato se meni zdijo premajhni akvariji mučenje.

Obstaja pa še ena vrsta, primerna za ribnike. To so koi krapi. Od zlatk jih ločimo po majhnih brčicah okoli ust. Koi lahko zrastejo tudi do 1 metra. Nekateri so še takih lepih kovinskih barv. So pa dražji od zlatk. Tiste tavelike ribe v Hočah so bili vrjetno koi. Aja, koi so pač večji od zlatk, zato rabijo tudi večji ribnik (za akvarij sploh niso!), pa tudi malce bolj so občutljivi na pomankanje kisika.
Pri nas jih nimamo. Smo imeli 3, pa so poskakali iz vode. Ne vem zakaj. Saj tako malega ribnika pa spet nimamo.

Aja, kot je že Nastja rekla, nakupa rib v trgovinah ne priporočam. Lahko dobiš bolne ribe, ki zaradi zamenjave okolja poginejo. Lahko prineseš kakšno bolezen v ribnik... Najbolje je vzeti ribe od kakšnega, ki ima domač podmladek. Kakšno zlatko se lahko dobi tudi pri nas. ;)

Nastja, veš da ne vem koliko rib imamo... Tam okoli 30... Ampak vse ločim med sabo in opazim če kakšna manjka. Letošnjo zimo je odšel en samček, z nežnimi oranžnimi lisami na beli podlagi. Pa malo daljši rep je imel. Mi je res žal da ga ni nikjer več. :(

Mary, naš je dolg 4 m in širok 3. Približno. Lahko bi bil za meter krajši in ožji, če bi bil pa še več, bi moral imeti pa že ful navpične stene in bi najbrž čudno izgledalo. Katere bi bile res minimalne mere pa ne vem.

lp

+1 točka

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo