razglistiti mladicka

mskrbecz · 8361

mskrbecz

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
: 27 Julij 2014, 10:11:19
Zivjo

Imamo pasjega mladicka ki ima 7kg. Z mamo sta bila nekaj dni nazaj pri veterinarju da je dobil ampulo za bolhe in tabletko za gliste. Na zalost se mama ne spomni kaj je veterinar rekel kdaj naj tabletko dobi in koliko. Mladicek je star 2 meseca in pol, pri nas pa je ze 3 tedne. 4.8 ima naslednje cepljenje za kuzne bolezni. V leglu je bil razgliscen redno. Mi lahko kdo pomaga kdaj in koliko tabletke naj dam mladicku?

Hvala



margiela

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 27 Julij 2014, 13:17:51
Če se prav spomnim, mu daš celo tabletko (te grejo po kilaži, na vsakih 10kg). Potem pa poglej njegov iztrebek; če bi bile vidne gliste, boš morala nazaj po več tablet. Jaz sem svojemu tabletke kar potisnila v gobček, čim globje (kot mi je pokazal veterinar). Če te možnosti nimaš, mu probaj vmešati med brikete.



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 11 April 2017, 08:41:35
Pozdravljeni,

mi pa imamo malce težav. Doma imamo psičko staro 3 mesece. Že pred cca 3 tedni smo bili pri veterinarju, zaradi driske. Dobili smo antibiotike za črevesje, antiparazitike Zantel in dietno hrano Royal Canin za prebavne motnje. Zadeva se je potem kar ok zrihtala. Nato smo začeli z uvajanjem nove hrane (TOTW) in zopet je bilo mehko blato. Vmes smo jih probali še nekaj-podobno. Prejšnji ponedeljek smo nato kupili Ontario sensitive za mladičke z jagnjetino in rižem. Izgledalo je precej obetavno do petka, ko je po veterinarskih navodilih dobila še eno tabletko proti parazitom Zantel. Od takrat imamo same probleme. Blato je večkrat mehko. Brikete smo začeli kombinirati z rižem-včasih je ok, včasih ni. Najbolj pa nas moti sluz, ki se pojavla na blatu. Včasih pa po tem, ko se pokaka da ven samo še sluz. Včasih je slabše, včasih boljše-včasih je sluzi ogromno, včasih nič.
Skrata zaradi omenjenih težav smo se oglasili pri veterinarju že v soboto. Kupili smo tudi probiotični prah Fermaktiv. Potem je bilo cca pol dneva spet ok, pa spet ne. Zvečer je bila kar napihnjena, ponoči se je dvakrat pokakala in izločila še naknadno kar precej sluzi. Danes je suhica.
V ponedeljek bi morala biti še 3. cepljena proti kužnim bleznim pa sem cepljenje prestavila na sredo (se pravi jutri).

Ne vem popolnoma kaj narediti. Občutek imam, da ji je tabletka zelo razdražila črevesje. Veterinarka nam je rekla, da naj s probiotiki poskušamo 14 dni, sicer blato na preiskavo. Je kdo imel podobne izkušnje? Ne bi je rada dodatno filala z raznimi antibiotiki. Danes zjutraj sem ji dala ponovno Royal Canin dietno hrano za prebavne motnje, kolikor mi jo je še ostalo in jo pomešala z Ontario briketki. Problem Royal Canina je, da ni namenjen mladičkom in tudi ne vem, če je dolgoročno priporočljivo, da je na njem.

Prosila bi, če lahko kdo s podobnimi izkušnjami še kaj pove. Kako narediti z razgliščenjem pred cepljenjem za steklino? Veterinarka nam je v soboto svetovala, da jo čez 14 dni ponovno razlistimo. Naj še povem, da je bila psička že dvakrat razgliščena v leglu. Po prvem obisku veterinarja je dobila dozo 5 dni zaporedoma po polovico tabletke Zantel in čez 14 dni še enkrat po polovičko tablete. Mislim, da se kar malce bojim ji ponovno dajati omenjene tableke. Bomo vsekakor še jutri vprašali veterinarko. V soboto smo govorili z njo in nam je bilo rečeno, da jo lahko cepimo, kljub sluzi in da je za nastalo situacijo po vsej verjetnosti kriva tableta. Me je pa malce zmotilo, ko je psička dobila prve doze tablet je imela 2.5kg, dobivala pa je dozo za 5 kg. Sedaj ima 4.2kg. Verjetno tudi zato, ker se tabletk ne da dati na četrtinke. Prosila bi za vsakakršne informcije. Sicer je psička živahna, ješča, edino ko poje izgleda normalno, ko iztrebi pa je včasih kar suha.

Hvala in Lp, 1_girl



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3 : 11 April 2017, 09:11:10
Mladičke oz. pse vse tja do 6 meseca se razglisti vsak mesec, obvezno pa kake 3-4 dni pred cepljenji. Potem pa nekako na 3-4mesece. Toplo priporočam, da se potrudiš in navajaš, da se s tal ne pobira hrana in ostala svinjarija, čedalje več tečajev za mladičke ima tudi v tečajih razne vaje.

Za razdražen želodec in pri kurah antibiotikov- 3 mesece probiotikov. Katere-lahko kupuš na veterini, lahko vzameš Probio od Nutrilaba, primerjaš in doziraš.

Ne vem kako velik je tvoj pes ampak po občutku. 1 čajna žlička trpotca, namočeno v hladno vodo (majhna kavna šalica), pustiš da nabrekne, želira in 2x dnevno vmešaš v obrok, prav tako čajna žlička zmletega lana, preliješ pa z vrelo vodo 2x dnevno.

Prehrana-ne eksperimentiraj s tem in onimi. Orijen je zelo močna hrana, morda tvojemu psu ne ustreza, morda mu kaka sestavina ne ustreza. Sama bi šla na enostavne brikete (zmerna vsebnost vsega in čim manj različnih sestavin noter) prav tako s priboljški-ne dajaj raznih salam in hrenovk, ker so zelo začinjene, vsaj zaenkrat ne.

Lahko se lotiš tudi doma pripravljene hrane, izločevalne in postopno ugotavljaš.

Stres, živciranje, razburjanje tudi močno vpliva na prebavo in kožo. Premisli, so stvari ki minejo s časom, umirjenim okoljem, ukvarjanjem in so stvari kjer je kak zeliščni preparat (baldrijan, melisa...) dobrodejen.

Če je iztebka veliko, mehko, če pes hujša-pa bi sam anajprej izključila parazite, alergije, zatem pa preverila kako je s prebavnimi encimi.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 11 April 2017, 09:22:47
Saj nismo imeli Orijen, ampak Ontario sensitive hrano za mladičke. To mislim, da je bila med prvimi, ki ji je nekaj dni ustrezala(do tablete proti parazitom). Pribolškom absolutno ni, edino včeraj je dobila pikico banane in pa bikovko, ko nas ni bilo, da se je malce zamotila. Sicer tudi tega ne dajemo, ko ima probleme. Salame, sladkarij itd. itd še nikoli niti poskusila ni z naše roke. Imamo pa nekaj težav s pobiranjem po cesti. Se sicer počasi izboljšuje, ampak včasih pa še vedno kaj tako hitro snede, da komaj zaznaš. Bi lahko morda dobila kakšen nasvet kako jo odvaditi tega? Namreč jedla bi vse-čebulo, česen, limono vse kar ji pride pod gobček. Pa potem skušamo reševati zadevo, da ja ne poje. Na živce nam gre tudi, da v naši soseski nekdo konstantno meče razno hrano ven (salame, kruh, kosti itd.) in potem moramo vsako sekundo imeti oči na njen, da kaj ne najde.
Se pravi kljub vsemu naj razgliščam naprej? Ker reakcija se je pojavila ravno po vzeti tabletki? Tudi veterinarka je rekla, da je to verjetno razlog za nastalo situacijo. Bom poizkusila tudi z naravnimi pripravki. Smo že kuhali kakšna dva tedna nazaj, kot dodatek k Royal Canin briketkom smo dali sardele, katere smo očistili kosti, brokoli, cvetačo in korenček. Je bilo povsem ok, ampak to je le kot dodatek k briketkom. Pa saj pravim, do petka ni bila prisotna sluz v blatu. Prisotna je od tabletke naprej. Probiotike smo ji že vpeljali v prehrano, ampak se mi zdi, da po njih precej prdi. Bomo pa še vztrajali nekaj časa. Pred petkom smo sicer imeli težave s prebavo, ampak nikoli ni bila prisotna sluz. Smo popolnoma zmedeni. Mislim da najbolje, da še malce vztrajamo in upamo, da se vseeno vse skupaj normalizira. Jutri pa se še pogovorimo z veterinarko.

Hvala za pomoč in bomo poskusili, še z naravnimi prpravki, ki ste jih navedli.

Hvala in Lp, 1_girl



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 11 April 2017, 09:45:33
Seveda s pobiranjem s tal poskušamo s preusmerjanjem pozornosti, nagrajevanjem, če gre mimo kakšne stvari itd. itd., se mi pa še vseeno zdi, da ji je pač tisto na tleh bolj všeč, kot tisto kar ji mi damo. :) Zaradi problemov s prebavo tudi še nismo poskusili z raznoraznimi priboljški, ampak kot le te dobiva ponavadi briketke. Včasih te, ki jih je vsak dan, včasih pa kakšne druge, da je malce bolj zanimivo.

Sestavine Ontario hrane, ki jo psička sedaj prejema:

SESTAVA
posušena jagnjetina (27%), riž (20%), grah, piščančja maščoba, riževi otrobi (8%), puran (5%), sušena jabolka, pivski kvas, ribje olje, sušeno korenje, manan-oligosaharidi (210 mg/kg), frukto-oligosaharidi (140 mg/kg), mešanica morskih alg, komarčka, timijana, cimeta, janeža, klinčkov, rožmarina in juke (120 mg/kg).

ANALITSKE SESTAVINE
Surove beljakovine 29%, Vsebnost maščobe 18%, Vlaga 10%, Surovi pepel 7,8%, Surova vláknina 3%, Kalcij 1,6%, Fosfor 1,3%, Natrij 0,3%, Magnezij 0,08%

NUTRITIVNI DODATKI NA 1 KG
Vitamin A (E672) 22000IU, Vitamin D3 (E671) 2000IU, Vitamin E (α-tokoferol) (3a700) 600mg, Vitamin B1 1,5mg, Vitamin B2 5,5mg, Vitamin B6 (3a831) 1,5mg, Vitamin B12 0,06mg, Cink (E6) 115mg, Železo (E1) 100mg, Mangan (E5) 50mg, Jod (E2) 0,9mg, Baker (E4) 20mg, Selen (3b8.10) 0,28mg. Vsebuje v EU odobrene antioksidante.

 
Naj omenim, da smo bili prejšnji teden (ko smo uvedli omenjeno hrano) presrečni, ko se je drekec zmanjšal, bil v večini primerov kompakten(oz nikoli ni bilo driske. Smo ugotovili, da če ponoči spi in gre zjutraj recimo kakati, je bil vedno lepo kompakten drekec, če pa je kmalu po hrani šla, je bil bolj mehak, ni bilo pa driske.). Celo ponoči ni šla kakati, kar se je do takrat ponavadi dogajalo. Sedaj je pa prišlo do tega.

Hvala in Lp,
1_girl



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6 : 11 April 2017, 10:44:06
Poguglaj za "It's your choice", https://www.youtube.com/user/kikopup/search?query=leave+it
Izberi si dobro šolo, inštruktorje, kjer se s psi vsaj v prvem pol leta ne ubada z vajami poslušnosti ampak točno-puščanje nesnage na tleh, igra z vodnik, pozornost, ohlapen povodec...

Pes je pa od kod? Kvalitetno rodovniško leglo, dobro okolje, genetika? Al slabši možen štart, slabš genetika, po možnosti iz pasjih tovarn? Če je drugo-pol se z veterinarjem fejst pogovori kaj in kako, na kaj gledat, kako vzdrževati imunski sistem, kakšne ima izkušnje in pri inštruktorjih tudi.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 11 April 2017, 12:25:23
Pes je mešanec, rešen mladiček mame brezdomke, ki je bila najdena breja. Sem striktno proti pasjim tovarnam ter vsakakršnemu neprimernemu služenju z mladiči in sem bolj nagnjena k pomoči brezdomčkom. Že v preteklosti smo imeli dva rešenčka, z njima ni bilo podobnih težav, zato pa sprašujem če je morda kdo imel podobne težave. Smo bili že pri veterinarju-ugotovljeno ni bilo nič presenetljivega. Sama sumim tablete za razgliščenje in si nekako ne upam več dati te vrste tablet. Ali obstajajo kakšne bolj prijazne tablete za črevesno floro? Pred cepljenjem proti steklini se nagibamo, da bi raje namesto tablet, dali pregledati blato in potem urgirali, če bo potrebno.
Lp



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #8 : 11 April 2017, 13:38:18
Ja bošček.. Je za probat kake druge tablete za gliste, čeprav verjetno nobene niso ravno telesu prijazne, in pa vsaj nekaj časa ta veterinarski royal canine, brez raznih priboljškov ali dodatkov (probiotiki so ok). Toliko da se vse skupaj umiri + kak teden, potem pa počasen prehod na izbrano hrano.

Čeprav je pa zdej tud že tolk razglistena, da ne vem če bi ji spet tableto dajala. Ali jo sploh cepila že v sredo.



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 11 April 2017, 16:11:48
Ja saj to.. Sicer je psička polna energije, z vsemi bi se igrala, doma nagajala, hodila naokoli itd. Je pa res, da ko je v petek zjutraj dobila tabletko za zajedalce, je bila tisti in naslednji dan izredno nemirna. Sploh se ni morala umiriti in zaspati, ampak se je kar naprej premikala, grizla, lizala, iskala pozornost itd. Tudi ponoči. Vmes tudi nekajkrat podrajsala po tazadnji. V nedeljo je bilo s tem že bolje(se je umirila), edino še prebava ne štima povsem (čeprav sedaj popoldne ponovno ni bila prisotna sluz, ampak to se je že zgodilo, ko smo mislili, da se je že zaklučila, se je ponovno pokazala. Vseeno upamo, da je tokrat zadnjič).
Cepljenje naj bi imeli že v ponedeljek. V soboto sem izrazila dvom glede ceplenja pa je veterinarka rekla, da se jo lahko cepi in da ni problema. Ponedeljkovo cepljenje sem potem vseeno raje prestavila (zaradi stanja psičke, kot tudi zato, ker bom v četrtek in petek cel dan doma, če bi slučajno prišlo do kakšne reakcije). Je pa v ponedeljek minil natanko en mesec od zadnjega cepljenja kužnih bolezna in sprejemnica je rekla, da kakšne 2-3dni ni problema zamaknit, da se pa ne priporoča 1 teden npr. Steklino bomo obvezno cepili pozneje, nekje pred 4. mesecem, ker je ne bi radi sedaj še s tem obremenjevali.

Teh tabletk me je pa malce strah sedaj ja. Po svoje bi pred steklino skoraj raje dala blato na preiskavo, ker se mi resnično ne zdi smiselno jo še enkrat čez 14 dni matrati s tem. Vendar vseeno potem nevem kako naprej, ker vsak mesec verjetno ne bomo mogli dajati na preiskavo.

Hvala in Lp :)



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #10 : 11 April 2017, 16:38:05
Dober plan zaenkrat  :) Za naprej ji pa prvo prebavo zrihtaj, potem pa verjetno tudi ne bo take panike s temi tableti, saj je velika možnost da je za vse tole res kriv stres. Pa čist odkrito  :-[, js sm šele pred kratkim zvedla da je mladiče priporočljivo razglistiti 1x mesečno..



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 13 April 2017, 16:11:03
Evo zaenkrat se javljavo, da je precej bolje :) Včeraj smo potem obiskali veterinarja. Po pogovoru je rekel, da Zantel pač ne bodo primerne tabletke za našo psičko in da v prhidonje obvezno drugo. Jo je tudi celovito pregledal (temperatura, trebuh, srce, ušesa, analne vrečke) in nam glede na to, da je bilo z ostalim ok svetoval cepljenje. Psičko smo cepili-cepljenje je dobro prestala. V torek zvečer smo potem zopet kupili Royal Canin Gastro intestinal, tokrat v različici Junior, ki pa psički ni ustrezal (driska se je še poslabšala). Zanimivo, ker ji je za odrasle pse ustrezalo. Tako, da smo se od včeraj odločili kuhati riž, brokoli, cvetačo, korenje in sardele. Vmes primešamo čisto malo briketkov Ontario in probiotike. Blato sicer še ni v nulo, še vedno je mehko, ni pa več driska.Sluzi danes nisem opazila in psička zvečer ter ponoči ni šla na blato(kar je že pravi čudež v primerjavi s prejšnjimi dnevi). Tudi čez dan je zaenkrat šla le 2x, kljub temu da je danes že 3x jedla. :) Smo se pa dogovorili, da če se popolnoma ne zrihta, damo naslednji teden blato na celovit pregled (paraziti+bakterije) in tudi že dobili lončke za zbiranje. Skratka smo zelo zadovoljni z obiskano veterinarko in upamo, da tole dokončno porihtamo. :)

Hvala in Lp



1_girl

  • *
    • Prispevkov: 90
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 30 Maj 2017, 08:18:00
Zivjo,
evo pa se spet jaz javljam. :) Psička je imela sedaj kar nekaj časa mir s prebavo (nikoli nobene sluzi). 12.5.2017 je bila nazadnje razgliščena, od cca začetka maja ali še prej ni bilo težav več s prebavo (razen morda ob zaužitju kakšne druge hrane, ni bilo pa sluzi) . Včeraj pa se ji je iznenada ponovno začela pojavljati sluz. Sedaj pa ze res sumimo, da gre za zajedalce, ker se je enkrat vse skupaj prenehalo ravno po tabletki. Sedaj nismo delali menjav hrane itd. Skratka-ali lahko tableto dobi že prej? Vem, da naj bi se razgliščalo enkrat na mesec do 6 meseca, naša bo kmalu stara 5 mesecev.  Do sedaj smo razgliščali nekje na 14 dni, tokrat pa sem rekla, da bi počakali do enega meseca, da ne bi preveč obremenjevali organizma, ampak zaradi sluzi v blatu bi skoraj raje prej..

No saj bomo šli še do veterinarja po tabletke, ampak sem prepričana, da bodo tam rekli, da ni problema in da lahko. Bi pa še vseeno raj slišala od kakšnega lastnika mnenje, ker sem še vedno mnenja, da te tabletke niso ravno nedolžne. Ampak v takem primeru nam kaj drugega ne preostane. :) Tudi zaradi nas, da ne bi tudi mi kaj staknili. :)