Sprehodi mladickov, ki niso skodljivi za sklepe

rosa · 53352

newfka

  • Newfs! I love them!!!
  • *
    • Prispevkov: 827
    • Točke: 15
  • Newfing through life!
Odgovori #90 : 02 Junij 2006, 16:58:16
Na nekem ameriškem njufi forumu so vsi lastniki njufkov striktno proti hrani large breed puppy. Večinoma uporabljajo kar large breed adult ali pa kar navadne verzije hrane, se pravi nič large breeda.
Njihovi argumenti so podobni, kot ste jih navedli že nekateri tukaj. Hrana ima preveč kalcija in predvsem preveč beljakovin, oboje pa pospešuje rast mladičkov. Zaradi hitrejše rasti prihaja do šibkejših in slabo razvitih kosti. Ena izmed forumovk, ki je svojega psa kot mladiča hranila s puppy large breed, je celo prilepila rentgensko fotografijo sprednjih nog svojega psa, ko je bil še na PLB. Na fotki se je videlo prešibka zapestja, zaradi česar je bila noga preveč ukrivljena, in v loku ubočene kosti. Veterinar ji je svetoval, naj takoj preneha s puppy large breed, in ko je začela hraniti z navadno hrano, se je stanje kmalu normaliziralo. Še precej primerov je bilo navedenih in predvsem veliko opozoril pred uporabi large breed hrane, ampak se ne spomnim vsega...
Poleg tega se nekateri sklicujejo tudi na to, da naj hrana large breed ne bi bila primerna za orjaške pasme, velik namreč ni isto kot orjaški. Najbrž se vsi strinjate, da nikakor ni mogoče v isti koš zmetati zlatega prinašalca in bernardinca. Razlike v velikosti in času razvoja so gromozanske.

Glede na to, da vzreditelji njufov v Evropi brez problema uporabljajo large breed puppy za svoje pse, lahko sklepam edino, da ima hrana v Ameriki drugačno sestavo, res namenjeno temu, kar je navedla Lanabela.
Drugače pa nobena hrana nima enakega učinka na vse pse, niti na pse iste pasme in niti na pse iz istega legla.

Lp

Old age means realizing you will never own all the dogs you wanted to.
Joe Gores

http://newfka.deviantart.com


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #91 : 02 Junij 2006, 20:26:41
Newfka! Svojo psico hranim z Puppy large breed od Hillsa in ta hrana vsebuje manj Ca kot ostale hrane od Hillsa in je prilagojena potrebam velikih psov... Zadnjič sem naročila vzorec za Arden Grange in ugotovila da ima precej več Ca in tudi neprimerno razmerje s fosforjem... Sem tudi vprašala zakaj je tako, pa še nisem dobila odgovora... :-\
Ne vem, meni se zdi da ima Hills primerno sestavo za mladiče velikih pasem-manj Ca in beljakovin kot hrana za mladiče manjših pasem... Tudi v primerjavi z drugimi hranami... :-[

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #92 : 03 Junij 2006, 20:52:04
Preverjeno ne pospešuje rasti BOSH. Enkrat sta imeli hkrati z istim samcem leglo moja zlata prinašalka in njena sestra, moji so bili hranjeni z bošem + nekaj doma pripravljene hrane, oni drugi z eukanubo. Pri 6 tednih je bila razlika v teži in velikosti ogromna, več kot  50%. Pri enem letu so bili oboji enako veliki, s tem, da so imeli tatežki bistveno slabše gibanje in slabo razvite mišice, kot mladiči pa so imeli vsi po vrsti vneto pokostnico (od mojih niti eden). Displazije pa kolikor vem niso imeli ne eni ne drugi, saj soo imeli zelo solidni dedno zasnovo.
Prav tako je bil v redu tudi Tehnical. Pa še več drugih, ki pa jih nisem sama preizkusila.


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #93 : 03 Junij 2006, 23:33:27
Dve strani nazaj je bilo nekaj o omejevanju gibanja in displaziji in o tem da se oglašajo takšni z neproblematično pasmo.

Moja pasma (NF) sodi med bolj problematične in trenutno tkam na les z mojim ni nič narobe, ima odlične kolke in prednike z odličnimi kolki. Kot mladička ga nisem znala ukrotiti na noben način zato se mi je prekopiceval, hodil in tekal preko vseh stopnic, bregov (ki jih je v moji okolici 90% ostalo je recimo ravnina). Če danes pomislim nazaj me stiska kaj vse je počel in na njegovo hčerkico, ki je trenutno pri meni pazim kolikor se le da, čeprav ima tudi njena mami kolke A in prav tako vsi njeni znani predniki. Stopnice so prepovedane, dvakrat je skočila iz 60cm kamnite ograje (hiša v bregu in imajo nekaj malega narejeno v obliki "plantaž") pa jo je minilo, ker še ni na dovolj stabilnih nogah da bi lahko lepo pristala + takrat je bila še z Neonom skregana in jo je nekaj z gobcem butal kaj ona hodi po njegovi poti ::).

Edino kar me bega je s čim naj jo hranim. Zaenkrat sem izbrla Royal Canin giant babydog. Ampak vso to sranje okrog tega ali ja ali ne me spravlja ob živce. Posebej zato sem odprla novo temo in če ima kdo kakšen pameten nasvet se priporočam. Vsekakor bo jedla briketirano hrano, ker je še vedno bolj uravnotežena kot večina kuhane (pri nas je bila posledica samo neenakomerna rast pa vseeno naprej nebi tvegala).

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com