Uničevanje reči, ko je sam

mamarozi · 28120

mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
: 19 September 2014, 10:56:15
Pa smo spet tam. Nekaj časa je bilo vse OK, potem je začel uničevati reči po dnevni sobi; knjige, igrače... Omejili smo ga na hodnik in je bilo nekaj mesecev vse OK, par dni nazaj je uničil telefon. Ko sem umaknila vse reči s hodnika, me je včeraj pričakal nagrizen podboj vrat. Pustimo mu dva konga in eno žvečilko. Konga sta bila včeraj prazna, žvečilka nedotaknjena. Sam je max. 7 ur.
Ker je velik pes, vse doseže in lahko naredi veliko škode. Kako naprej? Boks? Kaj pa do takrat? Ne morem ga čez noč dat v boks, med časom navajanja mi pa lahko razbije cel hodnik...
Ima kdo kako podobno izkušnjo? Sicer se ravnamo po vseh pravilih za militev ločitvene tesnobe, nisem pa niti prepričana, če gre dejansko za tesnobo, če ni to dolgčas, jeza...
Je kdo uporabljal kako medikametozno terapijo (pomirjevala, anksiolitike), kako ste se lotili zadeve. Ker...če ne bomo tega mogli rešiti, bo pes moral od hiše. Nikogar nimam, ki bi mu psa dopoldan lahko zaupala v varstvo.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 19 September 2014, 11:12:18
Vi hodite v City dog, k Alenki Spazzapan? Mislim, da je najbolje njej povedat za vaše probleme. In vas bo usmirala kaj in kako naprej.
Za dopoldansko varstvo bi se morda obrnila na profi varuške. Vem za tri, dve sta tudi na tem forumu in se lahko bolje pomenite.
Nina Bešter (Rinchy) in Urška Molnar (1x2xx3xxx)...Obstaja še Lea Leskošek oz. Lepo vzgojen pes, ki je po kopitu CM (pri njemu je delala tudi licenco).

Bi pa vseeno koristilo, da zjutraj in tekom dneva psa maximalno utrudite. Hrt bo z veseljem sprostil energijo v lovu za neko coto privezano na "ribiško palico", koristile bi tudi igre za samokontrolo in učenje trikcev, ki zaposlijo možgane, izboljšajo koordinacijo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #2 : 19 September 2014, 11:12:56
Ja, moja je počela točno take in rešitev je boks. Na boks sem jo navajala res počasi, v njenem tempu, 1 mesec. Med navajanjem pa psa pač ne oddaš, ampak se trudiš imeti toliko pospravljeno, da ne more uničevati. Podboje in stene pa potem zaflikaš  ;) . Če je kriza, pa najameš nekoga, da ti za ta čas čuva psa.

S tem, da pri moji ni bilo vmesnih obdobij, ko bi bilo OK. Zato bi jaz razmislila tudi o večji psihični in fizični zaposlitvi psa. Pa razmisli kaj se je morda spremenilo takrat, ko je spet začel. Lahko mu pustiš tudi kartonaste škatle, vanje skriješ konge in priboljške pa naj raje karton zgrize, bo manj časa za podboje. Kong pes ponavadi sprazni v manj kot 15 minutah.



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #3 : 19 September 2014, 12:24:04
Nič ne bo narobe, če kupiš zoo trgovini  kakšna naravna sredstva za pomiritev in jih začneš dajati kakšen teden prej, preden začneš z navajanjem na boks.



riry

  • *
    • Prispevkov: 70
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 19 September 2014, 12:51:05
Pa še en trik, ki smo ga mi uporabljali v času navajanja na samoto - posneli smo se (naši glasovi, zvok pomivanja posode, pač ti vsakdanji gospodinjski zvoki). Psica je bila zaprta v dnevni, radio s posnetki se je pa vrtel v kuhinji ;). Njej smo pa za ozadje naštimali še tale zvok, ki naj bi kao sproščal -  klik (če nič drugega, zagotovo omeji moteče zvoke iz okolice). Sedaj ima ta šum in pač radio v kuhinji in je ok (smo postopoma zmanjševali naše glasove na posnetku).



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 19 September 2014, 12:51:55
Boks. Zakaj je treba sebe in psa prej v stres spravljat, če pa se te osnove lahko naučijo prej, ko je še toliko vzdržno in se še ne razmišlja o oddaji psa? Zdaj ste očitno v fazi, ko vam prekipeva do stropa in nazaj in hitre rešitve NI. No odvisno kaj je za vas hitro. Z danes na jutri, ali pač še 14dni - mesec. Škodo je pes že itak naredil. Naredil je ni nalašč, niti iz jeze na vas, še manj iz hudobije...ampak zaradi stresa in/ali nepokurjene energije. Navajanje na boks lahko traja tudi samo par dni. Je pa odvisno od pripravljenosti vodnika koliko in kako se bo lotil zadeve.
Zdravila psu dajat zato, ker pač ne opravlja naloge hišnega okraska mi je skrajno neprimerno. Zdravila so za zdravljenje bolezenskih stanj in stanj ki psu škodijo. Neke baldrijanove zadeve pa po navadi ne primejo v tako kratkem času kot si za hitro rešitev kdo predstavlja.

Zdaj se to vse malo špičastno bere...samo bodimo iskreni - zakaj imaste psa in zakaj ste se odločili zanj? Nihče ne trdi, da je življenje s psom vedno postlano z rožcami. Včasih kak primerek za sabo potegne malo manj eksponatno stanovanje. Ali manj vzorne začetke sprehodov. Ali manj ''poceni vzdrževanje'', ker mu kje kaj fali... Skratka kar pošteno me pogrevajo stavki ''drugače bo moral od hiše, ker nam uničuje stanovanje''...Dvomim, da se bo pregrizel ven. Verjamem pa da vam ni Všeč njegov Izdelek. Ampak zanj ste se odločili sami.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 19 September 2014, 12:55:41
Z Leo Leskošek sem v navezi, ker sva bila pri njej na enem intenzivnem tečaju preko poletja, ko smo reševali vlečenje na povodcu in nezmožnost umirjanja zunaj stanovanja. To smo rešili. Glede uničevanja ona predlaga boks. V šolo sva pa hodila v Švrka k Metodi Mikuž, kamor naju je usmerila Katarina Wallas iz Krima, ko se je na šoli za azilaše pokazalo, da je Chico mal trši oreh.
Dobiva en kup naravnih reči, ni da ni. Homeopatija, Bach, triptofan, anxocare, dorwest baldrijan, vse smo že preizkusili. Konge mu zamrznem, da dlje trajajo. To s kartoni sem nekaj časa furala, ko je imel še dnevno na razpolago. Rezultat tega je bil zgolj to, da je smatral vse kartonaste in papirnate stvari, da so za njega-raztrgane knjige in vse možne škatle in škatlice. Z veseljem bi psa zjutraj maksimalno utrudila, ampak za njega maksimalno pomeni, da se spuiščen zlaufa, to pa pač ne gre, ker nima dobrega odpoklica. Z igro se on ne utrudi, pa roko na srce, zjutraj ob 6h se jaz težko pol ure igram ko zmešana z njim. Čez dan veliko delamo na raznorazni poslušnosti. Ima dva polurna sprehoda zjutraj in popoldan in enournega zvečer. Vsaj štirikrat tedensko se res fajn zlaufa, da bi se pa vsakič, ko je zunaj pa zaradi nezanesljivega odpoklica ni možno. Pa me ni strah, da mi bo pobegnil. Ampak on gre žret človeške iztrebke, laufa za drugimi psi in ker je velik, se ga ljudje bojijo.
Najeti nekoga za čuvanje, vsak dan od 6.30-14.00?...mhm...pa dva vrtca plačujem, pa za skrajšani delovni čas sem zaposlena...ni šans, žal.
Torej je boks edino kar mi preostane...



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 19 September 2014, 13:08:02


Zdaj se to vse malo špičastno bere...samo bodimo iskreni - zakaj imaste psa in zakaj ste se odločili zanj? Nihče ne trdi, da je življenje s psom vedno postlano z rožcami. Včasih kak primerek za sabo potegne malo manj eksponatno stanovanje. Ali manj vzorne začetke sprehodov. Ali manj ''poceni vzdrževanje'', ker mu kje kaj fali... Skratka kar pošteno me pogrevajo stavki ''drugače bo moral od hiše, ker nam uničuje stanovanje''...Dvomim, da se bo pregrizel ven. Verjamem pa da vam ni Všeč njegov Izdelek. Ampak zanj ste se odločili sami.

Sem vedela, da bo ta stavek nekoga sigurno zbodel-pes bo moral od hiše.
Gre se za to, da smo naredili že vse, razen boksa in pomirjeval. Hodiva v šolo, vse ukrepe za zmanjšanje ločitvene tesnobe striktno izvajamo (ne zganjamo pompa ob odhodu, ko pridemo domov, ga ignoriramo, dokler se ne umiri, tekom dneva je pohvaljen, ko gre na svoje ležišče in se tam umiri, delava vajo "na prostor"), radio je bil prižgan, puščamo mu žvake, konge, zmetala sem en kup denarja za raznorazne pripravke in ga še vedno mečem, delava na poslušnosti.
Ko smo ga omejili na hodnik in mu puščali konge in eno bikovko, je bilo tri mesece vse v vredu. Po dopustu smo ga počasi spet navajali na biti sam, zdaj je tretji teden po dopustu, ko se je spet začelo. In sem obupana. Na boks ga nisem navajala, ker nam je bilo rečeno, da je transport iz Španije zelo slabo prenašal in da je bil paničen v boksu in da je ves čas poskušal pri iz njega.
Zakaj sem si omislila psa? Verjetno ne zato, da bom imela razsuto stanovanje in pogrizene stene( tudi tega se loteva) in zgrizene podboje iz masivnega lesa? Marsikaj smo s tem kužkom že dali čez. Na začetku ni hotel lulat in kakat izven stanovanja, pa smo šli čez to, vlekel je ko satan na povodcu, in smo rešili to, ni prenesel, da smo se na sprehodu ločili od njega( otroci z možem v eno smer, pes z mano v drug je bilo neizvedljiv, če smo bili na igrišču, je ves čas vlekel v smer otrok, lajal, skakal v luft, vlekel...), pa smo rešili tudi to z veliko dela in potrpežljivosti. Uničeval je po dnevni sobi in smo delali na tesnobi in smo mislili, da smo rešili tudi to.
Ne zdaj mislit, da sem mislila da bo vse super in gladko šlo in da zdaj ob prvi prepreki mečem puško v koruzo. Ampak tudi jaz imam nekje mejo. Zdaj sedim v službi in me ob misli na to, kaj bo doma, stiska v prsih. In ob misli na to, da bi mu iskala nov dom, mi gre na jok. Najlažje je pridigat na osnovi par skopih stavkov.



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 19 September 2014, 13:11:26
Pa ta, das se ne bo pregrizel ven, je čist neumestna. Poznam psa, ki je iz stene zruval električno napeljavo, ki se je pregrizel čez montažne stene, uničil boga in pol. In je menjal dom...in je zdaj srečen pes, ki živi v družbi drugega psa. V novem domu ni uničil ničesar.
Včasih je oddaja vseeno boljša tako za psa, kot lastnika.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #9 : 19 September 2014, 13:17:23
Potem pa ga je treba en dan prej toliko utruditi, da bo še naslednje jutro umirjen. Očitno mu samo divjanje ne skuri energije, bo treba z njim kaj delat. Mojadva sta oba po intenzivnih treningih še naslednje dopoldne umirjena. Kadar pa so samo neki sprehodi in prosto laufanje, je pa že dopoldne energije za izvoz. Velja za oba enako, čeprav je med njima 8 let razlike.

Sicer pa si sama povedala kaj je vzrok za ponovne težave - dopust. Rutina se je spremenila in pes se mora ponovno navaditi na samoto. Pri tako težavnih psih, je treba čim bolj paziti, da so stvari črno-bele, ne enkrat tako drugič drugače...

Konge mu zamrznem, da dlje trajajo. To s kartoni sem nekaj časa furala, ko je imel še dnevno na razpolago. Rezultat tega je bil zgolj to, da je smatral vse kartonaste in papirnate stvari, da so za njega-raztrgane knjige in vse možne škatle in škatlice.

Torej pospravljaj knjige in škatlice na varno mesto kadar je sam doma. Ko ste zraven pa ga nauči kaj lahko in kaj ne.

Ne boš verjela, tudi jaz si nisem omislila psa zato, da bom imela luknje v stenah in predelane podboje... Pa sem jih vseeno imela... Pa so zdaj zaflikani, pes pa je tudi še z mano.



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #10 : 19 September 2014, 13:40:52
Po vsem, kar si napisala, te popolnoma razumem, da ste skoraj obupali in da se vam dozdeva, da ste zopet na začetku. Stres naredi svoje in vsak dan razmišljati, kaj boš našla doma, je res zelo stresno.
Če se boš odločila za boks, začni s privajanjem čimprej.
Če postopka navajanja ne poznaš, se boš pač kje pozanimala pri kom, ki ti bo z veseljem svetoval.
Pa na prižgan radio ne pozabi, pri nekaterih psih zna delat čudeže.



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 19 September 2014, 14:02:49
No, doma sem. Nič ni usul danes. Res pa je, da sem vse podboje in noge omaric izdatno namazala s smrekovim mazilom, ki mu je izjemno nagravžno. Pa več sem mu dala za jutranji obrok kot ponavadi, da bi ga čimbolj onesposobila.
To je za danes delovalo. Torej...boks...kje dobim dovolj velikega? Plečno višino ma cca 70cm. Njegovo ležišče meri ok 100x 70 cm. Kakšna dimenzija naj bo boks?



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #12 : 19 September 2014, 14:43:49
Ne pozabi na to, da tvoje razpolozenje tudi zelo vpliva na psa... ce on cuti da si v stresu zaradi njega - tudi ce mu tega ne kazes, psi nas odlicno znajo prebrat in ce cutijo, da zadeve niso umirjene in urejene, so se bolj zivcni in se jim kopici ta nervozna energija, ki jo tudi morajo nekje sprostit...
Tudi, ko odhajas od doma - mogoce ne delas pompa, kako se pa pocutis? Te je ze vnaprej groza, kaj bo, ko bos prisla domov? Na zalost, al pa sreco, kot vzames, se bolj zanasajo na nasa custva kot vedenje.

Tako da globoko dihaj, umiri se in zacni resevat situacijo :) sej ves kaj pravi CM, "calm and assertive". Se pac kdaj zgodi, da stvari ne grejo gladko, sploh pri resenckih in sploh na zacetku. Razmere niso neresljive in tudi ce bi slucajno morala oddat psa (ceprav verjamem, da bos poskusila vse mozno, da ga ne bi), vcasih je tako boljse za par pes/lastnik.

Najcenejse bokse imas na zoohit.si, glede velikosti boksa, jaz ti predlagam najvecjega, kar si ga lahko privoscis prostorsko. Vcasih se najde kaksnega rabljenega tudi na bolhi. Pa ce se naravne zadeve ne obnesejo, brezveze, da meces dnar zanje, ker res niso tako poceni ;) kupis, probas, ce ne pomaga, kaj ces vztrajat...

ps. od naravnih stvari, ki jih lahko sprobas, ce jih se nisi, so pasji feromoni (Adaptil) ali pa thundershirt... namesto thundershirta je lahko tudi kaksna cloveska majcka, malo bolj tesna, da se ga oprime. Ce je tvoja in disi po tebi, se tolko boljse...

battito animale


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 19 September 2014, 14:51:09
Citiraj
z veseljem bi psa zjutraj maksimalno utrudila, ampak za njega maksimalno pomeni, da se spuiščen zlaufa, to pa pač ne gre, ker nima dobrega odpoklica. Z igro se on ne utrudi, pa roko na srce, zjutraj ob 6h se jaz težko pol ure igram ko zmešana z njim. Čez dan veliko delamo na raznorazni poslušnosti. Ima dva polurna sprehoda zjutraj in popoldan in enournega zvečer. Vsaj štirikrat tedensko se res fajn zlaufa, da bi se pa vsakič, ko je zunaj pa zaradi nezanesljivega odpoklica ni možno. Pa me ni strah, da mi bo pobegnil. Ampak on gre žret človeške iztrebke, laufa za drugimi psi in ker je velik, se ga ljudje bojijo.
Sledni povodec.  :) Moj tudi ni siguren pri odpoklicu, še posebej ne če so prisotni drugi psi ali pa divjad, pa ga imam pač ko je nevarno da ne bo prišel na slednemu...



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 19 September 2014, 16:06:58
Airedale....sledni povodec. To s slednim povodcem meni nikoli ni bilo jasno. Kako ga zadrzis z njim?. Ko moj pes nekaj vidi in starta, je v sekundi par metrov od mene (tece s hitrostjo vsaj 40km/h, hrt pač)Slednemu povodcu lah sam pomaham. Ko ga spustim in gre svojo pot, je od mene oddaljen vedno nekaj metrov, torej je sledni ze v startu zanj kratek. Ce pa bi slucajno strik uspela zgrabit, bi ob sili, ki jo odda moj pes, letela po luftu oz. melaozgane roke.. Sledni povodec je bil zame uporaben sam na vadbiscu, kjer je bil omejen z ograjo in je hoces noces moral tu pa tam v mojo blizino pritect.
Kar se pa mojega razpolozenja ob odhodu od doma tice, je vedno isto. Stimam dva otroka in sebe za odhod, lovimo zadnj minute, takrat je moja glava dalec od psa in njegovih foksov. Glede tega res lahko recem, da je skoz enako, groundhog day enako :-)
Cuti pa mojo tesnobo, ko pridem domov v stalo. Vcer sm se kar razjokala. Ponavadi, ko je slo sam za stvari, se globok vdahnila, si stisnila v gofljo dve dozi rescue remedya in brez besed pospravila. Ob podboju sem se pa zjokala...



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 19 September 2014, 16:21:56
Tudi jaz imam velikega psa, 72-3 plečne. Običajni sledni povodec je brez veze, ga zmanjka v dveh sekundah. Airdale10 - veliko lažje je s psom, ki ima kratke nožice. Vseeno malo dalj traja, da porabi tistih par metrov, kot pa velik pes, narejen za eksplozivno laufanje.
Pojdi po paracord ali podobno vrv, ki je tanka in lahka, pa vseeno dovolj močna, da psa zadrži. 30, 40 metrov se dobi za majhne denarce brez problema. Na en konec natakneš karabin, na par metrov po vrvi narediš vozle, da lahko pohodic in ustaviš. Pa kakšno žogo ali karkoli pač že pali pri psu.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #16 : 19 September 2014, 16:41:10
Gre za razpolozenje na splosno, ne samo ob odhodu ali prihodu. Ne cuti samo tvoje tesnobe ob stali, sigurno cuti tudi to, da si na koncu z zivci in ne ves, kaj naj naredis... vsi psi, ma se posebej take nervozice, imajo radi stabilno okolje in zanesljivega sefa. On cuti, da je nekaj narobe in cuti, da si ti zaradi tega nervozna in zmedena, in zato je tudi on se bolj nervozen. Verjetno ni to edini vzrok, da je tak, ampak je pa neke vrste zacaran krog - on dela neumnosti zaradi nervoze, ti postanes nervozna, on je se bolj nervozen in se bolj unicuje, ti si se bolj nervozna... To sem mislila :)

Kaj pa kaksno kolo za ga zlaufat, ali tekoci trak? Kolikor vem ima tak trak Lea za dobermana in se ji obnese...

battito animale


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #17 : 19 September 2014, 17:51:10
Jaz na slednem povodcu bp zadržim oba psa naenkrat, pa imata 65kg in 42kg, oba preko 70 plečne (pa nimam petsto kil  ;) ). Ta težji ima sicer manjši šus kot tamala ampak ne vem po kateri logiki njiju bolj rukne kot mene, sploh če vidim da štartata in sem na šus pripravljena  ;) Je pa res da smo že sesuli običen karabin na kupljenem slednem, tako da imam močnejša karabina, na enega je navezan 1cm široka najlonska vrv (ostanek original slednega) na ta drugem pa plezalna vrv.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #18 : 19 September 2014, 19:00:06
Kaj zdaj to pomeni-pes bo moral od hiše? Ma nemoj! Zanj ste se odločili, živite z njim. Kaj naučiti otroke? Vztrajnosti, organizacije ali metanje puške v koruzo in obupavanja?

14 let smo živeli z bistveno bolj napornim in nevarnim psom!

Delat bo treba. Vsaka trgovina za živali ima kletke, največja je taka, da noter spraviš 4 whippete. Če prostor ni ovira-potem čim večjo kletko, mislim, da je največja 118 x 76 x 88 cm. Na youtube si najdi filmčke crate games.

Priporočam še kak fireplug (starmark, prodaja pasji.net) in podobne zadeve, v kletki mu lahko tudi cufo navežeš, wobler, piramido.

Kupi karabin, 15-20m satenast trak, cca 1cm širok, "ribiško palico" in naveži puhasto igračo, cufo, pravi krzno umetno krzno in samo šibaj, da lovi svoj plen in ga na čase ulovi-to lahko tudi zjutraj. Recimo kaj takega http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=67_171&products_id=1098 Splača se 30 min prej vstat. Pa naj mož več sodeluje pri skrbi za psa ali otroke, gospodinjskih opravilih (če do sedaj še ne).
Pozanimaj se kje imaš možnost trenirat coursing! V končni fazi imaš hrta. Pozanimaj se glede agilitya-andreja žitnik ima 2 whippeta in tudi o odpoklicu, obvladovanju nagona ti bi verjetno znala veliko svetovati. Evo o tej Andreji govorim https://www.youtube.com/user/newdrim

Teči s psom, naj spremlja zraven na kolesu. Ker sprehod, kjer je zgolj hoja ni zadosti.

Tudi otroci lahko sodelujejo, mečejo igračo sem pa tja, priboljški sem in tja. Kupi 5-10 enakih žog pa meči eno, ga kličeš, vržeš drugo....Frizbi!

Mogoče bi kontaktirala Katarino Podlipnik v  KD Agility Ilirija ali pa Polono Bonač.

Malo morje možnosti kako obvladovati situacijo, kako pokurit energijo, zadovoljit nagone in kako doseči boljšo samokontrolo, kako se ujeti s psom.

Če je težava v igri, da se ne želi igrati-ima polonabonac.com ravnokar tečaj Let's Play!

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 19 September 2014, 19:55:07
Sploh ne, da je ''tak komentar za pričakovati''. Samo ob vsej poplavi informacij in ob obisku parih šol oz. nekih trenerjev se čudim, da vam boks ni nihče prej predstavil, kot eno prvih opcij. In je boksu ob boku celo izbira o oddaji psa. Ko se človek zavestno odloči, da bo vzel psa s preteklostjo mislim, da je dovolj jasno, da se je treba zavestno odločat tudi o tem, da se bo treba marsičemu prilagodit. Seveda je na mestu, ko človek ni več sposoben psa met, da se ga oddaja. Boje to kot pa se en drugega spravljat v stres.
Pa da res ne boste mislili, da sem samo našpičena. Boks je dejansko pametna izbira. Psi imajo radi svoje brloge, če le niso prisilno fliknjeni vanje.
Velikost je nekako smislena tolikšna, da se v njej lahko normalno obrne in preleže iz ene na drugo stran. Za galga najbrž največja velika okoli 118 ali 120 cm v dolžino. Poleg tega pa svetujem, da se boks ko bo sestavljen dodatno učvrsti s plastičnimi vezicami. Da se pes nebi čez ''špranje'' ven basal. Seveda bi navajanje na boks moralo potekat tako, da pes niti ne pomisli na to, da bi se moral reševat ven (torej da mu je dejansko ok). Samo za vsak slučaj. Ni tudi od škode da se boks pokrije s kakšnim pregrinjalom (deko, rjuho) z nekje 3 strani. Da dobi dejanski videz utice/brloga in ne kletke.
Hrt in sledni povodec dejansko znata bit problem, sploh zato, ker štart pri hrtu ali katerem koli drugem psu je pač ogromna razlika. Se pa vsekakor obnese daljši povodec (torej sledni) vendar samo za to, da se pes na tem daljšem povodcu lahko bolj učinkovito zlaufa za igračo. Ta varianta igrače na ''ribiški palici'' je odlično primerna za tak tip psa.
CM sistem vzgoje dejansko deluje na principu ''umirjanja psa'', štopiranja psa, kar pa je daleč od tega, da pes je umirjen (to vam pravkar dokazuje). Umirjen pes je zadovoljen pes. Tak, ki ima dodobra spucane možgane. To se pa lahko doseže samo in izključno z mislenimi vajami. Vajami oz. dejavnostjo za katero je določen tip pasme ustvarjen. Enga goniča moraš zgonit ob kolesu, ptičar bo še poleg tega potreboval nekaj več ''strateških vaj'', prinašalec nekoliko več organiziranega prinašanja, spet neko ovčarsko pasmo paša...skratka bolj malo od tega načeloma ne zadovolji hrta. Še najmanj pa hrta zadovolji drilanje poslušnostnih vaj in sprehod kjer ne more razvit šusa. Razen, če se vse to 'zapakira' v skupno dejavnost, ki hrta zadovolji.
Hja delat s psom, ni druge.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #20 : 20 September 2014, 17:11:27
A ni Metoda Mikuž javno, no, na okrogli mizi izjavila, da jo je njen lastni nemški ovčar večkrat pogrizel, prav tako pa pogrizel njene prijetelje? In to po tistem, ko je že bila "strokovnjak".  100% pa se prav spomnim, da jo njen mali tibetanski terier odvleče kamor želi, če on zavoha gonečo psico. Njene besede.  ::)
K takemu "strokovnjaku" pa ne dam niti centa, niti ga ne poslušam in ne upoštevam. Sorry. mani lahko svetujejo tisti, ki znajo bolje od mene, ki lahko imajo brez problema pse spuščene in jih psi ubogajo , znajo zmotivirat pse etc.

Da ni Katarina Wallas začutila, da vi nje ne bi zadosti upoštevali in se trudili in da je pravzaprav lastnik trši oreh od psa? So inštruktorji, ki so res zlata vredni, obvladajo pse in njihovo razmišljanja, ampak če se z vodnikom ne ujameš, ne moreš delat in ni napredka. To vsak izmed nas ve.

Seveda je v končni fazi vedno za žival bolje, da se jo odda na boljše, k nekomu, ki zna pričakovati neželena vedenja in zna vztrajat, se potrudit. In si želi psa zaradi skupnih aktivnosti.
Vendar mora vsak lastnik v takem primeru biti zadosti kritičen do sebe in se vsaj 5 let ne odločit za psa oz. kako drugo žival. V tem časi, pa pri različnih ljudeh spoznati kaj to pomeni imeti in živeti s psom. Biti realen glede sebe in svojega življenjskega ritma in temu primerno poiskati pasmo, psa. In isti princip pri ostalih živalih.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #21 : 20 September 2014, 17:39:44
Moja ta velika kletka od Savica je še vedno na razpolago.


mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 20 September 2014, 18:42:28
Čara, mal več takta ti ne bi škodilo. Ne poznaš ne mene, ne mojega psa in tale komenta me jeprav pogrel-začutilada jo ne bi upoštevala? Trd oreh? Katarina me je k Metodi napotila zato, ker je bil Chico nezmožen dela v skupini, ves čas je skakal, lajal, kopal po tleh, nikkorse ni umiril, obenem pa je tam pokazal paničen strah pred pogosto mimoidočimi konji, ko je hotel samo zbežati in je bil po tem, ko je konj šel mimo, do konca nezmožen delat karkoli, in je hotel le bežat, čeprav konja že davno ni bilo več. Kinološke scene ne poznam. Ne visim cele dneve pred pasjo literaturo in psi niso moja glavna okupacija. Upoštevala sem Katarinin nasvet, da bova s Chicotom lažje delala z Metodo, ker bova sama z njo. En inštruktor za enega psa. Na tak način je Chico super napredoval. Pred konji ne beži več, tudi kar se tiče nervoze ob čakanju, je napredval. Ni pa tam bilo napredka glede vlečenja. Tega problema sem se lotila z Leo.Leskošek in sva precej napredovala.
Ma še kaj bi napisala, sa si tako pametna in vseedna, da bi zihr mea še kako diagnozo zame. Poleg kinologa si očitno tud psiholog pa veterinar pa kajtijazvekajše.
Glede drugih tvojih nasvetov pa se postai na realna tla...ob 5h zjutraj naj v temi psa zlaufam s satenastim trakom sred pločnika v ljubljai, brez odoklica? Aja, pa ja in moj zeo dobro sodelujva pri vseh opravilih, nasvetov o družinskem življenju in delitvi dela nerabim, sploh ne od tebe, ki se ti sanja ne o tem,kako jeto imet.
Pa ne hvali se stem dasi imela ne vem koliko let nevarnega psa ipd. ,če bi takega psa.imela ob majhnihnotrocih, bi hitro letel od hiše al pa v pesjak. Marsikater problem je zelo relativen...odvino od okoliščin. Sama sem 12let imela psa, ki se je rad tepel in ob priljki hotel napasti malega otroka. Pa ni šel od hiše. Ce bi takega imela zdaj, bi šel proč.
Če slučajno še kdaj tu zaprosm za kak nasvet,te prosim, da se vzdržiš odgovora,ker ga nočem od tebe.
Lunette,tebi pa hvala. Chicota, ce se le da, vozim v tivoli, da si privosci tek. Vcasih ga spustim zgodaj zjutraj na stadionu...tako da tece veliko. Bolj sumim, da je.pri njem.proble,da j težko sam. Kakorkoli že, v hišo bo prišel boks. Hvala vsem za odgovore, razen za čarine izredno žaljivo pokroviteljskega, jaz se umikam iz te debate, kermi je dignila tlak.
Lp
Maj



aegir

  • *
    • Prispevkov: 102
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 20 September 2014, 19:18:34
Pri nama z argentincem je bilo tudi veselo. Grozno je uničeval stvari od podbojev, vrat, kavča,... Vedno je bil zlaufan, preden je ostal sam (2 uri aktivnega sprehoda) pa ni nič pomagalo. Igrače ga takrat niso zanimale, prav tako boxa ni sprejel, saj je pogruntal da lahko s svojo težo skrivi vrata in pride ven :) Enostavno sva na koncu, ko sva ostala brez idej poskusila še na "grd" način. To je da mu vzameš nekaj kar ima najraje in to sva bila midva. Ko je zgrizel kavč je bil kregan, takrat ni bilo več crkljanja na kavču, njegov prostor pa je bil v predsobi in tam je moral preživeti skoraj cel dan. Sprehodi izključno lulanje in kakanje, nobenih žogic, jaz se ga nisem smela dotikati, ker je v meni vedno iskal potuho. Kazen je trajala en dan, pa ga je to toliko prizadelo, da mi je zbruhal celo večerjo zaradi živcev. Takrat je dojel da je zelo za j... in uničevanja od tega dne ni bilo več.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #24 : 20 September 2014, 19:26:12
Bila sem 6-8 letni otrok ob tako nevarnem psu in mojim doma na kraj pameti ni prišlo da bi se poslužili odhoda psa.
Vem pa, da si že na drugem forumu dobivala nasvete glede boksa, tudi glede navajanja, glede inštruktorice so ti hrtaši zelo priporočali osebo, ki ima izkušnje s posvojenimi hrti in vedenjskimi težavami ter dela tudi individualno, pa ti očitno ni ustrezalo, tudi od mene si dobila dva DVDja na temo odpoklica in pa osnove glede učenja psa Teaching with reinforcement. Za click to calm in Control unleashed se pa takrat nisi zagrebla, pa bi ti verjetno še bolj prav prišle.

In ja, sama tudi zelo zgodaj vstajam, da poštimam psa pred šihtom. Pa veš kaj, marsikdo drug tudi, tudi taki, ki imajo otroke. Med tem, ko eni ob 4-5h vstanejo zato, da tečejo, eni vstanemo zato, da psa fajn zmatramo in se spravimo na šiht.

Ne razumem pa nečesa. Zakaj si menjala inštruktorico, če je pes napredoval že pri prejšnji? Če sta ti obe pomagale v problemih in je šlo na bolje. Zakaj se pa zdaj ne obrneš nanje?

Tisto kar ti je šlo v nos je bilo zgolj razmišljanje na glas. Saj so prisotni vprašaji. Ker vem, da Katarina obvlada, je pa škoda, da ni bilo možno privat ur z njo.
Glede na kraj kjer živiš imaš OGROMNO opcij, različnih zelo dobrih inštruktorjev, ki so dali skoz že marsikaj. Nihče preko interneta ti ne bo mogel dati toliko, kot delo iz oči v oči.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 20 September 2014, 19:47:08
Jaz sem se obrnila poleg Lee, ki mi bo v torek pkazala osnove navajanja.na boks tudi naforum, ker sem želela slišat od koga nasvet, ki je tak problem imel.
Ena oseba ne ve vsega, zato sem poleg Metode šla tudi k Lei.
K Alenki Spazzapan nisem šla, ker ob dveh malih otrocih ne morem dvakrat tedensko s psom v šolo in mi je sobotni termin pri Katarini bolj odgovarjal. Za individualne ure nimam denarja, Metoda je z nama individualno delala celo pomlad do junija za 150€.
Vse odločitve sprejemam glede na moje lastne okoliščine. Če jih je razumeš, je to manjko uvida s tvoje strani. Ne sd drugih po sebi. S psom veliko delam in sem delam. Kolikor mi dopušča čas. Ti lahko več. Jaz pač maksimalno v svoji situaciji. Tvoj pes ima popoln odpoklic, po vseh teh letih in vseh knjigah, videih? Torej?
Lp
Maja



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 20 September 2014, 20:20:00
Vedno je bil zlaufan, preden je ostal sam (2 uri aktivnega sprehoda) pa ni nič pomagalo.
Chicota, ce se le da, vozim v tivoli, da si privosci tek. Vcasih ga spustim zgodaj zjutraj na stadionu...tako da tece veliko. Bolj sumim, da je.pri njem.proble,da j težko sam.
Na tole dvoje se bom navezala.
Kolkrat je še treba povedat da TEK in ZLAUFAN pes NI ISTO kot prijetno utrujen od njegove najljubše dejavnosti, zadovoljen s strani njegovih naravnih potreb itd. ? Zlaufane so samo mišice ne pa tudi pasji um. Le-ta pa v času odsotnosti lastnika pade v krizo. Seveda vas pogreša. Kaj pa si naj misli? Da bo izgubil še tisto malo, kar ima. Takrat, ko vas ima, ima vsaj družbo in ''laufanje'' pa ''tekanje''...ko je sam nima pa Nič, kar bi ga vsaj en mal zadovoljevalo. Pes, ki pa je pred čakanjem Zadovoljen, bo počakal lažje, ker ve, da bo po prihodu lastnikov ponovno Zadovoljen. Ok pa saj o tem je že res ogromnega povedano.
In ja satenast trakec sredi ljubljane. Na malem travniku ali parkirišču - s psom na nekoliko daljšem povodcu (5-10m)! Pa niti ni nujno da pred službo. Lahko na tistem igrišču ali Tivoliju parkrat tedensko. Hrt rabi Šus, eksplozivnost, lov z očmi in ne distančnih tekov.

Skratka od vseh inšturktorjev kolikor ste jih zamenjali - naj vam rajši poiščejo zaposlitveni načrt za vašega psa bolj v smeri zadovoljevanja njegovih naravnih potreb (ne pasja ambicija v življenju ni nadvadanje človeku in ne igranje smrklja ali hišnega okraska). Ne samo fiksiranje problema. Najdite STRAST vašega psa. Tisto, kar ga resnično motivira in mu zaposljuje možgane. Zdaj se vse sliši kot, da je pa za psa res treba dnevno porabit ure in ure pa sploh ni res. Pes ima zelo malo dovolj...samo tisto mora biti Top od Top. Če je pa vse samo TopŠit...ja pol pa gre ure in ure pa živcev in še živcev.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 20 September 2014, 20:39:31
http://www.garrettzoo.net/lurepole.html
http://www.youtube.com/watch?v=691SqHA19T0
Tale mi je lušna (no ne babnica, ampak predstavitev :P), ker imaš zraven ideje in tko lepo prikazano kako izvajat...pa poskrbet za varnost -> http://www.youtube.com/watch?v=JjYzxaIggE0

Vedno skrbite za varnost in pa vedno in vedno to združite v trening samokontrole pri psu. Ne furjat s psom tja v tri dni.  ;) Oprema čist simpl. Ni treba iz tujine naročat pa drago opremo iskat. Lonžirni bič za konja pa igračo na konc. Lahko sicer krajša varianta, a bo radius gibanja manjši, kar pa ni udobno za velikega psa. Hja en mal heckano se je potem s temle šetat. Samo kaj je bolje - zadovoljen pes in celo stanovanje al nekaj smejočih ljudi? Sicer pa je smeh pol zdravja, tako, da hkrati poskrbite za zdravje sosedov  :P

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 20 September 2014, 21:00:53
Skratka, ni nujno, da je ta nabolj aktivna in utrudljiva dejavnost zjurraj? Ker ne vem ceje kdo opazil, je ob 5h trenutno trda tema in tako zjutraj odpade karkoli drugega kot sprehod. Sam še to dodam, zgolj moje laično opažanje. Poleti svabila praktično vsak večer v Tivoliju. Tam sem ga spustila in je vedno štartal in delal nekaj časa osmice po travniku,menjal ssmer, kot da bi dejansko lovil zajca, včasih sem mu tudi metala kaj, ampak za žogico hitro zgubi interes. Obožuje lovljenje z drugimi psi, tega je bilo tam veliko. Trikrat sva se tudi udeležila mini coursinga, hodla v šolo, z Metodo na vaje v Mostec, Koseški bajer. Kadar sva zvečer namesto k avtu zavila drugam, se jekar ustavil in namigoval, da on bi pa šel v tivoli. Takrat ni nič uničeval. Zadnje čase ni bil velikokrat spuščen, ker sem bila jaz bolna, otroci bolni, dopust...moj se pa raje sprehaja po urbanem.naselju, ne mara met psa spuščenega. Bi bilo lahko kaj na tem,da je to tisto kar mu manjka? Poleg tega da smo bili na dopustu, je to še ena sprememba.
Bom pa definitivno probala nardit eno vabo na daljsi vrvici za lov in jo vključit v popoldanski sprehod. Zvečer je pač že tudi kmalu tema.
LpM



mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 20 September 2014, 21:35:10
http://www.garrettzoo.net/lurepole.html
http://www.youtube.com/watch?v=691SqHA19T0
Tale mi je lušna (no ne babnica, ampak predstavitev :P), ker imaš zraven ideje in tko lepo prikazano kako izvajat...pa poskrbet za varnost -> http://www.youtube.com/watch?v=JjYzxaIggE0

Vedno skrbite za varnost in pa vedno in vedno to združite v trening samokontrole pri psu. Ne furjat s psom tja v tri dni.  ;) Oprema čist simpl. Ni treba iz tujine naročat pa drago opremo iskat. Lonžirni bič za konja pa igračo na konc. Lahko sicer krajša varianta, a bo radius gibanja manjši, kar pa ni udobno za velikega psa. Hja en mal heckano se je potem s temle šetat. Samo kaj je bolje - zadovoljen pes in celo stanovanje al nekaj smejočih ljudi? Sicer pa je smeh pol zdravja, tako, da hkrati poskrbite za zdravje sosedov  :P
So, I'm destined to be that crazy dog lady? :-) Nč, za začetek bo letela z vrta miza, da bova tam s tem začela. Mamo vrt,sam je mal majhen. Brez mize bi morda šlo...