Pes noče piti

minnesota · 11683

minnesota

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
: 22 Januar 2015, 21:19:37
Imamo dva psa, dolgodlaka škotska ovčarja, sta 'brat in sestra' (Doly in Diego). Diegota smo kupil prvega od vzrejiteljice, takrat je imel 8 mesecov. Že takoj smo opazili da je zelo zanemarjen in smo ga mogli prvi dan ostrišti ker je bil njegov kožušček že preveč zavozlan. Že od samega začetka je imel težave, bal se je skozi vrata, ni se sprehajal po hiši, zelo prestrašen je bil v hiši, ko je jedel je lajal, ni hotel jesti iz sklede, noče piti iz sklede... Ko pa je prišel iz hiše je bil razigran in je tudi sem pa kje pil.

Po enem letu smo se odločili še za enega psa. Kupili smo Doly, od njenih drugih lastnikov zaradi njihove laži nismo vedeli, da je njegova sestra, to smo izvedeli ko smo prejeli njen pasuš. Takoj smo se ustrašili da bomo imeli z njo iste težave. Kasneje se je izkazalo da je Doly vesel pes z zdravo osebnostjo. Tako da se je tudi Diego malo popravil (zaradi česar smo se odločili še za enega psa).

Danes po skoraj dveh letih, od nakupa Doly je Digo manj prestrašen v hiši a se še vedno ne sprehaja povsem sproščeno in čaka na vratih da ga povabiš v prostor. Jesti noče iz nobene sklede ampak sam iz tal. Zamenjali smo mu že veliko skled več plastičnih in kovinsko, jesti noče niti iz pladna. Čeprav za hrano ni tako velik problem ker so briketi lahko tudi na tleh (druge hrane skoraj ne dobivata zaradi preobčutlive prebave).

Hude probleme imamo z vodo, ker preprosto noče piti iz sklede. Prav tako kot za brikete smo mu tudi za vodo večkrat zamenjali posodo za drugo, zamenjali smo mu tudi prostor posode a ne pomaga. Ko pa ga spustimo ven pije brez problemou. V hiši pa vidimo kako je žejen in hodi okoli sklede z vodo kot maček okoli vrele kaše a si ne upa zraven. Hodi do sklede in trza nazaj, vmes je tudi zelo napet in je pozoren na vsak gib in šum. Včasih mu z roko zmočim smrček in očitno je kako je žejen, tudi iz roke bo polizal do zadnje kaplje. Vodo poliže celo iz tal. Že veliko truda sem vložila v to da bi normalno pil in nevem več kaj naj. Poskusila sem celo s pribolški, ki jih ponavadi ne dobivata, pa ne pomaga.

Zelo bi bila vesela če mi kdorkoli svetuje, z Doly nimamo problemov. Z Diegotom nismo nikoli grdo ravnali, travme ima že od samega začetka ko smo ga pripeljali. Kakor smo ga dobili zanemarjenega me ne čudi da je imel in ima 'travme'.



majajama

  • *
    • Prispevkov: 93
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 23 Januar 2015, 08:07:11
Poskusi, če bo hotel piti iz pipe. Naša nas je sama prav lepo navadila, da ko je v hiši pije tekočo vodo iz pipe na bideju (ki je ravno prav nizek, da je približno v višini njenega gobca). Tudi ko ji menjam vodo v pesjaku, ji prinesem svežo vodo v kanglici (takšni mali za zalivanje rož) in natočim v njeno skledo. In medtem, ko točim, že prestreza curek - to sicer ne zaradi strašne žeje, ampak ker se ji zdi zelo zabavno piti tekočo vodo. Da ne govorim o tem, kako lovi curek vode, ko mož pere avto!
Če nimate bideja, poskusi s tušem v tuš kabini, ali pa s kanglico nad skledo.



AJ

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 23 Januar 2015, 09:17:52
Kaj pa, ce mu das v skledo z vodo kaj res disecega, npr kos govedine ipd in potem to polijes z vodo? Pa ko si rekla, da s tal pa pije... Kaj pa, ce mu das vodo na kak plasticen nizek kroznicek, ki bo cim manj podoben posodi in ne bo tako dvignjen od tal?



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #3 : 23 Januar 2015, 11:07:18
Tole je sicer precej težek problem in bi bilo verjetno dobro, če bi se obrnili na strokovnjaka. Verjetno se mu je v povezavi s skledo enkrat nekaj zgodilo. Lahko je ruknil skledo in je zaropotala po ploščicah npr. ali pa se je zgodilo hkrati nekaj kar s skledo sploh ni povezano. Ali iz sklede pije ali je zunaj? Jaz mislim, da bi skledo morali pokazati psu v pozitivni luči, ampak ne samo z vabljenjem s priboljški, ampak z usmerjenim delom, trikci, ki najprej s posodo sploh ne bi bili povezani. Dokler ne bi počasi prišli do tega, da bi bil iz sklede pripravljen vzeti briketa. Do takrat pa situacije skleda na tleh sploh ne bi bilo. Npr. en trikec v povezavi s posodo je metanje predmetov v posodo. Posodo lahko poskusite držati v naročju in vanjo metati brikete - ali za začetek raje plastičen lonček. Očitno je, da je situacija skleda na tleh in vsi me gledajo zraven zanj preveč stresna. Drugo je tudi to boječe sprehajanje po hiši. Ali je možno, da mu drsi? Morda se zato ne upa stegovati k skledi. Pač razmišljam, tako prek interneta je težko kaj več svetovati...



AJ

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 23 Januar 2015, 11:52:14
Ali pa trikec vse 4 tace v skledo, to bi ful pomagalo in sklede se ziher ne bi vec bal, je pa to nekoliko daljsi proces, ki zahteva znanje o klikanju in shapingu. Sam pomagalo bi pa ziher. :)
Sicer se mi pa na splosno zdi, da psu manjka samozavesti, kar se da popravit edino z delom - trikci, da razmislja in je nagrajen, da sam isce resitve problemov itd. Druge moznosti ni. Smo tako mu lahko daste vedet, da je poseben, da si zasluzi pozornost, da je super itd. in vam iz lastnih izkusenh zagotovim, da se samozavest noro dvigne. Moja psica se je v 7mes na tak nacin nehala bati velikih psov, medtem ko nic druga ni pomagalo. :)



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #5 : 23 Januar 2015, 13:02:11
Ali pa trikec vse 4 tace v skledo, to bi ful pomagalo in sklede se ziher ne bi vec bal, je pa to nekoliko daljsi proces, ki zahteva znanje o klikanju in shapingu. Sam pomagalo bi pa ziher. :)

Sem tudi jaz pomislila na tega, ampak je pomoje za začetek pretežak zanj. Če je posoda taka groza, bo težko prišel do tega, da se jo dotika in taca po njej, poleg tega se posoda lahko prevrne, zaropota in se strah še poveča... Lahko pa se začne s 4 tace v škatlo namesto posode za začetek pa se potem prenese na posodo. Vsekakor pa klikanje in shaping, lahko tudi bolj preprostih stvari.



inezz

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 23 Januar 2015, 15:07:15
Kaj pa mogoče kakšna pasja fontana, kjer voda skos teče?



AJ

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 23 Januar 2015, 17:45:33
Lahko pa se začne s 4 tace v škatlo namesto posode za začetek pa se potem prenese na posodo. Vsekakor pa klikanje in shaping, lahko tudi bolj preprostih stvari.
Sej v vsakem primeru vedno zacnes s skatlo in potem manjsas... Itak ce pes ni navajen shapinga bi morala zacet s cim preprostejsim npr samo dotikanje predmeta s taco/nosom. Vsekakor kaj s predmetom, ker majo psi vec idej kaj pocet s predmetom kot pa samo s samim sabo (pri tezjih shapingih).

Sicer pa ja itak se strinjam, cim vec klikat! :)



minnesota

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 24 Januar 2015, 11:17:47
Hvala za vse predloge. Če mu iz flaše zlijem vodo v skledo tako da se sliš da curla ga skor vsakič premam in gre do sklede sam si ne upa pit. Včasih potem ene parkrat poliže vodo potem pa se ustraši. Mogoče je tut problem ker škili, to smo že opazili pri igri in tudi pije in je samo če je skleda do roba polna potem pa čisto pri robu pije in je ne glede na to kok je skleda velika.

Danes sem probala da da taco v manši pokrov (12 x 12 cm) in mi je po parih minutah uspelo ter jo je sam dajal notri. Res da je to delal samo v leže in za pribolšek ampak sm potem dodala kliker. Kliker imamo doma in tudi kartice a ga do segaj nismo nekej veliko uporabljali. Sama niti nisem prišla na idejo da si lahko pomagam z njim, zmerej smo ju pohvalil z božanjem in lepo besedo. Ampak od zdaj naprej ga bom redno uporabljala. Drugače ubogata osnovne ukaze kot so pridi sem, sedi, ne, daj taco... Zanima me le ker imamo dva psa in na sprehodu ko ju pokličem h sebi in se vsedeta, pač nikol ne prideta istočasno in če potem počakam še na drugega in kliknem a za vsakega posebaj. Ker če za vsakega sta lahko zmedena ker en šele pride drug pa že sedi.



AJ

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 24 Januar 2015, 17:35:50
Sicer bi blo boljse, ce ti daje stoje taco v skatlo/pokrov. Ker je koncni cilj to, da stoji noter. Lahko pabga naklikas, da se s smrckom dotika najprej pokrova in pol vse do posode, da se na koncu ne bo bal dotaknit se dna posode... :)
Ja, moras kliknit vsakemu posebej. Ce prideta hkrati, pol je en klik dovolj. Pa vedno ko delas kake trikce, probaj kliknit cim bolj tocno, da nagradis in oznacis res tistobvedenje, ki ga hoces. Po klikubseceda vedno takoj sledi priboljsek! :)