Nakup mladička

fiola1 · 4558

fiola1

  • *
    • Prispevkov: 78
    • Točke: 0
: 03 Februar 2015, 18:26:07
Živjo!
Tole temo sem odprla, ker doma razmišljamo o nakupu novega kosmatinca, kajti naš Ricky nas je po komaj 7 letih že zapustil.
Ker sem bila od majhnega zagledana v borderčke, sem to pasmo seveda imela ves čas v mislih. Potem pa, ko sem z angleškega jahanja presedlala na western sem zasledila slike avstralskega govedarja, ki mi je takoj padel v oči. Doma smo se najprej malo pregovarjali o zunanjem izgledu govedarja, ki očiju ne mami ni nevem kako všeč, meni pa grozno zelo. Zato sem kontaktirala lastnico psičke, ki naj bi imela letos spomladi leglo in dogovorili smo se za ogled te psičke.
Psička je izpolnila celo očijeva pričakovanja, bila je precej manjša kot sem predvidevala da bo, pa tudi dlaka je bila mehka. Najbolj pa me je navdušil karakter te lepotičke, ki se prav nič ni zmenila za druge pse, ki so hodili okrog (dobili smo se namreč kar nekje na sprehodu) in niti enkrat ni zajala. Ko smo se malo pogovarjali o vzgoji, nam je lastnica rekla, da je mala šola oz. osnove šolanja, da so priporočljive, da je pes brez težav v stanovanju in da ti sledi povsod kamor greš.
Zanima me, kako je, če imaš doma psa ovčarske oz. bolj delavne pasme, kot so npr. borderji, aussiji, govedarčki, collieji ipd.
Kako dolgi sprehodi in koliko sprehodov?
Kako je torej s pasjo šolo?
In kako je, če imaš doma psičko - to namreč mojega očija najbolj skrbi, ker sem se tako zapičila v to, da bi imela psičko. Ali je med gontvami težko, je treba kaj posebej pazit?

Hvala za odgovore že vnaprej!  ;D



BlackSwan

  • Gost
Odgovori #1 : 03 Februar 2015, 20:49:56
Tudi med različnimi ovčarskimi pasmami (in med posameznimi psi) so razlike v karakterih, tako da boš za psičko dejansko vedela šele, ko bo že pri vas. :P To, da se ni zmenila za druge pse in da takrat ni zalajala je lahko samo en moment, zanimanje za druge pse (prav tako lajanje) lahko odkrije tudi še kasneje (ali pa tudi ne)..

Meni se zdi, da je šolanje za ovčarje precej pomembno, ker rabijo poleg fizične tudi miselno zaposlitev. Vsekakor jih je treba učiti (no, pa saj je tudi prijetno za lastnika, ker so zelo hitro učljivi in hitro poberejo vsakdanje besede, kretnje in pravila, če si z njimi konsistenten, prav tako je učenje trikcev kar zabavno).

"brez težav v stanovanju" - odvisno kako je to mišljeno, stanovanje proti hiši ali noter proti zunaj. Ker zagotovo niso psi za v pesjak (če bi mojega borderja zaprla ven mislim da bi - brez pretiravanja - crknil od osamljenosti in žalosti) in so zelo navezani na lastnika (nisem prepričana, če so vsi ovčarji taki, ampak mislim, da kar so, ker so bili konec koncev vzrejeni za delo skupaj s človekom, vendar so eni malo bolj eni manj) oz. moj je navezan kar na vse kar hodi po dveh nogah. Sledi mi povsod, kar meni čisto ustreza, čvekam z njim med kuhanjem in podobno. Tudi za stanovanje so pomoje čisto primerni, če imajo dovolj gibanja. Glede gibanja.. Sama sem opazila, da moj ni ravno utrujen po 2 urnem sprehodu, tako da je z izjemo socializacije/spoznavanja okolice/vohanja ipd. sama hoja naokoli na štriku (gledano z vidika fizične telovadbe) bolj kot ne brezvezna - potrebuje zraven še šibanje, žogico, frizbi, tek, kolo oz. kaj podobnega...

Glede na to da so načeloma polni energije, je pomembno, da se jih nauči mirnosti v vseh možnih situacijah (torej nagrajevanje, ko so mirni) - midva imava s tem še zmeraj kdaj probleme, notri je popolnoma miren, v nekaterih zunanjih situacijah (za mojega predvsem, če so okoli ljudje) mu moram pa ves čas dajati zaposlitev (trikci, ipd.), kar zna včasih biti nadležno. In pa med drugim mi pase avtomobile (tega se nama tudi še ni uspelo 100% znebiti, ker nisem že takoj opazila, da razmišlja o paši - npr. ko se je pri 2 mesecih vsakič usedel na tla z vsemi 4 bremzami in z največjim zanimanjem gledal v vsak avto, ki je šel mimo - na to bodi pozorna in začni odpravljati takoj, če se pojavi, kasneje je muka :P).

Za borderje sem brala, da so lahko zelo občutljivi (slišala sem, da naj bi bili predvsem na zvoke in neznane prostore? ne vem pa kako je z ostalimi ovčarskimi pasmami) in morajo biti zelo dobro socializirani - mislim, da to itak velja za vsakega psa. Torej je najbolje mladička izpostaviti čim večim različnim (prijetnim) situacijam (sem slišala tudi za primere psov, ki se bojijo marel ali pa moških z brado, kapuc,... ne bi pričakoval, pa vendar).
Moj sicer sploh ni občutljiv na zvoke, je pa (vizualno) na velike popolnoma statične objekte, ki ga bodo zdaj zdaj ugriznili v rit (torej v preteklosti sva se na vso moč bala betonskih kandelabrov - leseni so bili začuda okej - potem pa še prikolic, bal sena - teh se še zdaj, ker se "premikajo" in so vsakič na drugem koncu travnika :D, koze, ki je stala pri miru v/na steni, kante za smeti,...), ampak se je hitro naučil, da gre povohat to grozno stvar, če se je jaz dotaknem, in potem strah izgine, tako da s tem dejansko nimava problema.

Skratka, meni je moj mali borderček dal zelo veliko (sonček, ma neke svoje hecne fore, edinstven karakter, po eni strani zahteven, po drugi spet ne, ker hitro dojame), sem nekako imela srečo, da sem našla ravno takega, ki po karakterju paše k meni (no ampak konec koncev to verjetno reče vsak lastnik za svojega psa) :D



k94lif

  • *
    • Prispevkov: 107
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 04 Februar 2015, 21:12:57
Pozdravljena, jaz imam govedarja.

Tako kot borderji so zelo aktivni. Glede sprehodov - sprehodov ni nikoli dovolj. Tudi po 2 urah hoje je dovolj par minut pavze in so baterije polne in lahko gre spet v akcijo. Lahko ga vzameš sabo na ježo. Pomembna je tudi mentalna zaposlitev, ne samo fizična.

Šolanje vam zelo priporočam. In tudi po končanih tečajih morate bit pripravljeni se ukvarjat s psom. Trenutno sem edina, ki se ukvarja s športno kinologijo in mi je škoda da si ljudje vzamejo enega najpametnejših psov, da potem doma na kavču leži.

Za lajanje, pa drugič prosi naj ti demonstrirajo, ker govedarski glas je nekaj posebnega :)

So zelo navezani na lastnika, so prave sence.



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #3 : 05 Februar 2015, 09:56:21
Moj samček ima mladiče pri lastnici prekrasnega ranča ( v tujini) kjer se ukvarjajo z western jahanjem. Ona je specialistka za  to jahanje ( jaz ne vem nič o tem) in točno ve, zakaj je izbrala to pasmo. Zelo specifično z argumenti. S tem , da prestsavniki pasme postajajo zelo različni
Vse ostalo gonitve in to je pa tako, kot pri vsaki pasmi.
PS - nikakor ne želim delati kakršnekoli reklame za pasmo.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


fiola1

  • *
    • Prispevkov: 78
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 06 Februar 2015, 15:04:41
O, hvala za vse odgovore!
k94lif - res si želim se ukvarjati s kakšnim kinološkim športom, pa tudi na kakšno razstavo bi šla, saj sem opazila, da je govedarjev na razstavah zelo malo. H konjem ga tudi nameravam vzeti, le malo me skrbi, da ne bi prišlo do kakšnim neprijetnosti, glede na to, da sem večkrat prebrala, da govedarji grizejo v pete vse kar leze in gre - čeprav sem prepričana, da se da tudi to posebnost obvladati in odvati, ne?
Sem pa psičko tudi slišala zalajati in sicer ko ji je lastnica rekla, naj da glas, in moram reči, da res ni navadno lajanje  :D



fiola1

  • *
    • Prispevkov: 78
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 15 Februar 2015, 11:27:24
Ko sem malo premšljevala, kaj bi še lahko vprašala, sem se spomnila, da smo že pri prvem kužku - tako rekoč zavozili s sprehodi ... Zato me zdaj zanima, kdaj je čas za prvi sprehod? Je to lahko že prvi dan ko mladič pride domov, ali šele potem (to sem nekje prebrala), ko se navadi na povodec?



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #6 : 15 Februar 2015, 17:46:46
Pes lula vsak dan, to pomeni, da je treba vsak dan na sprehod. Sprehodi so pa seveda razlicni, ne le po dolzini, ter casu, temvec tudi kvaliteti.

Ko smo domov pripeljali naso Pretty (ki smo ji nadeli oprsnico gor, predno je sla v avto in proti novemu domu), je najprej srecala ostale pesjane

se nosila tudi po rokah

se okopala

osusila in namalicala

nalsednji dan potovala v Avstrijo na dogging

kjer je bila ena izmed navijacic (tam je bilo cez 100 timov pes/psi-tekac, mnozica ljudi, zvocniki...)

tam je tudi prvic "plavala"

naslednji dan je sla v Tivoli na trening frizbija, se igrati z njim (fotografija in posnetek je kasnejsega datuma, po parih tednih),

https://www.facebook.com/video.php?v=2246838344391&set=vb.1651142049&type=3 - kjer se vidi, da se ni navajena na ovratnico, pa kaj za to...
po treningu smo sli na Okroglo plavati


srecala se je z divjadjo, da se jo je testiralo, kako bo slo


kmalu je sla na svojo prvo razstavo, odprtega tipa, da se je navadila na razstavno mnozico, lajez, da se jo je navajalo teci v ringu (s pomocjo ostalih nasih psov) - to pred razstavo in po razstavi

Kmalu je sla v solo, najprej na uvodni sestanek predno je zacela obiskovati malo solo

sla je se na eno razstavo (v Italijo), kjer je bila tam spet le zaradi socializacije in priprave na razstavo, skupaj z nasimi drugimi psi

se tam spet ucila plavati

se doma igrala tudi z drugimi nasimi psi

sla z njimi na lokacijo, kjer treniramo vodo

bila prida v soli

pri priblizno 4 mesecih je sla na vikend seminar za iskanje tartufov
https://www.youtube.com/watch?v=BICzkcMaNRU
in koncno sla na svojo prvo razstavo, kjer je sodelovala

ko je bila stara tam okoli pol leta, se jo je prvic vzelo na "bliznji" hrib, kjer se jo je pocasi zacelo uciti vleke


in se jo vseskozi navajalo tudi na sprehajanje brez opreme (vedno se najprej poklice psa, ki ima zanesljiv odpoklic in je "kapo di banda", da se na tak nacin nauci tudi novega psa prihajanja - izkoristiti je potrebno vse najlazje nacine ucenja - kamor spada socialno ucenje preko drugih domacih psov)

ko je bila v razredu mladih je ze tekmovala z mamo (obe prvic )  v SH

pripravljalo se jo je na PNZ

ki ga je opravila z 10 meseci in s 1. nagradnim razredom (na isti dan je pred tem opravila telesno oceno)


se je vadilo naprej prinasanje

tudi na delavnicah

opravila je BBH, vzrejni pregled, se se naprej dela z njo, jo uci novih stvari (tudi trikcev) - na spodnji sliki je v vecini ona



Skratka, ni vprasanje, ali ven lulat na povodcu, vprasanje je, kam se bo slo s psom in s kaksnim ciljem, kaj bosta tam pocela (okolje mora biti cim bolj "nadzorovano"), ker navadni sprehodi niso dovolj za psa, ki je v fazi oblikovanja - ker si ga zelite oblikovati po vasih merah in ne zelite, da se oblikuje sam (sem spada tudi to, da mu igra z drugimi psi ni tako in, kot sodelovanje z vami - previdno je treba glede tega tudi, ko se gre za domace pse - starejsi morajo biti izdelani, da se mlajsi uci od njih...).


fiola1

  • *
    • Prispevkov: 78
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 15 Februar 2015, 18:21:40
Ja, ja :) To že razumem (hvala za vse slikicice in ostalo), ampak ne zanima me, kakšni naj bodo sprehodi, kako dolgi in tako naprej, ampak me zanima, kdaj lahko psa peljem na prvi sprehod - pa naj bo to na povodcu ali ne. Torej, recimo - samo za primer: kupimo psa in ko ga pripeljemo domov, ga lahko že takoj peljem na sprehod okoli bližnjega ribnika in v gozd? Ali je bolje še malo počakati in ga peljati na prvi sprehod šele čez 2, 3 ali celo 7 dni?
Pri prejšnjem kužku smo namreč malo zavozili to zadevo s sprehodi, ker nam je veterinar rekel, naj bo mali kar še kakšen teden doma ... No, potem smo imeli nekaj težavic, ki jih ne bi rada še enkrat ponovila.



lejca_

  • *
    • Prispevkov: 595
    • Točke: 0
  • Bucko in Cosmo
Odgovori #8 : 15 Februar 2015, 19:57:43
Jaz sem s svojim že prvi dan začela s sprehodi. Na vsake 2 uri lulat pred hišo, 3x na dan pa sva šla z vrvico na sprehod. Na začetku malo krajše, postopno pa sem jih podaljševala. Takoj sva začela hoditi tudi v pasjo šolo.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #9 : 16 Februar 2015, 09:52:31
Ce mu ni slabo zaradi voznje, da je zdrav, vedozeljen... potem lahko takoj. Tisti teden dni doma je misljeno tako, da se se ne gre v pasjo solo in da v tem casu poskrbite za navezavo (to pomeni: spi notri, je tudi drugace notri z vami, ko se zbudi, ga plejete na sprehod lulat, ko poje, ga peljeta na sprehod lulat, se z njim zunaj igrate, ga peljete na razlicne lokacije, kjer se ima fajn... tako kot naprej v zivljenju - pocasi ga zancnete navajati na vas zivljenski stil, po nejgovih zmoznostih - ce ste si zadali predolg sprehod, ga nesete...). To sem naredila pri prvi psicki, vendar bi lahko sla ze takoj naslednji dan... Ce je sla nasa Pretty takoj nasledni dan v tujino na "zurko", potem gre lahko tudi vas na sprehod v gozd...


BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 16 Februar 2015, 10:20:47
Ni tole malo tvegano Barbara? Pretty ste domov predvidevam pripeljali ko je bila stara 8 tednov? Takoj naslednji dan pa na kraj kjer je bilo ogromno psov in ljudi. S tem ciljam predvsem na parvo - sem že kar nekajkrat videla da določeni vzreditelji ne dovolijo sprehodov na takih mestih in raje uporabljajo vozičke ali pa mladiče po rokah nosijo. Je ta skrb odveč?

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


MANDY

  • Gost
Odgovori #11 : 16 Februar 2015, 11:36:10
 :) Če se mladiček dobro počuti (mu ni slabo) ga lahko pelješ takoj na sprehod . Povodec ali ne ? če je varno je super da je brez povodca ampak če vidite, da ga je zelo strah zaradi varnosti ohlapen povodec, da se vas navadi. Pa ne pretiravat, bolje večkrat na dan po malo.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #12 : 16 Februar 2015, 12:30:31
Ce bi se slo za razstavo, sploh zaprt tip, sploh jeseni, potem ja. Drugace so psi od vzrediteljev pri 8 tednih ze cepljeni kugo+, sicer le 1x, in tako se vedno odvisni od cepljenosti ostalih psov, kar pomeni, da psa ne druzis z necepljenimi psi, katerim se tudi sam izogibas. Ce pogledas sliko, vidis po kolicini oblacil tudi temperaturo okolice, in s tem verjetnost za okuzbo. Na posnetku 0:48 se vidi, kako "hodi" (se nosi), pri 1:28 s kom se druzi (z nasimi psi): https://www.youtube.com/watch?v=Tm_5VzAgeV0. Rezultat, noben pes bolan. Razen kuznega kaslja nismo fasali nicesar do sedaj (enkrat od enega revcka, drugic iz razstave - pa so bili nasi psi vsi cepljeni). Je pa potrebno res z glavo, da ko imas se ne popolnoma zascitenega psa, se ogibas lokacijam, kjer so psi ali bolni (veterinar), ali necepljeni (zavetisca, Bosna...) oz. rizicni.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #13 : 16 Februar 2015, 12:35:14
Čisto enostavno: ne hodiš na pasje procesije, ne hodiš na kraje, kjer je zelo velika koncentracija psov (recimo Tivoli, PTS...v Ljubljani), ne hodiš na najbolj nagravžne in posrane zelenice...hodiš na manj obljudene kraje in pustiš mladiču, da se druži s psi, ki jih poznaš.