NA POMOČ!!!!!!!

janja777 · 3193

janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
: 13 Julij 2015, 16:05:30
Živjo
Imam en problem pri mojem psu.
npr.:grem na sprehod s psom in srečam druge sprehajalce s psi, moj pes pa si jih začne ogledovati in čez nekaj časa jih napade(ti psi ki so napadeni so veliki in kosmati) moj pes pa je mešanec med labradorcem in kraškim ovčarjem.Ko jih napade začne tako vleči da potegne povodec in ne morem ga več držati.
V TEM JE PROBLEM (napada druge pse)
PROSIM POMAGAJTE!!!!!!!!!!!

janja777


Runo

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 13 Julij 2015, 16:55:45
Ali hodita v pasjo šolo? Koliko pa je star tvoj pes?



Runo

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 13 Julij 2015, 17:14:31
   Runči je bil najprej tudi ful agresiven na druge pse pa sem se šla pozanimat z eno inštruktorco psov in je agresija takoj prenehala zdej pa noče več na sprehode (zelo star je) ampak se hoče samo igrati.. Nevem najbolje je iti v pasjo šolo ali pa da se z nekom pomeniš ki je  kinolog ali inštruktor za vzgojo psov. Meni je to pomagalo za druge pa nevem zraven sem dobila še velikoo pasjih izkušenj in nasvetov  >:D



BlackSwan

  • Gost
Odgovori #3 : 13 Julij 2015, 17:26:25
Ugotoviti moraš vzrok (!) - kdaj se je pojavilo (danes iznenada ali se to pojavlja že dlje časa in je šele sedaj postalo tako hudo, da si šla iskat pomoč), je imel kdaj kakšno slabo izkušnjo s takšno vrsto psov, ki jih napade, kakšna je njegova telesna govorica, ko se to zgodi, se jih boji? Najbolje bosta problem rešila, če gresta k inštruktorju - nekdo, ki se na to spozna, mora videti, kako se pes obnaša v takšni situaciji, če sami ne znate razbrati njegove govorice.

Pogosto (to ne pomeni, da je zato nujno tako tudi pri tebi!) je vzrok, da je pes kdaj imel slabo izkušnjo s takšnim psom oz. da se ga boji in zato tako reagira, če je to zagotovo razlog, lahko poskusita z desenzibilitacijo (osebno sem izkusila samo ta vzrok in tak način 'odvajanja' tega vedenja, zato bom pisala samo o tem) - navajanjem na takšne pse (to nikakor NE pomeni, da ga butneš v bližino velikih psov), čee učiš na kliker. To pomeni, da prosiš kakšnega prijatelja s takšnim psom (pa da je njegov pes dobro socializiran, neagresiven, stabilen) za pomoč, on naj skupaj s psom (oba psa seveda na štrikih) stoji tako daleč stran, da tvoj ne nori ali vleče proti njemu, da ni pripravljen takoj odteči k njemu, da mu ne posveča preveč pozornosti (ta razdalja je lahko sprva kar precej dolga, tudi cela ulica, je pa to prag tvojega psa - kako daleč je še lahko drug pes, da tvojega ne vznemiri). Ko tvoj pes pogleda (ne zalaja ali karkoli drugega, samo pogleda) proti drugemu psu, klikneš in nagradiš. To vajo ponavljaš zelo dolgo, nato se počasi (kar lahko pomeni tudi po korak) premakneš proti drugemu psu, se ustaviš in ponovno nekaj časa klikneš in nagradiš vsak pogled proti psu. In tako naprej, korak po korak. Pri tem procesu se izogibaj takšnih psov in poti, kjer bi jih lahko srečala oz. se izogni v ogromnem loku (ne sme prestopiti praga, ker drugače bosta spet na začetku). Tega ne boš odpravila v enem dnevu. Potrebno je veliko strpnosti in veliko časa. Ko boš s psom počasi bližje drugemu psu, moraš biti še bolj previdna, ker bližje kot je vir njegovega strahu, večja je verjetnost, da bo napadel, zato je potrebno postopati še toliko počasneje, bolj previdno, in z boljšimi nagradami. Mislim, da mi ni treba pisati, da če se zažene, zalaja oz. naredi karkoli nezaželjenega, ne sme dobiti nagrade. Glavna ideja je, da pes pogrunta, da v bližini vira strahu dobiva boljše nagrade - torej, da pogrunta, da mu ti govoriš, da je tisti grozen pes nekaj dobrega in potem se mora na koncu naučiti še, da si imela prav in da lahko zaupa tvoji presoji (zato je tudi pomembno, da se izogneš agresivnim, karakterno nestabilnim, itd. psom, in da izbereš nekoga, ki ima skuliranega psa).

Ne glede na vzrok pa mimogrede še to. Če si tvoj pes najprej ogleduje takšne pse in šele potem napade, zakaj hudiča rineš tja oz. ostaneš na mestu? Če veš, da si pristala v situaciji, kjer bi tvoj lahko ponorel (npr. da proti vama hodi nekdo s psom, ki bi ga tvoj potencialno lahko napadel), zakaj se ne obrneš, izogneš, greš stran, ŠE PREDEN tvoj ponori. Še toliko bolj, ker ga ne moreš zadržati!! S takšnim neodgovornim (se vnaprej opravičujem, če to ni primer in predpostavljam, vendar glede na napisano se bere kot da psa dejansko fizično ne moreš zadržati in dobesedno napade/naskoči drugega psa, ne pa se npr. samo dere nanj) ravnanjem ne ogrožaš le tujih psov (ki bi ga tvoj lahko travmatiziral z napadom), ampak tudi svojega, ker lahko naletita na agresivca, ki bo tvojega pošteno oklal.



janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 13 Julij 2015, 18:52:23
RUNO: ne ne hodi v pasjo šolo mislim pa da je hodil. Dobili smo ga ko je bil star 3-4 leta zdaj pa je star 7 let. :)

janja777


janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 13 Julij 2015, 19:04:30
BlackSwan: Ne vem točno kaj se mu je dogajalo ko je bil se mladič, ker smo ga dobili od nekega gostilničarja, ki je moral zapreti svojo gostilno in oddati psa. Bdw moj pes si druge pse ogleduje kakih 3 sekunde in potem napade, tako da se ne morem tako hitro obrniti in odditi.

BDW HVALA ZA NASVET
 ;)

janja777


Runo

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 13 Julij 2015, 19:17:31
mogoče bi nagobčnik kaj pomagal? (nimam izkušnje z nagobčnikom zato me lahko popravite)
tole bi tudi kaj prav prišlo
http://www.kuzek.si/agresija-proti-drugim-psom-zakaj-in-kako-jo-ustaviti/
*veliko boš najdla na spletu

Lahko pa za dodatne informacije povprašaš še vesno hude je res prijazna in ti veliko pomaga
njena spletna stran
http://www.vesna.agility-slo.net/domov.html



janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 13 Julij 2015, 19:20:31
OOOOOOOO TENXX  :o :o :D :D ;D ;D :) :)

janja777


BlackSwan

  • Gost
Odgovori #8 : 15 Julij 2015, 13:59:30
Glede na to, da psa ne moreš zadržati, je zaradi varnosti najboljša začasna rešitev verjetno res nagobčnik. Še zmeraj pa je to le najlažja rešitev, nagobčnik prvotnega problema ne bo odpravil. Nekatere pse nagobčnik pomiri, če je vzrok napadov strah ali slabe izkušnje, pa lahko še potencira stres (predstavljaj si, da bi tebi nekdo grozil z napadom in bi ti nekdo zavezal roke, ki so tvoje edino orožje, kako bi se počutila; pomirjeno, ali še bolj prestrašeno?). Pojdite k inštruktorju in trajno odpravite problem, bo dobro tako za vašega psa, za tuje, ki jih vaš napada, in za vas. Kako zabaven je lahko sprehod, na katerem ima pes ves čas nagobčnik?



janja777

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 15 Julij 2015, 20:38:54
ok bom poskusla
hvala za nasvet
 ;D

janja777