naša psica veliko laja

kimba · 1507

kimba

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 05 September 2015, 12:05:23
Pozdravljeni,
naša psica je stara eno leto in pol in zelo veliko laja. Največ laja prav ob določeni uri (od 17.-19. ure) in jo sploh ne morem umiriti. Ponavadi jo zaprem v hišo ampak ne želi biti notri. Laja predvsem, če gre kdo mimo. Pokličem jo k sebi ampak takrat sploh ne želi priti, medtem, ko drugače vedno pride.
Sploh več ne vem kako jo odvaditi laježa.

Prosim za kakšen koristen nasvet.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 05 September 2015, 12:59:53
Kako pa veste da pred 17. ne laja?

Verjetno največ laja med 17. in 19. ker gre takrat mimo največ ljudi (konec službe ipd.). To, da psi lajajo na mimoidoče je dokaj normalno, sploh če so bolj "čuvajske" pasme. Kakšne pasme pa je vaša psica?

Predvidevam da laja ko nima počet kaj drugega. Če bi takrat z njo počeli nekaj zanimivega dovolj stran od mimoidočih, verjetno ne bi lajala. Če bi bila dovolj utrujena (zletana in tudi psihično utrujena - delo s psom na način, da mora pes razmišljat), bi si verjetno vzela tudi čas za počitek.

In ja, da se tudi odvadit lajanja, ampak za kaj takega si je treba vzet ogromno časa, se poglobiti, je treba najprej razumet psa, poznat osnovne principe "šolanja" in potem vse skupaj še v detajle. Treba je imet potrpljenje in občutek... Skratka tule v enem odgovoru ne boste dobili navodil "naredi tako in tako in pes ne bo več lajal".

Če niste pripravljeni, lahko zadevo poskusite omiliti tako, da psa zaprete na del dvorišča, ki ni obrnjen na pot, kjer je veliko mimoidočih,.. 



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 05 September 2015, 15:33:10
...in jo sploh ne morem umiriti. ...
Ne jo poskušat umirit (vam očitno ne uspeva pa se je škoda s tem ubadat). Ne ji dat časa (in povoda) da sploh začne.
Kot vedno povemo tule na forumu ne gre pričakovat čudežnih rešitev. Je stvar lahko čisto preveč individualno komplicirana, da bi lahko z gotovostjo trdili, da imamo optimalen nasvet. Ampak splošno pa vseeno velja, da, če gre neka stvar predvidoma narobe ne čakat tako dolgo, da gre narobe. Prej preprečit oz. onemogočit. Psica zagotovo nebi lajala iz pesjaka (na ograjenem vrtu, z verige...pač tam kjer jo imaste zunaj) če tam ob delikatni uri nebi bila. ;) Pa skoraj zagotovo nebi lajala, če bi ji razlog lajanja pomenil nekaj fajnega. Npr. da ji kolesarji pomenijo igro z vami, namesto, da se zaganja v ograjo.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.