Avstralski ovčarji

M · 6611

M

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
: 08 Oktober 2015, 16:07:08
Živjo  :)

Sem nova na forumu, razmišljam namreč o nakupu psička naslednje leto, pa moram zbrat še dosti informacij.

Najbolj so mi všeč avstralski ovčarji (teoretično, ker jih kaj več kot od daleč še nisem imela prilike spoznat), mislim da bi se značajsko nekak najbolj sovpadali s tem kar želim od psa.

Živim na deželi, imam 2 konja, jaham. Iščem pasmo psa, ki bi se ujela s konji, šla z nami na teren, mogoče bi se odločila tudi za treninge paše. Rada bi poskusila tudi agility.

Najbolj me zanima, koliko od vas ima psa zunaj (brez vstopa v hišo)? Dobro, ob posebnih situacijah lahko pride not, načeloma pa razmišljam da bo pes zunaj. Z urejeno hiško in manjšim ograjenim območjem, načeloma pa prost. Pri nas je večino dneva nekdo zunaj, imam namreč starše v pokoju, družbo mu bodo delale 3 mačke, večino dneva pa je pri nas tudi sosedov pes. Skrbi me zima, takrat mu bom lahko nudila kvečjemu uro za ukvarjanje z njim (treningi, sprehodi) in uro za nego na dan. Je to dovolj?
Idelano bi bilo, če bi se pes lahko zaposlil s čuvanjem konjem (so namreč zunaj 24/7, tudi pozimi), ampak ne vem če je to izvedljivo/varno?

Zanima me tudi kako je s potepanjem? Nekateri trdijo, da je vse odvisno od spola, drugi od šolanja, tretji od zaposlenosti pa od pasme...

Kakršnikoli nasveti dobrodošli. Trenutno lahko namreč še poljubno spreminjam načrte, ko psa še ni :P




Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #1 : 10 Oktober 2015, 09:15:42
Mislim, da bo več odzivov, če postaviš vprašanja v temi o avstralcih:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=63.15870

Res je, da so delovni avstralci bili vzrejeni za delo na ranču, a vsi avstralci so zelo radi v družbi svojih ljudi. Niso za bivanje izključno zunaj, v pesjaku. Morda bi šlo, če bi pes spal v hlevu skupaj z živino, ampak sam v pesjaku, brez družbe drugih živih bitjij, nikakor ne. Glede čuvanja konjev, ni za pričakovati, da bi pes ostal s čredo če ima možnost oditi. Vsak pes, ki je spuščen in brez nadzora vodnika, se lahko potepa in se hitro znajde v nevarni situaciji. Res je, da so nekateri psi bolj nagnjeni k potepanju kot drugi, a početje le-tega je v največji meri odvisno od (ne)odgovornosti lastnika.

Načeloma avstralec bi zelo užival na terenskem jahanju--v mladosti sem večkrat jahala na terenu z avstralko od ene prijateljice--a predpogoji so, da ima narejen 100% odpoklic, da ne lovi divjadi, da ne reagira agresivo oz. plašno, ko sreča tuje ljudi/pse, itn.