Slovaški gonič

Jasmina555 · 6930

Jasmina555

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
: 17 Oktober 2015, 20:00:26
       Po obliki je Slovaški gonič srednje velik, močan, mišičasto grajen pes. Dlaka je kratka, priležna, gosta in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna z rjavimi oznakami. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

      Njegova domovina je Slovaška. Pasma je stara, saj obstaja že iz časa antike. Uporabljali so ga za lov na divjega prašiča. Pasma je bila priznana leta 1870. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1963. V sedanjem času je predvsem lovski pes, čuvaj in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Izven domovine je slabo poznan.

    Po naravi je Slovaški gonič inteligenten, samostojen, temperamenten, posušen, vodljiv, vztrajen, vzdržljiv, oster, drzen, zanesljiv, prijazen, družaben, zvest, zaščitniški, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici. Ima dobro razvit čut za voh in orientacijo. Možne negativne lastnosti: agresivnost, napadalnost, preveč zaščitniški, nestrpen – pogojeno z nepravilno in nepravočasno vzgojo. Na lastnika je izredno navezan in do njega zelo zaščitniški, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad, do njih je strpen in zaščitniški, kljub temu je potreben nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan, njihov prihod oznani z lajanjem, lahko tudi napadalen. Ob pravilni in pravočasni socializaciji sprejema domače živali, do nepoznanih prevlada lovski nagon, včasih tudi agresija. Lastnik mora biti zelo izkušen, discipliniran, dosleden, odločen, avtoritativen, fizično aktiven (lovec) in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje ter ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Pes potrebuje odločno vzgojo, veliko gibanja in ostalih zaposlitev.



Naša Pika pri 4ih mesecih.



Jasmina555

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 17 Oktober 2015, 20:22:29


Naj opišem našo predstavnico:

Pika ne odstopa od splošnega opisa pasme, je zelo prijazna, inteligentna, čeprav ko se nagon pojavi tudi neposlušna, nežna, zvesta in pridna. Zelo  dobro se tudi razume z ostalimi našimi živalmi. Je zelo dobra z starejšimi otroci, mlajšim se ogne na daleč, saj ne mara da jo cukajo in vlečejo. Takrat se umakne v svoj prostor.




Jasmina555

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 17 Oktober 2015, 20:24:28