Za pesjanarje > Vzgoja in šolanje

neprestano cviljenje v avtomobilu

(1/3) > >>

sajesaviru:
Pozdravljeni vsi skupaj!  :)

Sicer ne vem, če ta tema spada v to kategorijo, ampak vseeno...

Imamo psičko mešanko z Amstaffom, staro skoraj 10 mesecev. Psička je super, res nimam pritožb. Ampak, ene stvari ne vem kako se naj lotim, in sicer psička NEPRESTANO cvili v avtu celotno pot, pa ni pomembno kam gremo. Ko se je prvič peljala z avtomobilom, je samo prvih 5 minut cvilila (kar je za puppya čisto razumljivo) in nisem delala neke panike. Psičko sem ignorirala in je nehala cvilit, ter takoj zaspala. To se je zgodilo še večkrat, ampak vedno dlje je cvilila, torej prvo teh 5 minut, naslednjo vožno 15 minut itd. Zdaj pa CELOTNO pot cvili, pa ni pomembno, če se vozi samo 10 minut ali celo uro. Vozi se na zadnjih sedežih, kjer je pripasana na pas na oprsnico. Najprej smo mislili, da ji oprsnica nagaja, smo ji ga dali dol, ter probali se vozit 5 minut okoli, in nič..psička je še zmeraj cvilila. Zdaj načrtujemo kupit transportni boks, ampak nas je strah, da bo to zadevo le še toliko poslabšalo. Doma je na boks (ki je v stanovanju) lepo navajena. Gre notri in da mir (občasno še kdaj zacvili, ko vidi da nekaj nekdo je, ampak neha po parih sekundah - zdaj sicer še tam več ne cvili). To glede avta ne gre in ne gre odvadit. Smo ji dali tisti glutanec za glodat, toliko da malo svoje možganče zaposli z nečim drugim, ampak takoj, ko vidi da se peljemo, ga pusti pri miru in cvili. Občutek imam, da je vožnjo z avtom povezala z nečim dobrim, torej ''če grem v avto, grem v park/k onim ljudem, ki me imajo radi in me božajo non-stop/v pasjo trgovino/veterinarju...'' (jap..naša psička obožuje veterinarja) in da zaradi tega, je ne bom mogla nikakor odvadit takšnega vedenja.

Se je kdo mogoče soočal s tem problemom in ve kako ga (najhitreje) rešit? Res bi bila hvaležna za kakršnen koli nasvet.

LP

P.S. Psičko sem tudi probala zmatrat prej in ne...ni delovalo.

čara:
Kaj pa je vzrok civljenja?

Navajena je na razne bluncajoče objekte (blazina za ravnotežje, disk...?). A si probal-a s thundershirtom ali pa body wrap? Menda je še nekaj učinkovito http://thelifeofroyal.blogspot.si/2010/08/calming-face-wrap-bunny-test.html

Na boks se pa tako ali tako mora navadit posebej "crate games" na yt imaš lepo po stopnjah. Navadno je na drugačen tip boksa potrebno od 0 navajat. Kak boks pa bo za avto?

BlackSwan:
Če je vzrok res navdušenost, jo bo verjetno minilo z odraščanjem - tak je bil moj, najprej je cvilil celo pot, potem samo še prvih 5 minut, zdaj pa nič več (samo še ko parkiram, če greva na reševalski trening, ker mu je to pa smisel življenja :D). Boks mu je pomagal, ker je bil navajen od doma, da mora biti notri mir, tako da se vam splača probati.

Drugo je pa, če cvili zaradi nelagodja, slabosti, strahu,... v tem primeru ji je treba povedati, da je avto super - priboljški, ko skoči noter, med vožnjo,...

2 ravno kontra metodi, tako da morate za ziher ugotoviti, kaj je vzrok.

sajesaviru:
Vzrok cviljenja res mislim da je navdušenost in pa veselje, ker v avto skoči še kako veselo.
Za te bluncajoče objekte do zdaj še slišala nisem...ta face wrap bom pa mogoče probala. Boks bo pa verjetno tisti aluminijast,ko je (načeloma) po merah narejen. Najprej smo mislili kupit tisti Atlas 100, ampak v avto nažalost ne gre. 80 ji je pa premajhna. Smo ji že mislila prejšni vikend kupit, ampak se tipček ne javi na telefon in ne odgovarja na maile. Bom danes še enkrat poskusila. Ampak me še skrbi, da tipček ne bi imel sestavljenega boksa, tako da tam bom spet morala iskati nekaj drugega, ker nočem dati toliko denarja samo zato, da ugotovim ali gre notri ali ne....



Koliko je pa bil star vaš pes, ko je ''nehal'' cviliti v avtu BlackSwan? Ker meni se zdi, da se to nikoli ne bo nehalo. Preden sploh dam v boks v avto, bo ta boks najprej doma in se bo na njega navadla, tako kot se je na tega notranjega.

Roxy:
Jaz imam tudi "navdušenko" v avtu, vendar imam to "srečo", da se ne dere celo pot, ampak šele, ko smo čisto blizu cilja (ponavadi je to makedam, počasna vožnja z ostrimi zavoji, ki naznanja prihod na parkirišče itd....). In ne, nič ne mine samo od sebe, stara je 10 let in se še vedno dere. Edino kar pri njej učinkuje je, da aktivno nagrajujem tišino/umirjenost (klik-nagrada, še preden sploh začne lajati). Žal je to neizvedljivo, če sem sama v avtu, ker potem težko vozim - zato pač laježa nisem uspela odpraviti, saj se vsak dan vozim s psi naokoli. Vozi se pa v boksu. Lajala je pa tudi preden je dobila boks. Tiho je samo, če sedi spredaj pri sovozniku, ampak tako vožnjo prakticiram samo, ko ni druge možnosti. Varnost je še vedno na prvem mestu.

Jaz bi se stvari lotila tako, da bi najprej dala psa malo v avto kar tako, brez veze, brez vožnje. In nagrajuješ umirjenost. Potem vžgeš avto in nikamor ne greš ter še vedno nagrajuješ. S tem jo malo navajaš na to, da je avto lahko tudi dolgočasen. Stopnjuješ od tega, da avto premakneš samo za par metrov in do tega da greš na daljšo relacijo. Med vožnjo je dobro imeti pomočnika oz. voznika.

Nekaterim psom pa pomaga, da ne vidijo ven in so potem tiho. V tem primeru je najboljša rešitev boks, ker ne moreš zatemniti celega avta. Ampak pri moji psici to recimo ni pomagalo, ker je makedam, počasno vožnjo in ovinke še vedno čutila.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo