neprestano cviljenje v avtomobilu

sajesaviru · 11316

sajesaviru

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
  • Hi Ya! :)
: 22 November 2015, 20:27:15
Pozdravljeni vsi skupaj!  :)

Sicer ne vem, če ta tema spada v to kategorijo, ampak vseeno...

Imamo psičko mešanko z Amstaffom, staro skoraj 10 mesecev. Psička je super, res nimam pritožb. Ampak, ene stvari ne vem kako se naj lotim, in sicer psička NEPRESTANO cvili v avtu celotno pot, pa ni pomembno kam gremo. Ko se je prvič peljala z avtomobilom, je samo prvih 5 minut cvilila (kar je za puppya čisto razumljivo) in nisem delala neke panike. Psičko sem ignorirala in je nehala cvilit, ter takoj zaspala. To se je zgodilo še večkrat, ampak vedno dlje je cvilila, torej prvo teh 5 minut, naslednjo vožno 15 minut itd. Zdaj pa CELOTNO pot cvili, pa ni pomembno, če se vozi samo 10 minut ali celo uro. Vozi se na zadnjih sedežih, kjer je pripasana na pas na oprsnico. Najprej smo mislili, da ji oprsnica nagaja, smo ji ga dali dol, ter probali se vozit 5 minut okoli, in nič..psička je še zmeraj cvilila. Zdaj načrtujemo kupit transportni boks, ampak nas je strah, da bo to zadevo le še toliko poslabšalo. Doma je na boks (ki je v stanovanju) lepo navajena. Gre notri in da mir (občasno še kdaj zacvili, ko vidi da nekaj nekdo je, ampak neha po parih sekundah - zdaj sicer še tam več ne cvili). To glede avta ne gre in ne gre odvadit. Smo ji dali tisti glutanec za glodat, toliko da malo svoje možganče zaposli z nečim drugim, ampak takoj, ko vidi da se peljemo, ga pusti pri miru in cvili. Občutek imam, da je vožnjo z avtom povezala z nečim dobrim, torej ''če grem v avto, grem v park/k onim ljudem, ki me imajo radi in me božajo non-stop/v pasjo trgovino/veterinarju...'' (jap..naša psička obožuje veterinarja) in da zaradi tega, je ne bom mogla nikakor odvadit takšnega vedenja.

Se je kdo mogoče soočal s tem problemom in ve kako ga (najhitreje) rešit? Res bi bila hvaležna za kakršnen koli nasvet.

LP

P.S. Psičko sem tudi probala zmatrat prej in ne...ni delovalo.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 22 November 2015, 21:16:15
Kaj pa je vzrok civljenja?

Navajena je na razne bluncajoče objekte (blazina za ravnotežje, disk...?). A si probal-a s thundershirtom ali pa body wrap? Menda je še nekaj učinkovito http://thelifeofroyal.blogspot.si/2010/08/calming-face-wrap-bunny-test.html

Na boks se pa tako ali tako mora navadit posebej "crate games" na yt imaš lepo po stopnjah. Navadno je na drugačen tip boksa potrebno od 0 navajat. Kak boks pa bo za avto?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


BlackSwan

  • Gost
Odgovori #2 : 23 November 2015, 09:05:15
Če je vzrok res navdušenost, jo bo verjetno minilo z odraščanjem - tak je bil moj, najprej je cvilil celo pot, potem samo še prvih 5 minut, zdaj pa nič več (samo še ko parkiram, če greva na reševalski trening, ker mu je to pa smisel življenja :D). Boks mu je pomagal, ker je bil navajen od doma, da mora biti notri mir, tako da se vam splača probati.

Drugo je pa, če cvili zaradi nelagodja, slabosti, strahu,... v tem primeru ji je treba povedati, da je avto super - priboljški, ko skoči noter, med vožnjo,...

2 ravno kontra metodi, tako da morate za ziher ugotoviti, kaj je vzrok.



sajesaviru

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
  • Hi Ya! :)
Odgovori #3 : 23 November 2015, 10:55:00
Vzrok cviljenja res mislim da je navdušenost in pa veselje, ker v avto skoči še kako veselo.
Za te bluncajoče objekte do zdaj še slišala nisem...ta face wrap bom pa mogoče probala. Boks bo pa verjetno tisti aluminijast,ko je (načeloma) po merah narejen. Najprej smo mislili kupit tisti Atlas 100, ampak v avto nažalost ne gre. 80 ji je pa premajhna. Smo ji že mislila prejšni vikend kupit, ampak se tipček ne javi na telefon in ne odgovarja na maile. Bom danes še enkrat poskusila. Ampak me še skrbi, da tipček ne bi imel sestavljenega boksa, tako da tam bom spet morala iskati nekaj drugega, ker nočem dati toliko denarja samo zato, da ugotovim ali gre notri ali ne....



Koliko je pa bil star vaš pes, ko je ''nehal'' cviliti v avtu BlackSwan? Ker meni se zdi, da se to nikoli ne bo nehalo. Preden sploh dam v boks v avto, bo ta boks najprej doma in se bo na njega navadla, tako kot se je na tega notranjega.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #4 : 23 November 2015, 11:26:05
Jaz imam tudi "navdušenko" v avtu, vendar imam to "srečo", da se ne dere celo pot, ampak šele, ko smo čisto blizu cilja (ponavadi je to makedam, počasna vožnja z ostrimi zavoji, ki naznanja prihod na parkirišče itd....). In ne, nič ne mine samo od sebe, stara je 10 let in se še vedno dere. Edino kar pri njej učinkuje je, da aktivno nagrajujem tišino/umirjenost (klik-nagrada, še preden sploh začne lajati). Žal je to neizvedljivo, če sem sama v avtu, ker potem težko vozim - zato pač laježa nisem uspela odpraviti, saj se vsak dan vozim s psi naokoli. Vozi se pa v boksu. Lajala je pa tudi preden je dobila boks. Tiho je samo, če sedi spredaj pri sovozniku, ampak tako vožnjo prakticiram samo, ko ni druge možnosti. Varnost je še vedno na prvem mestu.

Jaz bi se stvari lotila tako, da bi najprej dala psa malo v avto kar tako, brez veze, brez vožnje. In nagrajuješ umirjenost. Potem vžgeš avto in nikamor ne greš ter še vedno nagrajuješ. S tem jo malo navajaš na to, da je avto lahko tudi dolgočasen. Stopnjuješ od tega, da avto premakneš samo za par metrov in do tega da greš na daljšo relacijo. Med vožnjo je dobro imeti pomočnika oz. voznika.

Nekaterim psom pa pomaga, da ne vidijo ven in so potem tiho. V tem primeru je najboljša rešitev boks, ker ne moreš zatemniti celega avta. Ampak pri moji psici to recimo ni pomagalo, ker je makedam, počasno vožnjo in ovinke še vedno čutila.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 23 November 2015, 18:00:49
Em...eni si pač Pojejo v Avtu...pa kaj?!  :P :o :o
Mam eno tako. Vesela tako zelo zelo, da ne zna povedat (beri: kriči od veselja). Nagrajevanje se ni obneslo, ker od silne vzhičenosti ni sposobna jest. Kreganje vem, da nebi pomagalo, niti se ga nisem posluževala, ker bi morala bit še bolj dosledna kot pri nagrajevanju. In ko si enkrat za volanom pač ne gre. Prikaz zdolgočasenega avta...ne pomaga. Ker kake ma to veze, če se jaz ne morem evakuirat s ceste kadar koli zapiska. Pač ko si v prometu ne gre. Ja na parkirišču ja...samo kaj, ko psi niso butasti in točno ločijo te stvari. Razlike ni bilo niti z, niti brez boksa. Edino, kar smo dosegli je da utihne takoj, ko stopiš ven iz avta, ker ve, da bo mogla počakat. Takrat utihne. Ker počakat v boksu pa zna. Kar spet ne gre prakticirat, če se dejansko voziš.  ;)
Skratka naš podvig po parih letih (in temu, da smo se že vsi navadili, da jo imamo namesto radia  :D) sem uspešno omejila. To pomeni, da še vedno vriska od veselja, ko smo tik na cilju in ko se parkiramo, ampak glavnino poti pa je tiho. Preverjeno pomaga ''face wrap''. Pomgala je tudi psici, ki je bruhala v avtu. Skratka zadeva je fajna, poceni in neškodljiva ter instant. Tudi, če komu ne pomaga. Ustvariš ga iz dovolj dolge široke elastike. Psu daš to v obliki osmice okoli vratu in gobca. NE sme tiščat. Ne sme pa biti ohlapno.  ;) Pač namestila sem gor. Pa recimo, da je šlo s prvo vožnjo zmanjšati kričanje za 25%. Intenzivnost in glasnost. Po ene 5 vožnjah pa sem se začela spraševat, če sploh imam psico v avtu  :D
https://anxietywrap.com/store/quiet-dog-face-wrap/

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


sajesaviru

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
  • Hi Ya! :)
Odgovori #6 : 24 November 2015, 10:19:38
Jaz pa na žalost nisem taka, da se bom sprijaznila s temu in bom poskušala vse kar je možno, da mi neha cvilit v avtu. :)
To s face wrappom bom pa probala že v soboto. Upam da bo delovalo, ker haltija sem ji že tudi gor dala med vožnjo, pa ni nič pomagalo. Vem da face wrap in Halti nista eno in isto, ker halti je za vlečenje na povodcu, ampak sem mislila, da glede na to, da jo umiri na sprehodu, jo bo umirilo še v avtu. Kot že sklepate, sem se zelo motila.  ::)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 24 November 2015, 12:45:47
No, poskusi tudi z boxom. Jaz Jazz kaj posebej navajala nisem (verjetno je veliko odvisno od posameznega psa ali ga je treba navajat ali ne).

Za navajanje takrat še nisem vedela, zato smo smo jo dali kar direktno v box v avtu. Po prvih 15 minutah cviljenja smo ustavili, je šla lulat in potem je bil mir. Dejansko pa še vedno laja, kadar v boxu sedi in vidi skozi okno kakšnega psa (kar mi je zanimivo, ker iz avta laja na vsakega psa, na katerega sicer ne bi, če bi se srečala z njim izven avta, tudi ne laja na mimoidoče pse, če je avto parkiran in prtljažnik odprt :) )

Aja, moja izkušnja - kadar se vozi v boxu, je dejansko bolj umirjena, kot če se vozi (občasno po potrebi) na zadnjih sedežih.

Drugače pa z veliko vztrajnosti in malo sreče, zna pomagat tudi kar je Maja svetovala - nagrajevanje mirnosti v parkiranem avtu - sploh ne spelješ, ampak daš po nekaj uspešnih ponovitvah psa ven, potem spet na višjem nivoju, zapelješ par metrov, nagrajuješ mirnost, in daš psa ven in tako postopno do daljše vožnje. Ampak zna traaaaaaaaaaaaaa jaaaaaaaaaaaaaaaaat , uspeh pa ni čisto zagarantiran ;)



sajesaviru

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
  • Hi Ya! :)
Odgovori #8 : 25 November 2015, 18:36:23
Boks se bo v vsakem primeru kupil, samo se more bit 100% da gre v avto noter. a boks, ki sem ga zgoraj dala kot sliko, mi je idealen, samo ga nima sestavljenega in ga tudi ne misli sestavit, če ga ne bom kupila. Tako da..na žalost bo še treba najdit pravo velikost, preden se kupi.

To glede nagrajevanja med vožnjo sem delala 2 ali 3 mesece, ampak ne pomaga..ker je potrebno počakat, da je pes vsaj par sekund tiho, preden ga nagradiš, ampak to pri naši babiki ni mogoče. So bili momenti ko sem jo TAKOJ nagradila ko je utihnila za tisto stotinko, ampak tudi tam ni pomagalo da i bila na dalj časa tiho.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #9 : 25 November 2015, 20:57:28
Pri nagrajevanju je štos v tem, da začneš nagrajevati še preden se pes začne oglašati (tudi, če moraš začeti še izven avta) in mu med posameznimi nagradami ne daš dovolj časa, da spet začne. Potem pa umikaš pogostost nagrad glede na napredek psa. Najlažje je zato začeti v mirujočem avtu, če se pes začne oglašati, pač počakaš, da ugotovi, da se nič ne dogaja in potem spet nagrajuješ naprej. Ampak učenje lahko traja res dolgo, ker takoj pademo par stopenj v učenju nazaj, ko gremo s psom nekam, kjer je bilo spet zabavno pa umirjenega vedenja še nismo dovolj utrdili.



aegir

  • *
    • Prispevkov: 102
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 26 November 2015, 11:16:07
Jst sem pri našem rešila težave tako, da sem mu kupila enega pliška s pisko, ki ga je imel samo v avtu. Tako se je pes zaposlil z njim in je pozabil na vožnjo. Vedno ga je bil full vesel, ko ga je zagledal v prtljažniku. Imam pa drugo težavo, katere ne vem kako naj se je lotim. Pes pri trenutno 36kg ne skoči v avto. Gre s prednjimi tacami gor, potem pa ga morm dvignit. Poskusila sem z igračami, priboljški, drugim psom v prtljažniku in nič ne deluje. Njemu se pač ne da skočit in bi najraje videl da ga celo življenje dvigujem :)



majajama

  • *
    • Prispevkov: 93
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 26 November 2015, 11:52:37
Aegir, jaz sem imela enako težavo z enako težko psico... Rešila sem jo tako, da sem kupila drug avto  :D
Prej sem imela limuzino, zdaj pa imam karavana. V karavana je skočila takoj prvi dan, dovolj je bil en briket vržen v prtljažnik in od takrat navdušeno skače noter in ven. Prej pa sem se skoraj raztrgala, kaj vse sem počela, da bi jo motivirala za skok v avto!!!.... >:(
 Pa se je rada vozila, rada je skočila ven, rada je "napol" šla noter (s prvimi tacami kot tvoj, potem pa pogled "dvigni me"). Po mojem jo je motilo to, da bi morala skočiti "v luknjo", ker je imel avto pač zadnjo stranico prtljažnika malo dvignjeno, kakih 20 cm, zdaj v karavanu pa je vse ravno in vidi celotno površino, kamor skoči.



BlackSwan

  • Gost
Odgovori #12 : 27 November 2015, 06:40:11
Koliko je pa bil star vaš pes, ko je ''nehal'' cviliti v avtu BlackSwan? Ker meni se zdi, da se to nikoli ne bo nehalo. Preden sploh dam v boks v avto, bo ta boks najprej doma in se bo na njega navadla, tako kot se je na tega notranjega.

Pri približno 15ih mesecih. Mislim, da razlog tiči tudi v tem, da sva se ravno takrat začela veliko več voziti naokoli (3-4x na teden) in mu je vožnja postala običajen, ne pa več nek specialen, dogodek. Mirnosti pa nisem nagrajevala nikoli (gotovo pa je najhitrejša metoda), ker nisem imela pomoči, zelo dolgo časa celo ne svojega avta. Sem pa tudi sama bila 100%, da se jokanje ne bo nikoli končalo.

Imam pa drugo težavo, katere ne vem kako naj se je lotim. Pes pri trenutno 36kg ne skoči v avto. Gre s prednjimi tacami gor, potem pa ga morm dvignit. Poskusila sem z igračami, priboljški, drugim psom v prtljažniku in nič ne deluje. Njemu se pač ne da skočit in bi najraje videl da ga celo življenje dvigujem :)

Pasja avto rampa? Oz. navadna dila...



zan1234

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 28 Februar 2017, 17:25:27
Pozdravljeni,

bi si se jaz sposodil temo.

Imamo labradorca starega nekaj cez 1 leto, ki je naceloma v avtu priden, gre z veseljem not, pelje se na zadnjih sedezih pripasan na oprsnico in vecinoma je nekdo z njim zadaj, vedno brez tezav.
Danes pa sem ga peljal v drugem avtu, bila sva sama (noben zadaj z njim), enako pripet za oprsnico in pregrinjalo cez sedeze je imel, voznja cca 10min. Vzel sem dve tisti palcki iz koze ce bo nemiren, eno za vsako smer, pa sem se zakalkuliral, je tezil bolj kot sem pricakoval, pa se premajhne so in je dobil obe za v eno smer :) Pes med voznjo se je malo zavrtel zadaj, dalec ne more pripet, malo je glavo k meni pomolil malo na zadnjo polico, malo pa jokal in cvilil, kot bi ga mudilo na potrebo, ampak sva bila hitro na cilju.

Tezava pa je, da ne vem kako ga privaditi da bi tudi sam zadaj zdrzal. Naj mu dam kaksen priboljsek, da se zamoti, saj scasoma bi mu prisel verjetno v navado, verjetno bi se tudi na avto navadil, ne vem pa kako postopat? Pa kaksen naj bi bil ta priboljsek, da traja tistih 10min in da ni samo tista koza, da je boljsi, kaksen predlog mogoce?

Hvala, lp