Sovrastvo samo do dolocenega psa oz psice

SARA.KORDIS · 2713

SARA.KORDIS

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
: 12 December 2015, 20:00:49
Imam en problem doma imamo kuzko ki je zelo prijazna uboogljiva in sploh ne napadalna ne do ostalih psov sploh pa ne do ljudi.Ampak tam kjer imamo vikend je psicka ki je lovski pes.najprej je bilo tako:da kadar je sla da psicka mimo je nasa zacela lajati nekega dne pa smo bili na sprehodu ko sta se zgledale sta stekle drug proti drugi in lovska psicka ki je veliko manjsa kot nasa jo je odnesla s kar nekaj ugrizi.lastnik te psicke pa je zelo zivcen in nevrjetno vzkiplv clovek in smo se komaj domenili kljub temu da smo bili priprtavljeni pllacati sive in zdravljenje.zdaj ppa se je na podlben nacin ponovilo kljub temu da je nasa bila v avtu pripravljena na pot domov ko sem odprla vrata se je izmuznila vn in zatekla za psicko.sploh nevem kaj naj naredimo saj tako nemore biti tudi ce jo imamo na povodcu jo nemoremo imeti vedno pod nadzoro ko jo dajemo v avto in vn in podobno.zanimivo pa je to da je do drugih psick in psov prijazna.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #1 : 13 December 2015, 00:42:30
Psi so enako kot ljudje, eni so ti antipaticni ze takoj oz. nekaterih pac ne maras. Le da psi z razliko od ljudi dajo to jasno vedeti.

Vedno jo bo potrebno imeti pod nadzorom, ko je za pricakovati to drugo psicko. Velik dosezek bi sicer bil, da bi se jo uspelo nauciti, da jo ignorira oz. da slisi, ko ji recete ne. Samo to pa je veliko treninga in obisk(i) pasje sole ali celo instruktor na dom.

Obstaja tudi moznost nagobcnika (odprtega), za v primerih, ko ste v okolici druge psicke, ki je ne mara, pa da vase ne morete imeti stalno pod nadzorom.

Da se bosta imeli kdaj radi, lahko pozabite.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 13 December 2015, 10:31:07
.... Velik dosezek bi sicer bil, da bi se jo uspelo nauciti, da jo ignorira oz. da slisi, ko ji recete ne. Samo to pa je veliko treninga in obisk(i) pasje sole ali celo instruktor na dom....

Sam obisk tečaja zadeve ne reši, ker ti poligonska poslušnost prav nič ne bo koristila. Večji efekt je, če se dela na konkretnem problemu in se psica nauči, da se ji izplača sodelovat s tabo/vami in ubogat, ne pa delat p!"%arij naokoli. Z inštruktorjem na domu, individualnimi urami, kasneje pa seveda tudi delo v skupini, nič ne škodi, če je način dela pravi. Tudi poligonsko delo ni slabo, ko imaš neko osnovo vzgoje v teku.

In ja, psa je možno imet pod nadzorom in zavarovati okolico, kadar odpirate vrata, jo dajete v in iz avta.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #3 : 13 December 2015, 11:45:29
Imate skrajno veliko srečo, da je lastnik druge psičke tako toleranten do vas. Jaz ne bi bila, sploh če bi namesto opravičila doživela osiranje po forumih. Prijavila bi vsak napad posebej.  Vaša psica bi imela registrirana dva ugriza in bi bila v registru nevarnih psov + opraviti bi morali mobvezno šolanje, če bi jo hoteli obdržati živo. In nikoli več ne bi smela ven brez povodca in nagobčnika. VI ste odgovorni za svojo psico, VI jo morate imeti pod nadzorom. Ker je agresivna (ne mi plozat o ubogljivi in prijazni psički, če je drugi psici zadala več ugrizov, zaradi katerih je bilo potrebno šivanje - in šiva se samo res grde raztrganine - je psica nevarna) jo morate imeti ali zaprto v hiši, na vrtu za dovolj visoko in varno ograjo, zunaj pa obvezno na povdocu IN z nagobčnikom. Ko psico naložite v avto, jo privežite in privezana (ali v boksu) ostane, dokler ne primete povodca v roke ali dokler ne pridete za ograjo in zaprete vrata.
Zdaj menda ne  mara samo ene psice, ampak take psice zelo kmalu "presenetijo" tudi z napadi na druge, ki ji tudi niso všeč.
Če psice ne morete imeti pod nadzorom, bi bilo verjetno bolje, da jo daste v zavetišče, preden naredi še kakašno p....
Če pa ste se propravljeni soočiti z dejstvom, da imate resen problem in pripravljeni tudi resno delat, potem pa najprej zaščititi psico, da ne more narediti nove škode (povodec, nagobčnik, ograja,boks) potem pa dobiti sposobnega inštruktorja in delat točno po njegovih navodilih. Dokler ni uradno v registru imate še možnost, da način šolanja izbirate sami. Potem te možnosti ne boste imeli več.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #4 : 13 December 2015, 12:43:52
Uf... Strinjam se z Lanabelo. Psica ni ne prijazna in še manj ubogljiva in imate res srečo, da ni prišlo do uradne prijave ugriza. Čimprej se spravite v roke, na psico glejte bolj z razumom in manj s srcem in zavihajte rokave. Narediti se da marsikaj, ampak morate vedeti, da je vse odvisno izključno od vas in vaših ravnanj. Pod vas so mišljeni čisto vsi, ki skrbijo in so kdaj tudi sami s psico. Tečaj ni dovolj, je pa začetek. Za težave povejte v šoli in se zmenite tudi za dodatne individualne ure, oz. za tisto obliko šolanja, ki bo v vašem primeru poskrbela za boljšo kontrolo nad psico. In delo se ne bo smelo nikoli končat! Delat in 100% kontrola bo morala bit do konca življenja.
Zavedati se morate, da res nimate prijazne psičke, ampak napadalno psico. Da gre pes kar tako za enim drugim in ga tako dobro pogrize, da je potrebno šivanje, res NISO heci. :(

Koliko je pa stara? 2, 3 leta?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 13 December 2015, 14:09:11
Ni problem v tem, da ene psice pač ne mara. Med psi si simpatije in antipatije enako kot med ljudmi. Problem je v tem, da psica nima samokontrole. Pes z dobro samokontrolo  zna tudi med pretepom kontrolirati ugriz tako, da do poškodb ne pride ali pa so zanemarljive. To je problem, ne to, da sta se stepli. Ker bo zagotovo še kdaj prišli do situacije, ko ji nekdo ali nekaj ne bo všeč. Samokontrolo in kontrolo ugriza se da zelo lepo naučiti mladiča, koliko se da narediti pri odraslem psu ki se že pretepa pa nevem, odvisno od primera do primera. Dokler ni samokontrole, morate psico smatrati za nevarno in z njo temu primerno ravnati. Tu bi znal pomagati sposoben strokovnjak, je pa potrebno individualno delo.
Druga stvar pa je poslušnost, torej vaša kontrola nad psico.  Ta del je precej lažji in tu pride zelo prav tudi pasja šola. Je sicer izredno koristna, vendar dokler psica nima narejene samokontrole, zelo težko naredite tako dobro poslušnost, da bi brezhibno ubogala tudi v krizni situaciji.