Kastracija - spremenitev karakterja?

doggydog · 13895

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #30 : 25 September 2016, 12:12:49
Nobena od naštetih težav s kastracijo ne bo izginila, samo gonečke ga ne bodo tako zelo privlačile.
Enkratna paritev psu ne bo prinesla nobene koristi, nasprotno, ko bo enkrat vedel, za kaj se gre, bo samo še slabše (če odgovornosti, ki naj bi jo imela do mladičev niti ne omenjam).
Včasih se zmanjšajo tudi težave z drugimi samci, ker v njem ne vidijo več tekmeca, se pa znajo povečat težave zaradi naskakovanja, če ga ne prenese (nekateri psi, samci in samice, imajo strašansko veselje z naskakovanjem kastratov). Pri nekaterih samcih, ki so že prej nagnjeni k plašnosti, se te težave po kastraciji povečajo - tudi strah do drugih psov, če je imel že prej težave s tem. Včasih se zmanjša veselje do raziskovanje okolice, tako da se lahko izboljša pozornost na vodnika, vendar se da to doseči tudi z pravilnimi treningi.
Če je v okolju v katerem živita veliko nesteriliziranih samic in ne moreš preprečiti bližnjih srečanj z njimi, potem je vsekakor kastracija dobra izbira. (pri psih, ki so se že kdaj parili pogosto niti kastracija ne pomaga, nekoč sem imela v varstvu kastrata, ki mi je uspešno poskakal vse moje psice, ko so se gonile :) )


doggydog

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 25 September 2016, 17:53:42
Okej, okej.

Vse je narobe, in narobe ravnam s psom in to ja ja....
.. Ja je moj prvi pes. Nikoli nismo imeli velike izkušnje s psi. Ampak glede na to, da jih nisem imela, se mi zdi da sem svojega psa kar v redu vzgojila. Mislim, zdi se mi zelo priden. Izkusil je ogromno različnih situacij, pa se je vseeno v vsaki odlično izkazal, četudi je bilo kdaj težje.
1. v našem okolju ni veliko nesteriliziranih samičk. Mogoče 1 ali 2, malo dlje. Prav,da bi bili sosedi, to pa ne. Težava je v tem da mi ogromno potujemo. In psa vzamemo s sabo. Pomoje je prepotoval večino Evrope xD (malo pretiravam). Bil je v mestih, kjer se je srečal z kar nekaj potepuškimi psi in ponavljam, se je odločno vzdržal. Bil je v večih hotelih. In kaj naj potem jaz naredim, če se mi pred hotelom zagleda v eno psičko in mi cvili celo noč? Vržejo nas ven. Ali pa ko te v parku kar naenkrat obkrožijo 4 potepuški psi, ki so po možnosti še dominantni samci. Kaj naj naredim? No, bila sva že v obeh situacija, a sva se na srečo rešila.
2.Drugih psov se moj ne boji. Po mojem njegova dominanca ne izvira iz strahu. No, razen če imam spet narobe. Po vsej verjetnosti...ampak ko ga gledam, gre do psa in začne on renčati. Pa tudi če je drugi čisto miren (no potem ko moj pes začne, načnejo še drugi).
3. Mladički. Ah, ja. Nisem nikoli resno razmišljala o mladičkih. Samo več ljudi mi je že kdaj reklo, da je moj samec zelo lep in da bi bilo škoda genov. Ko jim potem razložim, da nima rodovnika ipd. je seveda druga zgodba, ampak pes je vseeno rodovniških stašrev in popolnoma zdrav.
Mladičkov, brez skrbi, ne bo imel. In, brez skrbi, ne bom skrbela za mladičke. Tudi nisem imela namena, saj skrb za mladičke pripada lastniku samice.
4.Ja glede inštruktorja...priznam, nisem poiskala posebno nekoga, ki bi mi pomagal. Pravzaprav ne vem kako to izgleda. Pride k nam domov? Moram obiskovati tečaje? Hodim v pasjo šolo, kjer vprašam učitelje o tem, o težavah mojega psa, in če znajo seveda, mi pomagajo. Poleg tega imam šolo, kot sem že povedala, in nima neskončno časa SAMO ZA PSA. Treniram tudi druge stvari, hodim v glasbeno šolo, imam druge obveznost in nočem, da bi bilo moje življenje v celoti podrejeno psu.


Tako, mislim da sem naštela nekaj stvari, ki me motijo, in ki ste jih nekateri napačno razumeli. Vem, da se kdaj sliši, da sem neodgovorna, ampak se trudim po najboljših močeh.

Hvala



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #32 : 26 September 2016, 10:41:07
Sprašuješ, katere težave s kastracijo izginejo in dobila si odgovore. Da se močno zmanjšajo težave zaradi gonečk, druge pa niti ne. Če imaš težave zaradi gonečk, potem se ti očitno splača dat psa kastrirat. Starost je za to primerna. Ostale težave se rešuje z vzgojo, socializacijo, šolanjem. To ne pomeni, da si delala vse narobe, pomeni pa, da se pes z dozorevanjem spreminja, da se pojavljajo drugi problemi kot pri mladiču in da se zato proces vzgoje in socializacije nadaljuje in da so težave odraščajočega psa drugačne kot mladiča in se jih tudi rešuje drugače.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #33 : 26 September 2016, 10:50:43
Pa sem ja povedala, da ne želim nič slabega, da ja ne bi v luft skakala? Ker ni nič slabega v tem, da nekaj ne znaš, slabo bi bilo če se ne bi potrudila naučit. Lahko to počneš sama, lažje in hitreje pa bo z nekom, ki vaju bo vodil. Alfakan recimo, pa verjetno še marsikdo drug, pride  na dom, sprehod, se pomenite, pogledajo kaj ne štima oz. kje je problem, malo razložijo, dajo načrt dela in je to to. Majo na spletni strani cenik. Verjetno se najdejo njihove oddaje tudi na internetu (pozor priden pes), je bil ravno en border ki se je zaganjal za avtomobili in so zadevo uspešno rešili.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #34 : 26 September 2016, 10:59:49
Vprašala si, ali bi bilo dobro psa pred kastracijo pariti in dobila si odgovore (da bi to težave samo poslabšalo. Za mladiče sicer res skrbi lastnik psice, odgovornost za njih pa nosi tudi lastnik samca, ne glede na to ali to odgovornost sprejme ali ne).

"Dominanca" nikoli ne izvira iz strahu, pač pa iz strahu (negotovosti, napoznavanja pravilnih reakcij....) izvira velika večina agresije med psi. Zlasti mladi samci pogosto izzivajo druge samce in preiskušajo svoje moči, stvar vzgoje pa je, da jih naučimo, da je to nesprejemljivo. Včasih so odrasli samci prenapete pubertetnike zelo hitro postavili na realna tla, danes pa se jim zato, ker so na povodcih in jih lastniki ščitijo (in ker tudi lastniki odraslih samcev svojim tega ne dovolijo) tovrstne reakcije samo krepijo. Pomaga vzgoja: psa je treba naučiti, kakšno je pravilno vedenje pri srečanju.

S kastracijo se lahko tovrstno postavljanje sčasoma zmanjša, a kadar je že utrjeno (naučeno) kastracija ne pomaga +
lahko se dodatno pojavi še problem zaradi naskakovanja.

Zaganjanje za avtomobili je večinoma izživljanje lovskega nagona, na katerega kastracija ne vpliva. Vpliva pa seveda preventiva in vzgoja (enako kot pri renčanju na druge pse tudi tu velja: če je vedenje že utrjeno, je odpravljanje veliko težje kot če se težave lotimo takoj, ko se pokaže)