Pes v živilski trgovini

jozekuch · 12194

jozekuch

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
: 26 Marec 2016, 10:50:31
Zadnje dni se kar naprej nekaj pregovarjam s trgovci/varnostniki.
Sparov varnostnik me je hotel celo na silo …. Ni se mu izšlo.

Tuš danes zjutraj: Jojjjjjn s psom pa ne smete v trgovino.
Jaz: Gospa, na rokah ga imam, in skozi bo na rokah.
Tuš: To ni važno. Pes ne sme v trgovino.
Jaz: Gospa, jaz vem da imate vi prav, zdi se mi pa da imam jaz tudi prav.
Tuš: Kako, no? Na vratih je nalepka, a ste slepi?
Jaz: Na eni strani so predpisi na drugi strani zdrava pamet. Na vratih mora biti nalepka. Gre za to da psi ne morejo »laufati« po živilski trgovini.
Toševa: Odprta živila so problem. Kaj če pride stranka in nam prinese meso s pasjo dlako.
Jaz: Moj pes je počesan in ne pušča dlak. Ljudje pa vam hodijo po trgovini z dlakami na obleki iotd. Itd., pa se noben v njo ne »vpikne«.
Me pa res zanima kakšno imate komando od vrha: ali lahko pridem v trgovino s psom na roki ali ne?
Tuševa: je malo jezna odšla. Po dolgem času je prišla nazaj: Po pravilih ne bi smeli biti s psom v trgovini.
Jaz: Saj sem vam rekel, da imate prav, po predpisih. A mene ne zanimajo predpisi, mene zanima vsebina. Tako kot mi boste rekli, tako bom storil a mislim da je to, kar mi govorite vaša kaprica.
Tuševa me je malo obupano pogledala.
Jaz: glejte gospa, jaz imam rešitev. Ko pridem jaz v trgovino in vi slučajno vidite mojega psa »pogledate stran«. In tako sva zadostila vsem predpisom. Vi niste dolžni opaziti pisanega psa na pisani bundi. Vaših kupcev pa, tako izgleda, tudi ne moti.
Jaz: A lahko opravim zdaj nakup? Res ma zanima zakaj bi koga motilo, četudi je morda res v nasprotju z nekimi predpisi, pes na roki v živilski trgovini. Ste že slišali za individualno obravnavo kupcev?
Tuševa je sledila mojim navodilom: ni me več videla niti slišala.
Me je pa, medtem ko sem vrsto pred blagajno spraševal, če jih kaj moti moj pes, opazila blagajničarka.
Jojjj, ka pa mate. A jih mate doma, a ste ga kupli. Moja ta mala bi ga tudi rada mela. Itd. itd.

Priznam, stranke je motilo, ker se jim je mudilo, med tem, ko se je kar »cedila« … blagajničarka.

_-_-_
Je to, da jaz hodim s psom (1,5 kg York) v trgovino, moja kaprica? Ni! Med tem, ko grem v trgovino še mimogrede sprehodim psa in pes si širi obzorja.
Jaz s tem prihranim dragocen čas.
Po poti v trgovini sem vprašal cca. dvajset »slovenskih« kupcev, če jih moti moj pes »v trgovini«. Nobenega ni motil.
Prosim za vsebinska mnenja, med tem ko se vživite v trgovca v živilski trgovini.

Jaz pa vam pravim: ko dobite prvega otroka, mu – tudi zaradi njegovega »normalnega« razvoja -čimprej »zrihtajte« bratca ali sestrico. Če pa res nočete sprejeti drugega otroka (česar jaz sicer nikakor ne morem razumeti!) mu takoj kupite malega Yorka, da se bosta - brez »ta starih« - »pogovarjala«.

Dob'r dan, Jože



Keka

  • *
    • Prispevkov: 274
    • Točke: 1
Odgovori #1 : 26 Marec 2016, 13:53:11
Dragi Jože. Na napačnem forumu sprašujete. Tukaj smo večinoma ljubitelji psov, ki nas prisotnost lepo vzgojenih psov praktično ne moti nikjer. Če bi pa prebirali malo kakšne splošne forume, bi pa ugotovili, da kar velik delež populacije ne prenese niti tega, da  je pes v stanovanju, pa čeprav ne njihovem. In za to gre. Če so pravila trgovine taka, da psi ne smejo notri, potem jih spoštujte. S svojo trmo bi lahko poslovodkinji nakopali tudi precej velike težave. Da je to izkoristek časa, da psa sprehodite je pa zame samo izgovor. Je priročno, vsekakor, ampak mislim, da se da tudi drugače. Pravite tudi, da imate psa ves čas v rokah. Kako pa plačujete in zlagate stvari v vrečko? Meni ste v bistvu hecni, ker spadate v kategorijo ljudi, ki pse počloveči. Me pa ne bi motili, če bi vas srečala v trgovini. Ampak kot sem že rekla - jaz imam pse rada. Upoštevam pa tudi to, da jih marsikdo nima, zato se trudim, da nima nihče razloga, da bi bil zaradi mojih psov slabe volje ;)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2 : 26 Marec 2016, 16:28:59
Pes nima kaj početi v trgovini z živili. Ne glede na velikost. Sploh če je na vratih jasno označeno da ne sme. Če bi bil zaprt v torbi bi bilo mogoče še pogledati skozi prste, v naročju pa ne. To je del osnovne obzirnosti do drugih kupcev in do prodajalk. Če želiš nakupovanje po vsej sili združiti s sprehodom (meni se to ne zdi posebej zabavno za psa), pa naj pes počaka zunaj. Konfliktni lastniki, ki namenoma kršijo pravila in zahtevajo zase posebno obravnavo so problem. Ker se zaradi takih pravila samo še zaostrujejo. Za vse, tudi za tiste, ki ne povzročajo konfliktov.


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 26 Marec 2016, 16:57:01
Jože, lahko se zapeljete do Italije, tam sem srečala pse (vseh velikosti) tudi v trgovinah z živili  ;).




čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 26 Marec 2016, 17:06:33
Kot lastnica večjega psa, ki ga ne morem nikamor prešvercat, pravim, da je nefer, da se majhne pse vštuli kamor ne smejo. Okej majhen pes, zaprt v torbi. Preživim. Ampak vse ostalo šetkanje po trgovini in nošenje v naročju. Z veseljem vzamem psa v štacuno za živali, v Ikeo in kafiče in povsod, kjer so dovoljeni. Kjer je znak, da so dobrodošli ali pa se prej pri osebju pozanimam, če lahko in kaki so pogoji.

Poleg tega so inšpektorji blazno na delu in ljudje blazno radi prijavljajo. Pa naj kdo najde kako dlako med sadjem, zelenjavo, mesom..Je takoj astronomsko visoka kazen. Okej dotični pes menda ne pušča dlak. Ampak mnogi ostali pa.

Se pravi je šoping  s psom, v trgovini, kjer psi niso dovoljeni-kaprica skrbnika in nič drugega.

V bistvu tako lastništvo meče slabo luč na ostala pesjanarje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #5 : 26 Marec 2016, 18:16:45
Ce je na vratih nalepka, da pes ne sme notri, potem ne sme notri, ne glede na velikost, starost, barvo, dolzino dlake ali las. Ni izjem. Ko se bodo pravila spremenila, se pa bodo. Vendar v Sloveniji se dolgo ne in morda nikoli v trgovini z zivili.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #6 : 27 Marec 2016, 10:24:37
Kako pa naj jaz recimo kot potrošnik vem, da dotični pes, ki ga lastnica mečka po rokah (in se s tem dotika tudi njegove riti - ko bi ga vsaj imela lepo na tleh na povodcu), s katerimi se potem dotika hrane (in vozička) nima recimo glist? Ali katerekoli druge zoonoze, ki jih ni malo? Lastnica verjetno ne nosi s seboj frišnega potrdila veterinarja, da so koprološki in ostali testi negativni?
Jaz osebno se bolezni, ki bi jih lahko staknila od psa sicer ne bojim, a med kupci so tudi taki, ki se jih. Še bolj pomembno, med kupci so tudi osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Seveda je veliko večja verjetnost, da dobi kaj od drugega človeka, a zakaj bi po nepotrebnem povečevali tveganje?
Pa dlake...če se psa mečka po rokah, gre dlaka stran celo tistim, ki jim sicer ne odpada. Mene osebno zelo moti, če v hrani najdem las, ki ni moj ali dlako, ki ni od mojih psov.
Pa če zanemarimo vse zgoraj napisano kot nepomembno. Pogovor, ki je opisan zgoraj izdaja skrajno nesramno osebo. Prodajalko je spravila v zelo neprijeten položaj: stranka zavestno krši pravila, ovira njeno redno delo, ne upošteva navodil. Če v trgovini ni varnostnika, potem je prodajalka nemočna: s silo stranke ne more odstraniti iz trgovine, policijo klicat za kaj takega niti nima smisla, če pa bi jo zalotil inšpektor, nadrejeni ali pa če bi se pritožil drug kupec, bi bila kaznovana prodajalka.
Kot lastnici psov mi je v interesu, da je psom dovoljen vstop v čimveč prostorov. Jasno je, da ne v samopostrežne trgovine s hrano, tudi trgovine z oblačili znajo biti problem. Zaradi nesramnih lastnikov psov, ki mislijo, da  pravila za njih ne veljajo, pa se odpor kvečjemu poveča in omejitve so čedalje večje.
Torej: če lastnica na vsak način želi sprehajat psa in nakupovat hkrati, naj psa pusti zunaj. Pri nas zaenkrat ot še ni prepovedano (ponekod zunaj je).
Če si tega ne upa, naj si nabavi torbo, v katero lahko spravi psa, tako, da je pes v celoti zaprt. Tako zaprte pse sem v trgovinah že videla in lastnikov ni nihče metal ven.


bamfel

  • *
    • Prispevkov: 99
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 28 Marec 2016, 18:33:16
Jože
Iz zapisa mi je jasno samo nekaj. Za vas so pravila zato, da se jih krši.
V lokalni trgovini smo tudi imeli "Jožico", ki je psa s seboj vlačila. To je bil najbolj "kjut in prijazen in nič hud" kužek. Če si poslušal njo. Štala je bila, ko je iz naročja napadel mimohitečega, ki ga sploh ni opazil prej.
In če gre lahko v trgovino vaš kužek, zakaj potem ne smejo tudi moji? Je vaš drugačen kužek kot sta moja? Mar ima status politika, da zanj pravila ne veljajo? Vaš kužek je zagotovo najlepši na svetu, to mi je jasno, pa vendar? Mar niso moji kuški tudi najlepši? Zakaj jih potem ne smem vlačiti s seboj po trgovinah, po možnosti v predpraznično gnečo? In glede na videno po mestnih zelenica, najbrž je tudi njegov drekec tako kjut, da ga z veseljem pokažete tudi drugim, naj le občudujejo njegovo stvaritev!

 Pričakujete od drugih, da uporabljajo zdravo pamet. Zakaj le od drugih? Zakaj ne začnete pri sebi?

Lp.



Asja

  • *
    • Prispevkov: 161
    • Točke: 1
Odgovori #8 : 29 Marec 2016, 08:33:07
Namesto da psa vlačiš po trgovinah ga raje na sprehod v naravo pelji. Če bi bila jaz poslovodkinja, bi te iz trgovine vrgla.



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #9 : 30 Marec 2016, 10:35:33
Jože je enako vprašanje postavil v forum Pod svojo streho.
Po nekaj straneh debate, so temo zaklenili.
Že vse življenje imam pse in mačke, trenutno tri pse in dve mački, v hiši.
Če je na vratih trgovine napisano, da psi ne smejo vstopiti, moramo to vsi upoštevati.
Ne moremo zahtevati od vseh kupcev, da tolerirajo pse v trgovini, predvsem v živilski.
Na vratih benzinskih črpalk je nalepka, da se s čelado ne sme vstopiti v objekt.
Sem motoristka, pred vstopom snamem čelado in se zaradi tega prav z nobenim ne prepiram.
Pravila so zato, da jih upoštevamo, za nekatere pa očitno zato, da jih kršijo in drugim s tem povzročajo težave.



metica

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 18 Maj 2016, 22:53:59
Spoštovani Jože,
vprašanje, ki ga postavljate in opis, ki ste ga pripisali, je precej nekorektno. Zakaj? Nalepka na vratih lepo ponazarja, da psi ne smejo v trgovino! Hkrati pa ste mi sedaj odgovorili na vprašanje zakaj mene varnostniki mečejo iz trgovine, ko pridem s psičko pomočnico, ki mi pomaga pri gibanju in orientaciji, ker sem slepa. Toda ne glede na to, da meni kot uporabnici psa vodnika slepih Zakon dopušča izjemo, da lahko grem z njim tudi v živilsko trgovino, se ne naslajam nad tem in se ne sprehajam s psom med policami in bog ne daj pri kruhu ali mesu. Pač pa psičko pustim pri blagajni, da jo imajo prodajalke na očeh in jo privežem zraven ograje, ki opredeljuje zaključek trgovine. Če se zgodi, da je ne morem pustiti pri blagajni, ker je prevelika trgovina, grem do prve prodajalke - v nakupovalnem centru običajno do pulta z informacijami in prodajalko prosim, če mi željeno prinesejo, tam plačam in grem ven.
S tem opisanim primerom ravnanja vam hočem povedati, da da ne glede na to kako kužka rabim za gibanje ali ga imam rada za družbo, se je treba pravilom podrediti in prilagoditi. Dejstvo je, da je v živilska trgovina zavezana higieni itd. Prav groza me je, ko navajate, da ga spotoma sprehodite in ne vem kaj...? Pa nič ni brati, da bi imeli težave z očmi, ušesi ali z nogami? Torej? Kje so koristi psa? Pes potrebuje gibanje v naravi, na travi, parku in kjerkoli v pasjem parku ne pa na asfaltu in hladnem marmorju v nakupovalnih trgovinah. Sicer pa s pretirano nošnjo psa po  rokah ne dene dobro psu, saj je to zanj prisilna drža ne glede na velikost. Imela sem priliko videt to miniaturno živalco, ljubka je, ni kaj. A to še ne pomeni, da jo imate za igračko, ki jo mečkate po rokah kadar se vam zdi.
Jože pamet v roke in vse dobro.



AslanTheAlabai

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
  • R.I.P. AslanTheAlabai❤. Welcome TajTheAkita
Odgovori #11 : 15 September 2016, 16:07:36
Zadnje dni se kar naprej nekaj pregovarjam s trgovci/varnostniki.
Sparov varnostnik me je hotel celo na silo …. Ni se mu izšlo.

Tuš danes zjutraj: Jojjjjjn s psom pa ne smete v trgovino.
Jaz: Gospa, na rokah ga imam, in skozi bo na rokah.
Tuš: To ni važno. Pes ne sme v trgovino.
Jaz: Gospa, jaz vem da imate vi prav, zdi se mi pa da imam jaz tudi prav.
Tuš: Kako, no? Na vratih je nalepka, a ste slepi?
Jaz: Na eni strani so predpisi na drugi strani zdrava pamet. Na vratih mora biti nalepka. Gre za to da psi ne morejo »laufati« po živilski trgovini.
Toševa: Odprta živila so problem. Kaj če pride stranka in nam prinese meso s pasjo dlako.
Jaz: Moj pes je počesan in ne pušča dlak. Ljudje pa vam hodijo po trgovini z dlakami na obleki iotd. Itd., pa se noben v njo ne »vpikne«.
Me pa res zanima kakšno imate komando od vrha: ali lahko pridem v trgovino s psom na roki ali ne?
Tuševa: je malo jezna odšla. Po dolgem času je prišla nazaj: Po pravilih ne bi smeli biti s psom v trgovini.
Jaz: Saj sem vam rekel, da imate prav, po predpisih. A mene ne zanimajo predpisi, mene zanima vsebina. Tako kot mi boste rekli, tako bom storil a mislim da je to, kar mi govorite vaša kaprica.
Tuševa me je malo obupano pogledala.
Jaz: glejte gospa, jaz imam rešitev. Ko pridem jaz v trgovino in vi slučajno vidite mojega psa »pogledate stran«. In tako sva zadostila vsem predpisom. Vi niste dolžni opaziti pisanega psa na pisani bundi. Vaših kupcev pa, tako izgleda, tudi ne moti.
Jaz: A lahko opravim zdaj nakup? Res ma zanima zakaj bi koga motilo, četudi je morda res v nasprotju z nekimi predpisi, pes na roki v živilski trgovini. Ste že slišali za individualno obravnavo kupcev?
Tuševa je sledila mojim navodilom: ni me več videla niti slišala.
Me je pa, medtem ko sem vrsto pred blagajno spraševal, če jih kaj moti moj pes, opazila blagajničarka.
Jojjj, ka pa mate. A jih mate doma, a ste ga kupli. Moja ta mala bi ga tudi rada mela. Itd. itd.

Priznam, stranke je motilo, ker se jim je mudilo, med tem, ko se je kar »cedila« … blagajničarka.

_-_-_
Je to, da jaz hodim s psom (1,5 kg York) v trgovino, moja kaprica? Ni! Med tem, ko grem v trgovino še mimogrede sprehodim psa in pes si širi obzorja.
Jaz s tem prihranim dragocen čas.
Po poti v trgovini sem vprašal cca. dvajset »slovenskih« kupcev, če jih moti moj pes »v trgovini«. Nobenega ni motil.
Prosim za vsebinska mnenja, med tem ko se vživite v trgovca v živilski trgovini.

Jaz pa vam pravim: ko dobite prvega otroka, mu – tudi zaradi njegovega »normalnega« razvoja -čimprej »zrihtajte« bratca ali sestrico. Če pa res nočete sprejeti drugega otroka (česar jaz sicer nikakor ne morem razumeti!) mu takoj kupite malega Yorka, da se bosta - brez »ta starih« - »pogovarjala«.

Dob'r dan, Jože

Ohohoh...Gospod jozekuch, tole ste pa kar fajn mimo užgali. Pes nima kaj iskat v trgovini z živili, brez debate...Če ga nimate naučenega da s privezom ali brez lepo počaka pred trgovino, potem ga pustite doma. A vi radi vidite paradižnik ki ma gor dlake ali pa rebrca z dlako? Pisali ste, da vaš pes ne pušča dlake. Velja pa da zelo velik delež pasem psov pušča dlake, ki potem frčijo naokoli in pristaje bogvekje....Predpisi so predpisi/pravila in če piše, da je za psa pes prepovedan (tako kot tudi piše, da ne smeš it noter s kotalkami ali pa sladoledom) se tega držimo. Meni se tu predvsem smili prodajalka, ki je imela prav, se držala pravil, da ljudi s psom v živilsko ne sprejemajo. Vi pa ste ji odgovarjali...Če bi kaj bilo, bi bila najbrž ona kriva...Malo pomislite, preden začnete težiti, da vaš pes pa ne pušča dlak, ker je "počesan". Če je ne, je ne in konec debate.

Vprašanja o srednjeazijcih sprejemam v sporočilih in v temi Srednjeazijski ovčar.