Husky mladič

HuskyMoon:3 · 2097

HuskyMoon:3

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 28 Maj 2016, 15:29:26
V roku 1 meseca imam namen kupiti mladička husky. Živim nekoliko izven Celja v hiši ter imamo 2ha travnikov. Zaenkrat je moj plan zabetonirati območje kjer bi imela uto. Odločam se še ali bi bilo pametno kupiti izolirano kočo.
Samček je star slabe 4 mesece, čipiran. Kdaj ga naj začnem sprehajati na povodcu? Koliko časa na dan?
Zanima me še kdaj bi bilo primerno da ga dam v pasjo šolo.
Hvala za odgovore in bi prosila še za kakršnekoli nasvete.



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 29 Maj 2016, 00:02:24
Kaj pa če bi psa preprosto imeli noter? Psi so krdelna bitja in zanje je naravno, da živijo s svojim tropom, ne ločeno od njega. Premislite. S psom boste imeli tudi boljši odnos, povezavo, ko bo zunaj mrzlo,dež bo pes večinoma sam, saj noben ne želi ždeti cele dneve na snegu  ;)

Husky je izredno aktiven, že skoraj hiperaktiven pes, ki potrebuje vsak dan vsaj 12 km intenzivnega laufanja ( ob kolesi, canicross-tek s psom) potrebuje doslednega vodnika. Psu moraš biti vodja. To pa ne pomeni diktator. Pomeni, da moraš biti miren, znat odreagirat v VSAKI situaciji, biti potrpežljiv, pošten, a odločen, pravičen. Le tako te bo pes spoštoval, ti zaupal. Husky zna sploh izkoristit vsako tvojo napako-sebi v prid, so svojeglavi psi, i zelo izrazitim lovskim nagonom, 99% lastnikov, kar jih poznam jih ne mora imeti spuščene-ne na sprehodu, kaj šele na vrtu- zaradi "klica divjine". Zato obvezna ograja vsaj 1,5 metrov. Intenzivno ukvarjanja, mentalna, fizična zaposlitev.

Z vzgojo prični takoj, prvi dan, takoj se mu naj postavi meje , ki se jih  morate dosledno držat, vsi.
V pasjo šolo ga lahko daš takoj, ko bodo roki (pomladni, jesenski ipd) pes je dovolj star za malo šolo.
Poiskat takšno, ki znajo tudi s polarnimi psi. Marsikateri inštruktor, ki nima pojma, da husky ni ovčar, rottweiler, doberman-te bo postavil pred vrata, to pa zato, ker ne razume te unikatne pasme, ki je drugačna od ostalih, a zato tako posebna, to niso neumni psi, le prekleto inteligentni-še bolj od svojih vodnikov.

Na forumu boš našla vsa vprašanja in odgovore in še več.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2 : 29 Maj 2016, 08:17:38
To se pravi, da bo maldič takrat, ko ga boste dobili star 5 mesecev? Kje živi sedaj, koliko se z njim individualno ukvarjajo, kakšne socializacije z tujci, otroci in drugimi živalmi je deležen, kakšen je sedaj njegov odpoklic?
Namreč...zamudila boš najpomembnejši čas v življenju psa, ko je možna socializacija. Pri polarcih je to še veliko bolj pomembno kot pri večini drugih pasem. Če njegov sedanji lastnik dela z njim, potem je vse v redu, če ne bodo pa težve.

huskija na neograjeni posesti ne boste mogli imeti spuščenega, ker imajo izjemno razvito žilico za raziskovanje. Celo če se z njim intenzivno ukvarjate in mu nudite dovolj gibanja in zaposlitve, bo šel raziskovat. In večina je mojstrov pri pobegih.

Naslednja težava pri huskiju je to, da je po naravi predator. Kar pomeni, da bo žival, ki jo ima za plen izsledil, ujel, ubil in pojedel. Ta nagon je tako močan, da celo zelo dobro izšolanih huskijev ponavadi ni mogoče imeti varno spuščenih tam, kjer je možnost, da naleti na žival, ki jo ima za plen. Z zgodnjo socializacijo (ki pri 4 mesečnem mladiču ni več možna) je sicer mogoče huskija navaditi, da nekatere živali (recimo mačke, konji, živina) niso plen. Vendar se lahko to podre v trenutku, ko se ta žival začne obnašat kot plen.

Pes naj bi bil tam, kjer so njegovi lastniki. Kar pomeni, da je žalostno jemati psa, če nima vstopa v hišo. Kar pa ne pomeni, da mora biti v hiši vedno. Odlično je, če ima na vrtu varen ograjen prostor,  v hiši, če mu je dolgčas lahko v zelo kratkem času narediti zelo veliko škodo. In ograjen prostor zunaj je vedno boljša varianta od hišega boksa. Zraven seveda sodi tudi izolirana uta. Ki ščiti tudi pred vročino, ne samo pred mrazom. Huskiju sicer mraz ne pride do živega, a tudi huskiji so raje na suhem in toplem. Temelji ograje morajo biti zabetonirani, da ne more spodkopat, a če je prostor večji je odlično, če ima del, kjer lahko koplje luknje.

Gibanje....v bistvu niti ni tako grozno zahteven. Običajni sprehodi, kot za druge pse, poleg tega pa nujno rabi tek. Ne vsak dan, ampak vsak drugi dan pa kar. Najbolj enostavno ga je navaditi na tek ob kolesu (al pa da kolo vleče, če imate za to primerne terene in veselje). Na kolo ga je možno začeti navajati že zgodaj, a zares teči naj ne bi začel pred dopolnjenim letom.

V šolo bi bilo treba takoj, ko ga dobite, je pa vprašanje, kje imajo tečaje tudi poleti. načeloma vsaj v malo šoli znajo delat tudi s polarci, a če opazite, da dovolijo (ali celo zahtevajo) za mladiče kakšno posebno "opremo" se raje poslovite prej preden zapravite denar.


ličinka

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 30 Maj 2016, 12:17:31
Na povodec ga lahko ze takoj navajate ubistvu to mora ze sedaj znati pri tej starosti ja zelo hitro odrasejo tako da so prvi mesci res pomembni pri taksni starosti so vecinoma ze zamujeni jaz sem pri moji ki je sedaj stara pol leta delala vecina na odpoklicu in pozornosti pa vidim da se vseeno ni varno je imeti spuscene tudi pozorna je name bolj tako tako :) v solo sem jo vpisala takoj in je ok instruktorica je super ampak ostali sosolci malce zavirajo vse skupaj tako da se zna kar dolgocasiti zato izberi primerno solo kjer bo povdarek na socializaciji in pa kjer bojo vaje raznolike. Glede dolzine sprehodov nekateri pravijo da ne predolgo do 1ga leta a mislim da dokler je ravnina in ni kaksnih klancov da lahko kar nek normalen sprehod prehodi brez tezav ubistvu moji ostane zmeraj se kar nekaj energije