Izbira kinološkega društva

CavaliersRdBest · 8143

CavaliersRdBest

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
: 24 Junij 2016, 01:29:50
Pozdravljeni.
V pesjanarskih krogih sem nova, zato vas prosim za nasvet in morebitno potrpljenje, če bom s svojimi laičnimi vprašanji spraševala preveč neumnosti.
Sem ponosna lastnica 5 mesečnega Cavalierčka, ki bi ga rada vpisala v pasjo šolo v Ljubljani.
Ponudba je pestra. Ker pa me življenjske izkušnje učijo, da se v vsaki stroki najdejo šarlatani, sem se o nekaterin društvih pozanimala. Uradno in neuradno.
Moja prva izbira je bilo društvo, ki se hvali z najdaljšo tradicijo, to je KD Ljubljana. Na moje veliko presenečenje sem ugotovila, da kar nekaj inštruktorjev, ki na KD Ljubljana vodijo tečaje, nima licence ali da tečaje vodijo pripravniki.
Mogoče sem prestroga, ampak tako kot od sebe, tudi od drugih pričakujem strokovno in kvalitetno storitev za plačilo, ki mimgrede ni majhno.
Prosim vas za nasvet, kako se lahko prepričam komu zaupam svojega "družinskega člana", ker predvidevam, da sama društva ne oglašujejo svoje nekvalificiranosti. Nad KD Ljubljana sem popolnoma razočarana, celo zgrožena.
Imate morebiti vi kakšne dobre izkušnje z društvi?

Za nasvete se vam najlepše zahvaljujem.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 24 Junij 2016, 08:26:23
hehehe, ko bi vedela kakšni vsi imajo licenco KZSja....In kako so nekateri brez licence odlični! 8)
Najboljša opcija-zbobnaj vsa društva-oglej si tečaje njihovih inštruktorjev. Glede na cilj  kakega psa želiš, si izberi.

Če ti je kaj v pomoč-meni je vodilo to, kakšne pse imajo inštruktorji. Če imajo pse od mladiča dalje pri sebi in ga pri 24 mesecih ne morejo imeti odvezanega med psi, ljudmi, pes z njimi dela z veseljem. Potem rečem, hvala lepa, grem drugam.

Kar je meni v dobi od 8-9 tedna dalje in pa do konca pubertete daleč najbolj pomembno je vzgoja, socializacija, spoznavanje sveta v katerem pes živi in razvijanje igre z mano. Daleč iznad vseh možnih vaj poslušnosti in trikcev. Seveda, se vmes naučijo tudi pozicija poleg, sedi, obrati, čakanje hoja rikverc in drugi trikci.

Zatu tudi ne maram, da so tečaji male šole, osnovni tečaji pretežno na poligonih. Ker tam ne srečaš tovornjakov, motoristov, kolesarjev, tekačev, otroških vozičkov, otrok, nepoznanih psov....In to pa je tisto kar se meni zdi smiselno. Dober prve ur ene moreš imeti v centru mesta. Lahko jo imaš v obrobju kjer je še vseeno neko življensko okolje in ne zagrajen poligon. 

Najpomeneje je, da tečajniku predajo znanje kako vzgajat psa, da te naučijo nekega sistema dela. Da znaš brat psa in ga pravilno usmirjat, motivirat in da znaš brat potem tudi druge pse.
Izbereš si glede na tvoje želje kakega psa želiš.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 24 Junij 2016, 16:55:36
Nekaj podobnega kot je rekla Čara - oseba z licenco inštruktorja ima lahko pomanjkanje dolgoletnih izkušenj pri šolanju psov ali zastarel način šolanja in oseba brez licence ima lahko dobre izkušnje in je zato boljši inštruktor kot oseba št.1. Brez licence pa je recimo samo zato, ker KZS dolgo ni razpisala šolanja za strokovni kader. No, od junija letos naj bi licenco večina tudi že pridobila. Glej pa seveda tudi, kakšne pse imajo.



CavaliersRdBest

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 27 Junij 2016, 02:09:32
Pozdravljeni.
Najlepša hvala za prijazna odgovora. Se popolnoma strinjam, predvsem s tistim delom o socializaciji in izpostavljanju okoliščinam, ki jih na poligonu ni.
Po vaših nasvetih sem še iz te perspektive pregledala ponudbo. Zelo zanimivo mi zveni pasja šola Elison (informacijo o tem sem našla na tem forumu. Pesjanar.si, hvala, super ste!). V tej pasji šoli ponujajo točno to, o čemer govorite in ena od inštruktoric ima tudi Cavalierčka.
Ob brskanju pa sem ugotovila še (sledeče meji že na trač, pa je vendarle resnica do katere je pesjanarska javnost upravičena), da sta obe inštruktorici omenjene pasje šole bivši inštruktorici KD Ljubljana (obe z licenco in obe aktivni v različnih... kako se temu reče... kinoloških panogah?).
Meni se ta informacija zdi čudno naključje. Se na KD Ljubljana dogaja nekaj o čemer bi morala biti zaiteresirana javnost obveščena? Kako je mogoče, da kopica uspešnih inštruktorjev iz KD Ljubljana izgine? In da ostanejo sami "bodoči" profesionalci?
Verjamem, da je med tistimi brez licence veliko sposobnih. Ampak če sodim po svojih izkušnjah in stroki, bi raje iskala dobrega zdravnika med tistimi, ki so potrjeni s strani Zdravniške zbornice (čeprav to ni nobeno zagotovilo za dobrega zdravnika), kot pa med tistimi, ki niso (čeprav sem prepričana, da je marsikdo zelo sposoben).
Kaj menite?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 27 Junij 2016, 07:21:27
v Sloveniji je verjetno približno 1000 društev. Popolnoma normalen šport je namreč to, da se odpirajo nova in nova društva, z isto dejavnostjo. Zaradi osebnih nestrinjanj, drugačnih vizij, idej, zaradi želje po nečem lastnem.

O KD Ljubljana pa ne morem sodit niti o Elison, ker ne poznam dela nobenih od njih.Najbrž tudi ti ne? Ali pa si videla njihovo delo s tečajniki?

Fora je v tem, da je obdobje socializacije do 18 tedna, potem si vlak najbolj kritičnega obdobja zamudil. in 100% tega ne moreš več nadomestit.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 27 Junij 2016, 11:26:52
Ja kaj pa naj bi se dogajalo. V privat šolah se lepo zasluži in se od tega lahko živi (ali pa se to vsaj pričakuje), delo v društvih pa ponavadi ni ravno donosno in je še vedno vsaj v osnovi hobi in ne poklic. (in s tem, da nekdo, ki je v ta hobi vložil veliko dela in truda po nekaj letih dela želi od tega tudi živeti seveda ni nič narobe)
Najprej se moraš sam pri sebi odločit kaj bi sploh rad počel, kakšen program si želiš in kakšne metode ti ustrezajo. Pa seveda kaj bi s psom počel potem, ko zaključiš osnovno šolanje (v nekaterih tečajih, kjer se bolj sprehajajo okrog in "socializirajo",  kot pa delajo na poslušnosti, se lahko zelo luštno imaš, ampak neke osnove za nadalnje delo v kakšnem od pasjih športov pa ne dobiš) . potem greš in pogledaš po tečajih kako delajo in se odločiš za tisto, kar ti odgovarja.
To, da imajo veliko pripravnikov, ki (še) nimajo licence, je kvečjemu pohvalno. društvo, ki ima veliko mladih kadrov, ima prihodnost. Da nimajo vsi licence, je tudi povsem normalno. Licenco namreč lahko dobijo šele po določenem času praktičnega dela s skupino (načeloma to ni povsem samostojno, saj imajo inštruktorji en uč na pripravnikih, tudi če tega na prvi pogled ni videti). Poleg tega se vrh KZS zadnja leta ukvarja sam s seboj in s svojimi aferami, ne pa s tistim, zaradi česar jih pravzaprav sploh imamo. Zato se na rodovnike čaka tudi po več kot 8 mesecev, pripravniki pa so lahko ipravljali izpite šele pred kakšnim tednom - po kar dolgi  prekinitvi.
Zdej...poligon/ real life.....jaz osebno imam veliko raje poligon, kjer se nauči lepo v miru, naučeno se pa nadgrajuje v okolici. Stvar okusa pač.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6 : 27 Junij 2016, 12:00:35
Jaz imam rada oboje. :) Vsega po malo. Ker na koncu želim multipraktik. Psa za razne kinološke športe in za sprehod skozi mesto.

Začetek je tudi pri večini urbanih tečajih na kakem poligonu ali oddaljenem travniku, parkingu ob taki uri, ko je bolj samotno. Zato ker je res utopično pričakovati, da bodo prvo uro (čeprav imajo že 7 dni domače naloge za sabo) pa kar sodelovali s svojimi vodniki med ljudmi in psi...Potem pa vedno več motenj in okolice. Postopno.

Saj nas velika večina verjetno nima psa zato, da bomo sprehode preživeli v mestu, ravno toliko, da mesto pozna in se zna obnašat. Sama raje izbiram obrobje za sprehode, kako gozdno pot.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!