Tekanje za motorji in tovornjaki!!!

doggydog · 6301

doggydog

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
: 27 Avgust 2016, 15:11:03
Pozdrav,
 
imam problem z mojim psom, ki je star 2 leti. Za vsakim motorjom ali tovornjakom se zažene in ga oblaja. To je izjemno nevarno, sploh ker doma nimamo ograje oz. ograjene posesti. Zavedam se, da je izjemno nevarno tudi za voznike. Zaganjal pa se ni od vsega začetka, ko je bil še majhen, ampak sem to opazila pred cca. pol leta, ko se je na sprehodu (na povodcu) oblajal motor. Prej ni čisto nič reagiral. Teče samo za motorji in tovornjaki, za avtomobili ne, predvidevam, da teče za bolj hrupnimi. Nimam pojma kako je začel to delati!? Je ovčar, ampak nekako dvmomim da to izhaja iz nagona? Prosiim pomagajte!
Živimo na vasi, kjer ni tako veliko prometa. Najbolj čudno pa je, da ko smo v mestu polnem prometa, motorjev, tovornjakov, hrupa niti šlivi ne motorja! Niti opazi ga ne, pa če švigne mimo njegove glave!!!! Na sprehodu v naši vasi pa oblaja motor. Prav tako tudi, ko je v hiši in mimo pridrvi hrupni motor, niti glave ne dvigne.
Najhuje je, da nevem kako rešiti težavo. Igramo se zunaj, ga učimo trikce in tako...pride motor in pes gre. Gre, ppusti vse motivacije, priboljške, igrače, in teče za motorjem. Večkrat lahko predvidim kdaj motor prihaja, ampak kdaj mi ne uspe, ali pa se mi pes izmuzne ko ga primem. Probala sem, da ga hranim medtem. Da se igrava z igračko. In še vedno mi je vsakič ušel! To mi izbija upanje, in res bi rada rešila problem, saj je izjemno nevarno za vse. Vem, da bojo komentarji različni, kako ne skrbim za psa in podobno, ampak prosim verjemite mi, da se trudim po najboljših močeh.


Prosim, prosim, s kakršnim koli nasvetom mi boste pomagali!!!

Pozdrav.



BlackSwan

  • Gost
Odgovori #1 : 28 Avgust 2016, 00:58:17
Moj (Border) je imel enak problem in ga še zmeraj nisva 100% odpravila, tako da nikoli ne bo ziher ob cestah in sem vedno previdna, je pa že veliko bolje kot je bilo. Včasih se je zaganjal za avtomobili in ni pomagala niti igračka niti sir, hrenovke, itd. Sedaj pridno hodi poleg, ko gredo mimo avtomobili, ampak še zmeraj potrebuje aktivno ukazovanje in nagrado, je pa vsaj ubogljiv, kar na začetku niti podrazno ni bil. Sumim, da je pri mojem kriv nagon, ker slabe izkušnje ni nikoli imel in je gledal za avtomobili že ko je bil mladič (zaganjati se je začel nekje okol 5 - 6. meseca). Ko je zelo utrujen (dolgi sprehodi), je na poti domov bolj reaktiven, ker se nagoni toliko bolj izrazijo v utrujenosti.

Pomagale so mi vaje za reaktivne pse (kot da bi imel nekoč slabo izkušnjo) in ogromno dela. Napredek je bil neverjetno počasen tudi z dnevnim/tedenskim delom. Na Youtube poišči vaje za "reactive dogs" in vajo "look at that" - ta mi je še najbolj pomagala: klik, ko pes pogleda avto (v tvojem primeru motor), ampak se še ne zažene oz. še ne reagira. Kasneje to napreduje v klik, ko pes pogleda tebe (moj zdaj najprej pogleda avto, nato mene), ko pride mimo avto. Začeti moraš s primerno razdaljo od ceste, kjer vozijo tovornjaki in motorji (predlagam, da to učiš nekje drugje, ne doma, kjer boš imela kontrolo nad psom in dober pregled nad tem, kdaj prihaja vozilo), kjer pes še ne reagira. To je bilo pri nama na začetku za občutek tudi 30 m od ceste. Nujno na povodcu. Midva sva trenirala na praznem parkirišču ob cesti (in sem lahko napredek štela po številu parkirnih prostorov od ceste.. vsakih par tednov sva bila en parkirni prostor bližje cesti, je šlo zares počasi) in šele nato sva se lahko premaknila bližje na pločnik in vadila tam.

Predlagam, da začneš odpravljati čim prej, ker se lahko stopnjuje in ti bo lahko začel ganjati tudi avtomobile. Če se bo enkrat zagnal, se ti bo podrl cel napredek (meni se je, ko ga je imel enkrat na sprehodu oče in ni bil pozoren), zato moraš narediti ziher, da se ti pes ne bo zagnal niti enkrat (ker takrat zadovolji svoj nagon). Torej ograditi dvorišče, vaditi kje drugje, kjer ni v bližini ceste, ali pa ga imeti ves čas na povodcu. Nujno. Ker lahko hitro postane nevarno. Kar je streznilo mene, da moram biti 200% ves čas pozorna za zvoki avtomobilov in kje so ceste in sedaj haluciniram, da nam na dvorišče pelje avto, je ko mi je na morju pes privezan na ograjo na balkonu v 1. nadstropju, S KATERIM SEM SE V TISTEM TRENUTKU IGRALA, skočil skozi palice ograje in se mi obesil na štriku. Ker je bila pod balkonom 10 m stran cesta in je po njej s 30 km/h pripeljal avto. Takrat si te možnosti niti v sanjah ne bi predstavljala, pa se je vseeno zgodilo.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 28 Avgust 2016, 08:31:21
Huuuh!

Sama priznam, da, če bi se mi pes zagnal za vozilom, bi ga zgrabila za vrat in počila na tla  :-[

Najbolje je, da si najdeš kvalitetnega inštruktorja, ki bo na sprehodih s tabo odpravljal zadevo.

Prva pomoč je pa ta, da se v loku izogneš cest in ga imaš vedno privezanega, tudi na domačem dvorišču. To, da v mestu ne reagira je normalno, ker tam vsega toliko,da ne ve na kaj bi rohnel.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


doggydog

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 28 Avgust 2016, 10:43:30
Hvala vam za odgovore!
Verjamem da bo šlo počasi in bo treba težko delat. :/ Je pa tudi težje, ko sem jaz odsotna in za psa poskrbi moja mama.

BlackSwan, potem misliš da to izhaja iz nagona? Glede na to, da tudi moj nikoli ni imel slabe izkušnje.

Pozdrav



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 28 Avgust 2016, 11:38:27
Bo tudi mama morala delat. Obe bosta morala imeti isti sistem s psom, sicer je škoda časa in denarja, ki ga boš dala za inštruktorja. Ker učinka ne bo niti približno ne takega.

Zdaj, če mama za psa poskrbi 1x na mesec in ne bo tip top, se bo pa osnov držala, kar pomeni, da pes ne bo imel možnosti zaganjanja in bo preprečila to neželeno vedenje, ne bo panika, če je pa to na tedenski ali celo dnevni ravni in dela ona po svoje ali pa celo nič in pes leta za vozili,  je pa že problem. Moj pes, je bil 3-4 leta družinski pes, jaz sem bila doma samo za vikende...k a t a s t r o f a.

V roku dveh let, ko sem imela 99% jaz psa čez, so zadeve šle v nek normalen kalup.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 28 Avgust 2016, 12:23:32
To psi delajo iz nagona - lahko da hočejo pasti ali pa goniti.
Prvo pravilo je, da psu tako vedenje preprečimo. Če ni mogoče postaviti ograje (tudi če ograja je, pes ne bo smel biti sam na vrtu, saj bi potem se zaganjal ob ograji, vedenja ne bi odpravili, samo škode ne bi mogel narediti) potem naredimo začasen privez, na katerem bo pes kadar bo na vrtu. Kadar z njim delaš, pa ga imaš lahko privezanega okrog pasu (vendar moraš paziti če je pes velik, da imaš primeren pas in elastičen povodec, saj sicer lahko nanaden sunek poškoduje tebe ali psa).
Mama bo pač morala peljat psa ven na povodcu, ga pripeti na privez, ko bo šla ponj ga bo spet morala dati na povodec in peljat noter. Brez izjeme.
Potem pa delaš desenzibilizacijo, tako kot je napisal black swan. Pa poskrbiš, da bo nagon izživel na neškodljiv način (prinašanje in iskanje predmeta, sledenje, prinašanje iz vode, razne igre z igračami na vrvici....

Priboljški v tem primeru niso delovali, ker je sproščanje nagona ob teku za motorji veliko večja nagrada kot hrana.