Len ali zdolgočasen pes?

Tiasshy · 3598

Tiasshy

  • *
    • Prispevkov: 28
    • Točke: 0
: 11 Januar 2017, 18:28:15
Pozdravljeni. Jaz imam situacijo, ki zaenkrat še ni težava. Problem je, ker ne poznam nikogar, ki bi imel podobno situacijo. Imam samičko rotweiler staro 3,5 let, posvojeno iz zavetišča lansko leto (stara je bila 2,5). Že takoj po posvojitvi sem opazila, da neverjetno veliko spi. Na začetku sem to pripisala prilagajanju novemu domu. Minilo je eno leto. Irka (njeno ime) je na sprehodu živahna (dokler ni sprehod preveč aktiven), včasih malo preveč. Ampak doma je popolnoma drug pes. Včasih se igrava, ampak igra traja maks 10 min, potem se uleže ali usede in se noče več igrati. Prvih šest mesecev se ni niti igrala, želela se je le čohati. Kar pomeni, gre na sprehod, poje hrano, spi 4-6 ur in ponovi vajo. (Tak urnik imava ker sem že kar nekaj časa brezposelna). Včasih se mi zdi kakor da ji je neverjetno dolgčas, ampak ima ogromno igrač, ravno tako se z njo želim igrati. Ona pa nič. V družini je še pet majhnih psov (tašča ima tri čivave, yorkija in majhnega mešančka), Irka se z njimi ne igra (res je da bi igro zelo nadzirala tudi če bi se zgodila, predvsem ker bi Irka lahko poškodovala samo zaradi svoje velikosti).  Se pa zelo rada igra in podi s poniji (tudi v taščini lasti). Ampak po taki igri spi in smrči. Stara je samo 3,5 let. Res upam, da je samo lena. :D

Čisto informativno ni predebela, ima dovolj sprehodov, odlično hrano...

Bojim se, da ji je dolgčas in spi preveč zaradi dolgčasa. Nisem prepričana kaj lahko storim. Ali naj sploh kaj storim? Naj ji pustim spati? V prihodnosti sem želela posvojiti mladička, ampak sem nekje zasledila, da se psi ne odzovejo najboljše na nove pse/mladičke, ki so bolj aktivni kot psi sami?



Andie

  • *
    • Prispevkov: 80
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 11 Januar 2017, 19:24:41
Moja prva misel je, da imaš (po mnenju mnogih bolj 'nedeljskih' lastnikov psov) popolnega psa  :D

Ali je možno, da ima psička kakšne zdravstvene težave- sklepi in podobno, pogosto pri velikih psih? Mogoče jo boli, pa ji je zato neprijetno preveč gibanja... Ampak to bi itak opazila.

Glede na to, da je iz zavetišča in ne poznaš dobro njene preteklosti, se mogoče pač ne zna igrat oziroma ji to pač ni v užitek. Tudi jaz skačem v luft od veselja, če se moj posvojenček minuto ali dve igra z mano, pa smo rabili ogromno časa, da smo sploh prišli do tega. Razen hrane in sprehodov ostali čas prav tako prespi. Tadrugi pes, ki je pa z mano od mladiča, bi se lahko pa 24 ur na dan samo igral in ga imam skos pod nogami  :D

Nekateri psi pač nimajo tako razvitih nagonov. Lahko jo probaš animirat s skrivanjem hrane ali pa v igro vključiš hrano kot nagrado. Tudi učenje trikov je zelo fajn aktivnost - parkrat na dan po nekaj minut, pa bo potem počitek bolj zaslužen!



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2 : 11 Januar 2017, 19:28:06
Mene bi v prvi vrsti skrbelo zdravstveno stanje - rotvajlerji znajo imeti težave s srcem, zaradi njihove velikosti pa tudi z okostjem, kar jih zna upočasnit, verjetno je sterilizirana in bi kaki hormone se kje zabavali, .., ampak verjetno ima dobro zdravstveno oskrbo in bi kake težave že opazili. Veliko je odvisno tudi od prehrane, če naprimer mojega dlje časa, več kot teden, hranim samo z doma pripravljeno hrano, kuhano ali surovo, je občutno počasnejši in več spi. To samo v razmislek  :)

Čisto laično bi rekla, sploh ker ne poznam koliko znajo bit rotvajlerji leni, da je vaše stanje posledica vzgoje (bi rekla da tudi vzreje - pomanjkanje nagonov) prejšnjih lastnikov - pes se navadi na življenje, ki ga ima in če z njo ni nič počelo ali se jo celo aktivno vzgajalo da je čimbolj "pridna" in mirna, dobiš ven takega psa. A niso bili rotjavlerji v začetkih zganjalci živine, verjetno se zato s poniji tako dobro razume? S tem da kar ti vidiš da je igra, je verjetno herding, kar lahko izkoristiš, usmerjaš in imata dodatno zaposlitev, da vama ne bo dolgčas. Učenje trikcev s pozitivno motivacijo in obilico nagrad je veliko psom v užitek, sploh delovnim, s tem da ne pretiravaš in zaključiš, še preden se ti zdolgočasi. Rally obedience, iskanje njej ljubih igrač/hrane po stanovanju in ostala delo z nosom (na youtubu imaš ogromno idej) bi ji tudi  znalo biti všeč. Mogoče posvet s strokovnjakom, če bi bila primerna za obrambo/sledenje, s tem da to je že višji nivo in se je treba vsaj za obrambo res zavzet. Je še ogromno aktivnosti, ki jih lahko skupaj počneta, (bi rekla, da so bolj usmerjeni v lastnika kot samo-zabavo), samo najdit je treba tapravo in jo zbudit iz zaspanega vsakdana. Čeprav lahko nekako sklepam, da ji nič ne manjka in je zadovoljna s svojim življenjem, vseeno ne morem da se mi ne bi zasmilila  :) Lepo, da te skrbi za njo tudi v tem smislu.