Apoquel

Minana · 13593

Minana

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
: 30 Maj 2017, 15:59:16
Ali je tu kdo, ki ima psa na Apoquelu? To je razmeroma novo zdravilo za alergike, ki bi naj delovalo zelo hitro in učinkovito, njegova glavna funkcija pa je umirjanje srbenja.

Zelo me zanimajo kakšne izkušnje iz prve roke, tole je namreč ena izmed opcij, o kateri smo se pogovarjali z veterinarji, za naš primer akutnega alergika. Do zdaj ji ni pomagala niti bioresonanca niti imunoterapija, odlično pa zaležeta Ciklosporin in Medrol.

Trenutno je že kakšno leto na nizki dozi Medrola (najnižja možna, da še normalno funkcionira), tako da smo se že ubistvu sprijaznili z dejstvom, kaj to pomeni na dolgi rok (je pretehtala odločitev za krajše in kvalitetnejše življenje vs. daljše in v konstantnih mukah). O Apoquelu se na internetu prebere svašta, od slavospevov do grozljivk, mene pa pri vsem skupaj najbolj moti, da gre za relativno novo zadevo, za katero še ni znano kakšne stranske učinke ima oz. kako lahko vpliva na organizem pri dolgotrajnem jemanju. Vem, da Medrol dolgoročno pomeni nekaj let manj :(, ampak za Medrol to vsaj vem vnaprej, pri Apoquelu pa bi bili na nek način testni zajčki.

Skratka, kakršnakoli informacija ali izkušnja je zelo dobrodošla.
 



manchy

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 31 Maj 2017, 17:44:04
Imam 8 let starega angleškega buldoga in že celotno življenje se borimo z alergijami...  Bili na ciklosporinu, medrolu, ni da ni...
Striktni pri prehrani, kopali itd... se presekirali, ker je bil pes par mesecev ok, potem pa spet v totalnem razsulu (nonstop praskanje, rane do krvi...).
Medrol ga je uničil. Pa je bil na minimalnem odmerku... Izgubljal dlako, rep kot podgana (smo mislili vmes, da je ščitnica, pa ni bila), shujšal ...
Potem pa smo odkrili Apoquel... Seveda se še vedno držimo striktno pri prehrani in ostalih stvareh, ampak kuža končno živi življenje, ki si ga zasluži.
Vesel je, razigran, dlaka mu je zrastla na mestih, kjer je ni imel že več let, sploh se več ne praska, vidi se mu, da je končno pomirjen in zadovoljen in da ga nič več ne boli/srbi...
Jaz sem se odločila, da ne bom brala ne slabih in ne dobrih komentatjev po internetu (sem pa slišala, da enim psom pomaga, drugim pa čisto nič), ker sem se odločila stestirati in sedaj, ko vidim, da moj zlati fantek končno živi normalno pasje življenje, definitivno izberem kvaliteto njegovega življenja... Ker dobim kar solzne oči, ko si očitam, zakaj nismo tega odkrili že prej in mu že prej omogočili takšno življenje, kot si ga zasluži.
Se pa je treba zavedati, da je to drago zdravilo... Ampak jaz bi plačala tudi dvakrat več, ker je pri nas naredilo čudež.

Bulldogs... And nothing else...


pavel

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 31 Maj 2017, 22:07:14
 Tudi naš mešanček je imel lani kar velike probleme z alergijamo. Po vseh mogočih Medrolih in podobnem nam je veterinar "ponudil" Apoquel. Bili smo zelo zadovoljni z njim. Potem smo na srečo odkrili nekaj povzročiteljev alergij in sedaj na dietah nima več problemov. Če bi prišlo do novih problemov, bi se brez razmisleka ponovno odločil za Apoquel, vsaj dokler ne bi našel vzrokov in jih po možnosti odpravil.



Minana

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 01 Junij 2017, 09:16:56
Hvala za odziv obema.

Manchy, najbolj lepo je bilo prebrati, da se je vašemu psu tudi počutje izboljšalo. Meni so ravno te epizode apatičnosti, odkar je naša na medrolu, skoraj najhujše za gledati.

Glede cene se sicer še nisem zanimala, mislim, da so nam rekli, da je nekje v rangu Ciklosporina. Glede na to, koliko smo že na ta račun zmetali denarja stran, itak ni pomembno. Če bi se odločili bi že napraskali skupaj, tako kot smo še za vse do zdaj. Koliko pa približno pride mesečen strošek, če lahko vprašam (verjetno je odvisno tudi od doze)?

Je pa to, če prav razumem, zdravilo, ki se ga jemlje doživljenjsko? Ne gre za kuro, dve in potem po potrebi? Mislim, da sem nekje zasledila, da se precej hitro povsem izloči iz organizma.

Manchy, koliko časa pa mu že dajete Apoquel? Ste vmes naredili kakšno krvno sliko? (Se opravičujem za toliko vprašanj)

Pavel, super, da ste rešili oz. vam pomaga že striktna dieta. Pri nas je sicer tako, da samo z dieto in poskušanjem omejevanja ostalih alergenov (pršice, okoljski) ne moremo vzdrževati stanja, gre bolj za podporo, da ni še slabše. Ima čisto porušen imunski sistem in odreagira na skoraj vse.

za naš primer akutnega alergika.

tole je bil tiskarski škrat - v mislih sem imela atopični dermatitis, pa se mi je uspelo zatipkati. Seveda gre za kroničen in ne akuten primer.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #4 : 01 Junij 2017, 09:31:54
a ciklosporin in apoquel delujeta na vse alergene?



Minana

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 01 Junij 2017, 09:47:16
Ciklosporin je imunosupresiv, tako da deluje ubistvu sistemsko, zavira delovanje limfocitov (zavira imunski sistem, da ni pretirane reakcije). Mislim da dejansko pokrije vse.
Apoquel pa deluje na drugačen način, mi pa še ni čisto uspelo naštudirati kako. Mislim, da preprečuje delovanje encimov (JAK 1, 2, 3), ki povročajo vnetne procese in srbenje. Ne vem ali deluje pri vseh ali zgolj v določenem odstotku primerov, je pa namenjen zdravljenju srbečice in atopijskega dermatitisa, tako da sklepam, da tudi pokriva cel spekter alergenov.



manchy

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 01 Junij 2017, 17:48:37
Mi smo na Apoquelu nekje pol leta. Ima 23-24 kg. Začeli smo z eno 16 mg tableto na dan. Sedaj dajem 3/4 16 mg tablete... In bom po parih mesecih bom probala še s polovičko. Trenutno je na 3/4 popolnoma enako, kot je bilo na 1, nobenega poslabšanja. Cena ene škatle je različna od veterine do veterine, cena variira tudi do več kot 10€.
Za en mesec me pride cca. 70€, zdaj ko je na 3/4... Ena škatla je v MB veterina Pika 58€, v njej je 20 tablet. Tako da, ko je jedel 1 na dan, me je prišlo 90€ na mesec...
To je bolj ali manj doživljenjsko po mojem... Tableta gre hitro iz sistema... tako da če je ne dobi na 24 ur, se mi zjutraj že začne malo praskat...
Mi smo očitno en tak primer, ko je pes alergičen na ogromno stvari in se sešteva in ne glede na to, kako pazimo, ga ne moremo 100% "pozdraviti".
Ciklosporin nam npr. ni pomagal...
Je pa razlika v obnašanju, počutju in izgledu psa res ogromna... Neprimerljiva...
Krvne slike sedaj vmes nismo delali... Smo jo pa tik preden je šel na te tablete in je bila takrat ok (kljub medrolu).
Po mojem bom jo naredila čez par mesecev. Ali pa tudi ne, če se bo še naprej odlično počutil...

Bulldogs... And nothing else...