Za pesjanarje > FCI 10

Mali angleški hrt [Whippet]

(1/196) > >>

Geri:
Vidim da so "moje" pasme na tem forumu bolj slabo zastopane :'(... doma imamo dve letnega whippeta samčka po imenu Gan dei Rufolo (Žan) iz Italjanske psarne Dei Rufolo.

Whippet je hrt, ki je bil "ustvarjen" za revne ljudi. Hrte so si namreč lahko privoščili samo plemiči in bogati meščani. Revni ljudje pa so prav tako hoteli hitrega lovca in so s križanjem velikih angleških hrtov s terierji in nekaterimi drugimi pasmami naredili svojega hrta, ki jim je polnil sklede z ulovljenimi zajci ;D! Kasneje se je whippet uporabljal kot dirkalni pes na tekmah kjer so padale visoke stave, danes pa je dober družinski pes, ki mu delo ni nič kaj po godu.



Najraje spi na kavču ali postelji, saj zgleda da je kar malo pozabil da je bil pes za revne in se zamenjuje s plemiškimi psi. Ne bo se rad ulegel na tla če ne boste prej položili dekice zanj, čeprav mu tudi na dekici ne bo ne vem kako na komot... Rad spi pogrnjen in tesno privit k gospodarju, ki ga ponoči zbada s svojimi kostmi :P. Najraje se crklja, še raje pa dirka po prostranih poljih. Ko se enkrat požene v dir ga je pravi užitek gledati. Vsaka mišica na telesu deluje usklajeno s celoto in pes doseže hitrost tudi preko 60 km/h. Pa ga ulovi če ti pobegne :'( :D!!

Skratka pes, ki ni za vsakogar ampak prej ali slej prav vsakega očara s svojim usklajenim gibanjem, nežnim pogledom ali pa crkljivo naravo!



Žan ima tudi svojo spletno stran: http://www.z-in-g.net/zan/, ker je Galerija trenutno v izdelavi pa najdete več njegovih slikic na naslovu: http://gandeirufolo.moj-album.com/


+1

ninci:

--- Citiraj ---Vidim da so "moje" pasme na tem forumu bolj slabo zastopane Cry
--- Konec Navedka ---

Nekdo pač mora začeti ;)

:D Drugače pa super opis. Kako Žan prenaša mraz? Ker jih ponavadi vidim vedno zavite v kakšne pulovrčke, da jih ne zebe 8) Pa koliko kg dosežejo?

Lp nina

Geri:
Ojla!

Mraza sploh ne prenaša :-[... če ga peljem pozimi ali jeseni na sprehod na povodcu je obvezno oblečen v plašček, če pa je spuščen pa itak ful divja in se segreva, tako da puloverčka ne potrebuje. Letos je bil celo zimo "nag" ker imam jaz takoj za hišo večji travnik in ga niti ne zvežem pa se zdivja. Rad ima celo sneg, če le ni poledenel.

Glede Kg pa ima Žan trenutno 11 kg. Povprečno imajo med 10 in 12 kg, se pa zadnje čase dogaja da postajajo whippeti vedno večji :'(. Nekateri vzreditelji pač gledajo na druge stvari in pozabijo na to da naj bi bil to razmeroma majhen pes. Whippet je bil pomanjšan hrt prav zato ker si revni ljudje pač niso mogli privoščiti velikega psa, ki veliko poje, vseeno pa so želeli hitrega lovca. Žal se na standard vse prevečkrat pozablja. Drugače pa je dovoljena plečna višina 51 cm pri psih, 48 pa pri psicah.

Upam da bo kmalu več lastnikov whippetov na forumu!

zoe:
Meni so bili whippeti eno obdobje ful ful všeč. Sem imela precej težav s prepričevanjem staršev za psa in en njihov izgovor je bil tudi, da psi puščajo dlake, pa sem se vrgla v pasme, ki naj bi jo puščali manj. Tako sem odkrila whippete, ki so me navdušili z eleganco in hitrostjo. Kupila sem si tudi eno knjigo v angleščini in jo študirala  :D Sicer so me vsi čudno gledali zakaj bi imela tega grdega psa ( ::)) ali pa so imenovali whippete srnica in podobno. Kasneje sem "prešaltala" na avstralce, so mi pa še vedno lepi za pogledat, sploh kadar tečejo  :-*

Kot sem zasledila na različnih straneh na inetrnetu in v knjigi naj bi bilo pri whippetih glede spola ravno obratno. Pri večini pasem naj bi se samičke bolj držale skrbnika in se ne potepale, pri tej pasmi pa naj bi bili ravno samčki tisti, ki vedno pazijo, kjer je skrbnik. Kakšne izkušnje imaš ti s tem Geri?

lp

Geri:
Ojla!

Najprej glede dlak... whippeti puščajo kar veliko dlak. Problem pa ni samo količina ampak so dlake take ostre in se zapičijo v blago, tako da je težko potem pobirat iz oblek, tepihov itd. Sem tudi jaz mislila da ne bo puščal toliko dlake, pa ti lahko povem da moje 3 dolgodlake punce puščajo velikooo manj dlake ???.

Žan je ful navezan name, je pa res da je on "poseben" fant, saj je k nam prišel komaj pri 1 letu in se do takrat (živel je pri vzreditelju) z njim ni nihče posebej ukvarjal. Zaradi tega je zelo plašen (no vedno manj) in ima še kar nekaj "napak", tako da ti glede tega ne morem objektivno odgovoriti. Žan se me sicer kar drži in ima zaenkrat 100% odpoklic, ampak mogoče je to tudi zato ker ga je malo strah.

Ko smo bili na Vremščici v družbi še 2 whippetk in enega whippeta (dvojni zmenek ;)) sta bili psički zelo samozavestni. Sicer sta imeli tudi vzgojo veliko bolj primerno kot Žan, so pa psičke baje bolj šefice :o. Whippet pa je kljub temu da je kavčni pes in izredno crkljiv tudi lovec z močnim lovskim nagonom in zelo rad steče za srno ali zajcem (Žan na srečo ne). Seveda pride s takega lova ponavadi brez plena (neizkušenost) in ves potolčen, saj je koža zelo občutljiva in se hitro strže, opraska itd. Je pa najbolj srečen whippet, whippet na velikem odprtem travniku kjer dela kroge po mili volji in se nato ves srečno utrujen vrže v travo in čaka na crkljanje ::)

Jaz sem mislila (živim na vasi) da me bodo ljudje čudno gledali ko bom šla z njim ven in metali za mano opazke o shiranosti, moram pa reči da je bil učinek čisto nasproten! Veliko ljudi me na cesti ustavi, poovpraša po pasmi, vsi pripomnejo da mora bit to izredno nežen pes... pa seveda hvalijo njegovo lepoto 8) ;D

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo