poškodba tačke

Nelly · 6356

Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
: 30 April 2006, 02:16:07
Lep pozdrav!

Mi imamo spet problem. Zadnjic smo se igrali z nasim malim (4 mesece) in se je zgodila nesreca. Kako je prislo do tega se sama ne vem tocno.. pes se je nekako zaletel cloveku v noge in on je  padel nanj (mokra trava itd in je pac spodrsnilo, zmanjkalo ravnotezja in nesreca je tu) Sicer ne cel ampak je pa dobil udarec v nogico, tocneje predel rame (na levi sprednji nogi)Zgodilo se je v trenutku, tako da kar koli prepreciti je bilo prepozno. Zdaj je kar je.  :'( :'(
 
Tamali je zacvilil in zasepal z nogico. Takoj panika, pregledovati nogico, vendar ga ni na otip (tudi bolj mocan) nic vec zabolelo sesam pobral in normalno hodil naprej, zato temu tudi nisem posvecala toliko pozornosti. Naslednji dan pa je zacel rahlo sepati, vsake toliko casa, ko je bolj na trdo stopil je komaj opazno zasepal. Vendar to traja se do danes. Svetovali so nam pocitek, ker pa nas veterinar nima nobenih ustreznih aparatur moramo pocakati do konca praznikov, da gremo po nasvet se k drugemu veterinarju. No, to je moja "zelja", ker hocem biti sigurna kaj je narobe.

 Ceprav mali hodi, tudi skace in najraje bi norel okrog se vseeno šepa.Sicer ni zelo opazno, ampak ni pa tista normalna hoja. Na levi nogici ima tudi manjso oteklino. (na predelu kjer je prislo do udarca) Je pa baje samo od udarca, ampak jaz iz tega delam celo dramo. Pac skrbi delajo svoje...  :'( :'(

Ali je res to samo od udarca ali bi lahko bilo kaj hujsega? Ker ne cvili nic, tudi ko nogico pregledujem in raztegujem na vse mozne nacine nic ne cuti - no vsaj videti ni da bi ga bolelo. Ker se tolazim z tem, da ce bi bilo kaj hujsega mu nebi padlo na pamet, da bi norel okrog kljub rahlemu sepanju. Kaj lahko storim se sama? Verjetno zdajle med prazniki tudi noben drug veterinar ne dela... a je stvar po vasem mnenju tok urgentna da nebi mogla pocakati do konca praznikov, kljub temu da ima sedaj pes mirovanje? No vsaj to so nam predlagali veti.

A se je komu ze zgodilo kaj podobnega? Kako se je razpletlo? Ali lahko psu poleg mirovanja (kar je zelo tezko doseci) se kaj pomagam?

Za kakršen koli nasvet ze vnaprej iskreno hvala !


paty

  • *
    • Prispevkov: 31
    • Točke: 1
Odgovori #1 : 30 April 2006, 08:26:24
NELLY

lep pozdrav. Žal mi je da si je kuža poškodoval tačko, svetujem pa ti da greš čimprej do dr. MATKA v Topolšico.
Tudi jaz sem imela podoben problem. Moj kuža se je med igro poškodoval in sicer tako, da se mu je naredil okrušek v komolcu.
Tudi jaz sem najprej mislila, da bo s počitkom bolje pa ni bilo, no malo bolje je bilo dosti pa ne.

Tako je moral kuža na operacijo, odstranili so mu pač okrušek, 2x po 2milimetra.

Sedaj je bolje, vendar pa nikoli ne bo kot prej, če je full aktiven potem še zašepa, in če dobro gledaš vidiš da ma nogico mal na ven obrnjeno. Ni ful očitno ampak vseeno.

Upam da te nisem prestrašla. Hočem samo reči, da kadar so na vidiku poškodbe okostja je treba čimprej k veterinarju, oziroma po treh dneh.

Sporoči kako je šlo ok?
lep dan

+1



Ninca10

  • *
    • Prispevkov: 57
    • Točke: 4
Odgovori #2 : 30 April 2006, 09:51:00
Oj!

No, da te jaz malo pomirim, pri nas situacija ni bila tako grozna...in sicer Oli (15 let star civavko) je zaradi svoje nerodnosti padel po stopnicah (khm, kaj pa vem, kar zavalil se je cez 3 ali 4 stopnice)...po koncani nesreci je sledilo cvilenje, upitje, kot da mu manjka pol noge...
Ko je hodil, je bilo ocitno, da sepa na sprednjo tacko...

No jaz sem zacela na isti nacin kot ti...najprej sem celotno tacko pretipala po dolgem in pocez vendar ni bilo nic videti, nic ga ni bolelo...

Psu je ze samemu po sebi pasalo panckati in pocivati in situacija je trajala 7 dni, potem pa je bilo vse ok...
Oteklino mu lahko masiras z ledom in oteklo mesto hladis...

Ko si rekla, da je zacel naslednji dan sepati...ko je bila tacka segreta in v gibanju je bilo vse ok, ko pa se tacka ohladi (npr v mirovanju) pa se pojavijo bolecine ob naslednji "akciji"...isto kot pri ljudeh...

V kolikor bi imel kuza karkoli zlomljeno, niti priblizno ne bi stopil na tacko, se manj, da bi norel...

+1



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #3 : 30 April 2006, 12:00:17
Za zdaj pazi da ne bo divjal in skakal. Če bo po praznikih že čisto dober v redu in pozabi, če ne pa le pojdi do ortopeda. Lahko greš v Topolščico, lahko pa h Zorkotu, ki je na kliniki za mesojede v Mestnem logu. Oteklina je znesljivo od udarca. če ni nič zlomljenega še ne pomeni, da se lahko poškodbo kar zanemari. lahko so poškodovane vezi, na področji komolca je tudi pogosta poškodba živca, da o kakšnem okrušku ne govorim.

+1


Ninca10

  • *
    • Prispevkov: 57
    • Točke: 4
Odgovori #4 : 30 April 2006, 12:32:28
Oj!

Smo se ocitno narobe razumeli...nikakor nisem mislila, da je potrebno stvar zanemariti in upati saj bo ze bolje...vendar v kolikor se bo stvar normalizirala in ne bo vec sepanja ter bo uplahnila oteklina, potem so skrbi odvec...ni pa za pricakovati, da bo poskodba (kakrsna koli pac ze je) izginila v dnevu ali dveh...

Tudi ce gre samo za udarec traja 5-7 dni, pa znaki in simptomi izginejo...


Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
Odgovori #5 : 30 April 2006, 14:22:06
Hvala vsem za odgovore. Bomo pocakali do konca praznikov ni potem videli kako naprej  in upali, da bo kaj boljse. Sicer ljudje, ki psa ne poznajo sploh ne opazijo da bi sepal.. drugace pa ce bolj pogledas je pa opazno.Tako da sepanje ni ravno ne vem kok izrazito. Otekline pa nima na komolcu ampak v predelu rame, ker tja je tudi dobil udarec.

Bomo pa kljub vsemu sli po praznikih v Topolscico, ze zaradi moje pomiritve. Ceprav se tolazim z tem, da je samo udarec in bo vse vredu. Je pa kar problem ga drzati nazaja, ker on bi kljub temu letal okrog, skakal in norel. Ampak mu zaenkrat ne pustim, da ne poškoduje se bolj.

Res hvala vsem.