Šarpej [Shar Pei]

Ch · 463658

_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #660 : 29 Maj 2008, 19:51:36
Živijo vsem skupaj!

Najprej vse naj naj draga Ru!  :-*

Kako ste kaj? :)

Pri nas je vse po starem, Tai nori, nagaja, se šopiri... :D... danes okopali s šamponom in dišimo kot rožica :P

Kar se pa sprehodov tiče... Zjutraj en velik sprehod, potem popoldne 2x samo malo okoli hiše da se znori, pa lula...potem pa spet zvečer na dolg sprehod. Čez dan je vročina neznosna,  >:( ...raje uživamo doma na hladnem :D

Lp, Andraž


olima

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #661 : 30 Maj 2008, 09:12:40
Pozdrav vsem!

Pri nas se še hudo lovimo in učimo sobivanja z našo malo Oli-ko.

Zelo vas prosim za kak komentar na sledeče:

- Nega ušes:
NIkakor ne morem Oliki uliti tekočino v ušesa - sprva smo probali z eno tekočino (chloroderm oto - približno ime) in nikakor ni dopustila, zdaj pa z parafinskim oljem. Gre za preventivno skrb. Za znoret. Otepa tudi če jo imam v klinču, zašvica, .... skratka ne vem kako. Ali naj sploh pustim, da gre svojo pot, čeprav nam je vet rekel, da ima zelo zavite sluhovode in je skrb potrebna. In potem zganjam teror z možem skupaj, tako da kuža 2 uri ne pride niti  2 metra blizu. Probala sem tudi z piškotki jo privabit, tekočino uliti mimogrede na sprehodu.... za znort.

- Ampula proti bolham Stronghold za 5-10 kg (Oli je tehtala 5.5 kg):
En večer smo dali ampulo kot po navodilih. Naslednji dan sem začela opažati znake odklanjanje hrane, drgetanje, apatičnost,nič ni jedla, komaj se je postavila pokonci.... Drug dan smo šli k vetu, ki sicer ni našel znakov vnetja, a ker je bila zelo, zelo žalostna scena, smo dobili antibiotik, ki ga še sedaj jemljemo. Da bi bila situacija še malo slabša, sem pomotoma prvi teden dajala 1 tbl.na 12 ur namesto 2. Groza. Res se trudimo, a nekak nam gre vse narobe.

- Hrana:
Zdi se mi, da premalo je, čeprav je viden napredek v rasti. Premalo - sodeš po tabeli količin za to starost, ki je na embalaži briketov. Nudimo ji izključno RoyalCanin medium junior brikete, a ji nekak ne gredo v slast. Vsaj s posebnim užitkom ne in vsakič, ko mi jemo, pride vohat in uživat v kuhinjo. Vidi se, da bi ona tudi. Spet grozna scena, ko kužija ne šmirglaš, mu ne privoščiš veselja. Tako smo se odločili, da bi se izognili vsakodnevnem fehtarjenju pri mizi in še z upanjem, da se izognemo morebitnim tegobam, ki jih prinaša hrana pri tej pasmi. Mogoče bi bilo za upoštevat tudi dejstvo, da je bila že v leglu med najbolj neješčimi. Kaka 3-4 dnevno, lep kakec, brez težav za pobrat.

Drugače pa je Oli carica. 1000%  uživamo z njo in se mi zdi, da ona tudi z nami. Rada ima otroke, a velikokrat proba pokazat svojo nadvlado nad njimi in jih začne grizti. Nikakor ni zadovoljna z zadnjim mestom na naši hierarhični lestvici.
Na srečo živimo v okolju, kjer se vsakič najde kak kuža,  s katerim se zaigra in se noro podita. Joj, kako je ponosna, lepa in samovščečna. Pred nobenim se ne umakne, babji radovednosti pa ni konca. Da o trmi sploh ne govorim. Vsako sekundo se dajemo, čigava bo obveljala.


LP Oli


_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #662 : 30 Maj 2008, 10:09:11
Olima, pozdravljena!

- Ušesa: Clorexyderm oto imamo tudi pri nas. Na srečo problema s čiščenjem ušes nimamo, lahko ti pa predlagam,
da ji poskusiš ušesa ščistiti po sprehodu, ko bo malce bolj utrujena in se ji ne bo dalo toliko upirati. Poskusiš lahko tudi tako, da ji daš kakšen priboljšek za grickat, med tem ko bo ona grickala, ji poskušaj vliti oto v uho. Pomaga tudi če jo z nežnim glasom malo 'vzpodbujaš' da to ni nič hudega. (na tak način mi kremplje strižemo in moram priznati, da nam kar uspeva) ...po sprehodu na balkon, žvačka, pohvale in to 'štima' :)

- Ampule: Glede tega ti nažalost ne morem nič svetovati  :-\ ..mi imamo ampule frontline in nismo imeli do sedaj nič problemov...

- Hrana: Glede hrane je pa tako. Kar nekaj jih je že reklo, da je njihova gubica dokaj neješča. Tai je bil kar požrešen do približno 1 leta in pol, potem pa smo začeli opažati razliko. Sedaj očitno poje 'kolikor pač potrebuje' sam si regulira merico :D ... Hranim ga 2x na dan, poje pa 3 merice. Ker sva kar aktivna pri sprehodih, skoraj vsak dan poje vse. Če je pa kak deževen dan in si daljših sprehodov in toliko norenja ne moreva privoščiti, poje pa le 2 lončka. Poje toliko, kot sam 'pokuri' :) .. Vsake toliko Taiu v hrano primešam še kak Rio Mare, katerega obožuje ;)


- Kar se pa obnašanja tiče: Vaša  kužika je še mlada in grizenje je čisto normalno. Ko te pač začne gristi, rečeš FUJ, ji ponudiš igračo in ko začne igračo grickat jo zelo pohvališ. Tako bo kmalu razumela, da je tvoja roka fuj, igrača pa super.

Kar se trme tiče, te povsem razumem. Takšni so pač naši pejčki :) Imajo svoje 'dneve' in na tiste dni so pravi pajaci. Ne veš, ali bi ga okregal, ali se mu pa narežal, ker mu prav v očeh vidiš, da te 'nateguje' :D

Vsekakor pa ji morate ubiti v glavo, da je ona na zadnjem mestu v družini in da ste prav vsi pred njo. Pri tem ne sme biti popuščanja.

Upam, da sem ti kaj pomagal, vem pa da se bodo tudi drugi pridružili in kaj napisali :D

Počohaj gubico, če pa imaš kakšno fotko, se priporočamo ;)

Lp, Andraž



soli

  • *
    • Prispevkov: 154
    • Točke: 3
Odgovori #663 : 30 Maj 2008, 10:43:47
Olima živjo! Dodam še jaz svoje svoje izkušnje. Kar se tiče čiščenja ušes in striženja nohtov, mislim, da ni hujše groze za šar peja  :o. Mi smo vztrajali in najbolj uspešni smo bili v majšem prostoru (balkon, WC), nekje v kotu, da nima kake velike možnosti za beg  :P. V začetku brez štirih rok ni šlo. Jaz čistim ušesa s tekočino le 1x na mesec, sicer pa le s suho brisačo.

S hrano smo imeli tudi mi grozne težave  :'(. Pomagali smo si na ta način, da smo dodajali v začetku skuto, ribe..., potem smo presedlali na pasje konzerve. Eno imamo za 3x in mešamo z briketi.

Strongholda jaz mladičku ne bi dajala, ker mislim, da so premočni, raje kupi kakšen sprej za po dlaki, ki ga dobiš pri veterinarju.
Sicer pa jaz čez leto dajem Frontline, čez poletje pa Stronghold (zaradi komarjev na morju).

Če je le možno se izogibaj antibiotikov, ker  "vedno" pustijo posledice. Tako kot pri ljudeh, za nekaj je dobro a za drugo slabo. Naš jih je dobil 3x in vsakič je fasal glivice na ušesa  >:(.
lp
Sonja



olima

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #664 : 30 Maj 2008, 13:55:59
Obema najlepša hvala za napisano.

Res so cukri in vsakič k moramo vztrajati pri vzgoji (ko kaj narobe naredi) sem prikrito ponosna: glej ta pes ima karakter! - upam le, da ga imam jaz tudi.

Upam, da bo kuža pri nas "preživu" saj mu želimo le najboljše.

Soli: antibiotik bomo sedaj pojedli do konca, ker naj bi bila taka teorija in si je ne drznem zavedno kršit, čeprav sumim, da sploh ni potreben (da je bilo bolezensko stanje posledica ampule). Ta vikend gremo na daljšo pot in se drug teden javim - upam, da bo vse ok.

Soli: kaj to pomeni, da ste dodajali skuto, ribe - a to te naše zadeve npr. odprem konzervo rio-mare in zlijem čez brikete - a bi bilo to ok? Kakšno skuto?
       ali potem vsakič nekaj čez brikete zlivate oz. izboljšujete okus?
       


LP OLI


*Pea*

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #665 : 30 Maj 2008, 13:58:58
Ojla!!

Ru vse najboljše  :)  :-*

Pri nas pa problemov za čiščenje ušes sploh nimamo, res jih brez problema sčistimo :). No imamo srečo v nesreči. Do sedaj je imela 1krat uneta ušesa, sedaj ima pa glivice :-\ in ji dajemo otanozol. Baje ima res ozka sluhovoda, še posebno na enem ušesu, tko da upam, da se unetja ne bodo preveč ponavljala!!!

Glede hrane, pa je res zelo odvisno od gibanja psa, tud Pea po dnevih ko ima več sprehodov veliko več poje. Ko je imela obdobje, ko nisva hodile na sprehode (zaradi operacije) in ni imela velikega apetita, sem ji dajala v brikete kar jogurt, navadni ali pa sadni (Pea jogurt res obožuje) ali pa dodaš briketom še konzervo, ribe. Npr. jest jogurt samo čez brikete zlijem ali pa jim kaj druzga dodam, npr. ribe...

 :-* vsem pejčkom

Lp

Katja


MR.G

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #666 : 30 Maj 2008, 14:03:33
HEJ OLIMA!

Hrana- Naj še jaz napišem svoje izkušnje, glede na to, da imata Gucci in Oli ista "starša".
Tudi mi smo imeli težave z neješčo gubico..sploh na začetku..ko je še vse novo, natančno ne veš ali je lačen ali ne..in včasih kompliciraš po nepotrebnem.. vsaj mi smo  ::)

Na začetku smo Gucciju zraven briketk vmešali na koščke narezano Poliko, kako tuno inp.
Naj povem, da smo tudi mi sprva hranili G.-ja z RoyalCanin medium junior..pa mu ni teknil.. Potem smo zamenjali brikete z drugimi in je bilo malo boljše..Danes pa tudi mi tako kot Soli mešamo brikete s konzervami.

Upam,da sem kaj pomagala in počohaj Oliko še v mojem imenu..ter kakšno slikico, prosim...  :P



Ch

  • *
    • Prispevkov: 246
    • Točke: 2
Odgovori #667 : 30 Maj 2008, 19:29:35
Ru se zahvaljuje za čestitke in obljublja, da se bo trudila biti tak pajac (povzeto po Andražu  :P) še naprej.

Res se trudimo, a nekak nam gre vse narobe.
Olima, po moje vam gre krasno. Mali kužki so včasih kot mali otroci- vedno je kaj. Naša Lota je imela npr. v prvem letu življenja relativno pogosta vnetja ušes, alergijo na cvetoče trave (enkrat smo s travnika prišli taki, kot bi Loti v veke kdo vbrizgal kolagen  ???)...Poleti bo stara dve leti in je trenutno (močno trkam na les) ena bolj zdravih psic, kar jih poznam.

Kar se tiče hrane, naši dve zmažeta vse, kar dobita. Pa sta, zanimivo, bolj med suhci. Če se drugače normalno razvija, po moje ni razloga za skrb. Lahko seveda poskusiš z menjavo briketov (dandanes je ponudba res ogromna, greš na lov za testerčki, nekaj ji bo že všeč oz. ji bo odgovarjalo), preideš na kuhano hrano (na to temo obstaja veliko dobrih knjig) ali pa jo res skušaš premamiti z dodatki čez brikete, ki jih imaš zdaj.

Ušesa: tu imamo mi spet ''srečo''. Mlajša psica (Ru) gre sicer ob vsakem znaku skrbi za higieno sicer v trenutku spat  :-X, ampak načeloma uboga na klic in vdana v usodo pride na čiščenje. Po koncu čiščenja pa seveda veliiiik piškot in pohvala (taka res pretirana  ;)). Lahko poskusiš tudi s klikerjem. Sprva klikneš in nagradiš, ko se ji dotakneš ušesa, potem klikneš in nagradiš, ko ti pusti, da se ''igraš'' z ušesi, potem pa napredujeta do čiščenja. Je pa res, da peji načeloma res niso neki strašni ljubitelji ušesnega čiščenja  ::).

Pri nohtih velja isto. Naši dve ščipanja najbrž ne bosta nikoli zares vzljubili, a sedita in pustita ''mučenje'', tudi piljenje  :P. Brez problema jih lahko postrižem in popilim sama. Kot mladički pa sta seveda poskušali ukinit tovrstno početje. Tudi tu si lahko pomagaš s klikerjem, piškoti in obilo dobre volje.

Ampule proti bolham: spet lahko govorim samo iz lastne izkušnje. Mi jih nismo uporabili še nikoli. Nekako nisem naklonjena močni kemiji. Pri nas delujejo eterična olja, sprej, ki je primeren tudi za male otroke (neka krvoločna rastlina, se ne spomnim na pamet) in obvezen pregled po sprehodu. K sreči je dlaka dovolj svetla in kratka, da se vsak ''črnuh'' dobro vidi na njej. Za primerjavo: do sedaj (starost 1 in 2 leti) sta imeli vsaka po enega (komaj) prisesanega klopa.

Trma...a lahko napišem, da malo je pa že del pei-karakterja  >:D? Kot je napisal Andraž, ne ji popuščat. Doslednost se ponavadi izplača. Uporaba fizične prisile (sem ne štejem opozorilnega stiska za gobček ipd.) pa ni tako zelo ok, ker so naše gubice povečini zelo inteligentne in lahko izgubijo ''spoštovanje'' do nas.

Tai, Soli, All I want is you (za ostale pa ne vem, če ste bili  :-[), mi smo vas pa pogrešali na pikniku   :).

lp vsem gubicam in skrbnikom, Tatjana& važički



SKŠP

  • *
    • Prispevkov: 13
    • Točke: 0
Odgovori #668 : 31 Maj 2008, 10:17:30
Dragi ljubitelji gubic, obveščamo vas, da na spletni strani Slovenskega kluba za šar peje od danes lahko pogledate klubsko glasilo "ŠAR PEJ MANIJA", ki smo ga člani kluba pripravili ob četrti obletnici delovanja kluba. Zaradi težav s serverjem, je žal šele sedaj na straneh.

Veliko užitkov ob branju vam želimo.

 Vsem vam in vašim gubicam , ki še niste člani našega kluba, pa prisrčno vabilo, da se nam pridružite.

Uredništvo



OLII

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
Odgovori #669 : 31 Maj 2008, 14:21:46
Hojla!!

Kako ste kaj? Jaz v redu. Uživam z mojo gubico, ki je zares pridna. Pusti mi čistit ušesa, pa nohte mu lahko normalno poščipam. Rad tudi papca, hehe. In se je že fajn zredil. Včasih grize, ampak se ne sekiramo , normano za malega peseka. Mu damo igračko in potem jo grize, tak da ni problema.
Res si ne predstavljam, da bi bila zdaj brez gubice. NEMOGOČE!!! Če ni nikogar doma razen babice je v kletki, ko pa pridemo domov pa je ves čas z nami in skače, maha z repom tak, da je veselje.  ;D

GUBICE SO ZAKON!!!!!

Lp



OLII

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
Odgovori #670 : 31 Maj 2008, 14:28:40
 :o :o


tjas

  • *
    • Prispevkov: 1.042
    • Točke: 0
Odgovori #671 : 31 Maj 2008, 21:37:59
*Pea* se ne boš nič pohvalila, da imaš novo prijateljico?  ::) 8) :P



_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #672 : 31 Maj 2008, 21:53:01
SKŠP, čestitke za glasilo. Izgleda naravnost fantastično ;)

OLLI: Superca da uživate z Olijem in on z vami :) Luškan buhtelj :D

Lp, Andraž


*Pea*

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #673 : 01 Junij 2008, 13:33:39
Ojla!

No, da se pohvalim, da ima Pea novo prijateljico Taro, ki pa je proti Pei še zelo, zelo majhna. Sedaj preživita, kar nekja časa skupaj, saj jo je dobila od brata punca. Skupaj sta kot dva  >:D, res pa moram pohvaliti Peo, da jo je zelo lepo sprejela, sploh ne morem verjeti svojim očem ::)

Pa še nekaj slikic







Pea ne more nič več, jo je Tara zmatrala




Lp

Katja







_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #674 : 01 Junij 2008, 14:40:21
Superca, da je dobila Pea prijateljico :D
A je psička mogoče SBT?

Lepe fotke!


tjas

  • *
    • Prispevkov: 1.042
    • Točke: 0
Odgovori #675 : 01 Junij 2008, 15:06:59
Superca, da je dobila Pea prijateljico :D
A je psička mogoče SBT?

Lepe fotke!

Tako je psička je pasme SBT.   ;D
In kot je že Katja omenila se res zelo odlično razumeta, saj imata obe pasmi grobo igro.  8) 



mravka

  • *
    • Prispevkov: 109
    • Točke: 0
  • Bambi
Odgovori #676 : 02 Junij 2008, 12:32:51
Pozdravljeni....

prvic sem na vasem forumu,shar pejev.Mam shar pejko doma,zelo prijazna do vseh psov,nikoli ni napadla.Veterinar vedno pravi da tako mirnega shar peja se ni vidu...zdej pa mam en problem prinesla sem domov malo chihuahuo in se ji je malo zmesalo.Dvakrat jo je ze malo primla in non stop je ob njeni kletki.Pravijo mi da se bo navadila ker bo vsak dan z njo.Vendar jaz se jo bojim spustit po tleh da ne bio blo problema,ker je se premajhna.
Je mogoce kdo ki mi lahko pomaga kako naj jih pocasi privajam?

Hvala vsem

uzivajte,Tina


tjas

  • *
    • Prispevkov: 1.042
    • Točke: 0
Odgovori #677 : 02 Junij 2008, 14:55:54
Pozdravljeni....

prvic sem na vasem forumu,shar pejev.Mam shar pejko doma,zelo prijazna do vseh psov,nikoli ni napadla.Veterinar vedno pravi da tako mirnega shar peja se ni vidu...zdej pa mam en problem prinesla sem domov malo chihuahuo in se ji je malo zmesalo.Dvakrat jo je ze malo primla in non stop je ob njeni kletki.Pravijo mi da se bo navadila ker bo vsak dan z njo.Vendar jaz se jo bojim spustit po tleh da ne bio blo problema,ker je se premajhna.
Je mogoce kdo ki mi lahko pomaga kako naj jih pocasi privajam?

Hvala vsem

Lahko ti jaz povem kako je bilo pri nas prejšni teden ko smo zdruševali Taro s Peo in Taro s Šarpom. Katja je lastnica svoje pejke - Pea jaz pa lastnica svoje male - Tara, ki ima cc 3,60 kg, sigurno bistveno več kot tvoja čivava.  ::) Ko sem Taro pripeljala k Pei sem ji pustila, da jo celotno prevoha, je pa res da sem že prej vedela in poznala Pein kerakter in lahko garantiram, da Pea ne bi nikoli ugriznila.
Sprva oz. še vedno igro nadzorujemo, saj ima Pea okoli 20 kg in bi lahko Taro poškodovala.
Pea da Taro celo v gobec in jo malo gricka, se vidi tako kot da bi jo ugriznila, vendar je ne.  :) Vendar ji tudi Tara ne ostane dolžna ji hitro vrne.  :P
Ali jo tvoja pejka ugrizne ali jo narahlo gricka?
Drugače imam doma tudi mešančka starega 11 let le-ta pa Tari ne pusti grizenja, ne skakanja vanj. Le-ta se umakne ali pa ji pokaže zobe, vendar ker sem jaz "šef" in ko rečem mir je mir.Ne pustim nobene agresije v obliki renčanja, grizenja,...
In to tudi tebi svetujem, ti moraš biti vodja kardela in ob vsaki agresiji bi morala svoji pejki pokazati kdo je "šef". S tem ne mislim, da jo tepeš, ampak da glas povzdigneš in jo okregaš, če to ne zaleže bi jaz svojega vrgla na hrbet. Ampak če si "šef" krdela zaleže že povzdignjen glas - NE, MIR!!
V prisotnosti ko daš malo čivavo ven posvečaj čim več časa svoji pejki, jo božaj, ji daj kakšen pribolšek, vedno daj njej prvo za jesti, čez vrata naj gre vedno prva pejka ven, v mirnem tonu prigovarjaj svoji pejki da je pridna in naj bo mirna, skratka vedno jo nagrajuj za pozitivne stvari in glej da bo vedno ona na prvem mestu;) Vedno bodi čim bolj mirna, če postaneš nervozna ali živčna, boš celotno situacijo še poslabšala. Saj pes to začuti.
Tako je meni svetovalo kar nekaj kinologov, ker me je bilo stah kako jo bo moj pes sprejel. Vedela sem, da od samega začetka ne bosta najboljša prijatelja, ampak ker svojega psa tako poznam in vem, da rabi svoj čas in ob upoštevanju teh nasvetov  moram priznati, da je iz dneva v dan veliko boljše.  :) Je pa tudi res, da sem jaz vodja krdela.
Upam, da sem ti kaj pomagala. Drugače pa ti bojo sigruno svetovali še drugi, ki imajo shar peje.  ;) :)

lp, Tjaša



_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #678 : 03 Junij 2008, 19:48:35
Pri nas nažalost (še) :D ne vemo,  kako to zgleda, ko sta 2 kužka skupaj, upam pa, da bom to tudi sam gdaj 'okusil'  >:D

Glede na Tai-ev karakter, lahko rečem le, da če bi domov pripeljal mladička, bi se do njega vedel zelo pazljivo, vsekakor, bi pa po mojem mnenju morala biti samička. Imamo 2 prijatelja samčka, s samičkami ponavadi ni problemov, le pri boxerkah se malo 'žlajfamo', ker so boxerji eni veliki hiperaktiuci, Tai pa prehitrega zaganjanja ne tolerira.  :D

Tako, da ne vem, če bi Tai-u domov pripeljal samčka..  :-\

Kaj več ti bo lahko povedala Ch, ker ima doma 2 punci, kateri sta skupaj kot 2 velika cukra :D

Lp, Andraž in Tolovaj :D


olima

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #679 : 05 Junij 2008, 09:06:29
Pozdravljeni ljubitelji gubic!

Pri nas je še pestro. Čez vikend smo šli k babici na kmetijo in šokirali celotno prebivalstvo tistega kraja, ko nismo dovolili, da bi Oli zaprli spat v zapuščen svinjak. Pes pri njih velja za najmanj uporabno žival in temu primerno lahko spii-je nekje zunaj oz. več kot zadovoljen bi moral biti z zapuščenim svinjakom.
Ko pa sem rekla, da ne, da kuža biva z  nami v stanovanju in bo tudi tu spal z nami, se je marsikateremu sapa zataknila v grlu in vrščanju ni bilo konca. "A si nora....!!"

No, potem pa se je Oli vsem tako priljubila, da so bili vsi samo okoli nje.
"Oli! Kje si?!?"
"Oli!! Oli! Oli!!"

Skratka, sobivanje z to našo kužiko je čudovito.
Zdaj nam je celo uspelo že 2x v ušes vliti parafinsko olje in jih čistiti z robčkom - no, borba je vseeno bila huda, švicala sem jaz in pes še dvakrat bolj, le da je zmaga moja.

Hrana: dodajamo jogurt, kake ribice (tune) čez brikete ampak poje ne kaj dosti. Smola je ta, da imam žakelj 15 kg te hrane, ki je ne mara.  ::)

Naša Oli se zelo rada kopa. Zdaj smo jo že 2x, ker je zelo smrdela po kmetiji. Aja še to: babica je bila zelo vesela, ker ji je Oli počistila celo dvorišče (pojedla skoraj vse kurje kakce) - mi ji pa vsiljujemo neko fino eminentno hrano... :-[ Na vse kriplje smo jo nadzirali, pa ji je vseeno uspelo.

Doma se najbolj smejemo, ko spi. Ta mali vražiček v smrčanju premaga kateregakoli brdavsa. Res, smrči pa tako naglas, da se jo sliši skoraj k sosedom.
V naselju je tudi veliko drugih kužkov  in komaj čaka, da sreča kakega, ki je voljan se poigrat z njo in potem sledi norenje do onemoglosti. Res, čudovita je.

Mislim, da mi je uspelo naložit nekaj slikic v album, kakšne boljše pa pridejo kasneje.

Velik užitkov vsem in LP - OLI



soli

  • *
    • Prispevkov: 154
    • Točke: 3
Odgovori #680 : 05 Junij 2008, 10:01:28
Olima živjo, tudi pri nas smo imeli podobno izkušnjo, da pes pa res ne sodi v hišo oz. stanovanje. In tudi največji nergači so ugotovili, da s šar peji pa res ni nobenega problema, saj jih človek še opazi ni, tako so lahko mirni  :).

Čiščenje ušes je problem pri katerem je mene stiskalo v želodcu, psa pa verjetno še bolj, ko me je zagledal z dobro znano stekleničko v roki :o . Ne vem ali so res tako pametni, da točno vedo kaj držiš v roki in jim je že ena izkušnja dovolj.

Pred kakšnim mesecem sva tudi midva imela vije vaje z injekcijo. Ker je imel nekaj odprtih ran (od ugriza) in jih je bilo potrebno čim dlje (vsaj) tri dni pustiti, da se rana očisti in ne zagnoji, sva te rane spirala z neko gromozansko veliko injekcijo  :o. Postopek je res malo neprijeten, saj je potrebno injekcijo vtakniti v podkožje, tam kjer je rana in sprati z fiziološko raztopino. Mož, kot tipičen moški, jo je zbrisal iz hiše  ;D, saj bi verjetno imela več dela z njim kot s psom, midve s hčerko sva pa ordinirali. Čeprav je pes vse skupaj prenašel zelo pogumno in ni delal scen  ;D.

Kar se pa tiče smrčanja, GROZA  ;D! V življenju še nisem slišala tako močnega in glasnega žaganja ;D. Problem je bil dokler smo bili v stanovanju, ker sem ga slišala kot, da spi z mano v postelji a je bil čisto v drugem prostoru  :o. Seveda sem se zbudila in sem morala dobesedno vpiti, da se je vrag zbudil in premaknil "morda" svojo glavo.

lp
Sonja



olima

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #681 : 05 Junij 2008, 10:37:28
sem se kar nasmejala ob napisanih besedah

če iskreno priznam mi je bilo nerodn napisat, da mi je pri obvladovanju psa pomagala 8-letna hčerka, ki je situacijo obvladovala najmanj tako dobro kot jaz. Sem si mislila, kaj boste porekli na to (češ kje je pa mož?)  - sorry, pri teh stvareh je neuporaben - tko da hvala  na izmenjavi izkušenj

LP Oli


_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #682 : 05 Junij 2008, 10:48:17
Olima, tamala zleda super  ;)

Soli in Olima: Pri tem, da tipičen moški zbeži s hiše, vaju moram malo 'nahruliti' :D ...pri nas vse 'operacije' opravljam sam :) ..od striženja krempljev, čiščenja ušes, kopanja.  :P ... naj se še kakšen predstavnik moškega spola javi in mi priskoči na pomoč, da vseeno nismo taki lenuhi :D  >:D

Lp  :D


Ch

  • *
    • Prispevkov: 246
    • Točke: 2
Odgovori #683 : 05 Junij 2008, 10:58:04
Zdravo.

Avgusta bo eno leto, kar imamo dve šarpejki. Do letošnjega aprila sta veliki del sobivali še z eno psico. Zdaj že lahko približno in na grobo ocenim ''prednosti in slabosti'' življenja 2 psov skupaj (hehe, mogoče se pa Tai navduši  :P).

+: medsebojna družba, skupna igra, skupni počitek, medsebojna podpora v ''kriznih situacijah''  ::), dvojna doza crkljanja, dvojna doza ''lupčkanja'', dvojna doza navdušenja, ko prideš domov; na divjanjih in doma skrbniku začuda ostaja več energije (ker se delno že sami znorita in pozabavata), ni prepirov o tem, kdo bo imel psa ob sebi med gledanjem TV  :o...
Se mi zdi, da je pri drugem kužku že malo lažje, ker ne delaš več istih napak (itak  ::)), kot si jih pri prvem.
-: občasno (pre)velika zaščitniškost ene do druge, dvojni sprehodi (res ne vedno), ko se ti ravno ne da in večji stroški

Jaz vsekakor glasujem za vsaj 2 psa  :o.

Midva sva ju navajala eno na drugo tako, da sva Loto vozila s sabo na obisk k vzrediteljici. Tam sta se ovohavali ipd. Malo smo klicali že takrat po njenem imenu.
Prihod s ta malo domov ne za ne Loto ne za Ru ni bil *zelo* stresen, ker sta se že poznali. Ves čas sva ju imela pod nadzorom, ob najini odsotnosti pa je bila Ru v kletki (razmerje 4 kil in mlečni zobje proti 19 kil in čekani). Dokler nista bili kot rit in hlače in Ru dovolj velika. Kot je napisala tjas, vedno sva pri hranjenju, natikanju ovratnice, priboljških, pozdravljanju...prvo mesto v vrsti dala starejši. Sta pa bili drugače seveda tretirani enako (obe priboljšek, obe igračo, obe novo ovratnico  ;)). Je zelo fajn oz. nepogrešljivo, da je obema psicama (in tudi tebi) jasna hierarhija v ''krdelu'': najprej smo ljudje, nato starejša, nato mlajša. Še nikoli se nista stepli (razen v igri, normalno). Med gonitvijo je kakšna bolj občutljiva, pa se umakne bolj zase. Pravzaprav sva imela ''srečo'', da smo ves proces navajanja zvozili praktično brez problemov. Po velikosti in teži sta si zdaj seveda na istem.

V primeru čivave (kul, jaz bi tudi eno čivavkico  8)) pa razmerje moči ne bo nikoli enako. Jaz male vseeno ne bi preveč nosila po rokah in dvigovala ''v obrambo'', ker zna bit pejka ljubosumna, mala pa občutit ''premoč''. Lepo pod nadzorom in brez panike. Se bi znali krasno zaštekat  ;).
Ob tvoji odsotnosti pa čivavi tudi ne bo nič hudega, če bo dremala v boksu/ da si sigurna. Pejka pa zraven nje na tleh  ::). Naši dve večino časa, ko sta sami, prespita. To sklepam po tem, ker naju popoldne pozdravita čisto krmežljavi in zmečkani. Pa kadar smo dop. skupaj doma, večinoma žagata kot polha.  :)

lp.

ps: Tai, pri nas moški del opravlja manjše ''kirurške'' posege, pa tudi okopa ju včasih....samo moji so le kremplji  ;).
 



soli

  • *
    • Prispevkov: 154
    • Točke: 3
Odgovori #684 : 05 Junij 2008, 11:13:37
Tai, sorry, pristoni so izuzeti  ;D. Sicer se pa moški pocukrajo, ko odrastejo, tam nekje po 30tem  ;) Upam, da me ne napadejo kakšni neljubitelji žensk  ;). Drugače so pa moški "zlati", npr. brez njega pes ne bi bil nikoli skopan oz. le na začetku, saj mi je 30 kg migajoče gmote res težko dvigniti  ;D
Ch, tudi jaz bi imela dva psa a moj niti slišati noče o tem. Čeprav jaz bi imela enega delovnega psa, to mi je bila želja že od nekdaj. Ko otroci odrasejo..., morda.. ::)
LP



_Tai_

  • *
    • Prispevkov: 346
    • Točke: 1
Odgovori #685 : 05 Junij 2008, 16:54:30
Ch: Tai je že navdušen do 100 :D , ampak trenutno ne pride nič v poštev :D
Čestitke tvojemu dečkotu :D ...sva že 2 :D hehe

Soli: Ufff, do 30-ga, je še kar nekaj časa :D , ti sporočim kako se bom obnašal  :o  :o

Kar se pa kopalnice tiče...mislim, da ko naši kužki stojijo pred banjo, nahitro tehtajo tudi 40kg in več..  >:D ...v banjo vlečeš bika, iz banje pa skoči kot kakšen atlet :D


Cao


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #686 : 05 Junij 2008, 20:38:48
Pozdravljeni....

prvic sem na vasem forumu,shar pejev.Mam shar pejko doma,zelo prijazna do vseh psov,nikoli ni napadla.Veterinar vedno pravi da tako mirnega shar peja se ni vidu...zdej pa mam en problem prinesla sem domov malo chihuahuo in se ji je malo zmesalo.Dvakrat jo je ze malo primla in non stop je ob njeni kletki.Pravijo mi da se bo navadila ker bo vsak dan z njo.Vendar jaz se jo bojim spustit po tleh da ne bio blo problema,ker je se premajhna.
Je mogoce kdo ki mi lahko pomaga kako naj jih pocasi privajam?

Hvala vsem

Predvsem pa ne pozabi na zdajšnjo psico in z njo tudi individualno delaj, jo sprehodi, se poigraj. Pobožaj njo prvo in potem čivavo-zaenkrat ju hrani v ločenih prostorih, nikoli naj ne bosta sami. Ampak tamalo pa kar postavi mirno na tla in ne bit živčna. Sama najbolje poznaš svojo psico-zato delaj njej primerno. Jaz bi ju zunaj na nevtralnem spustila skupaj ven, vmes pa bi psico "za vsak drek" nagrajevala.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lemon.aka.Fruit

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #687 : 08 Junij 2008, 10:56:24
Hej!

Že dolgo se nismo slišali, imela sem malce težav z računalnikom pa še tale šola me bo ubila.. dejansko.. (hvala bogu samo še en teden).

Vidim, da je veeeeeliko novih prišlo na forum  :o .. veliko novih debat  :o . .anyway...kar se tiče Maiinih kopanj:
 - prvič jo je bilo tako strah, da je samo vkopano stala v banji in me prestrašeno gledala, sedaj, ko pa ima več izkušenj pa tako ali tako nima izbire kot da me uboga in nimave več težav.
Kar se tiče nujnega zla glede umivanja ušes pa imam občutek, da nikoli mi ne bo mirno pustila.. haha.. vsakič ko zagleda flaško zbeži pod mizo in jo ne vidiš tudi po tri ure..  :D .. zato sem ubrala taktiko, da čimhitrej, brez ovinkov opravim. Ponavadi sploh neve kaj jo je doletelo, važno da dobi piškotek takoj zatem..  ;D .. Krempeljčkov nekako sploh še nismo strigli, saj jih redno brusi na mestnem asfaltu, razen stranske kremplje sem pa kje mal postrižemo..
Sem se pa znašla pred problemom, da je Maia vedno bolj.. kako bi rekla.. "tečna" .. vedno jo je vse in vsakdo zanimal, mimoidoči ljudje, psi.. ampak ko jih prevoha in pregleda in če ji človek ali pes ne odgovarja in jo le ta želi magari nazaj povohat ali pobožat, pa zarenči ali zbeži... res je da to počne kadar je na povodcu in verjetno se počuti ogroženo, a vendar si jo zaradi takih muh vedno manj upam spuščat.. ne pravim, da je vsakič tako, vendar vseeno ne znam predvidevat kdaj bo tako odreagirala.. in mi je blazno tečno, kadar sva zunaj in je Maii vsakdo po malem sumljiv in bi se kar na vse spravla in jim pokazala vraga ::) ..
Kakšni predlogi?

LP, LakaF & Maia

p.s. vsi ste lepi  ;D


*Pea*

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #688 : 09 Junij 2008, 12:51:32
OJ!

No tud mi imamo take probleme s Peo in glede njenih sprehodov, ker ko zagleda kakšnega psa je noro, vleče in vleče do njega  :-\, zato se je tudi jest ne upam imeti odvezane tam kjer bi bil lahko kakšen pes, ker nikoli ne veš kakšen ja ta pes. Vem, da Pea nobenemu psu ne bi naredila nič, ampak kaj ko ne veš kakšni so drugi psi. Tud jest ne vem kako bi jo odvadla zanimanja za druge pse, ker mislim, da se glede tega da težko kaj narediti, ali se motim ???

Pea je včeraj praznovala prvo leto svojega gubastega življenja :)


tjas

  • *
    • Prispevkov: 1.042
    • Točke: 0
Odgovori #689 : 09 Junij 2008, 14:23:36
VSE NAJBOLJŠE PEA!!  :-* smo se pa že doma.  ;D