airedale terier [Airedale Terrier]

Zorek · 152086

BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #240 : 20 Januar 2013, 10:05:36
Glede agresije te nima kaj skrbeti, ravno nasprotno, bolj prijetnega in stabilnega psa boš težko našla. Artija še nisem videla kazati zob, v življenju ni zarenčal na človeka, tudi v odnosu do otrok mu lahko stoprocentno zaupam. V času pubertete je bil sicer navihan in nagajiv (kar je še vedno), a res nikoli ni poskušal koga dominirati.

Poznam Airedaleca, ki na sprehodu laja čez cesto ko vidi mojega psa in to ne na prijazen način.  ;)

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #241 : 20 Januar 2013, 12:08:16
Any, s katere psarne pa je tvoj airedalec? :) Privošči nam kako fotografijo... :-[
Mogoče boste mislili, da se ves čas nekaj premišljujem, ampak... Mi smo se nekako odločili, da psa kupimo enkrat potem ko se preselimo. Preselimo pa se najprej to poletje, je bilo pa to ubistvu rečeno že več let nazaj (poglejte moj prvi post :D), samo potem vmes sem začela nekaj časa drugače misliti (da ga raje nimam). Ampak potem je celo rekel oče, da tudi če ga jaz nočem si ga bo pa on kupil :P . In mislim, da sem v prejšnjih postih pretiravala, zdaj ko pogledam kaj vse kupimo mačkam in tudi Dinotu se mi ne zdi da je to ravno nek višek varčevanja... Sem tudi v kontaktu z nekaj vzreditelji, na CACIB Ljubljana - II sem šla tudi v junior handling z airedalko in sem bila veliko z njo po razstavi (ter se pogovarjala z vzrediteljico), če bo šlo vse po sreči bomo šli tudi pogledat njene mladičke, prebrala sem knjigo o airedalcih... Katere pa se vam zdijo v redu psarne v Sloveniji in sosednjih državah ter katerih se raje izogibati? Kakšno je vaše mnenje o Red Nokomis, Humulus Gens, Must Be Magic (če ima kdo izkušnje ali kaj, ker po spletki izveš bolj malo ::))? Airedance, Malham Cove, Shadow of Aire? Lahko raje na ZS, da ne pišemo javno če vzreditelji ne sodelujejo v debati. :-[ Sicer neko okvirno mnenje o teh imam, ampak kot začetnik ne opazim kakšnih ''znamenj'' ipd. Sicer nisem še čisto 100% da pride k nam airedalec, ampak 90 pa ja. 8) Tako da zdaj res poskušam izvedeti čim več, mi vsaka informacija prav pride.

p.s.: je kdo od tukaj prijavljen na forum Planet Airedale? Se mi zdi zelo koristen, tudi drago ni, ampak je baje bolj problem tisto v Ameriko nakazovati (?)... :-\
Pa prosim ne zdaj spet kaj napadati da kako se premišljujem ipd., ker že pred 3 leti in več imela veliko željo po airedalcu in od takrat nisem spremenila pasme (no za vas to ni veliko, ampak za otroka ki si večinoma premisli vsak dan pa nekaj malega že), samo s tistimi po airedalcu sem si nekaj premišljevala... Ampak potem sem res razmislila in sem ugotovila da s kodrastimi prinašalci nimam dosti skupnega, največ z airedalci in tudi resastimi jazbečarji. Še vedno so mi sicer všeč tudi bedlingtonci, foxi in buli, ampak niti približno tako kot tale dva. :-* In večina vas pasmo res zelo dobro pozna, ampak tudi vi ste mogli enkrat začeti in ko ste bili stari 13 ne verjamem da niste naredili nobene začetniške napake. :-[ :-[

Lep pozdrav!
Rebeka



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #242 : 29 Januar 2013, 10:57:35
Hvala za odgovor. Za začetek si bom kupila strojček za britje 45W z noži 3 in 9 mm, ker mi bo to dosti lažje. Bi pa vseeno vaš nasvet glede trimanja, ker bi se to rada naučila. Zanima pa me kakšen model in vrsto trimerjev rabim, kako to delate in koliko časa porabite? Ali mi lahko tudi razložite kakšna je ta zadeva, ki sem jo našla na spodnjem linku (ali je to pravilno trimanje, ker ima še neki gumijasti naprstnik, ki ne vem zakaj služi) :
 http://on.aol.com/video/how-to-hand-strip-an-airedale-197514643
hvala in lep pozdrav
Zelo težko bo dlako, ki se brije, potem trimat :-\ plus pes ne bo navajen trimanja in se bo potem zaradi tega zelo dolgo pripravljalo psa na pravo trimanje, namreč britje dlako dela mehko, trimer je pa za trdo dlako. Ampak se pa da s trimanjem potem prit nazaj na trdo dlako, le počasno bo, tako da če imate namen kdaj razstavljat, imejte v mislih da samo 1 trimanje ne bo dovolj za uredit dlako.
Drugače pa zelo priporočam trimerje od marsa, mislim da ima ta na videu tudi takšne trimerje. Ampak za začetnike navadno priporočajo neostre trimerje, da se naučiš pravilno delat ter da bo povsod enakomerno, ker ti trimerji, ki jih imam jaz v mislih so zelo ostri in lahko hitro kje dlako preveč porežeš, ampak z njimi pa vsaj potrimaš dlako kot je treba. Rabiš pa vsaj 2 različna trimerja, gre se za gostoto zobcev, ker se tisti z bolj redkimi zobci rabi po hrbtu, kjer je dlaka gostejša, bolj fini in gosti se pa rabijo na predelu glave in prs... Pred samim trimanjem zelo priporočajo tudi uporabo coat kinga, ker se s tem hitro pobere nekaj odmrlih dlak in se s tem skrajša čas trimanja. Drugače pa ko si začetnik traja trimanje več ur, potem ko se pa navadiš in imaš za sabo nekaj praxe pa si konec nekje v 2h urah. Je pa dost odvisno tudi od tega kako pogosto se ga trima, ker je odvisno od stanja dlake. Mislim da je super če se jih trima čim pogosteje, potem nimaš nikoli dosti dela.
Na tem linku je kar prav vse pokazano, se lahko iz tega učite ;) Kot pravim tudi trimerji so tapravi. Naprstnik pa služi kot zaščita palca, saj je ta trimer dejansko nazobčan nož in bi si lahko prst brez naprstnika lahko kar fajn poškodoval, plus že sama dlaka je ostra in če se lotiš trimanja s prsti, si že tako obrabiš kožo na prstu, s tem trimerjem pa še samo bolj in je zato naprstnik idealna rešitev, pa še ta je hitro premalo.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #243 : 04 Februar 2013, 10:29:19
Imam airedale terierja. Ali mi lahko prosim kdo svetuje in pomaga kaj vse potrebujem za striženje in britje. Zanimajo  me res natančni podatki: kakšen strojček, kateri nastavki, trimeri, glavniki....V naprej se vam zahvaljujem za samo resne in strokovne odgovore.
Obrni se na vzreditelja. On bi ti moral podati vse odgovore na tvoja vprašanja, pa tudi doma bi moral imeti vse kar potrebuješ za nego pasme.

Da pričakuješ strokovne odgovore me je pa nasmejalo. Na tem forumu smo zbrani ljubitelji, laiki, navdušenci, le malokateri ima naziv veterinarja ipd.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


any

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #244 : 12 Februar 2013, 17:06:13
"Zorek" res hvala za izčrpen odgovor in kup nasvetov  :)
Lep pozdrav



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #245 : 18 Februar 2013, 19:33:37
"Zorek" res hvala za izčrpen odgovor in kup nasvetov  :)
Lep pozdrav
Ni za kaj, rada pomagam kolikor znam. Če vas pa še kaj zanima, pa kar vprašajte, saj tudi ljubitelji in nekdanji lastniki teh super psov smo poznavalci, vsaj do neke mere, vsega tako nihče ne ve ;D


kokica52

  • *
    • Prispevkov: 113
    • Točke: 0
Odgovori #246 : 22 Maj 2013, 19:57:21
Airedalski terierji so tudi men všeč. :D



Terrier

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #247 : 26 Maj 2013, 00:45:41
Nameravam si omisliti psa (končno, po 10 + letih...). Jaz sem dete z lovske družine, žena je veterinarka. Pes bo orenk zaposlen (dokler se bo ljubilo njemu, se bo tudi meni, vsak dan). Rad bi airedalca, ker imam rad teriersko naravo, precej bolj od ovčarske.

So airedalci slovenskih vzrediteljev delovnih linij, imajo kake rezultate, ali je za to treba pogledati čez mejo? Ni se mi problem odpeljati 500 km po psa, vendar je to potem zalogaj tudi za psa samega.

Psarna Must be magic pričakuje mladiče v prvi polovici junija - so bolj družabniki ali tudi delavci?

Potem je tukaj še Shadow of aire, ki bo gotovo prej ali slej imela kako leglo. Tisti, ki imate njihove airedalce - ali kdo dela kakšen advanced obediance, agility ali Shutzhund z njimi?

So ti psi v standardu? Torej 56 - 61 cm; ne želim da je večji, raje bi celo nekoliko manjšega in lažjega znotraj legla.

Na forumu sprašujem z razlogom. V naprej se zahvaljujem se za vsak odziv tako vzrediteljev kot tistih, ki imate te pse iz slovenskih ali bližnjih čezmejnih psarn, ali jih kako drugače poznate.



Janusa

  • *
    • Prispevkov: 142
    • Točke: 0
Odgovori #248 : 31 Maj 2013, 16:09:17
Terrier, upam, da se bo oglasil še kdo, ki ti bo lahko dal boljše informacije od mene, sem namreč samo lastnica (svojega prvega) airedalca, ki je predvsem družinski pes. Je iz psarne Shadow of Aire, avgusta bo dopolnil 4 leta. Kar se velikosti tiče je popolnoma znotraj standardna (59 cm), glede na to, da je samec, niti ni med večjimi. Ne vem, kakšen bi bil kot delovni pes, midva sta ostala pri osnovah poslušnosti in canicrossu po okoliških gozdovih, za kaj bolj resnega se zaradi družinskih obveznosti nisem uspela zorganizirati. Je pa pes zelo energičen, vztrajen in rad sodeluje, tako da (to je moje laično mnenje, seveda) predpostavljam, da bi se dobro obnesel tudi pri bolj resnih treningih.
Kot rečeno, nisem najizčrpnejši vir informacij, upam, da se bo oglasil še kdo. LP



Polona

  • *
    • Prispevkov: 98
    • Točke: 3
Odgovori #249 : 31 Maj 2013, 22:25:31
Pri nas nekih pravih delovnih airedalov ni. Se pa da dobiti takšnega, ki bo dober spremljevalec, agilitaš (čeprav je pasma kot taka bolj primerna za rekreativen agility kot neko resno udejstvovanje) in primeren za vse vrste tekmovanj poslušnosti, ki jih imamo na voljo v sloveniji (BBH in RO programi). V kolikor pa je vaša želja šolanje po IPO programih (shutzhund) pa jaz nebi nič eksperimentirala, ampak bi šla ponj v tujino, v katero od psaren, ki se grejo resno delovno vzrejo. Takih sicer ni veliko, jaz sem gledala predvsem Eriksone: http://www.vonerikson.de/, kjer s psi dejansko delajo in verjetno lahko računaš na mladiča z pravimi zasnovami. Pri kupovanju psa za IPO šport, posebaj pri "eksotični" pasmi se jaz nikakor nebi zanašala samo na besede vzreditelja o delovni krvi, niti ne na opravljen IPO1 izpit, ki se ga z veliko vztrajnosti in ob "dobrem" sodniku da narediti z skoraj vsakim psom, je pa vse skupaj ena velika muka za vse vpletene.

Glede vožnje se pa za psa ne rabite prav nič obremenjevati. V delovni kinologiji (pa verjetno tudi pri razstavljalcih) ni prav nič nenavadno pripeljati psa z drugega konca evrope, pa še nisem slišala da bi to kakšnemu mladiču predstavljal prevelik stres. Vsi moji mladički v prvem mesecu naredijo toliko kilometrov, kot jih marsi kakšen človek ne v celem življenju, pa se nič ne pritožujejo, tako da kar pogumno.




Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #250 : 01 Junij 2013, 01:13:37
Psi nemških linij so ponavadi precej višji. Zorov oče je bil sicer v lasti Shadow of Aire ampak je prihajal iz nemške psarne s katerimi pač sodelujejo in je imel pes glede na moje merjenje nekje 65-66 cm in ker se pri zdajšnjem psu nisem zmotila niti za pol cm, mislim da je ta izmerjena višina dokaj točna. Macho je bil uvožen iz Nemčije pa je bil še višji. Mislim da je pri Shadow of Aire čisto odvisno od kombinacije, kako naletiš, kakšne višine se mladički pričakujejo... Je pa itak splošno znano da Nemci so redili bolj robustne in višje pse, hkrati pa so bili tudi bolj primerni za delo kar se tiče obrambe in podobnih del. Medtem ko pa Britanci, ki so pasmo vzredili, imajo manjše pse in so bili primerni za lov, koliko so še kaj uporabni ti psi okoli lova pa ne vem. Če se ne motim imajo ponekod celo obvezne delovne preizkuse v lovu za vzrejni pregled, mogoče bi bilo dobro dobiti psa iz takih držav, da bo res deloven...
Moje mnenje je, da če želiš res delovnega psa, se poišče rejce, ki ves čas resno delajo s svojimi psi in dobivajo dobre rezultate, hkrati pa so tudi predniki teh psov delali. V Sloveniji ne vem če kdo od vzrediteljev resno dela z njimi, jih imajo bolj za pse za na kavč in pa razstave... Vem da sem gledala 1 psarno v Avstriji, kjer resno delajo obrambo in zraven še druge športe, uglavnem delovni psi, ampak sem žal pozabila kaj je zaena psarna, so mi bili še všeč, ker so imeli dosti napisano o barf hrani...
Drugače pa ko najdete ustrezno psarno in leglo, je potem fino narediti kakšen test, da se oceni koliko je mladič pripravljen delati in kako, saj so lahko vmes tudi mladiči, ki pa niso tako super za delo.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #251 : 01 Junij 2013, 14:34:39
http://www.styrian-spirit.net/ a tole si mislila? :) (sklepam ker si napisala da piše o BARFu)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #252 : 01 Junij 2013, 15:21:05
Jaz sem imela priliko pobližje spoznati dva primerka iz kombinacije It's showtime v.d. Locher Muehle x Shadow of aire going to the top
En pes že kot mlad zelo samozavesten, z dobrim gibanjam, energijo, igrivostjo, radovednostjo, vztrajnostjo, gibčnostjo). Med tem ko drugi pes karakterno bolj zadržan, nesiguren (kot mladič lajal na vse pse na razstavi in v pasji šoli), gibanje malo slabše, ni toliko spreten in agilen.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Polona

  • *
    • Prispevkov: 98
    • Točke: 3
Odgovori #253 : 01 Junij 2013, 23:47:07
Ja, sej ta avstrijka ima tudi eriksone, eriksoni pa itak izjajajo iz morgensternov (ki sem jih tudi googlala pa ne vem ali ta psarna še obstaja). Mislim, da je to kar se tiče IPO delovnih linij bolj kot ne vse. Ni kakšne hude izbire.



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #254 : 03 Junij 2013, 12:26:48
http://www.styrian-spirit.net/ a tole si mislila? :) (sklepam ker si napisala da piše o BARFu)
ja, točno to psarno sem imela v mislih :)

Ja, sej ta avstrijka ima tudi eriksone, eriksoni pa itak izjajajo iz morgensternov (ki sem jih tudi googlala pa ne vem ali ta psarna še obstaja). Mislim, da je to kar se tiče IPO delovnih linij bolj kot ne vse. Ni kakšne hude izbire.
Aha super, sem te delovne linije iskala dalj časa nazaj tako, da se ne spomnem točno okoli linij od kod jih imajo in tako naprej, so mi pa seveda v oko padli zaradi delovnosti in čez nekaj let ko bom spet iskala airedalca se bom mogoče ravno za njihove linije odločla :)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #255 : 10 December 2013, 16:25:00
Držite pesti in šape in pošiljajte pozitivno energijo..Potrebuje se mali veliki čudež, da si en sladek airedalec opomore in pozdravi. V njegovem telesu se bije bitka. Bil je operiran zaradi hernije danke in tekom se je odkrila povečana prostata, skoraj da zlepljeno črevesje in nasplošno je zelo slab trenutno. Naj božiček prinese kaj zdravja za tega pesjana.  :(

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #256 : 10 December 2013, 17:19:48
Držite pesti in šape in pošiljajte pozitivno energijo..Potrebuje se mali veliki čudež, da si en sladek airedalec opomore in pozdravi. V njegovem telesu se bije bitka. Bil je operiran zaradi hernije danke in tekom se je odkrila povečana prostata, skoraj da zlepljeno črevesje in nasplošno je zelo slab trenutno. Naj božiček prinese kaj zdravja za tega pesjana.  :(
Ojoj  :'( Bomo držali pesti in tačke da se vse dobro izteče!  :-*

p.s.: veliko me jih zdaj, ko je (jazbečar) Dino postal moj (več v njegovi temi) sprašuje, kako bo zdaj s tem mojim airedalcem. Še vedno so mi (skupaj z resastimi jazbečarji) daleč najljubša pasma in še vedno je moja velika želja da bi ga imela, ampak pred študijem (torej še najmanj 4 leta) ga sigurno ne bo pri nas, pa še potem vprašanje, bomo videli kako bo - ampak enkrat v bolj daljni prihodnosti pa se nam vsekakor pridruži.  ;D Zdaj imam pa res čas da do potankosti naštudiram pasmo pa še zdaj mi ne more več čisto nihče reči da nimam nobenih izkušenj s psi  8) in da ne smem imeti terierja, kar so prej vsi po vrsti govorili.  :-X



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #257 : 10 December 2013, 17:26:29
Airedali sploh niso taki bav-bav,so samosvoji klovni amapk dosti lahki za motiviranje (igrivi in ješči). Vsaj tisti ki jih jaz poznam. Za začetnika so čisto OK-je pa res, da je dobra mala šola več kot priporočljiva.

Drugo je, če nimajo nekega reda in vzgoje-se pa pokaže terierka ljubezen do kopanja za glodavci, preganjanje živali.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


3Dive

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 37
    • Točke: 0
Odgovori #258 : 21 Januar 2014, 12:40:53
Nameravam si omisliti psa (končno, po 10 + letih...). Jaz sem dete z lovske družine, žena je veterinarka. Pes bo orenk zaposlen (dokler se bo ljubilo njemu, se bo tudi meni, vsak dan). Rad bi airedalca, ker imam rad teriersko naravo, precej bolj od ovčarske.

So airedalci slovenskih vzrediteljev delovnih linij, imajo kake rezultate, ali je za to treba pogledati čez mejo? Ni se mi problem odpeljati 500 km po psa, vendar je to potem zalogaj tudi za psa samega.

Psarna Must be magic pričakuje mladiče v prvi polovici junija - so bolj družabniki ali tudi delavci?

Potem je tukaj še Shadow of aire, ki bo gotovo prej ali slej imela kako leglo. Tisti, ki imate njihove airedalce - ali kdo dela kakšen advanced obediance, agility ali Shutzhund z njimi?

So ti psi v standardu? Torej 56 - 61 cm; ne želim da je večji, raje bi celo nekoliko manjšega in lažjega znotraj legla.

Na forumu sprašujem z razlogom. V naprej se zahvaljujem se za vsak odziv tako vzrediteljev kot tistih, ki imate te pse iz slovenskih ali bližnjih čezmejnih psarn, ali jih kako drugače poznate.

Morda bi bilo najbolje povprašati pri vzrediteljih.



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #259 : 12 Avgust 2014, 11:52:33
Spet malo oživljam temo.  :) Jaz še vedno ostajam pri airedalcih in če bo šlo vse po načrtih se mi pridruži eden čez okvirno 4 leta (imam tudi psarno že izbrano in kontaktirano vzrediteljico). Ampak vse ob svojem času.  :-[ Zanima pa me, ali ima kdo informacijo, če imamo v Sloveniji sploh kakšnega airedalca prave delavne linije (in pomožnosti še kak kontakt od lastnika tega psa/psov)?  :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #260 : 04 November 2014, 19:20:12
Mnogo prehitro je čez mavrico je odšel Bart. :'(   Sedaj se lahko v miru in brez bolečin, brez slabih dni, podi s svojo sestro Bino.
https://www.youtube.com/watch?v=m3BoYydWPLs

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #261 : 04 November 2014, 19:42:40
Mnogo prehitro je čez mavrico je odšel Bart. :'(   Sedaj se lahko v miru in brez bolečin, brez slabih dni, podi s svojo sestro Bino.
https://www.youtube.com/watch?v=m3BoYydWPLs
Čara, sožalje tebi in vsem, ki so poznali Barta :'( Naj počiva v miru.



BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #262 : 18 December 2014, 11:24:23

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


dokonjak

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #263 : 26 Maj 2016, 00:54:11
erdel terijer

 



 

Rasa kojoj ostali psi zavide! ! !

 

Godinama je stvaran pas koji bi prevazišao sve ostale pse po svojim borbenim, lovnim i intelaktualnim karakteristikama, temperamentan pas a opet stabilnog karaktera, pas koji će neizmerno da voli svog gazdu i koji će biti odan čuvar doma i porodice i još na sve to, pas koji će umeti da bude i duhovit. A kada je tome dodat još i elegantan izložbeni izgled, stvoren je KRALJ TERIJERA! ! !

 



 



 

odgajivačnica erdel terijera Ideal AireDale