Strah pred grmenjem

Rinchy · 34795

Rinchy

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 4.103
    • Točke: 30
: 03 Julij 2006, 14:24:58
Tukaj je poletje,z njim je prišla vročina in s tem tudi vročinske nevihte.Ko se začne pripravljat na nevihto,Rina postane nervozna in kar ne ve kam bi sama z sabo.Že kot mladička sem jo poskusila zamotit z igro,pa ni šlo.Če je zaprta v pesjaku in začne grmet,začne panično skakat po pesjaku in spušča čudne glasove.Ko jo spustim leti noter in globoko ter zelo hitro diha in rabi kar nekaj minut da se umiri.Kadar je grmenje res glasno se stisne v kot in noče nič jest,samo čaka da bo konec.A je prav,da jo v tem primeru spuščam noter? Ponavadi,ko vem da bo nevihta,jo že prej odpeljem noter,še preden se sploh začne pripravljat.Da bi jo odvadila strahu se mi zdi skoraj nemogoče,ker je že karakterno zelo plašna psička.Če sva na sprehodu in daleččč grmi jo moram obvezno pripet,ker kar začne zbegano šibat naokoli  :-\

lp,
Nina

p.s.
če tema ne paše sem ali pa če je že odprta lahko prestavite

Varstvo in sprehajanje psov
www.varstvopsov.si


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #1 : 03 Julij 2006, 15:48:58
Doma imam knjigo Težave s psom prepoznavanje in odpravljanje (Celina del Amo) in v njej piše da je strah pred nevihto fobija. Tule pa so prepisani predlogi za odpravljanje:

1. Splošna načela
Kot smo že omenili, je pes, ki trpi zaradi fobije - prav tako kot človek - nezmožen nadzirati svoje ravnanje. Zato ni niti smiselno niti uspešno, če poskušamo vplivati na psa, ki je pod močnim stresom. Že narava ni predvidela učenja pod stresom, ker to večinoma preprečujejo hormoni. Ne prostane nam nič drugega, kot da psa v času, ko ni v stresu, počasi desenzibiliziramo. Načelno velja: če moremo, uredimo tako, da psa ves čas odpravljanja težave ne izpostavljamo nobenemu dražljaju, ki sproža strah, ker lahko ponoven močan odziv na strah uniči vse delo.

2. Posebne možnosti
Zavedati se moramo, da nam bo morda vzelo kar nekaj časa, če hočemo fobijo uspešno zdraviti. Učni cilji naj pri posameznih vajah ne bodo postavljeni previsoko in odpravljanje težav naj traja dovolj dolgo, pač glede na to, kako močno razvita je fobija. Za odpravljanje težav pri kakršnikoli obliki fobije sta primerni metodi nasprotno pogojevanje in desenzibilizacija.(bom prepisala posebaj vaje ;) - če želiš)
Na tem mestu naj omenimo še en vidik, za katerega se zdi, da je pri fobiji pred nevihto zelo pomemben: verjetno na žival bolj vpliva elektrostatični naboj kot hrup, ki ga povzroči grom. Zaradi tega je dobro poskrbeti, da je pes med nevihto v prostoru, ki je dobro ozemljen. To naredimo tako, da se z njim tam igramo in delamo različne vaje nasprotnega pogojevanja, pri katerih ga velikokrat pohvalimo. Prostor se mu bo še bolj priljubil, če ga bomo tam ljubkovali ali mu negovali dlako.
V nekaterih primerih pomaga ali pa je celo potrebna uporaba zdravil, ki vplivajo na počutje psa na različne načine.Slab učinek mnogih pomirjeval, tako imenovanih sedativov, je, da blokirajo učne procese in da je pes ves čas bolj ali manj omotičen. Res pa je, da se s tem izognemo novim neprijetnim pripetljajem. Bolj priporočljiva so druga zdravila za uporabo v psihiatriji, ki so podpora konvencionalnemu odpravljanju težave, saj ne vplivajo negativno na učne procese. Včasih dosežemo dobre rezultate tudi z uporabo tako imenovanih beta blokatorjev. Ta zdravila učinkujejo na srce. z blokado beta receptorjev v stresnih okoliščinah preprečujejo zvišan srčni utrip in z njim povečano razdraženost. Vpliv na srce povzroči še psihološki odziv, ki pomaga pretrgati začarani krog strahu pred strahom. S tem da pes, katerega telo je na podlagi njegovih dosedanjih spoznanj programirano za stres, zaradi uporabe zdravil ne doživlja več značilnih telesnih znamenj strahu, ta zato ne morejo povzročiti motenj v njegovem dobrem počutju. Tako se pretrga začaran krog fobije in za psa je ustvarjena dobra podlaga, da bo kos vsakim okoliščinam. Žal imajo vse skupine zdravil vrsto stranskih učinkov, zato jih moramo vsekakor posebej predpisati veterinar, potem ko je žival natančno pregledal. Zelo pomembno je vedeti, da sme biti uporaba zdravil pri vedenjskih težavah samo dopolnilna. Podpora zdravil je sicer pogosto v veliko pomoč, vendar je bistvo zdravljenja v prilagajanju vedenja, ki ga dosežemo samo z doslednim in potrpežljivim učenjem.
Nekateri psi se v stanjih, ki jih sproži strah, dobro odzivajo na spreminjajoče alternativne metode zdravljenja (akupunktura, homeopatija, terapija z Bachovimi cvetlicami in druge). Zato se pri težavah, povezanih s strahom, splača preskusiti tudi te načine zdravljenja, pradvsem zato, ker imajo neznatne in nepomembne stranske učinke ali pa sploh nobenih.

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2 : 04 Julij 2006, 12:23:51
Strah pred nevihto se da včasih preprečiti, če ga ugotovimo zelo zgodaj, še preden se pes zares boji. Ko opazimo, da pes pred nevihtami postaja nemiren recimo. Meni se je posrečilo, vendar moram povedati, da imam nevihte zelo rada in se jih ne bojim (če se bolji lastnik, potem lahko dela kar hoče, pri psu ne bo nobenega efekta, kvečjemu še slabše bo). Sama sem psico, za katero sem sumila, da se počasi razvija strah, enostavno takrat, ko se je začela nevihta vzela na sprehod in tam delala tisto, kar je bilo psici najbolj všeč. S posebno imenitnimi nagradami.

Če pa se pes enkrat že boji, lahko na ta način strah samo še povečamo. Ko je psa strah, se ne more učiti, prav tako se ga ne da motivirati (zavrne tudi najljubši priboljšek ali igračo). Tudi ne smemo psa tolažiti, ker s tem njegov strah krepimo.

Sami psu ne moremo pomagati drugače, kot da ga pred nevihto damo v prostor, kjer se najbolj varno počuti.

desenzibilizacijo lahko delamo, vendar se je sama brez pomoči strokovnjaka ne bi upala lotiti. Ponavadi se dela tako, da pes najprej nekaj časa dobiva zdravila, toliko da se pomiri in ga ni več strah. Ko psa ni več strah se lahko začne z vedenjsko terapijo in če gre vse po sreči se lahko potem zdravila postopno ukinejo.

Problem pri nevihtah je v tem, da se jih ponavadi ne da vnaprej napovedati vsaj kakšno uro recimo, poleg tega se psi lahko bolje bliska, groma, el. naboja oz. kombinacije vsega skupaj. In tega nikakor ne moremo umetno reproducirati (tako da bi lahko začeli s čisto majhnim dražljajem...)


Rinchy

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 4.103
    • Točke: 30
Odgovori #3 : 04 Julij 2006, 12:29:32


Hvala obema za odgovore! Jo bom kar noter dajala,tako kot sem jo do sedaj.Tolažili je nismo še nikoli,hoteli smo se z njo igrat,pa se ni hotla.Tudi z žvečilkami se je ni dalo zamotit.Zgleda čuti,da je strah vseeno v nas,pa čeprav se želimo igrati z njo.


Varstvo in sprehajanje psov
www.varstvopsov.si


Lisa

  • Špela
  • *
    • Prispevkov: 683
    • Točke: 3
Odgovori #4 : 04 Julij 2006, 12:38:11
Tega se pri Rini vrejetno ne more narediti,ker je že starejša..
Smo pa mi pri Lisi,da bi preprečili strah pred poki(petarde,grmenje),napihnili balona,enaga pa ji ga dali.Z njim se je igrala,enkrat pa je preveč stisnila in je počil.Najprej se je ustrašila,potem smo ji dali drugega in se je spet igrala in videla,da če poči ni nič posebnega in potem je ni bilo več strah. :)
Zdaj tudi ko se približuje nevihta in grmi sploh ne reagira na to. :D

papa


T.M.T

  • njufi rulz
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.690
    • Točke: 25
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #5 : 04 Julij 2006, 13:16:15
Tudi Ron se boji grmenja in bliskanja kot hudič križa.Poskusili smo ga odvaditi z igro pa ni nič pomagalo.Zdaj,kadar vidim,da bo nevihta ga dam v hišo in prespi notri...Zdanjič,ko je bilo bolj čudno in ga nismo dali noter je že prej preden je grmelo praskal in tulil kot nor.

Zdaj ga dam v hišo,pustim mu cufko in mirno prespi pa se mi zdi še najbolje :).

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #6 : 04 Julij 2006, 13:52:11
Tisa je bila pa nekaj casa navajena, da se je nevihte treba bati in jo zdaj uspesno odvajam. namrec prejsnji pes se jih je resnicno bal in vedno ko je grmelo, je imel vstop v hiso. Tisa je pac ugotovila, da se je pametno delati da te je strah, ker potem je lahko v hisi.
Samo zadnjic jo je bilo resnicno strah, a so strele tolkle po nasem zemljiscu, tako da je imela dovoljenje se skrivati pod kovtrom :D



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #7 : 04 Julij 2006, 15:35:01
Pokojni kosmatinec se je panično bal vseh pokov, zato smo se pri Ajki in Paxu potrudili, da se jih ne bojita. Predvsem je v mladosti pomembna lastnikova popolna brezbrižnost (psa zmoti že panično zapiranje oken, tek v hišo v dežju, odgrinjanje zaves in gledanje ven...). Mislim, da nam je uspelo, pri Ajki pa še preveč  ::). Ko poči karkoli, šiba pogledat, če bo kakšen žur zanjo, obvezno mora iz balkona opazovati vse ognjemete (si predstavljate zoprnega psa, ki hoče ob poku na vsak način ven pogledat, kaj se dogaja, potem pa obsedi na balkonu in gleda raketiranje npr. za novo leto). Bog ne daj da bi kaj zamudila. Pred nos ji lahko vržejo petardo pa niti blinkne ne z očesom. Ima pa druge štose, ki s hrupom niso povezani.

Pax je pa flegmatik, njega strele, grmenje in toča med sprehodom sploh ne ganejo,


zvezdica

  • *
    • Prispevkov: 205
    • Točke: 2
  • Kennel Antreyas Angel-BC
Odgovori #8 : 04 Julij 2006, 17:54:04
Moji psi se na srečo ne bojijo grmenja, bal se je pa prejšni pes Škotsi ovčar. Prav zaradi tega sem poskušala svoje naslednje pse učiti, da se ne bojijo in sicer že od mladička sem ignorirala grmenje ali poke (jaz se ne bojim gremenja), če sem pa videla, da se je kateri ustrašil sem mu rekla glas in so vsi začeli tuliti v en glas. Sedaj pa imamo  pravo muziko pri hiši ko grmi, saj vsi začnejo prav veselo lajati. lp ;D

Antreyas Angel - Border Collie
http://www.freewebs.com/anateja


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #9 : 03 Junij 2009, 08:05:19
Naš Magi pa se je začel bati pokov  :(. Letos smo silvestrovali pri prijateljih in ko smo se vrnili domov, se mi je zdelo, da so ploščice po hiši vlažne, kot od slinjenja, ampak nisem vedela, zakaj, malo mi je bilo vse skupaj sumljivo  ???. Potem sem ugotovila, da se boji oddaljenih pokajočih zvokov, kot je pok puške, zvok ognjemeta ali petard, raket in podobno. Do sedaj ga to ni nikoli motilo. Pred nekaj dnevi je zaradi grmenja (nas ni bilo doma), odprl vrtna vrata in zbezljal v neznano, s seboj odpeljal še Dropsija, tako da smo ju ločena našli v naši dolini in pripeljali domov. Včeraj zvečer je pri nas nekajkrat zagrmelo in on je že bil v paniki, na srečo je šla nevihta hitro mimo.
Sedaj moramo hitro nekaj ukreniti. Ali grem takoj k veterinarju in vprašam za kakšno zdravilo ali pa poskušam s kakšnim homeopatskim (napr.Bachove kapljice ali kaj podobnega).
V reviji Moj pes so vedno članki o homeopatiji, ampak ne vem, kje naj to kupim  ????



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #10 : 03 Junij 2009, 10:09:28
Homeopatske pripravke dobiš pri homeopatu. Pomaga pa tudi apaurin, ampak ga moraš dati kakouro pred nevihto. Naš se je varnega počutil v kleti s prižgano lučjo. Dvomim da bi se kar na lepem začel panično bati grmenja. Je blo kaj zanj zelo zoprnega ko je nazadnje bila nevihta? Kak napad bolečine?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #11 : 03 Junij 2009, 10:41:54
Homeopatske pripravke dobis v italijanskih lekarnah, pri njih je dovoljeno to prodajat tudi v lekarnah (recimo ta takoj cez mejo v Zavljah).
Samo jaz sem probala pri mojih dveh Rescue Remedy, pa ni nic pomagalo :-\

Grin se je tudi tega grmenja zacel bat kar tako... za prvo novo leto, ko je mel ene 6 mesecev, sploh ni trzal pri pokanju. Naslednje leto je ze norel, in zdej ko pride nevihta, al pa ko zunaj kaj poci, ce smo na sprehodu, kar rep med noge in bi sel... (sicer ne vem kam, ampak v glavnem, bi...)

battito animale


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #12 : 03 Junij 2009, 11:02:57
Apaurin je za strah pred grmenjem skorajda neuporaben, saj načeloma ne veš, kdaj bo nevihta. Že prestrašenemu psu pa ne pomaga nič. + obvezno pod kontrolo veterinarja, ni neškodljiv blažev žegen kot recimo homeopatski pripravki.
Lahko poskusiš feromonske pripravke, nekateri, ki so jih poskusili jih zelo pohvalijo. Škodijo pa nič.
Če uspeš ugotoviti, da pes postaja občutljiv na grmenje, zares boji se pa še ne, se obnesejo sporehodi z veliko igre in nagrade pred in med nevihto (kar se obnese izključno in samo, če se lastnik ne boji treskanja + izključno in samo v fazi, ko psa še ni zares strah)
pomaga, če ima pes varno mesto (recimo pokrit odprt boks, pod posteljo, v omari...) kamor se lahko skrije, kadar ga je strah. Pomaga, če spustiš rolete in naviješ kakšno glasbo...


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #13 : 03 Junij 2009, 11:17:45
Nič posebnega se ni zgodilo. Soseda smo vprašali, če je na silvestrovo kdo pokal okoli naše hiše, ampak ni bilo nikogar. Pokali so samo pri naslednjem sosedu, ki je kakšne 200 m od nas. Nikoli prej ga ni bilo strah ničesar, sedaj pa je vedno huje. Nekega večera je bil zelo oddaljen ognjemet in on je bil čisto paničen. Skupaj sva šla na balkon, jaz sem se delala, kot da ni nič, on pa je plezal po meni  :(. Po tej nevihti, ki je bila dopoldne, smo Dropsija našli v bližine hiše, ko je začudeno gledal, kam jo je Magi ucvrl. Magi je brezglavo letal ob reki. Na srečo se je vse srečno izteklo, ampak,... Včeraj zvečer pa je le malo zagrmelo, Magi pa je bil ves paranoičen. Zato moram čimprej rešiti problem, dokler se preveč ne razširi.



san-san

  • *
    • Prispevkov: 353
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 03 Junij 2009, 11:18:37
KARMEN js sem tudi v Trstu dobila Bachove kapljice,v eni trgovini(nespomnim se kje),provaj poiskat po internetu... ti samo poveš  kaj rabiš in ti jih  oni pripravijo v flaško.V lekarni pa imajo une homeopatske kroglice  :-[  


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #15 : 03 Junij 2009, 11:20:35
Tudi Bachove imajo v vseh lekarnah.

battito animale


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #16 : 03 Junij 2009, 11:56:41
Tudi v Sloveniji, ali grem v Trst?



san-san

  • *
    • Prispevkov: 353
    • Točke: 0

Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #18 : 03 Junij 2009, 12:00:59
Ne v Sloveniji ne, v Trstu.


battito animale


delfinčika

  • Gost
Odgovori #19 : 26 Avgust 2009, 21:31:28
Naša se že od mjhnga boji grmenja.Enkrat je nekje neki počel se je tok prestrašla (priznam tud mene bi skor kap)
No damo jo v hišo ko so nevihte pa to je to.Neha tulit, in prou lepo spi mi je stric reku k on Maco not vzame)



Višauska_terierka

  • *
    • Prispevkov: 749
    • Točke: 0
  • Miki
Odgovori #20 : 27 Avgust 2009, 10:29:34
Naš se tudi grozno boji nevih in grmenja. Že ko začne dež padati nekam čudno gleda.

My best friend is a westie


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 30 Maj 2010, 11:32:50
Naša psička (Samojedka) se je tudi bala grmenja ko je bila majhna, ampak sem vzela njeno najljubšo igračo in še preden je postala panična, ko  je samo hodila v krogu sem jo zamotila z igračo in se začela z njo igrati. Zdaj sem strah oblažila in ni več tako hudo. Zavleče se v kopalnico in tam spi.


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 02 Maj 2012, 22:41:20
Mene zanima, kakšno izkušnjo imate s psi, ko ste kje zunaj, pa pride do grmenja. Ali se pes obnaša kaj drugače kot doma?

Midva sva zadnjič med treningom imela pestro spremljavo: nevihte z močnim bliskanjem in grmenjem kak km stran, pa še lovce, ki so samo kakih 200 m stran streljali ne vem koliko časa ??? Pes sploh ni reagiral, kot da ni nič od tega slišal ???.
Doma pa vedno, kadar zunaj močno grmi, pride bliže k meni ležat, kot da mu je samemu zelo neprijetno ;). Sicer očitno ni to nek hud strah, ampak malo ga pa očitno je.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #23 : 03 Maj 2012, 21:46:36
Pravkar preživeli nevihto-za silo je delovala majica, v katero sem jo oblekla, masirala čeljusti, uhlje, potem se je nekako umirila in čez čas zabubila glavo pod posteljo, telo ob steno...upam, da bo noč mirna.

Hja zunaj je pa takole. Ko zagrmi, zabliska ali se čuti el.naboj ali pa kak drug pok...čimprej zbežat na varno (v hišo, avto, tudi hiša od drugih je OK za njo). Karo je bil obraten-za silo je bila dovol dobra klet, še raje je pa šel takrat ven (morda je mislil ubežati nevihti?)


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


mimi89bu

  • *
    • Prispevkov: 228
    • Točke: 0
  • Smisel zivljenja je imeti pasjo ljubezen.
Odgovori #24 : 04 Maj 2012, 03:42:52
Zunaj se samo ustrašita... Tamali rine domov, ona rine tja, kjer se poka :)
Notri pa rešim tak, da dam musko naglas.

Mimi*


jablana

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 04 Maj 2012, 08:36:43
Tud naši letos nekej ne paše grmenje. ni sicer neke panike, le glavo dvigne.
ampak je to letos prvič, lani je vse mirno prespala.
No in sem šel malo v iskanje in našel tole:

http://www.thundershirt.com/

Zgleda ful fajn pišejo pa tud da deluje:)

Sign on bulletin board: Puppies for sale. The only love that money can buy.
- Pam Brown


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #26 : 04 Maj 2012, 08:41:59
Ce smo zunaj, ko poka, je dosti hujse kot notri... panika in iskanje, kam bi se lahko skrili.

battito animale


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 04 Maj 2012, 10:09:32
Izgleda, da je tole precej vsestransko uporabna zadeva v primeru pretiranega razburjenja psa, podobno kot povijanje (TTouch).



jablana

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 04 Maj 2012, 11:34:54
Tud jst mislim da pomaga proti stresu na sploh.

Men se zdi fajn pa pocen, sam ker težave še niso tko velike k vaše še ne mislim kupovat.
če bo preseglo meje normalnega pa sigurno.

Sign on bulletin board: Puppies for sale. The only love that money can buy.
- Pam Brown


karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 04 Maj 2012, 13:03:52
Nevem če je to, to, vendar lani smo bili ujeti v nevihto medtem ko smo kampirali in je bila Eva stara komaj 5 mesecev (deževalo še ni, bliskanje, vetrovi in grmenje je bilo pa več kot prisotno, saj smo bili v šotoru). Oba sva se potrudila biti čim bolj mirna in se z njo igrala. Tako smo prebrodili tudi novo leto, še več, ob navalu petard in raket je smrčala, včeraj je pa tudi grmenje in toča niti malo nista motila.. upam da pri tem tudi ostanemo.