"Elektronske" Ovratnice

trigi · 151225

sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #180 : 03 Marec 2010, 15:24:49
Bokserka pa čist druga, bo stokrat šla, če je treba.
Jo je koza ruknila enkrat malo, cel teden se je vsem živalim izogibala, zdaj ni vrag, da ne rine spet v vse. :P



TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #181 : 04 Marec 2010, 13:54:24
Kako je šele moja smotana, pa je kao border, najpametnejši pes na svetu! :P :o
Sicer ni s štromom, ampak je pa zabavno pa paše sem...
Je laufala v bloku po stopnicah gor enkrat in ker je nerodna je malo padla po stopnicah GOR :P. Od takrat naprej vsakič, ko gre gor po stopnicah točno v tistem nadstropju, milo gleda in repka tem stopnicam, pol pa hitro laufa čez! Seveda ob tem, ko kar skopa, da bi bila čimprej mimo, še kdaj pa kdaj dodatno pade zato. :-[
Dol se ji pa niso zamerile, samo gor jo nekaj hudobnega čaka na teh stopnicah. :D
In to počne že kar lep čas, jaz jo pa pustim, naj se sama zmeni s štengami. ;)

Ha, ha! Res ne paše sem, ampak je pa res smešno :o :o :o :o Boga Mimi-se verjetno ne bo nikoli zmenila s štengami ;D :D :o, moram priti kdaj k tebi in to videt!

No, pri nas pa imamo konje in električnega pastirja in je tastarejšo kužiko že parkrat streslo, pa nikoli ni povezala to s pravim vzrokom (očitno imam tudi jaz vraževernega psa :o 8)). Smo pa bili enkrat na eni konjski tekmi, psico sem imela na štriku, ko jo je stresel pastir-no, takrat mi je tako zamerila, da se mi sploh ni pustila prijeti še pol ure, hotela se mi je strgati z vrvice, gledala me je s tistimi obtožujočimi očki...sem mislila, da se bom zjokala, tako mi je bilo hudo. No, na srečo sva se kako uro pozneje "pobotali" :) in je bilo vse ok.
Glede teletakta-po moje to ni stvar, ki bi jo lahko malo preizkusil >:( >:( >:( po moje lahko pusti nepopravljive posledice in ne vem za noben primer, ko bi se ga splačalo uporabljati...okej, mogoče kaki res stručkoti zadevo obvladajo, za njih ne morem reči nič...je pa žalostno, da v marsikateri knjigi o psih (ki jo kot svoje prvo čtivo berejo čisti pasji začetniki) predstavljajo električne ovratnice kot možnost šolanja, dodajo pa le medli dodatek, da je zadeva zahtevna za uporabo in se ne priporoča najbolj...


rosomah

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #182 : 24 Marec 2010, 23:56:29
Vprašanje za tiste redke, ki so zadevi z omejitvami pritrdili - torej tudi pri močnem lovskem nagonu, ko je pes za grmovjem na nekaj naleti in je že na tem, da zagrabi, bi to delovalo? Kvalitetna naprava je ful draga, da bi zdaj kupila in ugotovila kot lastnik šnavcerja, da pes sicer zacvili ob dražljaju, a kura (koza, mačka...) vseeno ne preživi. Enostavno imam dvom, da bi, tudi relativno boleči dražljaj psa ustavil. Saj če zagrabi večji plen, se ta plen tudi otepa in bori nazaj, pa ga zaradi teh manjših bolečih dražljajev pes ne bo spustil? Pravzaprav se mi zdi, da bi taprav špric moteče vonjavne zadeve bolj pomagal odvrniti pozornost, če govorimo o lovu, čeprav ravno tega pošimfate?

Drugače pa naj dodam malo pojasnila za vse tiste, ki se zgražate. Super, da ste proti in da na svojih psih sploh pomisliti ne morete, da bi uporabili kaj takega. Ko pa si že v situaciji, kjer ti je do tega, da bi tvoj pes ostal srečen s tabo, ma kaj srečen, da bi sploh ostal pri ŽIVLJENJU, boš pač poskusil vse.

Naša psička airedalka se je spremenila v ubijalca. Sicer super prisrčna, blazno navezana na oba lastnika, izšolana s pozitivno motivacijo, večinoma hrana, deloma igra, po zaslugi klikerja obvlada cirkuške trikce...tudi odpoklic je po zaslugi šolanja z dobro inštruktorico deloval, čeprav je pasma taka, ki bi malo po svoje razmišljala. Ampak ker je na sprehodih zraven vedno dobrota ji je še vedno bilo jasno, da se splača priti nazaj. Pa kaj zdaj to vse pomaga....

Po drugi gonitvi je začela sovražiti psice. Vse, celo mladiče. Napadla je dve psici, s katerima se je prej igrala! Tepež smo vedno preprečili, da ne vem do kam bi šel, a izgledalo je resno...bi rekla do konca. Imeti psa celo življenje na nagobčniku ker nikoli ne veš, kje se bo pojavil sprehajalec s kužico, pač ne gre. Saj ne moreva niti frizbija, žogice, paličke metati več! Oz. še vedno mečem a v strahu in stalno oprezam naokoli za znaki kakega drugega gibanja, da jo lahko pravočasno prikličem ob sebe.
Drugo je lovski nagon. Ta se je priznam kazal že skozi. Vendar trenutno živimo v okolju, kjer je potencialnega plena ogromno. Tri smrti že imamo na vesti. Ko plane, ne sliši nič. Če pa po nekaj sekundah vidi, da bo plen uspel pobrisati, odneha in takrat čudežno spet sliši naše klice. Kdor tega ni doživel, se mu verjetno sploh ne da opisati, kako to izgleda. Lahko je reči...ja ste zgrešili že pri mladi vzgoji...a zdaj še razložite kako, kdaj in s čim. Povejte mi, kakšna naj bi bila motivacija, ki bi bila takemu krvoželjniku boljša kot pa kri? Zdaj sva 2 meseca stalno na povodcu. Čeprav je videti kar srečna, kadar teče ob meni, si ne morem izbiti iz glave, da je konstantna privezanost isti drek kot ketna na dvorišču. Takemu aktivnemu psu enostavno spremeniti življenje v zapor?
Sorry, ampak res upam samo še na t.i. teletakt



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #183 : 25 Marec 2010, 00:15:58
Kot lastnica dveh manjših psic, ki ju je obe že napadla veliko večja psica (v zadnjem primeru je mojo psico stresala za vrat) brez vsake druge provokacije kot to, da sem se s svojima psicama znašal v njenem vidnem polju lahko rečem samo nekaj: IMEJ JO VEDNO NA POVODCU IN POD KONTROLO. Našo napadalko brez povodca in nagobčnika sprehaja osemdesetletna babica, ki pravi, da je drugače njena psica čisto prijazna, samo mojih ne mara. In kaj to pomaga meni? Popolnoma nič. Noben sprehod ni več sproščen, vsakič dobro pomislim, kam naj gremo, da se zgodba ne bo ponovila, hodim oborožena z različnimi pripravami za odganjanje napadalnih psov in vsak dan pomislim, kaj bi bilo, če...

Prav nič ti ne zavidam, da si v takšnem položaju, samo v imenu vseh, ki smo doživeli napad na svoje pse, ti lahko rečem samo, da, naj ima tvoja psica na javnih krajih vedno nagobčnik (po zakonu glede na to, da je napadalna, bi ga itak morala imeti) in imej jo na povodcu. Za igro poišči ograjen prostor, kjer bosta sami. Nobena elektronska ovratnica ne bo pomagala. Pomaga samo popoln nadzor nad napadalnim psom.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #184 : 25 Marec 2010, 08:04:54
Iskreno :)
 Ne vem če ti bo teletakt rešil problem :-\... zna ti še celo poslabšati zadevo... ( zna povezati tisto negativo in še celo povečati napadalnost) res, zna biti dvorezen meč.
Ne vem no res ne ... nisem tolk pametna , ker tvoje psice ne poznam...ti pa kar povem , da če bi jaz imela tak problem... raje nagobčnik in vrvica kot colanje in da ti še psa označijo pod nevarnega.Potem boš pa res imela celo sranje.
Tako kot je rekla kalsang... spuščena brez povodca in nagobčnika pa na ograjenem terenu
Tudi na povodcu in z nagobčnikom se da psa fajn zmatrat... ga pač drugače, kot tako da se preprosto zlaufa. Morala boš najti zadevo ki ji je bolj všeč kot pa napadati.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #185 : 25 Marec 2010, 09:16:52
če ste že tako daleč, kot ste ne bo šlo samo s pozitvno motivacijo. Potrebujete "blokado". Tako jaz rečem povelju, ki je absolutna prepoved in psa ustavi v hipu , ne glede na to kaj se je namenil narest. Blokado lahko dobiš samo skozi silo. S tem da je ni treba izvajati potem vse življenje. Zadošča nekajkrat, če je dovolj močna in ob pravem času. Mora pa prit od vodnika, če želimo, da je tako, ker samo tako bo kasneje delovala na podlagi psihe-se pravi avtoritete vodnika. Žal pri psih, ki so že nevarni taka varovalka mora bit. Pri vprašanju varnosti za okolico ne smemo podlegati lažnemu ljubiteljstvu ali kvazi moralnim načelom. Tudi če se trudimo imet nevarnega psa vedno pod fizičnim nadzorom osebno zastopam stališče,da nevaren pes mora bit obvladjiv tudi psihično, ker nikoli ne veš kdaj bo oprema ali situacija zatajila. In res nima niče pravice to tvegat na račun varnosti drugih ljudi ali živali. Vsak , ki poseduje nevarnega psa MORA bit v stanju ga KADARKOLI z besedo zaustavit  !!!
Takega sistema ne moreš šolat sama! Na ZS ti bom dala povezavo do inštuktorja,ki mislim, da bi lahko pomagal.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #186 : 25 Marec 2010, 10:11:57
Citiraj
Imeti psa celo življenje na nagobčniku ker nikoli ne veš, kje se bo pojavil sprehajalec s kužico, pač ne gre

Zakaj ne? si nazorno poudarila , da je pes navaren, naredil že škodo in grožnja vsem ostalim živalim; povodec bi moral že biti itako obvezen, še preden je naredil škodo! Mislim, da sta nagobčnik in povodec mala cena napram alternativi, sploh če bi res naletela na drugega spehajalca. Čeravno glede na pisano razumem situacijo, je to da psa nisi imela na povodcu izredno neodgovorno, ob prvem znaku agresije se mora ukrepati

Sem mnenja, da pozitivna motivacija in šolanje gre samo tako daleč, in je odvisno od živali do živali, kjer ima vsaka svojo osebnost. Psa se ne da sprogramirati , nikoli ne veš kako nagon na njegovo psiho vpliva sploh že je že okusil kri

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


rosomah

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #187 : 25 Marec 2010, 10:19:20
Deteljica, thanks. Razumeš in veš kaj je treba. Upam, da se bo dalo izvesti, s katerikolim načinom že. Vsekakor se mi pa ne daje takoj 600 evrov za sumljivo ovratnico, raje manj kot to nekomu pametnemu.
Kalsang in Damayanti, saj vidita, da to delamo zdaj. Povodec in nagobčnik. Ne samo na javnih krajih. Po javnih krajih se sploh ne sprehajamo... (saj veste kaka je definicija v ZZŽ - izvzeto vse, kjer ni ali ni pričakovati večjega števila ljudi). A kot rečeno nadalnjega življenja (cca 12 let) si na ta način ne znam predstavljati. Ograjenega velikega prostora (frizbi vržem 85 metrov daleč) pa enostavno ne poznam. Davor - s povodca se je pri lovu strgala (takoj kupljena nova ovratnica...), napadi na psice pa so se zgodili na povodcu - ko se povohajo. Ker je bila pod kontrolo, pač ni bilo škode. Vse to se je zgodilo dobesedno čez noč. Komaj smo dojeli. Drugače pa, če ima pes celo življenje na buči nagobčnik, ne bo nikoli več glodal palčk, prinašal stožev, namakal šnjurko v vodo, votle panje...res, raje bi jo dala uspavat.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #188 : 25 Marec 2010, 10:31:22
Nagobčnik je samo zelo omejeno uporaben. Prepreči določeno vrsto poškodb. Sploh ne vseh. Niti najmanj pa ne prepreči napada.Zato je zame to ena precej neuporabna ( da ne bi o tem da tudi nezanesljiva) in s tem brezvezna naprava.
Kajti  problem napada nikakor niso sami fizične poškodbe. Napad pa tudi samo ogroženje se NE SME ZGODIT.
Meni gredo skoraj isto na organ, psi, ki besnijo, renčijo grozijo na vrvici in magari z nagobčnikom , ko ne moreš drugače kot it mimo (ker pač ni druge poti) , kot spučeni ali pobegli psi, ki se pripodijo direktno v psa, pa se samo zaletijo ali ga podrejo berz poškodb ( pa me boli patka, če ne ugriznejo, ker pri tem imajo nagobčnik ali pa itak ne grizejo ampak samo podirajo) kot tisti,ki pač še ugriznejo.
Osebno sem imela že dvakrat v življenju težko poškodvana dva različa psa izključno zaradi naleta- brez ugriza. Ena od teh poškod je bila kompliciran zlom zadnje noge, druga pa dolgoročna poškodba vezi. Ob naletu težkega psa na manjšega lahko pride brez ugriza celo do usodne poškodbe hrbtenice. Problem vseh napadov in celo groženj pa je itak večji psihičen kakor nekaj morebitnih šivov, ki se lepo zacelijo. Psihično mnogi psi tudi po napadu brez fizičnih poškod nikoli niso več isti, če pa se to dogodi mladiču v občutljivem obdobju pa ga lahko brez najmanjšega ugriza tudi povsem uniči.
Zato bi najraje zatlačila globoko v goltanec nagobčnik vsakemu, ki misli, da s tem ko ga bo nataknil na psa je pa rešil problem napadalnih psov.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #189 : 25 Marec 2010, 10:51:25
Deteljica, thanks. Razumeš in veš kaj je treba. Upam, da se bo dalo izvesti, s katerikolim načinom že. Vsekakor se mi pa ne daje takoj 600 evrov za sumljivo ovratnico, raje manj kot to nekomu pametnemu.
Kalsang in Damayanti, saj vidita, da to delamo zdaj. Povodec in nagobčnik. Ne samo na javnih krajih. Po javnih krajih se sploh ne sprehajamo... (saj veste kaka je definicija v ZZŽ - izvzeto vse, kjer ni ali ni pričakovati večjega števila ljudi). A kot rečeno nadalnjega življenja (cca 12 let) si na ta način ne znam predstavljati. Ograjenega velikega prostora (frizbi vržem 85 metrov daleč) pa enostavno ne poznam. Davor - s povodca se je pri lovu strgala (takoj kupljena nova ovratnica...), napadi na psice pa so se zgodili na povodcu - ko se povohajo. Ker je bila pod kontrolo, pač ni bilo škode. Vse to se je zgodilo dobesedno čez noč. Komaj smo dojeli. Drugače pa, če ima pes celo življenje na buči nagobčnik, ne bo nikoli več glodal palčk, prinašal stožev, namakal šnjurko v vodo, votle panje...res, raje bi jo dala uspavat.

Najprej naj izrazim svoje upanje, da boš z inštruktorjem, na katerega te bo usmerila deteljica psico lahko obvladala.

Na drugo pa samo tole: naj se potem jaz in drugi, ki smo bili na drugi strani takšnega napada kar sprijaznimo z dejstvom, da mogoče pa bo enkrat napadalec do konca stresel in ubil, ker pač bogi revež mora prinašat storže? A ti resno misliš, kar pišeš? Je torej življenje moje psice manj vredno kot zadovoljstvo tvoje ob prinašanju palčk in namakanju gobca v vodo? A se zavedaš, kakšni občutki se v meni porajajo, ko berem tvoje pisanje? Oprosti, ampak mislim, da imam pravico do vsaj približno sproščenega sprehoda tudi jaz, ki nimam napadalnih psic, ki pa so bile napadene...

Še nekaj - če je tvoja psica napadla na povodcu, ko so se povohali, to pomeni, da odslej se pač ne povoha več z nobenim psom. Verjamem, da to že zdaj počneš, ampak za varnost drugih nikar ne delaj na tem, da bi se kdaj pa lahko. Ker z vsakim poskusom tvegaš, da bo tvoja psica spet koga napadla. In z vsakim poskusom tvegaš resne poškodbe drugih psov in živali. Mogoče tudi njihovo življenje, ker kot praviš, zna tvoja psica ubit.

Rešitev, ki ti jo predlaga deteljica ni za to, da boš lahko imela psico odpeto, ampak za nujne primere, ko se zgodi kaj nepredvidenega.

Življenje s psom si si predstavljala drugače, toda zdaj imaš psa, s katerim moraš živeti na točno določen način, da so varna druga bitja okrog tvojega psa. Poleg tega, kot pišeš, ti ni prijetno ob pogledu na tvojo psico, ko gre "v akcijo". Ne sili z glavo skozi zid! Prilagodi se situaciji, ne prilagaja situacije svojim pričakovanjem. Veliko je psov, ki živijo popolnoma zadovoljno brez frizbija in so predvsem varni za okolico.

Ne pretiravam, ampak, ko to pišem, se cela tresem. Odgovorna sem za svoji psici, za njuno varnost. A veš, kako se človek počuti, ko ve, da nekdo, ki ima napadalnega psa, ne jemlje resno situacije (kot na primer v mojem primeru in kot tudi, ko berem, kako si želiš spet prosto tekati s psico)? Popolnoma nemočno, ker konec koncev je varnost mojih psic in mene odvisna tudi od dobre volje lastnika napadalnega psa. Na to pa ne morem vplivat.

Naj še opišem poškodbe moje psice, ki tehta 8 kg, napadla pa jo je 40 kg težka mešanka z NO. Napadalka je bila brez povodca, na sprehodu z 80-letno babico. Takoj, ko nas je zagledala izza ovinka, je tiho in odločno stekla k nam. Ni ne renčala in ne lajala. Jaz sem se s svojima psicama takoj, ko sem jo videla začela umikat, kar pomeni, da je stekla za nami. Ko je pritekla do nas, sem držala svojo psico za ovratnico. Zagrabila jo je za vrat in jo začela stresat in metat v zrak. Ko smo ju po približno minuti uspeli ločiti, je moja psica stekla domov (dve hiši stran), napadalka pa je spet brez lajanja in renčanja mirno obstala in celo mahala z repom, ko me je gledala. Moja psica ni imela nobene raztrganine, toda vseeno sem poklicala veterinarja. Opisala sem mu napad in rekel mi je, naj takoj pridem. Pojasnil mi je, da od stresanja oteče psu hrbet in da zaradi podpludb lahko začnejo odmirati živci hrbtenjače, zato je morala psica nujno dobiti zdravila, ki preprečujejo oziroma omilijo nastajanje oteklin. Otekline so se pokazale v naslednjih 24-ih urah. Močno in črno podplut je bil cel prsni koš, cel hrbet in ledveni del. Poleg tega je imela od stresanja prizadeta pljuča. Psica je kljub analgetikom bila v precejšnjih bolečinah. Trajalo je več kot 14 dni, da so vse podpludbe izginile in da je ni več bolelo.

Napad, kot sem ga opisala ni namenjen temu, da se napadenega psa odžene, ampak ubije. Tokrat napadalki ni uspelo. Se pa zelo dobro zavedam, da ji bi verjetno naslednjič. Zato mi gredo lasje pokonci, ko berem, da si želiš, da bi tvoja psica spet prosto tekala za storži in namakala gobček v potoku. Namreč, tudi lastniki naše napadalke si strašno želijo, da bi njihova psica prosto tekala okoli in tega zaenkrat ne počne samo zato, ker jim težim. Nimam pa prav nobenega zagotovila, da jo bodo vedno imeli na povodcu. To je odvisno samo od njihove dobre volje, ne glede na prijavo. In ob tem mi gredo lasje pokonci.

Lepo prosim, ne se hecat.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #190 : 25 Marec 2010, 11:07:12
Deteljica, thanks. Razumeš in veš kaj je treba. Upam, da se bo dalo izvesti, s katerikolim načinom že. Vsekakor se mi pa ne daje takoj 600 evrov za sumljivo ovratnico, raje manj kot to nekomu pametnemu.
Kalsang in Damayanti, saj vidita, da to delamo zdaj. Povodec in nagobčnik. Ne samo na javnih krajih. Po javnih krajih se sploh ne sprehajamo... (saj veste kaka je definicija v ZZŽ - izvzeto vse, kjer ni ali ni pričakovati večjega števila ljudi). A kot rečeno nadalnjega življenja (cca 12 let) si na ta način ne znam predstavljati. Ograjenega velikega prostora (frizbi vržem 85 metrov daleč) pa enostavno ne poznam. Davor - s povodca se je pri lovu strgala (takoj kupljena nova ovratnica...), napadi na psice pa so se zgodili na povodcu - ko se povohajo. Ker je bila pod kontrolo, pač ni bilo škode. Vse to se je zgodilo dobesedno čez noč. Komaj smo dojeli. Drugače pa, če ima pes celo življenje na buči nagobčnik, ne bo nikoli več glodal palčk, prinašal stožev, namakal šnjurko v vodo, votle panje...res, raje bi jo dala uspavat.

saj sem napisala , da ne vem vsega ;)
Upoštevaj nasvet deteljice in se obrni na strokovnjaka. Tam boš sigurno dobila najboljši nasvet, kako in kaj. :)

Moja psica tudi ni nek angelček, sicer  ni pa napadalna.
Če bi se pa zgodil napad iz strani drugega psa nanjo bi se pa sigurno branila, pa še jaz bi ji pomagala.
In mačk ne prenaša...to je že prinesla s seboj ,ko sem jo dobila, vendar mi jo je uspelo toliko spravit pod kontrolo, da jo ustavim. ...na našem vrtu mačk ni so se izučile... drugod pa ne sme niti muksnit na mačko kamo li da bi se zapodila za njo. Pa kar iskreno povem , da pri tej korekciji ni bila uporabljena nobena "pozitivna motivacija".... je pa dobila tako lekcijo da si je poorenk  zapomnila.
In to da jo jaz ustavim , je( meni) najbolj pomembno... vse ostalo (meni osebno)  ni pomembno.

Verjetno pa nisi ti rosomah edina s takim primerom ;), je pa hudo pozitivno od tebe da vsaj vprašaš in poizkušaš rešit ta problem. Veliko je ljudi ki ima podoben primer, pa enostavno ne naredi nič v korekcijo... ;)
Držim pesti da ti uspe :)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #191 : 25 Marec 2010, 11:12:46
Kalsang, ampak vseeno je razlika med tvojo napadalko, kjer se lastniki ne trudijo nič, da bi karkoli spremenili in eno, ki bo poskusila naredit vse, da psica postane 150% poslušna in ignorantska do okolice.

Tisto tveganje, da bo ena "prevzgojena" psica vseeno enkrat mogoče spet napadla, je pa, če mene vprašaš dosti enako vsem ostalim tveganjem, kjer katerikoli pes lahko enkrat napade, mogoče malenkost večje in za to malenkost bi jaz tako prevzgojeno psico imela na dolgem slednem,.. kar je pa že velika razlika od kratkega štrika in nagobčnika  ;)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #192 : 25 Marec 2010, 11:19:33
Kalsang, ampak vseeno je razlika med tvojo napadalko, kjer se lastniki ne trudijo nič, da bi karkoli spremenili in eno, ki bo poskusila naredit vse, da psica postane 150% poslušna in ignorantska do okolice.

Tisto tveganje, da bo ena "prevzgojena" psica vseeno enkrat mogoče spet napadla, je pa, če mene vprašaš dosti enako vsem ostalim tveganjem, kjer katerikoli pes lahko enkrat napade, mogoče malenkost večje in za to malenkost bi jaz tako prevzgojeno psico imela na dolgem slednem,.. kar je pa že velika razlika od kratkega štrika in nagobčnika  ;)

Je razlika vendar ne verjamem, da je prevzgoja možna in da je lahko takšen pes 150% poslušen in ignorantski do okolice. Kot je napisala deteljica, možno je uvesti blokado, nikakor pa ni možno s takšnim psom sproščeno in brez povodca tekat okrog, mu metat storže in frizbi 85 metrov daleč, pa se ne bo zmenil za okolico. Kontrola 85 m daleč je močno vprašljiva pri vsakem psu, kaj šele pri napadalnem.

Cenim trud in voljo, ki ju je pripravljena vložiti rosomah in da ima psico na povodcu. Čisto zares. Mi gredo pa iz upravičenih razlogov konice pokonci, ko berem o metanju storžkov itd., saj so takšna pričakovanja nerealna, če želiš, da je pes, ki je že večkrat napadale neškodljiv za okolico.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #193 : 25 Marec 2010, 11:47:53
. Kot je napisala deteljica, možno je uvesti blokado, nikakor pa ni možno s takšnim psom sproščeno in brez povodca tekat okrog, mu metat storže in frizbi 85 metrov daleč, pa se ne bo zmenil za okolico. Kontrola 85 m daleč je močno vprašljiva pri vsakem psu, kaj šele pri napadalnem.
Ni možno brez povodca tekat naokoli je pa povsem možno takega psa spuščat s povodca v smislu ,da ne hodimo s spuščenim na sprehode (razen kjer v vidnem polju ni nikogar), razen v v šolskem poleg, kar pa ni sprehod ampak delo  ;), je pa brez problema spuščen kadar se z njim ukvarjamo- bilo kaj - npr mečemo freesby ali žogice ali karkoli  8).
V primeru, da opazimo, da se njegova pozornost zaradi motnje usmeri drugam da odpokličemo ali položimo v down. Down je boljša možnost in ni posebaj težko dosežt. Predvsem v primeru,da je pes že štartal down zagotovo deluje , odpoklic pa včasih šele sekundarno (se pravi najšrej povelje za ustavljanje (down) potem pa ko pes opusti smer pa šele odpoklic. Direkten odpoklic se sicer tudi da dosežt ampak težje.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #194 : 25 Marec 2010, 12:13:07
ker je težava /sprememba karakterja nastopila ob gonitvi, bi nemara sterilizacija kaj vplivala na to agresijo ?


rosomah povodec ne bi smel biti niti nasvet,  zaradi varnosti psa in okolice je itako obvezen za vse nas, sploh v tvojem primeru kjer je  napadalnost vidna je spuščanje psa še toliko bolj neodgovorno (pusti razne "ČEje"ki se rado pojavljajo tule),
Nabavi kilaži primeren povodec, za sprehode po hosti pač vzemi ta dolgega, nikakor pa ni tole "ketna". Vsekakor minimalna cena. In ja eno so pričakovanja drugo pa potreba

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #195 : 25 Marec 2010, 12:22:34
Citiraj
bi nemara sterilizacija kaj vplivala na to agresijo ?

Vsekakor. Sterilizacija bi agresijo do drugih psov po vsej verjetnosti povečala, plenska agresija bi ostala nespremenjena.

Za to, da bo pes obvladljiv tudi brez povodca (na način kot ga je opisala deteljica) bo potrebno trdo delo in dober inštruktor. Pa dovolj dobra sposobnost opazovanja in  pozornost vodnika, da ob motnjah reagira pravočasno. Se pa da narediti, seveda.
Tudi je moč najti kakšno delo, ki je zabavno za vodnika in psa, pa se da delati s povodcem (kakšno sledenje, iskanje skritih igrač in podobno).


Sterkica

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #196 : 11 Maj 2010, 15:17:17
Zivijo, ko je tukaj ravno tema o ovratnicah, me zanima če je morda kdo kdaj slišal o ovratnici za mačke ... elektronski, ki je povezana z majhnimi vratci in le ko se muca z ovratnico približa se vrata odprejo... nekdo mi je omenil to ampak ni vedle ničesar več, zato me zanima če vi?




Sterkica

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #198 : 31 Maj 2010, 22:12:02
hvala :)



sablfish

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #199 : 28 September 2013, 09:56:09
Da obnovim temo in prosim, ne me takoj napadat, ker iščem mnenja, informacije.
Zanima me, će sem pravilno dojel način delovanja električne ograje, ki deluje na principu oddajnik/sprejemnik. Ovratnica zazna bližino ograje, sledi zvočni signal, ke se pes še približuje se vklopi vibriranje, če še nadaljuje pot pa se vklopi neprijeten električni impulz (podobno, kot bi dal človek jezik na baterijo).
Sprašujem zato, ker ne vem, kaj naj še naredim. 9-mesečni ovčar (popolnoma miroljuben, v šolanju) mi rad beži. To naredi tako, da trga žico iz ograje, nato pa z glavo raztegne odprtino in pobegne. Strah me je, da mu bo kdo kaj naredil, ker se ga bo ustrašil ali pa ga bo povozil avto ipd. Ograjo sem utrdil z armaturno mrežo, zdaj pa se je pričel dvigovati na zadnje tace in samo vprašanje časa je, kdaj bo prvič preskočil (in ko se to zgodi se bo ponavljalo).
Pes ima drugače 750 kvadratov veliko dvorišče brez omejitev, vsaj dve uri dnevnega sprehoda po gozdu (brez povodca, saj zelo uboga) in ulicah (povodec), igranja z drugimi psi. Tudi šolam ga in se veliko ukvarjam z njim. Nekako pa vseeno po navadi zgodaj zjutraj (okrog 4-ih) dobi idejo, da bi raziskoval po ulici.
Zanima me torej ali lahko el. ograja deluje na psa na način, ko ga par krat opozori, potem pa se pes nauči upoštevati, do kod sme, ali pa je res, da je to mučenje. Moje lajično mnenje je, da če dam jezik na baterijo, le-to ni mučenje, je pa neprijetno in tega pač ne bom več počel. Je tako tudi pri psu, ki se približa ograji?
Še enkrat; ne napadati moje nevednosti. Zanima me pač, če je to boljša rešitev, kot da konča pod kolesi.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #200 : 28 September 2013, 10:37:34
Bolje seveda, kot da ga kaj povozi. A mi ne gre v kontekst, da imaste psa v šolanju pa, da rad beži. Nam psi niso nikoli bežal z ali brez šole in ravno tako brez elektrike.  ;)
To da psu omogočate 750 kvadratov svobode čez celi dan žal ni najbolje v nobenem primeru, razen če želite psa čuvaja posesti, ki se bo rad samozaposljeval.
Če se s psom ukvarjate toliko kot pravite, da se, bo zanj, vsaj po mojem mnenju, veliko bolje, če je za čas izven ukvarjanja omejen na primerno velik  boks. Ali še bolje - z vami v hiši.
Elektro ovratnica bo morda psu sicer preprečila pobeg pod avto, ne bo mu pa preprečila, da bo počel lastno-idejne neumnosti po parceli. Te pa so tako fine za samoptrjevanje psa, da vam zna fino kvarit nadaljne delo in šolanje psa.

Pomanjkljivost elektro ovratnic kot ograjna dopolnila so za moje pojme pomanjkljiva tudi v tem, da, če pes kljub dražljajem (bolj ali manj prijetnim) ograjo ''prebije'' bo ali nehala tresit, ker bo izven dosega ali bo tresla predolgo. Večina tudi pri prihajanju nazaj na parcelo. Pes med begom je pod adrenalinom, ker je želja po odhodu včasih tolikšna, da to ni neka huda kazen. Ko se pa zgonjen in sproščen vrača nazaj pa, da ga ''popajkla'' bo bolj dojemal kot kazen za prihod kot obratno. Žal videno na živem primeru.
Če že sem bolj ''navdušena'' nad konjskim elektro pastirjem nameščenim na obstoječo ograjo. Tako strese dotičen predmet (ograja) in ne ''božja kazen''. Psi so dokaj simpl-minded.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #201 : 28 September 2013, 12:32:56
Če ima tako močno željo po bežanju, ga kazen v višini žgečkanja po jeziku ne bo ustavila. Ga bo pa zagotovo ustavila, ko bo skušal priti nazaj. Dovolj potrucani psi so celo sposobni namenoma pretrpeti električni sunek v jakosti električnega pastirja za krave (ki je tako močan, da ga lahko nekaj časa kar rahlo zanaša, na koži pod elektrodami  pa pusti opekline) zato da so lahko prosti.
Moje mnenje: škoda denarja, bolje je psa ne imeti brez nadzora na vrtu in narediti pesjak ali močneje ogrditi del vrta. Ali pa vzeti psa v hišo.


sablfish

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #202 : 28 September 2013, 20:17:35
Nisem pristaš boksov; delno zato, ker imam psa tudi kot čuvaja, delno pa zato, ker bi v najslabšem primeru bil zaprt na 10-ih kvadratih cel dan, razen v času sprehodov in aktivnosti. Zraven tega psi, ki so v boksu pogosteje lajajo in ker sem doma v strnjenem naselju se bojim, da bi kdo želel psa zastrupit.
Zaradi prvih dveh razlogov tudi nimam psa noter.
Sem pa pred eno uro prišel iz sprehoda, kjer se je znorel z drugim psom do onemoglosti. Po prihodu sem mu dal hrano in pravkar opazil, da je razpletel tokrat prvič zgornji del ograje.
To, da je v šoli, ne koristi kaj dosti. Nisem še slišal za šolanje psa na poligonu, da se uči, kako ne kopati lukenj v ograji doma.
Zavedam se, da je pes še mladič (9 mesecev) in da ga bo početje najbrž samega od sebe minilo, ko odraste. Strah me je za čas odraščanja.
Hvala za mnenja, zdaj pa grem krpat luknjo in upam, da bo zjutraj še doma.



sablfish

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #203 : 28 September 2013, 20:24:51
Še nekaj. Če se odločim, bom najprej ovratnico testiral na sebi, nato testiral tudi reakcijo psa, šele nato bi stvar uporabljal.
Mi pa je Lanabela dala novo idejo. Zdaj razmišljam, kako bi ogradil le del vrta. Vsaj za ponoči.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #204 : 28 September 2013, 20:45:12
Nič ga ne bo minilo kopati lukenj po zemlji, ker ima čas, mu je dolgčas. In tudi ni več mladič, mladičkasto obdobje je tam nekje do 4. meseca, zdaj je pubertetnik. Psi se ob ograji zaganjajo, lajajo, kopljejo luknje...Lažje jih je tako zastrupiti, kot pa če so v hiši.
Psa si naj človek omisli zaradi želje po sodelovanju s psom, po delu z njim, ker hoče nekaj početi...

Za varnost namontirat alarmni sistem in kamere. S posm se VEČ ukvarjat, vsaj 4 ure dnevno, bolje še več. V pasji šoli učijo ljudi, kako učiti psa in to se ponavlja doma (sistem), nauči se pa psa 101 trik, vaje take in drugačne, čim več igranja s psom. Pes je socialno bitje in rabi družbo, rabi akcijo.

Pri najboljši volji ne vem zakaj si nekdo omisli psa, pa ga ima cel ljubi čas zunaj. Saj vi niste zunaj 4-6 ur ne glede na vreme in uro v dnevu, ali pač?

Boste pozimi v temi tudi toliko časa s psom zunaj?

Vsaj ponoči naj bo pes v hiši. Psi ki so zunaj, lajajo. Sploh ponoči, ko jih motijo ježi, mačke, srne, reagirajo na mimoidoče...In ja, ljudem gre to na živce. V hiši pa načeloma NE lajajo, če se jih vzgaja v tej smeri.

Nedolgo nazaj so v naših koncih enim zastrupili psa, ki je bil zunaj v ograjenem dvorišču, čez par dni so jim pa vlomili v hišo in nakradli. In tudi še ni tako dolgo, ko so horjulskega Mafka ustrelili, ko je bil na zagrajenem dvorišču delavnice.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sablfish

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #205 : 28 September 2013, 21:17:22
Imam namešene kamere okoli in okoli, ampak pri mili volji se mi res ne da ob štirih zjutraj v monitor bulit. In ja, sem zelo veliko zunaj. Uredil sem si letno kuhinjo na vrtu, v katero hodim na čik (kar pogosto), na tablico, pišem diplomo...in kuža je neprestano z mano (noter, pri odprtih vratih). Tudi pozimi.. Tega je vsaj tri ure na dan, vsaj dve uri pa sem na sprehodu (po navadi še več). Strinjam se, zdaj je v puberteti, malo sem posploševal z mladičem. Ampak ta čas je najbolj kritičen. Če sem prav razumel, traja puberteta nekje do 14. meseca? Ta čas pa moram nekako prebroditi.
Drugače pa je pes čuvaj IN član družine. Tudi oba otroka se ukvarjata z njim. In vem, da pes to počne, ker mu je še vedno dolgčas. To mi je popolnoma razumljivo. Ni pa to moj prvi pes. Imam jih že 30 let, je pa prvi, s katerim imam tovrstne težave.
Pomislil se tudi na kastracijo (čeprav bi kdaj rad šel na razstavo), ne vem pa, če bi to pomagalo. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Drugače pes ni nikakor hiperaktiven, je dokaj umirjen in zelo ubogljiv. Tudi v šoli je pohvaljen češ, da se hitro uči. Le ponoči in kdaj čez dan, ga zamika, da bi šel k sosedom pogledat. Še nikdar pa se ni ob pobegu oddaljil več, kot 50m. Verjetno mu le veliko pomeni, da mu uspe kakšna vragolija, ki pa ga, žal, lahko stane življenja.



sablfish

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #206 : 11 Oktober 2013, 19:04:40
Še vedno ne poznam prednosti/slabosti električne ograje, poznam pa sedaj prednost 10 m2 pesjaka in moram priznati, da je ZAKON! Ne vem, zakaj sem se do sedaj upiral. Arex gre tudi čez dan vanj počivat, pa ima pesjak od jutra do večera odprt. Ponoči pa se je še lajanje umirilo, sam pa mirno spim, ker vem, da ga bom zjutraj našel doma.
Je pa tisti dan (prejšnji teden), ko sem se peljal po pesjak, satan satanski 3X pobegnil. Še isti dan sem stvar postavil in usposobil. Vtisi prvega dne? Najprej užaljen in žalosten. Že naslednji dan ga je vzel za svojega in sedaj se v njem prav dobro počuti.



p0gi

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #207 : 24 December 2013, 17:06:06
Pa še moje mnenje:

Vsi komentirate o ''pravilni'' vzgoji, ampak se ne zavedate, da nekateri psi so po karakterju naravno podrejeni, drugi pa so dominantni. Lahko je govoriti o nežni vzgoji psa brez discipline, brez zapiranja za kazen, če imate psa ki je po karakterju miren in podrejen.

Moje osebne izkušnje z mojim nemškim ovčarjem:

1. KO JE BIL MLADIČ: Že kot mladič (8 tednov starosti) pes izraža svoj karakter. Ko sem šel po svojega sem opazoval 3 mladiče pri igri. Eden je bil povsem nekontroliran, takoj ko je bil izpuščen je pobegnil in se skril v senik. Drugi je bil povsem miren in podrejen. Tretji (katerega sem vzel) pa je kazal dominanten karakter (grizel je drugega, ga vlekel za rep, bil je glavni alfa samec med igro).
2. Že kot mladiča smo ga navajali, da nam sledi, že pri 4 mesecih starosti je bil naučen na osnovne ukaze, je sledil lastniku in bil pozoren najn. Točno je vedel, kje je meja posestva in je ni nikoli prestopil. Edina stvar je bila njegov karakter (kot takrat ko smo ga dobili) da je rad grizel kot odraz dominantnosti.

3. ODRAŠČANJE: Ko je pes začel spolno dozorevati pa so se pojavile prve težave. Dominantnost se je stopnjevala, občasno je iz trme lajal na lastnika, grizel, skakal, vlekel za rokave... Meje posestva, ki jih je pred tem upošteval je začel prestopati... Največji problem pa je pozornost na lastnika. Vaje za pozornost delamo vsak dan (kontakt z očmi, hoja na povodcu...) Ampak ko zagleda psa, ptiča, človeka ki teče... vsa pozornost in poslušnost izpuhti. Lahko ga preusmeriš z dunajskim zrezkom, a ko bo zagledal psa bo sili vanj kot da lastnika ni tam. Lahko se igra z najljubšo igračo, te gleda v oči, a ko bo slišal psa... bum pozornosti ni več, na odpoklic ne uboga. Ko zavoha gonečo psico se vrže na tla in začne lizati, postane čisto nekontroliran in neposlušen, vleče povodec, skače na lastnika, ko vidi psa vleče in tuli kot volk... Skratka popolnoma nekontroliran. Pes je dobro socializiran, brez povodca se je igral že z okoli 50 različnimi psi, vse brez problemov.

Sedaj je star 10 mesecev, disciplina je stroga, a se še velikokrat spozabi. Na sprehodu hodi lepo, je pozoren na lastnika, a ko zagleda psa se spet začnejo težave. Na domačem posestvu upošteva mejo, a ko zagleda ptiča, psa se požene v dir. Ko ne uboga je za kazen zaprt 5-10 minut, potem pa se umiri... Dobro ve kaj lahko in kaj ne, ampak sdi se mi da krši pravila samo zato da nasprotuje naši avtoriteti - zelo je trmast. Sedaj ima zatezno vratnico, a nič ne pomaga.

4. V PRIHODNOSTI ga nameravamo najprej kastrirati, da bo manj dominanten, morda tudi bolj poslušen. Če pa to ne bo zadostovalo, pa nam preostane le še elektronska vratnica.

IN NAUK TE ZGODBE: Če je pes podrejen in nedominanten je lahko govoriti, da je električna vratnica nepotrebna itd. Če pa imate opravka s psom, ki je po naravi dominanten, alfa samec pa je električna ovratnica vendar zadnji izhod v sili. Lahko gremo v pasjo šolo, ga kastriramo in večina psov bo ubogljivih in podrejenih. Pri nekaterih pa niti to ne pomaga in električna vratnica nam pride lahko pride prav.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #208 : 24 December 2013, 17:47:08
Lapapapa. Dominaten pes je pač dominaten. Ga ni problema, če je zaposlen, če ima lastnika, ki se z njim veliko ukvarja-pa verjel ali ne, po kliker sistemu je ogromno ultra samozavestnih in dominantnih psov prav krasnih, s super odnosom do svojega človeka in posledično brez incidentnov, problemov etc. In tam razne elektronske ograje niso prisotne.

In tudi ne verjamem v kastracijo kot rešitev vedenjskih težav. Zgolj v šolanje, šolanje, šolanje. Za to pa je treba vložit svoj čas, pasji obrok, igračo etc.
Po sistemu vse si je treba zaslužit in naučiti kaj JA in seveda tudi kaj NE.

Je pa za lastnika verjetno lažje, enostavnejše in mu prišpara veliko ur ukvarjanja, če se tega loti z elektroniko in rukanjem, cukanjem, zatiranjem...

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #209 : 25 December 2013, 11:26:45
Dominanca se odraža samo med psi, ne pa v odnosu človek - pes. V kateremkoli vedenju že vidite dominanco, morate zdaj vzrok vedenja iskati drugje. Dominanca se s kastracijo res lahko omili, vendar spet samo v odnosu do psov, ker druga vedenja kot rečeno niso posledica dominance. Tu sta za vas dve opciji, ali temu ne verjamete, al pa ste čist šokirani ker to prvič slišite. Predlagam, da redno spremljate forum in preberete, koliko drugih možnosti "krotenja dominantnih psov" še obstaja pred elektriko in z njimi se bo bolje počutil pes in vi, ki boste končno uvideli razliko med človekov najboljši prijatelj / podrejen suženj.

V vsem živalskem svetu smo samo ljudje toliko butasti, da hočemo dominirat drugim vrstam in celo mislimo, da druga bitja dominirajo nas.