Čara, en velik podpis!

Lahko bi se ljudje malo manj ukvarjali s tem kdo je dominanten in kdo ne, kdo je alfa in kdo ne, pač pa bi s psom sproti delali, odpravljali težave, s psom uživali in ne imeli preveč nepotrebnih pravil (to je mišljeno nasploh, na nikogar osebno).

Nisi me pa razumela glede kavča - mislil sem, da ko človek sedi (ali leži) na kavču pes spleza nate in se nate uleže - to je tudi dominantnost. Ima svoj prostor kjer lahko leži kadarkoli, na kavč ali posteljo pa gre lahko le na ukaz.
Ni nujno oz. za moje pojme sploh ne.

Moj (pa tudi drugi ki jih poznam) to naredijo ko izsiljujejo pozornost ali ko se pač želijo pocartati pri lastniku, ki ga imajo radi, ne pa da bi ga s tem da mu ležijo v naročju dominirali.
Pa tudi drugo se mi zdi čisto normalen pasji pubertetnik, ne pa kakšna huda dominanca.
Jaz sem se tudi z mojim včasih vedno ubadala da kako je dominanten, kako odpraviti dominanco, kako naj bom jaz alfa in ne vem kaj še vse. Zdaj pa se s tem sploh ne ubadam več, pa imava veliko boljši odnos. Brez nepotrebnih pravil - sicer ne hoditi brez mojega dovoljenja skozi vrata iz preprostega razloga; da ne bi zbežal ko bi bila odprta, ne sme delati še več različnih stvari, ampak vse z nekim pomenom, ne izmišljujem si več takšnih pravil kot včasih, ki niso ničemur koristila razen temu, da sem psa kaznovala in se ukvarjala s tem da jih ne upošteva. In zdaj, ko se imava predvsem fajn skupaj, se igrava (pri igri vlečenja zmaga - dominanca

), zabavava (na sprehodu skoraj vedno hodi pred mano - ojoj, spet dominanca

), učiva trikce (ja, tudi na hrbtu in trebuhu jih dela, kar je baje znak dominance, pa zna poljubčke dajati, pa skakati po meni, pa še mnoge ''dominantne''), se cartava (ja - tudi tako, da leži ne meni - spet dominanca

), občasno povleče, večkrat zalaja, nikoli se ne podredi na hrbtu pred mano, pogosto naredi kako neumnost.

Ampak meni je tako, brez nekih nepotrebnih pravil, brez nepotrebnega ''dominiranja'', brez tega da ga ves čas podiram na hrbet in fizično kaznujem da bi bila alfa čisto v redu, veliko boljše kot prej.

In zanimivo, od vseh daleč najbolj upošteva mene, najmlajšo v družini.