"Elektronske" Ovratnice

trigi · 151720

Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #90 : 10 Januar 2006, 22:22:25
Dejansko se marsikateri pes začne še bol repenčit ko začneš tulit nanj  ::)

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #91 : 10 Januar 2006, 22:59:58
Včasih pri takem bevskaču pomaga, če mu vržeš recimo verižno ovratnico ali piksno s kamenčki nekam med noge

Ja seveda, če je psu sploh mar, da mu kaj prileti med noge. Mojega prav malo briga to, še manj pa tisti bonbonček, ki ga dobi za nagrado, ko preneha lajati.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #92 : 11 Januar 2006, 14:32:23
Res ne vem, kako bi lahko zanesljivo umiril najbolj vnete bevskače (edin približno, pa ne povsem zanesljiv načni je rezanje glasilk- ne se zgražat, v Evropi je itak prepovedan) zato se že na začetku prepričam, da mladič, ki ga mislim obdržati ne spada mednje.
Normalne pse pa se da ponavadi dovolj dobro obvladati z učenjem kontrole lajanja - torej lajanje na ukaz in to, da utihne na ukaz. Temu dodamo ti. "negativno kazen" - torej pes ki noče utihniti doseže ravno nasprotno kot si želi.
En način, kako psu povedati, da želimo da ne laja, je opisan v knjigi Govorite po pasje, ko naj bi psu položili roko na gobec, kar naj bi bil volčji znak za tišino (nekako tako kot mi pokažemo s prstom "pst". Sem poskusila in deluje, vendar samo, če hočeš psu reči naj ne začne lajati. Če se enkrat že dere mu roke na gobec sploh ne moreš več dati.


TYASHY

  • *
    • Prispevkov: 2.173
    • Točke: 2
Odgovori #93 : 09 Maj 2007, 16:15:31
Oj!
Jaz sem  POPOLNOMA PROTI!!! Oprostite, ampak to je zame(moje osebno mnenje) mučenje!


Lp,Tjaša



Urssky

  • *
    • Prispevkov: 89
    • Točke: 0
Odgovori #94 : 20 Maj 2007, 18:14:25
jaz sem tudi popolnoma proti električnim ovratnicam. kdor bi jo dal svojemu psu si ga tudi ne zasluži imet...



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #95 : 21 Maj 2007, 09:52:22
Tyashy in Urssky, najbolj me zabava, kadar se obupno zgražajo nad kakšnim pripomočkom ljudje , ki ga niso še niso niti videli, kaj šele z njim delali in torej po domače rečeno o neki temi vedo samo to, kar so prebrali v rumenem tisku.
Drugače pa ja- e ovratnice so za odvajanje lajanja v primeru ločitvene tesnobe slab pripmoček, saj navadno (ne pa vedno)poslabša vzrok za tako vedenje.
E ovratnice za šolanje so lahko dober pripomoček in čist normalno human, če jih le uporablja kdo , ki zna šolati in ve kdaj in zakaj pa na kakšni dozi.
Odstranitev glasilk se meni ne zdi mučenje in je čisto bedsto, da je prepovedano. Res ne odpravi vzroka neposredno, mnogokrat pa posredno, ker pes pač ugotovi, da nikogar ne briga če "laja", po drugi strani pa lahko "laja" kolikr želi, če mi je to v veselje in mu pomaga sproščati stres. Ampak kot ponavadi_ kdo bi razumel zakonodajo ? Sprejemajo jo populistično izvoljeni preračunljivci, podpora zakonodajonastaja med neumnimi množicami , ki pobirajo svoje mnjee iz filmov in časopisov - slikanic, napišejo pa jih pokvarjeni plačanci- kvazi strokovnjaki.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


majcek

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 1
  • Maks pa ima zelo zelo košat rep :D
Odgovori #96 : 21 Maj 2007, 18:31:34
deteljica zakaj te to zabava ??? meni niti slučajno ni v zabavo.


pa še to: pojdi si ti odstraniti glasilke boš ugotovila da nikogar ne zanima kaj govoriš.to je enako.
pes ko laja "govori" samo ne ve da ga ne razumemo.


če je res kar je napisal moonwolf nad E ovratnico nimam pripomb.

je tvoja ljubezen je tvoja sreča je tebi vse, želiš si da nikoli ne umre.

LP, ***MAJA***


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #97 : 21 Maj 2007, 18:35:52
Mene pa vedno zanima kaj ima deteljica za povedati, ker ogromno ve ;)

Tole se ne tiče čisto te teme, ampak psi in ljudje se sporazumevamo tako z glasom kot s mimiko telesa. In pri obeh je mimika veeeeliko bolj pomembna kot same besede, tudi pri človeku. Ampak to v živo, na forumih štejejo samo besede ;D

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #98 : 22 Maj 2007, 09:49:35
Zaradi mene, če je pravilna uporabo mi ni problema...samo z pravilno uporabo. ne pa, da  poslušam tukaj okoli pri nas po vasi, ki sami delajo ovratnice.....in seveda niso normalne ovartnice...no sej kako bi bile če že ljudje ki jih delajo niso.....logično, da bom imela takoj ko slišim elek.ovra. pomislila na to kaj ustvarjajo naši lovcu tukaj okoli za svoje pse in kaj šele kasneje delajo z njimi.... :-X :-X :-X :-X

zato so jih tudi naredili, da pomagajo izšolat. ampak vse ima meje......


lp

 Če misliš istega kot jaz, ti kar povem, da ni" home made varianta" ( ampak kar  precej draga zadeva kupljena v Nemčiji- po vseh predpisih- kateri so tudi malce bolj strogi kot pa naši- balkanski) ;) Glomazna pa izgleda zgolj zaradi tega ker ima  večji domet( mislim da cca 1000 metrov) in je prirejena  tudi za vodno delo ;))

za vse ostale pa;

Šolanje lovskega psa poteka na daljavo......( sploh ptičarja ) delati more na cca 300 metrov in  vodnik ga more nadzorovat 100%.... ponavadi se še tako šolanje izvaja v lovišču( in ne na poligonih) predvsem  zato, ker mora  lovski pes uporabljat nos in glavo. In naučiti se more, da reagira drži stojo- nakazuje( brez da skoči / kar se še prerado naredi- in potem brezglavo trapa za  njemu nesojenim " plenom") na pravi vonj( mala divjad)  ostale vonjave pa mora  ignorirati( srne itd itd- katerih je ponavadi občutno več, kot pa kakšnih zajčkov ali perjadi in tudi močnejši vonj imajo kot kakšen zajček ali fazan).
 Sedaj pa združite par dejavnikov; pes mora biti od 150-300 metrov oddaljen od vodnika- vodnik ga mora imeti pod 100% kontrolo- če je  pes mlad, zraven prištejte še pubertetniške navdihe -extra zanimive  vse mogoče vonjave divjadi-in pa avanturistični lovski nagon.
In vodnik ga mora usmerjat da preiskuje teren....- levo- desno -naprej - nazaj.... tako kot je to želja vodnika in ne želja in volja psa .

(Me zanima kako bi  psa  na taki  razdalji usmerjali z briketki. ::))

Taka ovratnica se uporablja zgolj pri mlajših psih, ko  je še v poteku učenja( vedno pod budnim očesom nekoga ki obvlada šolanje takih psov v  nulo in točno ve kdaj ga  je potrebno vzpodbuditi/preusmeriti)- s to ovratnico se kombinira piščalka- kasneje , ko je pes izšolan  ovratnice ni več- dela zgolj še na piščalko..... Pa še to.... ovratnica ni potrebna za vsakega psa.... veliko ( tistih netrmastih in dojemljivih ;)) jih že od ranega začetka  reagira na piščalko.( npr moja Dina) Damč ,ki je pa "malce" bolj trmaste narave in  ZELO rad razmišlja s svojo " brihtno bučo", jo je pa imel.." da mi kdo reče da nimam svojega psa rada.... hmmm".... ravno zato, ker ga imam, in ker vem kaj je lovski pes v lovišči brez kontrole je šel na inštrukcije.

nasplošno;

Nekaj o  teh ovratnicah je povedal/a že moonwolf. Niso nikakršen bav bav( pa tudi sama sem jo sprobala na sebi   iz ravno takih predsodkov- groznega izgleda, kot jih ima večina tukaj) Na  sredinski jakosti deluje podobno kot tista napravica za stimulacijo mišic pri fizeoterapevtu.... samo s to razliko, da ima  pasja ovratnica dva stožca- zaradi pasje dlake - morata pritisnit na kožo..... dočim  človeške napravice imajo pač tiste  okrogle oprijemke( BTW- fizeoterapevti morajo ponavadi še kakšne bolj poraščene človeške primerke celo pobriti da jim stimulator deluje :))

In tudi jaz naprošam, da se tisti ki nimate pojma o teh zadevah vzdržite izjav o mučenju s temi napravami.
Teletakt, je zelo dober pripomoček( če se pravilno uporablja) sploh za pse kateri morajo  delati še kaj več in kje dlje... kot samo pridno  hoditi poleg svojega vodnika( v teh primerih so resnično nepotrebne/ In  gre za zlorabo takega pripomočka)

p.s. Toliko iz moje strani o teh pripomočkih.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #99 : 22 Maj 2007, 10:06:14
Aha pa še to : tiste" home made" ovratnice se imenujejo slepa ovratnica in ima zgolj funkcijo pretentati psa....  in nobene druge.
Uporablja se pa pri razno raznih " brihtnih pasjih bučkah" katere  hitro dojamejo, da so z elektronsko ovratnico pod nadzorom brez nje so pa prosti in delajo ter bluzijo kakor je njim volja.
In tako brihtno bučo je treba pretentati ....namesti se ji  popolnoma navadna ovratnica katera ima na zgornjem delu zgolj  nek brezvezen kovinski ali lesen plošček in mogoče dva topa šraufa, ki  jih pes čuti na svojem  vratu........ tako, da misli, da ima pravo zadevo na sebi( čeprav je nima ;) :))

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


**Abby**

  • *
    • Prispevkov: 137
    • Točke: 0
Odgovori #100 : 17 Julij 2009, 14:45:42
Okej...dve leti že ni nihče sem pisal...jaz sem pa iz radovednosti začela brati in zdaj...eeeee...MORAM nekaj napisati. Mogoče res nikoli nisem preizkusila, kako deluje taka ovratnica. Mogoče res nimam pojma, kakšni so notri mehanizmi. Tudi tega mogoče res ne vem, kako je, če te nekdo s taki ovratnico pripne. Vem pa precej o psihologiji in tele ovratnice... baaaaaaah! Mi gre na bruhanje! Ljudje smo si ustvarili pse, take kot smo jih usvarili z vsemi bull variantami in rotvajlerji itd. In potem si jih nabavijo ljudje, ki psa ne znajo zdominirati! Nagnusno je, da se potem spravljajo na psa s stvarjo, ki ga trese okoli vratu. Božansko! Ali pa celo da se vam zdi nekaterim normalno, da bi psu ODSTRANILI glasilke! Kaj...ti gre na živce, da pes skače po tebi, pa mu noge odrežeš???? In resnično me zanima, kako bi taki ljudje vzgajali otroke. Vsak otrok TRMARI v obdobju nekje okoli treh let. In kaj potem? A ga mrtvo premlatiš ali kako? Ali pa daš še njemu eno fino elektroniko na vrat? M? Ali pa mu odrežeš glasilke, ker joka??? HALO??? Ko bi le obstajal zakon, da se takim odvzame psa, mačka, hrčka, otroka... ne morem verjeti, da na take osebke naletiš na forumu, kjer naj bi ljudje imeli RADI svoje pse.
Ves tisti ''bullshit'' o podivjanih psih.l Baaaah... so tudi ljudje, ki so jih sposobni vzgojiti. Poznam primer podivjanega 4 letnega samca večje pasme, ki je danes kot bubika. Zakaj? Ker so se z njim ukvarjali NA PRIMEREN NAČIN! Ojej ojej... za lastno nesposobnost je pa res lahko obtožiti nedolžno bitje ja.  ::) ::) >:( >:( >:(



Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Odgovori #101 : 30 Julij 2009, 21:32:50
**Abby**, do neke mere se strinjam s tabo, da je to mučenje in potuha za lastnike, če si to omislijo, da bi odpravljali nezaželena vedenja...
Po drugi strani, se mi pa zdi priročno, kot je omenila damayanti, za učenje na razdaljo...
Tudi mi smo nameravali kupiti tole..ampak malo drugačno.."navidezno ograjo". Naštimaš senzorje in ko se pes približa, najprej vibrira, potem šele "zruka".
Imamo pač tako, da žal ne moremo imeti ograjeno, ker se sosedje vozijo čez naše dvorišče in doma imamo avtoličarstvo in se k nam pripelje veliko avtomobilov.
Psičko imam pripeto na 10m povodcu, ker je drugače v hiši in nimamo pesjaka...
Vseeno je čisto drugače če je pes spuščen, ampak to je pri nas žal nemogoče, ker je blizu cesta pa še psička je lovec (beagle) in bi hitro pobrisala kam za kakšnim mačkom.. =)
Drugače pa..obstajajo tudi take ovratnice proti lajanju, da psa iz ovratnice (mislim da v gobček) poprši voda.. =)
Kakršno koli ovratnico pa mora lastnik znat uporabljat in mora vedeti zakaj jo uporablja, čene ne naredi drugega, kot še večjo škodo!
Ali ima drugače kdo izkušnje s to "navidezno ograjo"?
LP

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #102 : 30 Julij 2009, 22:11:08
Meni pa sploh ni jasno zakaj naj bi morala psa zdominirati, kot mi ni jasno, kako lahko nekdo primerja pripomoček za šolanje (za tiste, ki vedo, kako se z njim dela) in vzgojo otrok. Najbolj me preseneča, da zraven padajo še vrednostne sodbe o tem, kakšni so ljudje, ki o tem pišejo.

Lahko rečem da taki, ki so "kvazi teorijo" že davno dokazali v praksi z lastnimi psi, ki ne blebetajo tja v tri krasne, ampak vedo, kaj pišejo in katerih rezultati so taki, da jim za napisano ni potrebno nikomur polagati računov. Imajo pa familje, otroke, pse, pa tudi rezultate.

Zato bi se bilo pred diskreditacijo takih oseb bolje prepričati kdo je oseba kateri repliciramo in morda svoje odgovore argumentirati namesto napisati nekaj v silu BUUUUU, bad, bad people  ::)


**Abby**

  • *
    • Prispevkov: 137
    • Točke: 0
Odgovori #103 : 30 Julij 2009, 22:15:19
Larra tega nisem povsem razumela...navidezna ograja? To pomeni, da ima pes okoli vratu ovratnico, ki ga strese, ko se preveč približa senzorju? Hmmm...mi imamo veliko posest, ki zaradi velikosti same ne more biti vsa ograjena, ker bi stalo enostavno preveč denarja. psa sta oba v hiši, ker nimamo pesjakov, nimamo verig, ker tega ne podpiram. Sta pač notri, mi pa poskrbimo za to, da se gibata dovolj, ko ju peljemo na sprehod in se igrata pod nadzorom. Sicer sta v hiši.
Spuščanje psa na prosto tako in tako NI dovoljeno, ker moraš imeti psa po zakonu vedno pod nazorom. In mislim, da je to prav. Psa imam zato, ker z njim rada preživljam prosti čas, ko pa le tega nimam, ima pes v hiši prostor, ki ga rabi. (Poudarjam, da se v vsakem primeru z njima dovolj pogosto hodi na sprehode in se gibata med 2-3 ure dnevno.)
Žal so se stvari nekoliko spremenile od časov, ko so psi še lahko prosto, brez nadzora tekali okoli in to ni bilo kaznivo. Žal? Huh...narobe izraz...to je pozitivna stavr iz veliko razlogov.
Mogoče bi še sprejela to ovratnico z vodo, ker deluje očitno bolj na šok, kot pa na bolečo izkušnjo, ampak vseeno menim, da se s primerno vzgojo da vsakega psa vzgojiti na lep način. Isti princim kot pri otroku je. Kdor išče bližnice pri vzgoji bo skoraj gotovo zgrešil.



Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Odgovori #104 : 30 Julij 2009, 23:49:03
**Abby** moja psička je drugače lepo vzgojena in socializirana, ampak zaradi njenega nagona ji pač ne morem zaupati in jo imeti spuščeno kjer koli tudi če je pod nadzorom...še vedno mi lahko uide, če vidi srno ali zajca pa če se še tako derem za njo..
Navidezna ograja...ja brala sem, da tam do kjer želiš da se pes giblje naštimaš senzorje in do tam se lahko prosto giblje..
Ja tudi če imate veliko posestvo...pač daš senzorje tam kjer želiš da se giblje in to ni potrebno da čez celo posestvo..
Moja psička je zelo rada zunaj, sploh sedaj ko je toplo.. Tudi jaz se z njo igram, ji mečem palice, ampak je na dvorišču zmeraj na 10m povodcu..
Pa mislim da če bi imeli takole "ograjo" enkrat bi šla do tja, potem pa ne več ;) Ampak vseeno.. sigurno tega nebom kupila, dokler ne bi od enega, ki je to že poskusil slišala da deluje... Sem razmišljala, da če bi npr. psička prišla do senzorja in bi jo zrukalo, kaj če bi se tako ustrašila, da bi začela bezlati in bi stekla čez senzor in recimo na cesto? Nevem no.. :-/
Tako da, če ima kdo izkušnje naj kar pove ;)
LP

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


Višauska_terierka

  • *
    • Prispevkov: 749
    • Točke: 0
  • Miki
Odgovori #105 : 31 Julij 2009, 09:14:49
Jst poznam eno gospo ki so dali tako navidezno ograjo nemškemu ovčarju enkrat ga je streslo in ni ušel več.
Jast svojemu psu nikoli ne bi dala take ograje. Na vikendu ima ograjeno z navadno. Pa tudi jast ne bi imela take ograje ker lahko bi pač pes prvič ko je ta ograja že namontirana pa ne bi vedel stekel čez in ušel pa še mogoče bi se kakšne pes bal iti tudi ko je na povodcu iz dvorišča.

My best friend is a westie


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #106 : 31 Julij 2009, 09:24:12
Larra, osebnih izkušenj ne, sem pa spremljala eno tako namestitev in učenje, do kam omejitev sega. Zadeva ne deluje po principu, da psa enkrat strese, pa ne gre več čez. Za začetek mora biti "meja" vidno označena, ker je potrebno psi razložiti kje se omejitev zanj začne. To učenje je najprej potekalo brez vklopljenega sistema, izključno na vrvici, ko so psa učili, do kam sme (do vidne bariere, označena je bila z rumenimi palicami, zapičenimi v zemljo, povezanimi s vidno vrvico). Ko je pes razumel in na dolgem povodcu v vseh razmerah upošteval omejitev, se je pričelo učenje na vrvici z vklopljenim sistemom, ker sistem deluje tako, da ima tudi opozorilo. In šele po tej fazi so prešli samo na sistem (ko je pes že točno vedel kaj se od njega pričakuje). Kar se bariere tiče pa so potem najprej umaknili vrvico, potem pa počasi razredčili palice in sčasoma umaknili vse. Učenje samo je potekalo cca mesec dni, umikanje vidne ograje pa dlje.

Gre torej na način kot da psa učiš neko vajo. Pomembno je, da fazo učenja spelješ brez napak (pes ne sme nikoli iti čez omejitev). Malce težje je z vidno mejo na dovozu, tu so zadevo rešili s  črto na asfaltu, ki jo potem "odlepiš".


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #107 : 31 Julij 2009, 10:48:55
Problem je samo v tem, da pri tistih psih, ki bi zadevo najbolj potrebovali ne deluje ravno 100%: imaš tudi pse, ki so zavestno pripravljeni potrpeti kratkotrajno bolečino, če je dražljaj na oni strani po njihovem mnenju tega vreden. Vsekakor pa niso pripravljeni trpeti bolečine še enkrat, zato, da bi se lahko vrnili domov.

Električna ovratnica je lahko imenitno orodje v rokah tistega, ki jo zna uporabljati. (v tem primeru je niti ne bo uporabljal prav dolgo) V rokah lenob, ki mislijo, da bodo z njo brez najmanjšega truda obvladali psa, kot da bi ga imeli na daljincu, pa je čisto navadno mučilno sredstvo, s laterim pokvarijo še tisto, kar jim prej ni uspelo.

In ne nazadnje - meni se zdi kratek električni sunek primerne jakosti veliko manj travmatičen za psa kot špricanje smrdačije v smrček, da o raznoraznem nadiranju in psihičnem maltretiranju psov niti ne govorim.


**Abby**

  • *
    • Prispevkov: 137
    • Točke: 0
Odgovori #108 : 31 Julij 2009, 12:07:27
Urška o električnih ovratnicah vem ravno toliko kot o palicah, s katerimi se tepe otroka, o pištolah s katerimi koga ubiješ ipd. In res ne rabim strokovnega znanja o tem, da vem, da tega ne podpiram. Vem kako je ''prijeten'' elektrošok zame in vem, da tega moj pes ne bo doživel. Prav tako kot ne špricanja vode nikamor in ne psihičnega maltretiranja. So pa take ovratnice seveda fizično IN psihično maltretiranje. Žalostno pač, da ne znajo ljudjes svojih psov učiti na human način. Dalje...primerjava vzgoje psa in otroka se mi zdi čisto na mestu. Me zanima koliko strokovnega znanja pedagogike imaš, da lahko rečeš, da o tega ne moreš primerajti.  ::)

Zakaj psa zdominirati? To je mišljeno izšolati, tako da te uboga. če je to narobe...potem res ne vem več kaj je prav.




Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #109 : 31 Julij 2009, 13:16:42
Si palico že kdaj imela v roki? Predvidevam, da ja, vsaj spotaknila si se že kdaj ob kakšno, da veš, da boli. Pištolo? Ne vem če, ampak njen namen je jasen - da ubije. El. ovratnico pa očitno ne, ne veš kako deluje, ne veš kakšen dražljaj pošilja psu. Sklepaš na podlagi lastne predstave. Pripomoček je tako dober, kolikor znanja ima oseba, ki ga uporablja. In tisti, ki s tem pripomočkom znajo delati imajo pse, ki delajo z veseljem in z veliko željo po delu, kar negira tvojo teoretično sklepanje.

Vprašanje pa je tudi, kaj je humano učenje? Je bolj humano uporabiti kratkotrajen averziv ali delati poslušnost na poligonu eno uro skupaj in ponavljati vajo tako dolgo, da jo pes pravilno izvede, pa na koncu razlagati vsem da šolaš brez prisile po vse-je-nagrada sistemu, čeprav tvoj pes po odhodu iz poligona v prvem primeru odide veselo in energično, v drugem pa vidno pod stresom.

Moje znanje pedagogike gre vsaj tako daleč, da vem, da dominance ne potrebujem ne pri psih in ne pri ljudeh. In spet se spuščaš na nivo osebne diskreditacije sogovornika, ker pač z zadevo o kateri postavljaš vrednostne sodbe nimaš neposrednih izkušenj in vlečeš zaključke na podlagi nevemčesa.

Pri šolanju obstaja vsaj 100 poti, ki vodijo do rezultata. Katero izbereš pa je odvisno od tega, kaj tebi leži do te mere, da boš na ta način znal psa pripeljati do željenega cilja.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #110 : 31 Julij 2009, 15:37:52
Okej...dve leti že ni nihče sem pisal...jaz sem pa iz radovednosti začela brati in zdaj...eeeee...MORAM nekaj napisati. Mogoče res nikoli nisem preizkusila, kako deluje taka ovratnica. Mogoče res nimam pojma, kakšni so notri mehanizmi. Tudi tega mogoče res ne vem, kako je, če te nekdo s taki ovratnico pripne. Vem pa precej o psihologiji in tele ovratnice... baaaaaaah! Mi gre na bruhanje! Ljudje smo si ustvarili pse, take kot smo jih usvarili z vsemi bull variantami in rotvajlerji itd. In potem si jih nabavijo ljudje, ki psa ne znajo zdominirati! Nagnusno je, da se potem spravljajo na psa s stvarjo, ki ga trese okoli vratu. Božansko! Ali pa celo da se vam zdi nekaterim normalno, da bi psu ODSTRANILI glasilke! Kaj...ti gre na živce, da pes skače po tebi, pa mu noge odrežeš???? In resnično me zanima, kako bi taki ljudje vzgajali otroke. Vsak otrok TRMARI v obdobju nekje okoli treh let. In kaj potem? A ga mrtvo premlatiš ali kako? Ali pa daš še njemu eno fino elektroniko na vrat? M? Ali pa mu odrežeš glasilke, ker joka??? HALO??? Ko bi le obstajal zakon, da se takim odvzame psa, mačka, hrčka, otroka... ne morem verjeti, da na take osebke naletiš na forumu, kjer naj bi ljudje imeli RADI svoje pse.
Ves tisti ''bullshit'' o podivjanih psih.l Baaaah... so tudi ljudje, ki so jih sposobni vzgojiti. Poznam primer podivjanega 4 letnega samca večje pasme, ki je danes kot bubika. Zakaj? Ker so se z njim ukvarjali NA PRIMEREN NAČIN! Ojej ojej... za lastno nesposobnost je pa res lahko obtožiti nedolžno bitje ja.  ::) ::) >:( >:( >:(

Po dveh letih si našla tole temo in pojedla vso pamet tega sveta.... poleg tega, da si v prvih vrsticah napisala da nimaš pojma ::).

No, ko boš imela kaj pojma o psih. O šolanju in vzgoji. ;) predvsem
Potem si dodobra preberi zadnja dva odstavka mojega dve leti starega posta. ;)

teletakt- ali elektronska ovratnica ni 220 štrom- da scvre! Ampak zgolj pošlje impulz. ali oddaja vibracijo

malo logike v "mega-brihtno" bučo ::) naprava ima notri zgolj baterijo....... :-* ( predvidevam pa ,da ti kaj takega v življenju sploh še nisi videla :D)

p.s.
 :o me je pa skoraj pobralo od smeha, ko sem prebrala vse nebulozno zgražanje in primerjavo  s palico..pa rezanjem glasilk pa otroci :o.... samo še iron-maiden iz srednjega veka se manjka v postu......kristus :o :D :D :D ::)


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #111 : 31 Julij 2009, 16:01:31
Še za rasvetljenje:

teletakt ni zgolj pripomoček za učenje.
Predvsem v Franciji in Nemčiji, kjer je lov s ptičarji bolj razširjen( ker je bistveno več male divjadi), se uporablja za usmerjanje dveh psov na enkrat.
In sicer  podobno kot s piščalko in piski , ...  le da  teletakt oddaja različne  impulze oz vibracijo.







kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


**Abby**

  • *
    • Prispevkov: 137
    • Točke: 0
Odgovori #112 : 31 Julij 2009, 16:12:32
Kako lahko primerjam vzgojo in šolanje?

Hmmmm...nevem. Res ne.  ::) Mogoče zato, ker gre pri vzgoji in šolanju psa in otroka za isti cilj? Osvojiti zaželjeno vedenje in znanje. Mogoče za to? In mogoče primerjam člvoeka in psa, ker mislim, da se ljudje ne bi smeli smatrati za večvredna bitja. In ne moreš primerjati psa in 10 let starega otroka. To je res. Kaj pa malčka in psa? Recimo otroka, starega eno leto, ki ga učiš, da mora lulat v kahlico. Otrok tega ne dojame kar takoj. Tudi ''v kahlico, v kahlico'' ne razume kar iz danes na jutri. In ne dojemajo vsi otroci enako hitro. Zdaj bodite pa iskreni; a bi otroku dali tako ovratnico na vrat? A bi jo vi nosili okoli vratu, ker bi se vašemu nadrejenemu recimo zdelo, da boste s tem na vratu bolj produktivni?

Ja, saj te tudi rahel udarec s palico ne ubije, ampak večinoma ljudje vseeno ne tepemo več otrok po prstih, da bi lepše pisali! In SEVEDA vem, da gre zgolj za impulz. ELEKTRIČNI impulz. Ne vem za vas, meni ni prijetno, ko me strese statična elektrika. In jaz se
že ne bi priklapljala na baterijo, da me bi tresla.  ??? >:( In 200% prepričana sem, da tega ne počne nihče od vas.  ::) ::) Psi delajo z veseljem, ko jih nekdo trese okoli vratu z ''blagim, super prijaznim in humanim'' elektrošokom???

Zakaj se potem to ne uporablja še v šolstvu? če ste kdaj stali v razredu, potem veste, da bi včasih bilo res krasno mularijo malo pretresti.  ;) Pa tega ne počnemo. Zakaj le ne? Če je pa tako učinkovito in humano in lalala? Hm?

Humano je učenje, ki ga pes dojema kot igro, ki je prilagojeno njegovi starosti, telesni in mentalni kondiciji in možnosti koncentracije. To pomeni, da s psom ne delaš več, ko vidiš, da je utrujen ali pa da v delu ne uživa več.  To je zame humano. Definitivno pa iskanje bližnjic v obliki elektrošokiranja odpade.

Urška, če gre tvoje poznavanje pedagogike tako daleč, da veš, da ne potrebuješ dominance ne nad psom ne nad otrokom, potem gre tvoje znanje pač bolj kratko pot. Sem napisala kaj je mišljeno pod dominanco, če želiš lahko uporabim tudi besedo avtoriteta. Ta je potrebna tako pri vzgoji otrok, kakor tudi pri vzgoji psa. Sama delam z mladimi, moja mama je specialna pedagoginja, čeprav dvomim, da kdo ve kaj to je in kaj je njeno delo...anyway...o tem, da potrebuješ pravo mero avtoritete, ki si jo lahko ustavriš tudi povsem brez nasilja, povzdigovanja glasu itd. res ne mislim izgubljati besed. Lahko samo rečem, da se jasno kaže permisivna vzgoja pri današnjih otrocih. Žal deluje izredno kvarno na otroka. In njegovo okolico in družbo v kateri živi.

Pri šolanju in vzgoji se tako nikakor ne bi smel ozirati zgolj, predvsem pa ne prednostno na to, koliko tebi nek način šolanja leži. To je žalostno zmotno prepričanje, kajti čeprav vzgoja s tepežem definitivno lahko prinaša dobre rezultate na enem področju popolnoma zgreši na drugem. Psihološko je dokazano najboljša demokratična vzgoja. Iz zgoraj navedenih razlogov menim, da to velja tako pri človeku, kot tudi pri psu.

damayanti: o odstranjevanju glasilk je pisala deteljica in jaz sem samo komentirala njeno mišljenje. Primerjava s palico je pojasnjena in z otroci prav tako. Če se tebi zdi smešno me resnično veseli. Če kaj več od tega ne znaš odnesti, naj velja vsaj to, da je smeh zdrav.  ;)
In resnično me zanima, če bodo teletakt uporabljali tudi lovci med seboj...recimo namesto mobilnih telefonov. Sicer pa ne vem kaj si hotela povedati s tem. Na kitajskem pa jedo pse in jih dajejo žvie iz kože. Pa v Peruju jih uporabljajo za žive tarče, da se vojaki urijo v ubijanju. In kaj? Zato ker to počne masa ljudi je pa kaj manj kruto?

Me resnično zanima ali bi se pes odločil za impulz v vrat ali za hrenovko in kliker, če bi imel ravno izbiro. Ki mu ni dana. Torej je to enostavno nespoštovanje njegove osebnosti in...ups...dominiranje. Oz. celo ni dominiranje, ker se žival proti temu res ne more upreti.

In še nekaj: urška, če moj način komuniciranja ni pravilen, si poglej najprej svojega, pa potem meni govori. O  damayanti in njenem načinu komunicijanja pa rajši ne bi izgubljala besed.



DOG LOVER

  • Gost
Odgovori #113 : 31 Julij 2009, 16:44:19
Hej!
jaz tut mislim da so NORIII >:( >:( >:(!!!!
to je čist naravno,če te pes pozdravi,da npr.ti skoč >>v objem<<če bi bil kdo takšen lastnik,ki bi psu to naredil bi ga jaz na elektrošok privezala pa naj vidi kako je psu... >:( >:(mislm da bi res mogl kke zakone uveljavit!!! >:(
HALOOOO!!!! >:( >:( >:(



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #114 : 31 Julij 2009, 17:11:32
Lahko napišem samo, da imaš zelo malo ali nič izkušenj s psi. Veš koliko je psov, ki jim je za hrenovko in kliker vseeno? Nasploh za šolanje s hrano? Pa kaj potem, ko ne gre niti z igro? Ko je psu največja nagrada, da se lahko tepe s tabo? Šele potem, ko vidiš kakšni so lahko psi, razumeš pisanje deteljice. In ko boš (če sploh kdaj) imela toliko izkušenj s šolanjem, take pse in koneckoncev take rezultate z njimi kot jih je imela in jih ima ona, potem bo morda kdo tvoje pisanje v enakem slogu vzel za kredibilno. Do takrat gre žal samo za teoretiziranje.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #115 : 31 Julij 2009, 17:15:25
 draga **Abby**

moje komuniciranje s seboj je bilo prilagojeno tvojemu nivoju. ;) V to temo si se vtaknila z razlogom ,da soliš pamet o stvareh katerih nimaš pojma. Tvoje zgražanje ...tvoje primerjave...in tvoje mišljenje je naravnost butasto. Na tak način kot si ti s tvojim postom reagirala v tej temi bi naša somišljenike kvečjemu med možganskimimaloposestniki.
In ker je ura 16 in preč in sem z današnjim delom zaključila si bom vzela šas zate  in tebi podobne brihte.

Teletakt ni pripomoček za kaznovanje temveč pripomoček za vodenje psa. Poleg teletakta obstaja tudi GPS sledilna ovratnica- katero se tudi velikokrat na splošno poimenuje " elektronska ovratnica"- namenjena pa je goničem- v večini tudi krvosledcem.
namen GPS- sledilne ovratnice- je da pokaže nahajanje psa kje se giblje.
Namen  te ovratnice je ,da se pes med delom ne izgubi na nepoznanem terenu. ( v zavetiščih velikokrat pristanejo razno razni psi ki so se izgubili med lovom ;))
Pes takega lastnika  ki je pri volji dati 1000 eur ali še kaj več za varnost svojega psa, se ponavadi najde prej kot pristane  v zavetišču.

Namen  vseh teh tako imenovanih " elektronskih ovratnic" je  - pripomoček kateri je specifično namenjen delavnim  lovskim psom, ( katerih apriorij je delo na terenu- oz. delo v  lovišču.)

Teletakt.
Od izuma pa do danes je ta naprava močno napredovala.
Prve naprave  ne vem kakšne so bile( nimam še tako starih psov)
Novejše izpopolnjene, pa so tudi psu prijaznejše.
nekje na normalni jakosti  je občutek podoben kot vibracija mobilnega telefona- le vibracij je več. - več različnih.
 na najmočnejši jakosti je občutek kot pri fizeoterapevtu- naprava za sproščanje mišic.

uporaba teletakta v praksi

Največkrat se uporablja pri delu s ptičarji.
ptičar( pa še kateri lovski pes) dela na nevarnem teritoriju... kot so močvirja, ločja, bajerji( bivše gramoznice- za katere vsi vemo, da so lahko izredno nevarne zaradi posedanja dna- temu posledično vodni vrtinci) Poleg samega terena pa mora biti pes med delom pod popolno kontrolo vodnika.
Ptičar je pes ki je pomočnik pri delu svojem vodniku.
Ta vodnik je ponavadi lovec. Torej če je pomočnik na delu - to pomeni da je pomočnik med lovom.
kadar se izvaja lov na perjad- se uporablja strelivo s šibrami.
Torej je zelo pomembno da  se psa pred strelom ustavi ( tako se ga namreč obvaruje pred poškodbami  ;))

Lovski pes- ptičar( pa še kateri drugi) ne delajo direktno pred svojim vodnikom( kot ponavadi športni psi in nekateri drugi delavni psi), temveč dela na od100 - 500 m oddaljenem terenu - oz radiju tega teritorija.

Teletakt pride v poštev kjer na enem teritoriju dela več psov hkrati.
Uporaba piščalke v takem primeru je skoraj da neizvedljiva-... (razen v primeru da bi imela  vsaka piščalka posameznega vodnika drugačen ton. Kar je pa v praksi kjer so različni ljudje, različni psi, omejena prodaja piščalk- kot igrati loto.)


kaj je teletakt ali " elektronska ovratnica"

 na tej sliki je sicer teletakt za vodenje dveh psov- kateri je tudi vodoodporen in prilagojen za vodno delo.

Teletakt je ovratnica, ki deluje na oddajanju impulza oz vibracije- vibracijo lahko reguliramo- reguliranje pa je pogojeno na oddaljenost psa oz dometa v katerem pes dela.
Namen je tiho in nemoteče vodenje psa- Učinek pa je, da vsak pes direktno dobi ukaz ,ki je namenjen zgolj njemu. ( torej  iskanje levo....iskanje desno..... ukaz stoj....ukaz aport ....ali ukaz down- pred strelom)

Pravilna uporaba teletakta. Je vedno na normalni jakosti s psu poznanimi vibracijami katere sprejema enako učinkovito kot glasovni ukaz.

Vzgoja z teletaktom.
Vzgoja s teletaktom je ista kot vsaka  druga vzgoja in učenje ukazov. Pa naj bo to glasovno( piščalka), s kretnjami, s klikerjem  ali z občutkom( teletakt)

Prevzgoja ali kazen
( smo prišli do točke ki je požela val zgražanja)

teletakt na normalni jakosti oddaja vibracijo ki je psu prijetna
teletakt na nenormalni jakosti pa odda vibracijo ki psu ni prijetna

tak način uporabe ( oz. zlorabo teletakta) pa se ponavadi uporablja resnično zgolj zato da se psa med neposlušnostjo prisili k poslušanju.
Pravilno tak način se ivede enkrat ali dvakrat. ( zagovarjam tudi da če se tak ukrep izvede , da ga ivede inštruktor- oz vodnik ki resnično pozna tako ovratnico kot vedenje in karakter psa)
V nasprotnem primeru je tak način  ničen.
ravno tako kot je ničen način vodnikov kateri se konstantno derejo nad psom.
( opomba pod dretje-  Tudi dretje vodnika na psa je za psa izredno neprijetno- ker vsi vemo da pes veliko bolje sliši kot človek...in če je za človeka dretje in vreščanje neprijetno- torej ;))

Vzgoja s teletaktom- se uporablja tudi zgolj pri psu kateri teletakt ovratnice ni navajen.


sama teletakta ne uporabljam.
kadar smo vabljeni na lov.... gordona uporabljam zgolj, da preišče teren in  dvigne divjad potem ga odpokličem( s piščalko).
 Glavno delo opravlja žimavka- katera dela na  glasovne ukaze. Ker je kratka ni dretja temveč zgolj normalen ton glasu in kretnje z roko.




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Tadeja

  • *
    • Prispevkov: 247
    • Točke: 0
Odgovori #116 : 31 Julij 2009, 17:16:51
moja mama je specialna pedagoginja, čeprav dvomim, da kdo ve kaj to je in kaj je njeno delo...
Ne bom se vpletala v to temo, ampak nekaj me je pa zbodlo: Abby, a ti misliš, da smo na tem forumu sami bedaki, da ne vemo, kdo je specialni pedagog?  :) Potem pa že...

"Odgovoren si za tisto, kar si udomačil..." (A. de Saint-Exupery)


polonči

  • *
    • Prispevkov: 2.461
    • Točke: 0
  • *-moja banda-*
Odgovori #117 : 31 Julij 2009, 22:27:34
V elektronske ovratnice se ne bom vtikala ampak smešno v tej temi je, da želi ***Abby*** dopovedati nekaj Urški (in ostalim z več znanja v kinologiji), na podlagi tega kar je mogoče nekje prebrala oz. si mogoče izoblikovala mnenje glede na ime izdelka, medtem ko je Urška (sem izpostavila ravno njo...lahko bi tudi koa drugega) že kar nekaj stvari in psov in njihovega obnašanja morala videti (koliko sicer ne vem, ampak malo zihr ne), glede na to da ima psa z IPO3, psa ki je državni prvak...uglavnem sej nazivi sploh niso važni, važno je to, da ima Urška neke izkušnje, neko kilometrino v kinologiji, ti pa misliš da veš vse ker delaš z mladimi, pa je tvoja mama specialni pedagog...biti kinolog ali biti pedagog ni isto, tako kot ni isto biti veterinar ali biti zdravnik. Saj ne rečem da ni podobno ampak psi imajo vseeno neke specifične lastnosti, ki jih ljudje pač nimamo.

Zmotilo me je tudi tisto glede tega da bi ovratnice uporabljali lovci med seboj...zakaj???? tega resnično ne razumem ???

:)


**Abby**

  • *
    • Prispevkov: 137
    • Točke: 0
Odgovori #118 : 01 Avgust 2009, 10:32:25
Nihče mi še ni razložil, zakaj ljudje ne uporabljamo takih ovratnic med seboj? Mislim...če so tako neškodljive. Zakaj ne? Zakj otrok ne vzgajamo z njimi? So lahko dosti bolj problematični od psov. To sem hotela reči. In prav vseeno mi je, če mislite, da sem butasta, ker ne zagovarjam mučenja živali. Ob vsej tehnologiji, ki jo imamo, res ni treba, da se živali trenira s tresenjem okoli vratu.  >:( In marsičesa nisem še nikoli uporabila (zato primerjava s pištolo, čeprav je karikirana), pa ne bom niti poskušala. Vseeno mi je, če je nekdo kinolog, zaradi mene je lahko živel v jami s psi (čeprav bi tudi to nekaj pojasnilo), nič ne dam na mnenje nekoga, ki me bi rad prepričal, da je grobost pravi odgovor na vedenjske motnje. To je pri vzgoji otroka že davno preživeto, nekoč bo gotovo tudi pri živalih. In komaj čakam, da bo.  >:( >:(



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #119 : 01 Avgust 2009, 10:54:11
No , saj ni vredno izgubljati besed. Če je nekdo pojedel vso pamet tega sveta - pri tem pa po napisanem sodeč niti  ne loči med vzgojo (otrok in psov) in šolanjem (otrok in psov), mu pač ni pomoči.
Samo za premislek: zakaj bi bilo rezanje glasilk (pri psih, ki so po naravi neumorni bevskači in jih ni moč utišati ne na lep, ne na grd način) večje mučenje in pohabljanje kot kastracija? Bevskaču je bevskanje v užitek. S porezanimi glasilkami lahko bevska kolikor ga je volja, samo nikogar več ne moti (pa ne zdaj, da zagovarjam tak poseg kar povprek, kot zamenjavo za primerno vzgojo. Tako kot to počnajo američani. Je pa v nekaterih primerih najbolj humana rešitev in je škoda, da je a priori prepovedana)