"Elektronske" Ovratnice

trigi · 150822

p0gi

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #210 : 27 December 2013, 13:21:26
Nika: kot sem napisal je največji problem, ko sreča drugega psa, sploh pa ko zavoha gonečo psico. Takrat povsem zbezlja in je neposlušen. Sploh pa če zavoha gonečo psico in je v bližini kak pes, takrat sili v psa in tuli kot volk. Dominance nad ljudmi (naskakovanje, plezanje na ljudi na kavču...) pa smo ga odvadili. Tudi z markiranjem zaenkrat še ni problemov, saj med lulanjem še vedno počepne.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #211 : 27 December 2013, 14:18:33
Naskakovanje ljudi, plezanje po kavču NI dominanca. Naskakovanje ljudi= sproščanje napetosti, skakanje po kavču je pa-razposajenost, želja po mehkem in udobnem.

Gonečke itd. Delno nagon, predvsem pa vzgoja in šolanja. Kot pravim vedno in povsod. S psom se je treba več ukvarjat in pot to štejem eno tako fajno igro cufanja, kjer psa na njemu prijazen in najbolj enostaven način učiš spuščanja in prijemanja preko igre tudi dosti samokontrole narediš, če si le malo pozoren.

Vsak sprehod vmes tudi delaš s psom, odpoklic, pozornost, trikec tak in onak. Vadiš in delaš. Malo po malo skozi ves dan. Zna biti, da prideš do tega, da pes v skledo ne dobi 0, ker si že vse ponucal za nagrado, sicer dobiš pujsa ven.

Tuli,sili-seveda, ker ne zna drugače, verjetno pa bi rad spoznal. "look at that dog" ti prav pride tukaj in pa čim več primerne pasje družbe, s katerimi se lahko poigra, pošnoflja, vmes pa vsi skupaj povadite odpoklic in pa totalno ignorantskih psov, ki ga vseeno ne bodo naluknjali.

Imaš takega psa, ki rabi vsak dan neko zaposlitev, sicer postane ubogi na duši in umu.
Nemški ovčarji so tako zelo preprosti psi, da šolanje, vzgoja ne bi smela biti hud problem. Znajo biti teritorialni-ali če se daš zraven in s psom vadiš, ga zaposliš in ga ne puščaš samega zunaj okoli dvorišča, dokler ne razume koliko čuvanja je zate OK. Znajo bit tudi dominantni-ampak zgolj v odnosu do drugih psov.

Sicer pa je delavec, ki rad dela in si želi delat in ga je enostavno motivirat in popolnoma nepotrebno imet zatezno ovratnico, rukat, cukat. Ker enostavni ni fer delat korekcij, če psa sploh še nisi naučil KAJ JA, KAJ ŽELIŠ da počne. Se je pač treba malo potrudit in razumeti psa in delati na psu najboljši možni način.

Tako kot bi tebe nekdo vedno zašamaril, ker nisi znal zmnožiti računa, pa te še niso naučili niti številk, kaj šele seštevanja...etc.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


p0gi

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #212 : 27 December 2013, 15:05:49
Čara: Naskakovanje je lahko vpliv hormonov - sproščanje napetosti ali pa odraz dominance. Nisi me pa razumela glede kavča - mislil sem, da ko človek sedi (ali leži) na kavču pes spleza nate in se nate uleže - to je tudi dominantnost. Ima svoj prostor kjer lahko leži kadarkoli, na kavč ali posteljo pa gre lahko le na ukaz. Preden gre skozi vrata vedno počaka in gre za nami.

Je pa dobro socializiran. Igral se je z nešteto psi, brez problemov... Opažam pa da med igro kaže znake dominance - Skače po drugih psih, vedno je glavni, kdaj tudi grize... Mislim pa da je problem tudi to, da se je igral z vsakim psom, ki ga je srečal na sprehodu po polju... Tako da takoj ko vidi psa, se hoče igrat... ker je navajen da se igra z vsakim psom ki ga sreča. Zanj pes pomeni igro. Sedaj ga navajamo, da se ne igra z vsakim psom, kakšnega lahko samo povoha, kakšnega pa mora ignorirati.

Med igro pa ves čas delamo na kontaktu z očmi, ukaz spusti, ukaz počakaj, ukaz poleg... brez težav uboga na prvi ukaz... razen ko je v bližini pes ali kak drug moteči dejavnik. Takrat pa ga rabimo najprej preusmerit pozornost na nas in to je največji problem.



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #213 : 27 December 2013, 18:04:54
Čara, en velik podpis!  :)

Lahko bi se ljudje malo manj ukvarjali s tem kdo je dominanten in kdo ne, kdo je alfa in kdo ne, pač pa bi s psom sproti delali, odpravljali težave, s psom uživali in ne imeli preveč nepotrebnih pravil (to je mišljeno nasploh, na nikogar osebno).  ::)

Citiraj
Nisi me pa razumela glede kavča - mislil sem, da ko človek sedi (ali leži) na kavču pes spleza nate in se nate uleže - to je tudi dominantnost. Ima svoj prostor kjer lahko leži kadarkoli, na kavč ali posteljo pa gre lahko le na ukaz.
Ni nujno oz. za moje pojme sploh ne.  :-[ Moj (pa tudi drugi ki jih poznam) to naredijo ko izsiljujejo pozornost ali ko se pač želijo pocartati pri lastniku, ki ga imajo radi, ne pa da bi ga s tem da mu ležijo v naročju dominirali.
Pa tudi drugo se mi zdi čisto normalen pasji pubertetnik, ne pa kakšna huda dominanca.  :P

Jaz sem se tudi z mojim včasih vedno ubadala da kako je dominanten, kako odpraviti dominanco, kako naj bom jaz alfa in ne vem kaj še vse. Zdaj pa se s tem sploh ne ubadam več, pa imava veliko boljši odnos. Brez nepotrebnih pravil - sicer ne hoditi brez mojega dovoljenja skozi vrata iz preprostega razloga; da ne bi zbežal ko bi bila odprta, ne sme delati še več različnih stvari, ampak vse z nekim pomenom, ne izmišljujem si več takšnih pravil kot včasih, ki niso ničemur koristila razen temu, da sem psa kaznovala in se ukvarjala s tem da jih ne upošteva. In zdaj, ko se imava predvsem fajn skupaj, se igrava (pri igri vlečenja zmaga - dominanca  :P ), zabavava (na sprehodu skoraj vedno hodi pred mano - ojoj, spet dominanca  ;D ), učiva trikce (ja, tudi na hrbtu in trebuhu jih dela, kar je baje znak dominance, pa zna poljubčke dajati, pa skakati po meni, pa še mnoge ''dominantne''), se cartava (ja - tudi tako, da leži ne meni - spet dominanca  :P ), občasno povleče, večkrat zalaja, nikoli se ne podredi na hrbtu pred mano, pogosto naredi kako neumnost.  :-* Ampak meni je tako, brez nekih nepotrebnih pravil, brez nepotrebnega ''dominiranja'', brez tega da ga ves čas podiram na hrbet in fizično kaznujem da bi bila alfa čisto v redu, veliko boljše kot prej. :) In zanimivo, od vseh daleč najbolj upošteva mene, najmlajšo v družini.  :o



p0gi

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #214 : 27 December 2013, 19:10:44
airedale10: Se v večini strinjam s tabo, ampak če pes ni poslušen se je treba tega lotiti tako, da se mu odvzame privilegije. Postaviš mu pravila, da postane odvisen od tebe in je manj samosvoj. Lahko mu odvzameš vse igrače, dobi pa jih šele ko mu jih ti daš. To seveda če začne delati probleme, če je brez teh pravil ubogljiv je to nepotrebno.

Če se pes z vso težo (moj ima 45kg pa še odrasel ni) uleže nate, te poskuša nadvladati, oziroma si prisvojiti prostor. V tem primeru ga tudi crkljati ne moreš, saj komaj dihaš  :)  Pri manjših psih pa je razumljivo, da gre se v naročje pocrkljat (ampak če ta ni ubogljiv mu moramo to omogočiti samo na povabilo).

Kar se pa tiče prehoda skozi vrata, pa je bistvo samo da pes nam sledi, da mi njega peljemo ven in ne obratno. Enako je pri prehodu iz parcele na pločnik. Najprej gremo mi pes pa za nami. Tako se navadi da on sledi lastniku.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #215 : 27 December 2013, 19:23:45
V drugo se zaenkrat ne bom spuščala, ampak tole pa moram komentirat:

Citiraj
Je pa dobro socializiran. Igral se je z nešteto psi, brez problemov... Opažam pa da med igro kaže znake dominance - Skače po drugih psih, vedno je glavni, kdaj tudi grize

1. socializacija ne pomeni igro z drugimi psi ampak je socializacija (s psi) spoznavanje pasjega bontona, telesne govorice drugih psov, učenje pravilnega reagiranja glede na razpoloženje drugega psa.....Igra je samo češnjica za natortico, za nagrado, če je priden

2.Igra mora biti nadzorovana in mora biti prekinjena v trenutku, ko se začne en od psov neprimerno vesti, kamor sodi tudi nadvladovanje drugžgih psov, skakanje po njih, grobost da o grizenju, ki bi moralo biti absolutno prepovedano in psu niti na kraj pameti ne bi smelo pasti da bi prtnerja v igri ugriznil ne glede na vzrok

To kar opisuješ ni socializiran pes ampak nevzgojen divjak brez osnov pasjega bontona.


p0gi

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #216 : 27 December 2013, 20:09:55
Lanabela: Kar se tiče grizenja, ponavadi grize za rep, ko se gre lovilca s sosedovo ovčarko. Nikoli še ni zacvilila, tako da ne ugrizne močno. Sem pa opazil da začne z divjo igro na sprehodu, ko zavoha nekaj čemur se ne more upreti, verjetno kakšno psico ki se goni (ko se vrže na tla in začne lizati in ga moraš odvleči stran). Po tem je bolje, da se samo obrneva in greva domov, ker postane povsem divji.

Se je pa navadil, da če je med igro zraven pes ki skače po njem, da se avtomatsko obrne in gre stran. Na sprehodu velikokrat srečava enega beagla, ki je 3x bolj divji od mojega :)  On skače, se kremži, a naš ga ignorira, se obrne in gre stran. To se je naučil s pomočjo sosedovega mastifa, ki je med igro markiral po njem in ga naskakoval. Tako sem ga sedaj navadil, da sedi 1m od ograje in ga ignorira, ker nočem da je ves polulan.  Naučil pa se je zelo hitro, ker očitno tudi njemu niso všeč predominantni psi, sploh pa taki ki lulajo po njem. ;D  Žal pa ga je veliko težje naučiti da ignorira ostale pse, sploh če voha gonečo psico. Ko jo zavoha začne lizati po tleh, potem pa skače, vleče, tuli in je povsem samosvoj... Kaj podobnega s prejšnjima dvema psoma nikoli nisem doživel.

Tudi kolega, ki se je ukvarjal s psmi v vojski je rekel naj najprej poskusimo s kastracijo. Je pa rekel, da je pri šolanju vojaških službenih psov uporabljal tudi električno ovratnico.

Sem pa zasledil, da obstaja alternativa klasični kastraciji. Neka začasna kastracija s podkožno kapsulo, ki učinkuje nekaj mesecev. Razmišljam, da bi poskusil, če bo kaj učinkovalo. Ima že kdo izkušnje s tem?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #217 : 27 December 2013, 20:28:00
Bom probala še 1x...morda boš bolje razumel (poanta je ISTA kot v prejšnjih prispevkih)

Naskakovanji ljudi NIKOLI IN NIKDAR NE IZRAŽA DOMINANCE! Je zgolj SPROŠČANJE NAPETOSTI.
Psi izražajo dominanco SAMO V ODNOSU DO DRUGIH PSOV.

Pes se obnaša kakor se, ker 1. ni zaposlen 2. nisi sposoben se pravilno ukvarjat in usmirjat takšnega psa.

Tisti vojak...pa upam, da je sodobne vrste, ker današnji čas vojska dela na pozitivo, z igračami, pohvalami in imajo fantje tak super občutek za pse, da se ti nasmeji.
Nema elektrike in nepotrebnega cukanja...

še enkrat
NAJPREJ NAUČI PSA KAJ BI TI SPLOH RAD OD NJEGA IN GA NAUČI KAJ POMENI JA....

Šele potem, ko pes stvar razume, zna in obvlada v različnih situacijah...potem so na vrsti korekcije (primerne psu in prekršku) kadar ga pobiksa.

Treba je izhajat iz psa. ZAKAJ se obnaša kot se? KAJ potrebuje? KAKO doseči kar želim.

Pa prosim-pošten bit do psa in do sebe! Nima kaj, da se uporabi prisila-dokler je lastnik  l e n  in ne da svojih 100% v psa. Pa veselo v sodobno izobraževanje!


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #218 : 27 December 2013, 20:35:26
Moja psica:
- se rada vsede na mene (no v krilo, ker je po njenem mnenju naročni pes - kljub 30 kg)
- se vleže čez mene
- ko se ravsama položi taco na mene, glavo na mojo glavo
- laja na mene
- skače v mene
- rada grize povodec in ga vleče
- gre prva skozi vrata (ko smo živeli v stanovanju je počakala cca. 1m stran, zdaj gre do dovoza in počaka tam)
- itd., itd.

Zdaj sem naštela vse kar bi lahko povezali z 'dominanco' oz. poskusom nadvlade, pa še kaka zadeva bi se našla.
Sedi in leži na meni ali ob meni, ker se rada stiska! Tak pes je. Ne pa zato ker bi me rada nadvladala. Rada se čoha! Vse zgoraj našteto dela, ker mene ne moti, ji je dovoljeno. Me ne dominira! Tudi ona se je veliko igrala z drugimi cucki, tudi to mi je ok. Tudi njej pomeni pes igro. Pa vseeno ne bo šla do psa če ji rečem enostavno 'ne' ali 'gremo'. Ampak ta del, da ne gre do psa ali človeka če se ji reče... no, to jo je bilo potrebno naučiti! In z vsem zgoraj naštetim preneha... če ji rečem.

Prosim, probaj prvo s pozitivnimi metodami in ne išči dominance v vsakem postopku svojega psa!

 




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #219 : 27 December 2013, 20:49:30
Kastracija bi pomagala samo kar se tiče gonečk (sicer močno dvomim, da je okrog vas res toliko gonečk, po moje pubertetnik pretirano reagira tudi na negoneče psice oziroma njihov urin), na ostalo ne vpliva.
Nekateri vodniki pri šolanju službenih psov v določenih situacijah uporabljajo električne ovratnice, večina jih ne. Naj bi pa to orodje načeloma znali uporabljati, kar bi  za nekoga, ki mu je nekoliko zahtevnejši pasji pubertetnih ušel izpod kontrole težko rekli. Glede na neumnosti, ki si jih natrosil v svojih obeh temah ti močno odsvetujem uporabo te ovratnice, ker boš naredil z njo velik več škode kot koristi. Zadevica namreč zahteva izredno natančen timing, če na to, da ti mora biti jasno, kdaj jo sploh uporabiti pozabimo.
Tvoj sedanji pes ima očitno več energije in močnejše nagone kot tvojadva  prejšnja psa. Kar pomeni, da bi bil lahko odličen deloven pes, pri tebi pa se dolgočasi, ima višek energije in njegovih nagonov ne znaš zadovoljiti na način, ki bi bil vsaj sprejemljiv če že ne koristen. Problem boš lahko začel reševati takrat, ko se boš nehal v vsakem drugem stavku zgovarjati na dominanco. S psom je treba vzpostaviti dober odnos. Tisto čemur si rekel umik privilegijev se ponavadi imenuje "nič ni zastonj" in se sestoji iz približno 10 pravil. ta pravila so ok in če je lastnik dosleden delujejo, pa ne zaradi zbijanja dominance ampak zaradi kerpitve discipline in samokontrole pri psu. K temu je treba dodati delo, ki ga ima pes rad (ker zadovoljuje svojim nagonom) kamor sodi: prinašanje predmetov, iskanje (predmetov, hrane, oseb...), sledenje...., pa delo, ki ga pes nima tako zelo rad (vaje šolske poslušnosti, pri katerih zahtevamo hitro in natančno izvedbo), delo za vzpostavitev delovnega odnosa med vonikom in psom (raznorazni trikci). In seveda kot osnova vsega dovolj dolg intenziven dnevni sprehod. Izbral si si zahtevnega psa (čip na tvoje ime je bolj izgovor, to se lahko vedno prepiše, če se hoče). Se splača stisnit zobe in potruditi, ob pravilnem delu se bodo težave umirile, ko bo povsem dozorel. Če pravilnega dela ne bo, se bodo samo še stopnjevale.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #220 : 27 December 2013, 21:10:53
Tezko je dajat nasvete po internetu... jaz osebno bi dala psa na strom samo v zelo, zelo ekstremnih primerih. Pri 9 mesecnem pubertetniku imas se vec kot dovolj sanse, da popravis stvari brez potrebe po elektriki.

Najboljse bi bilo, da se vpises v kaksno fajn pasjo solo, kjer se bo pes navadil delati tudi v prisotnosti drugih psov. Ce pa zaupas sosedu, pa naj ti on natancno pokaze, kaj in kako delat s psom v situacijah, kot te ne uboga.

battito animale


p0gi

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #221 : 27 December 2013, 22:02:52
Bom probala še 1x...morda boš bolje razumel (poanta je ISTA kot v prejšnjih prispevkih)

Naskakovanji ljudi NIKOLI IN NIKDAR NE IZRAŽA DOMINANCE! Je zgolj SPROŠČANJE NAPETOSTI.
Psi izražajo dominanco SAMO V ODNOSU DO DRUGIH PSOV.

Sem malo poiskal po internetu in našel naslednje:

1.) What Does It Mean When Male Dogs Hump Your Leg?

1. Sexuality
2. Dominance
3. Playfulness
4. Energy
5. Compulsion

DOMINANCE: Although leg humping may seem overtly sexual in nature, the behavior isn't always necessarily brought on by that need. A dog's leg mounting sometimes is a display of dominance over another. If your dog humps your leg, he may essentially be communicating to you that he's the boss and that you're his subordinate. (PREVOD: Čeprav se naskakovanje noge zdi izključno spolne narave, tako obnašanje ni vedno odraz te potrebe. Naskakovanje je včasih odraz dominacije do drugega. Če pes naskakuje vašo nogo verjetno z vami komunicira na način da je on šef in vi ste mu podrejen...)

2. Dogs humping your leg

...basically, 90% of the time when your dog is humping your leg, it's to show you who the boss is. Obedient dogs rarely show this behavior towards their human family, but may hump the hell out of house guests, especially when the humans are not present. Sometimes, it's blatant in front of the human family, but an obedient dog will knock it off if one of the Alpha's even looks at them like they disapprove of what they are doing... (PREVOD: V 90% ko vam pes naskakuje nogo, je zato da vam pove kdo je šef. Ubogljivi psi redko kažejo tako vedenje na družinskih članih, ampak lahko naskakujejo goste, še posebej ko lastniki niso prisotni. Včasih se zdi neprimerno pred družino ljudi, ampak ubogljiv pes bo prenehal če bo eden izmed nadrejenih samo pogledal in mu dal vedeti da tega ne odobrava...)

2. How do dogs dominate humans

-Jumping or putting their paws on humans (without a command to do so). (Skakanje in polaganje tac na ljudi- brez ukaza)

-Persistence about being on a particular piece of furniture when asked to stay off (dog owns it) (Vztrajanje na določenem kosu pohištva - pes si ga lasti.)

-Standing proud on a human lap (stanje v človekovem naročju)

-Persistence about being on top, be it a lap or stepping on your foot (Vztrajanje da so na vrhu, bodisi v naročju ali s stojijo na lastnikovi nogi)

-Persistence about going in and out of doorways before humans (Vztrajanje, da grejo skozi vrata pred ljudmi)

-Likes to sleep on top of their humans (rad spi na lastnikih)

-Persistence about walking in front of humans while on a lead (Vztrajanje da na povodcu hodijo pred lastnikom)

-Refusing to walk on a lead (excludes untrained puppies, dogs with injuries or illnesses) (Odpor do hoje na povodcu - razen mladiči in bolni psi)

Mounting human's leg (naskakovanje človekove noge)

-Nipping at people's heels when they are leaving (dog did not give permission to leave) (Grizljanje človekovih pet, ko odhajajo)

-Not listening to known commands (Neposlušnost na osnovne ukaze)

-Dislikes people touching their food (Branjenje hrane)




Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #222 : 27 December 2013, 22:36:26
Če bi še dal vir zraven bi bilo super.  Na internetu najdeš in prebereš... svašta. Veliko koristnih stvari, še več pa bedarij! Ne vzami vsega za sveto.
Dobil si dobre nasvete, na tebi je ali jih boš upošteval ali ne. Če hočeš dober odnos s psom ti priporočam da jih.

Še enkrat, polovico stvari, ki si jih naštel moja dela - ni dominantna!




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #223 : 28 December 2013, 04:06:36
Kar si citiral (in še kaj zraven) sicer res najdeš v literaturi, vendar obstajajo tudi sodobnejše razlage razlage vseh naštetih vedenj, ki znajo biti precej bližje resnici. Celo spoznanja o vedenju volkov v krdelih (na katerem temeljijo vse teorije o dominanci psov nad ljudmi) so se v tem času močno spremenila.


GHT

  • Gost
Odgovori #224 : 13 Maj 2015, 10:43:30
Nekje je bilo govora o lovskem nagonu.
Imamo NLT, pri katerem, ko zavoha divjad nimaš pogoja, da ga zamotiš s čimer koli (je lovsko uporabna psica) pa naj bo to kost, igrača, trikci.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #225 : 13 Maj 2015, 13:43:34
Če se je to spodbujalo, ne vem zakaj bi kdo hotel pol preusmerjat...  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


GHT

  • Gost
Odgovori #226 : 13 Maj 2015, 21:00:36
Zoprno je na raznih piknikih oz. družnjih, itd. ne more biti spuščena.

Jo sedaj navajamo biti spuščena in ne uiti. nam kar ratuje. vendar more biti res 100 %pod nadzorom  in jo že prej zamotiti. potem je še možnost,da malo odmisli divjad :)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #227 : 13 Maj 2015, 21:20:20
To je to...

Če bi delali na odpoklicu že od začetka intenzivno bi bilo verjetno boljše, ampak vi samo vztrajajte pa bo. 100% kontrola mora bit, ni kaj.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P