Ja, poznam Mandija!

Prijazen korenjak, tako kot cela družina. K nam so z njim prišli v malo šolo, s kolegico inštruktorico pa sem bila tudi pri njih doma.
Samo za informacijo, tibetanski mastifi so zelo gibčni in hitri psi, če je treba. Naj vas njihov videz ne zavede. Videti so zavaljeni, težki, počasni, zaspani, ampak v bistvu ko takole poležavajo imajo celo okolico pod kontrolo. Odlični čuvaji so in če kaj pritegne njihovo pozornost, v trenutku planejo iz poze, v kateri so bili celo popoldne in zadevo raziščejo.
Znanka vzrediteljica te pasme ima na primer več kot dva metra visoko ograjo okrog tistega dela vrta, kjer so njeni psi. Nekoč mi je povedala, da je skozi okno opazovala kaj njene psice počnejo, ko je ena izmed njih nenadoma skočila na ograjo in se postavila na betonski steber v kotu ograje. Od tam si je nekaj časa ogledovala okolico, potem pa skočila nazaj za ograjo. Sliši se neverjetno, ji pa čisto verjamem, ker ni takšna oseba, da bi si brez veze zmišljevala.
Tudi moj oče ima tib. mastifa, ki je pravi escape artist. Če najde 15 cm veliko vrzel v ograji, se bo stisnil skozi... Ti psi so zelo teritorialni in kot njihovi sorodniki v Tibetu imajo še vedno globoko zakoreninjeno potrebo po čuvanju širokega teritorija. Domači vrt je za njih mala malca. Zato izkoristijo vsako priložnost, da patruljirajo po vasi....

+1