Me veseli , da si se javila na forumu gada

draga d
. Prav je, da imamo nove ljubitelje gordonov v sloveniji, ni pa prav, da te pse predstavljamo kot nezrele, neposlušne in kot bav bav. Če ima človek voljo, bo uspel. Sigurno!!! Kar se pa tiče cene je pa tako: Cena se oblikuje po trgu. Jaz sem svoje mladiče prodajala po 500 eur, ker se mi zdi to realna cena za slovenijo. Zato to ne pomeni, da so nekvalitetni, ampak mi je prva stvar, da pridejo v prave in potrpežljive roke. Meni ne pomeni razstavljane toliko kot to, da je pes in njegov lastnik z življenjem zadovoljen.
Jaz se s tem ne strinjam. Sama si napisala , da v Sloveniji ni legel. Kje potem trg oblikuje ceno

če trga v Sloveniji ni. Torej se je treba prilagoditi tgu ki je zunaj naše države. Jaz ti čisto verjamem ,da imaš lepe pse in da sta uspešno opravile izpit . Ampak gada oprosti delaš isto napako kot večina naših lovsko kinoloških vzrediteljev.
Ja jaz imam psa gordona. Imam pa tudi psico nemško žimavko. In veš kaj mene najbolj prizadane. Naše cene mladičev.
Pri nas je mladič NŽ recimo cca 400 eur.
kakšen je odnos
nekaterih lovcev( ne vseh da ne bo kaka punčara spet kaj narobe razumela) do psa sama dobro veš S tako ceno, ja jih imajo pa potem za orodje- kot eno lopato tam v lopi zaprto , ko ga pa rabi ga pa uporabi, drugače ga pa ven spusti toliko da se poserje poščije- da mi ni treba pucat pesjaka, kakšna dodatna zdravljenja so itak prevelik strošek ko pa postane strošek , ker nima primerne oskrbe ga da pa proč in kupi novo "orodje" za posranih 400 eur ( vsaka malo bolj sposobna puška je dražja kot 500 eur - za to pa imajo denar!! ga ni nikol škoda)
. S tem ko se pri nas prodajajo mladiči lovskih psov za tako nizko ceno, dočim v tujini takega psa ne dobiš pod 700 eur, (pa so lahko starši s trikrat slabšimi rezultati na izpitih in preizkušnjah kot naši, pa ti ga nihče ne bo dal pod 700 eur). Se tudi niža vrednost sami pasmi V Sloveniji. In to ni dobrobit slovenske lovske kinologije- kamor spada tudi gordon seter.
To , da se prilagajaš trgu, ( katerega ni) ne delaš v dobrobit pasme, oprosti ne bom ti rekla da je to navadna šteparija, je pa dosti slično.( ne mi zamerit, če se grobo sliši, tako je moje mnenje)
Meni lahko 30 ljudi reče waw kolk imaš lepega psa, pa ga jaz še vedno ne bom parila, če se mi ne bi zdel primeren za razplod.
jaz nimam psa zato da mi bo denar nosu, niti nimam psa zato ker je zame najlepši in zdej ga je pa treba parit. ma vsakemu lastniku je njegov pes najlepši- samo iskreno povedano vsi niso za vzrejo.
Pravi vzreditelj za moje pojme dela v dobrobit pasme..... skrbno izbere in se pozanima o plemenjaku , njegovo preteklost, zdravstveno stanje, delovne zasnove, se pozanima kakšne mladiče je dajal ( vse kar se bo pač dedovalo na mladiče) in potem ugotavlja ali je to to kar mora genetsko pridet ven iz mladičev ali ni, ali bodo po standardu ali ne. itd Pravi vzreditelj ima ponavadi tudi v naprej že zrezervirano leglo, in tisti bodoči lastnik , ki se bo pač odločil za njihovega psa na podlagi njegovih staršev (
ker vsak ki kupuje psa hoče da bo njegov pes najlepši in najboljši- To je pričakovanje vsakega lastnika mladiča) in če mu bodo starši všeč in bo hotel takega psa mu denar ne bo pomemben, tudi če bo pes 1000 eur.
Ljubiteljsko parjenje ( s prvim psom za vogalom)pa je pa medvedja usluga pasmi.
Jaz moje Dine vem da ne bom parila z vsakim psom, in pravi vzreditelj, če mu moja psica ne bo všeč tudi ne bo njegovega plemenjaka paril z mojo psico. Parila jo bom drugo leto ( če jo bom) in sem parim lastnikom plemenjaka poslala slike in film kjer lahko oceni delo in zunanjost psice( največ v Nemčijo , enemu v Avstrijo, Nizozemsko in na Norveško) V nemčiji so me trije zavrnili- enemu pretemna, drug ima velikega psa glede na to da je moja psica pri zgornjih merah odpade, tretji je pa rekel da se mu ne zdi dobra kombinacija ker je psica zelo živahna njegov pa še bolj in znajo biti mladiči precej neobvladljivi.
Dobro veš da se v tujini naskok plača v denarnem znesku( se ne dela blagovnih menjav za mladiča in podobno kot je to pri nekaterih naših navada) Torej če on odkloni moj denar z razlogom , da pač njegov pes in moja psica nista primerna- ker mladiči ne bodo po standardu. To je zame vzreditelj!
Tudi vzreditelj v tujini tebe vpraša, za kaj želiš imeti psa. In ti ga bo on izbral. Ker toliko pa že ve kaj mora pes imeti v sebi že kot mladič , kako se postavlja, kakšne znake kaže itd. To da da mladiča v dobre roke je pa itak POGOJ , ne želja in upanje.( drugače ti ga pa vzame- po pogodbi ki jo ob prodaji sklene z bodočim kupcem ima to pravico!)
In tudi pri nas se to prakticira pri resnih vzrediteljih. Jaz jih poznam kar nekaj- ne z gordoni/ z irci pa, in z bokserji, borderji, Zlatmi prinašalci, nemškin kratkodlakim ptičarjem, beaglom itd.
In še enkrat bom povedala Grega je na vseh forumih iskal gordon setra. Nikoli ni rekel ali pogojeval za ceno( zgolj spraševal je).
Ko je naletel name sem mu najprej razložila kaj gordon seter je. Ker je vstrajal.... sva šla dalje
takole je s sliko gordon predstavljen v knjigah- torej je lovski pes

kaj vse mora znat( za naše preizkušnje), se najde na straneh DLP
Ko gledamo tekme- naše- kot so sežunov memorial in podobne.... gordona ni med njimi( pa naj nihče ne reče da so to samo za kontinentalce- ker pointerji pa so pa so tudi angleži!), v tujini so gordoni tudi na takih tekmah- in to uspešni.
In ko meni nekdo reče da ga ne zanima koliko denarja je , da on hoče imet najboljše od najboljšega mu pač dam nasvet kam.
Tole spodaj v povezavah je gordon seter- to kar gordon mora biti za moje pojme in kar mora gordon delat !
( sem izbrala določene fotografije- ostale si pa tudi vsak lahko ogleda na strani)
http://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,4918/lang,de/#ponyimghttp://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,5094/lang,de/#ponyimghttp://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,5092/lang,de/#ponyimghttp://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,2166/lang,de/#ponyimghttp://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,2161/lang,de/#ponyimghttp://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,2156/lang,de/#ponyimghttp://www.foresters-of-darkmoor.de/component/option,com_ponygallery/Itemid,99/func,detail/id,2632/lang,de/#ponyimg In tole na slikah je oče Gregorjevega mladička.
( Slike mame in njenega dela in slik iz rastav imam pa v svojem računalniku, tako da jih ne morem danes objaviti na forumu , res se mi ne da prčkat še v moj album in sem... enkrat ko se mi bo dalo pa bom).
In ko mene nekdo vpraša kot lastnico gordona kam naj gre po psa, in da mi reče da hoče najboljše kar se da dobiti. In da se zaveda in sprejme to da je gordon lovski pes.... sory .... pri nas ne poznam nobenega vzreditelja ki bi imel takega psa ( no pa tudi psica je huda)
In če bi jaz sedaj kupovala gordona bi ga sigurno vzela iz tega legla. Nisem egoist in ne sebična, vem kaj si vsak nov lastnik želi in mu privoščim da dobi najboljše od najboljšega. Nikoli nisem poslovno nobene stranke nate*nila, in nikol ne bom nekoga ki si pač nekaj želi in me vpraša za nasvet. Ne bom rekla za hobi ker pes meni ni hobi ampak način življenja.
Tako se meni zdi fer in pošteno. In taka sem.
Kaj bo iz mladiča naredil , ni več moja obveza... kar hoče, njegov je. Ima pa vse možnosti in iz dna duše mu privoščim, da bo naredil takega gordona delavno in vizualno da bomo vsi dol padl

(In da mu bomo fouš

) ker to je v dobrobit pasme in slovenske lovske kinologije.
tako je moje mnenje.
+1