Madžarski kratkodlaki ptičar - vižla [Rövidszőrű Magyar Vizsla]

Taja_the_vizsla · 386721

Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Tudi pri nas Ajka normalno lovi in prinaša pozimi iz vode - Save.

Aleksandra: Lovsko šolo ti zelo priporočam, še prej pa seveda malo šolo.

LP

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


dyn

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Kaj pa pravite o kastraciji?  ???



Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Živjo,

hvala za dogovore. Ja tudi Ajka res ne zebe v snegu. Obnaša se kot, da je zelo kosmat kuža. :-D Tako da oblekice še nisem kupila.  Mogoče jo bom za kak resen mraz in neaktivne situacije.

Jaz dobivam glede lovske šole različne nasvete. Eni pravijo, da nima smisla poglabljat lovskega nagona z lovsko šolo. Da je dovolj, če ima odpoklic ok. Drugi spet pravijo, da brez lovske šole odpoklic ne bo nikoli čisto ok, oziroma tisti down ali nekaj takega, da pač ne teče za divjadjo. Ne znam se še odločit. A pa jih tam tudi učijo tako na kliker?

Ajk ptiče lovi, ampak gre par metrov za njimi potem mu itak pobegnejo. Srnino sled je pa kar ignoriral. Mogoče je še premajhen, pa bom dobila po buči kasneje, ko bo kam oddirjal.

Glede kastracije, Ajk še ne kaže nobenih znakov. Če ne bo težav, ga ne bom.

Lp V




Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Kastracijo / sterilizacijo zelo toplo priporočam, če nimate namena vzrejati... Toliko vam odtehta stvari, ki bi vas drugače obremnjevale (gonitev -> ko se psice gonijo so samci pač "zaljubljeni" ker jim to takooo diši da si ne morejo pomagat in morajo za tem vonjem...to je pač njihov nagon ki ga ima vsak pes! ...to je seveda ena izmed mnogih stvari).  Nebom zdaj tukaj pisala vseh stvari, saj na forumu/googlu vse piše :)
Vesna Ajk, znaki se bodo pokazali ko bo mimo vaju špancirala kakšna dišeča psička  ;) ;)

Ni vama treba it obvezno v lovsko šolo...lahko greš pač nekje v kinološkem društvu v malo šolo, nato v osnovno naredit izpit A in B-bh. Se mi zdi, da je to je čisto dovolj za psa, kot je vižla, saj niso tako problematični.
Na lovski šoli ne učijo s klikerji, vsaj jaz še nisem slišala/videla še nikjer :) :P Priporočam pa šolo zelo...pa saj ne zaradi psa, ampak dobro je iti zaradi nas lastnikov, da če imamo kateri koli problem, da nam svetujejo in pomagajo.

Prilepite še kakšno sliko vaših vižlic, da ne bo tako suhoparna tema :)

LP

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Kako pa jih potem učijo? Kliker, priboljšek, to je isti stil, imajo oni druge metode?

Mala šola je že mimo in se je krasno učil, pa še zabavno je bilo. Sedaj si pa zmišljujem nove trikce, do poletja. Recimo, sedaj imam idejo, da bi ga naučila pospravljat svoje igrače v škatlo. :-D

Slike imamo vse na picassa: http://picasaweb.google.com/jernej.lavrencic/Ajk#

Novejših še ni zraven.



CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Zgleda, da je nastalo malo zmede glede učenja poslušnosti in priprav psa na lovske preizkušnje.

Učenje osnovne poslušnosti se nekje tudi v okviru lovskih društev izvaja po kliker metodi. V Društvu ljubiteljev ptičarjev je bilo tako zadnja leta, dokler je ta tečaj še deloval. Kot sem že povedala, je opravljena šola osnovne poslušnosti (sedi, prostor, sem, poleg....) pogoj za pristop v tečaj za lovske preizkušnje. Torej za ta tečaj, mora pes že obvladat osnovne pozicijske vaje in predvsem odpoklic, ki pa ga lahko vsak nauči po metodi ki mu paše in v katerikoli pasji šoli. Prav tako potem v lovski šoli lahko vsak uporablja svoje metode nagrajevanja, ki jih je že prej, saj dela s svojim psom individualno. Je pa res, da se potem v lovski šoli večina ne poslužuje klikerja, tudi če so ga prej uporabljali, ker ga enostavno ne potrebujejo.

Na tečaju za pomladansko preizkušnjo se mladim ptičarjem lovski nagon usmeri v sistematično preiskavo terena z zaključkom stoje na najdeno malo divjad. Utrjuje se vodljivost na daljavo in odpoklic v lovišču.
Na tečaju za jesensko preizkušnjo pa se doda iskanje še v vodi, ter aportiranje divjadi in vlečka.

Za nelovce priporočam predvsem pomladanski tečaj.


Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Ne glede na moje nelovske ambicije, je danes Ajk ujel enega petelina. Še sreča, da sem bila blizu in uspela petelina rešit. Ima samo malo ofucan rep. Vglavnem noben ukaz ni deloval. :-D

Meni to očitno v nekaterih situacijah ne gre. Ptiči in psi, po novem tudi kure....takrat me ne uboga, čeprav je drugače zelooo priden in ubogljiv. Ima pa 7 mesecev. A sem prezahtevna?



CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Ravnokar si se srečala z lovskim nagonom svojega psa.  ;) Že prej si omenjala, da teče za ptiči ampak jih ne ujame. To je prva napaka, da si mu pustila to počet. Treba je razumeti, da je lovski pes v običajnih situacijah lahko 100% vodljiv, ko pa pade v nagon ne vidi in ne sliši nič okoli sebe. Pri tebi bo sedaj veliko težje psa odvadit, da se to ne sme delat, ko je že prišel na okus. Sicer je tudi verjetnost, da bi ti petelina živega prinesel, vendar tega prav tako ne sme počet. Vama definitivno priporočam lovsko šolo, ker bo naslednja stopnja preganjanje divjadi. Psa pa na dolg štrik, če ne uboga v stiku s ptiči, drugače boš lahko imela resne težave. Lahko ti tudi požene ptiče ali kakšno drugo žival ob cesti in ne pride na odpoklic, pa bo še ena "žrtev" prometa. Upam, da ga uspeš spravit pod kontrolo.


Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Ja moja napak je da ga spuščam v naravi, tam pa so ptiči ponavadi. Če sva pa kje v mestu ali med ljudmi, je privezan in ne sme tekat naokoli za ptiči, ampak je tisto bilo že dovolj očitno. Bres skrbi, bom uštimala, da bo vse ok. :-) Hvala za nasvete.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Ena izmed sol (ZDA): http://www.fastpupdogtraining.com/gundog.html - za boljso predstavo kako zaposliti lovskega psa (to so delovni psi, ki si bodo sami nasli delo za katero so bili vzrejeni (ali celo kaksen "bonus"), ce jih lastniki ne bodo dovolj zaposlili). Tudi med delom na "lovu" so prvine poslusnosti velikega pomena!

Sicer nimata tezav kot labradorka na povezavi, ki je bila premalo zaposlena in se je iz tega izcimila agresija... http://www.youtube.com/watch?v=6ePSINBuLxA&feature=mfu_in_order&list=UL, a poanta se lahko potegne ven - potrebno bo zaceti delati, tudi na poslusnosti med delom - da bosta popravila, kar se je sam naucil (torej poslusnost, poslusnost na dalec z usmerjanjem (piscalka!), sled/vlecka (pa ne direktno na divjad - vampi!), prosto iskanje; in se kaksen bonus znacilen za delo vizel; igro morata imeti narejeno dobro!). Poleg tega pa lahko za zabavo doma (ali v navadni soli) se trikce oz. kar vama pade na pamet. Je pa poslusnost za lovske pse drugacna v smislu, da mora poleg tega, da "spremlja" vodnika, spremljati tudi okolico in cetudi se v okolici zgodi nekaj takega, za kar bi sam sel na delo, bo sel sele na povelje (tako tukaj ni 100% pozornosti na vodnika) - vaja in poslusnost. Lahko sicer poskusata odpravljati zadeve z doseganjem 100% pozornosti ter ignoriranjem ostalega... a menim, da je bolje ga nauciti poslusnosti med delom, saj je naceloma ze zacel delati (pa seveda se zacne uciti na prinosila, ki jih ne sme stresati oz. ubijati plen (diskvalifikacija lovskega psa za vedno - vsaj med retrieverji po pravilnikih), ki jih ne sme pregrizavati (ne uciti na piskajoce igrace - ker prepelicka bo morda tudi "zapiskala", ko bo malcek mocneje stisnjena, potem pa zurka), prijem mora biti cvrst in mehek (da mu ne pada iz gobca in da ni niti enega zobka na prinosilu), plen mora prijeti pravilno in seveda ga mora prinseti vodniku, ki naredi ustrezno menjavo, se poigrata...). Ce bosta zacela delati na divjad, zacnita sele takrat, ko bo 100% prinasanje umetnih prinosil, ki jih dobis tukaj (http://www.canin-sport.si/). Je pa tako, da ne bo nihce od nas zivel s tvojim psom, tako bos morala sama narediti red na nacin, ki ti bolj ustreza - lahko ga bos pac imela vedno na povodcu (to je tudi ena izmed resitev) in ce vama ustreza, potem super.


Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Živjo,

ja Ajk je kar zaposlen s trikci, te delava vsaj dvakrat na dan, vse trikce iz male šole pa še kakšnega si zmislim,  pa vmes mora kaj iskat, pa prinest...pa ima tudi kar dolge sprehode, pa igra se z enim pasjim prijateljem veliko, pa kdaj gre tečt...no ni mu dolgčas ali pa da bi imel preveč energije. Doma precej počiva, kadar ni akcije.

Samo tole sem ga pa res posvirala, ker me ni motilo, da malo teka za ptički.

Sedaj pač trenirava na fleksiju. S slednim povodcem sem imela sama toliko dela, pa še vso svinjarijo po tleh je pobral (trenutno je toliko kakcev povsod, da je to za znoret) in ga obvezno parkrat polulal....

Tele naštete reči bi pa mogoče jaz raje na kako šolo počakala, ker premalo vem. Da ne bom še kaj mimo usekala.

 Ajk ima recimo piskajoče igrače :-P in jih prav veselo grize in stresa, pa tudi s palicami isto dela. A to mu ne smem več pustit?

Hvala za vse nasavete, res ste prijazni. :-)

No vsekakor se bom potrudila, da bo vse prav in bo lahko Ajk tudi prosto tekal, naokoli, vsaj v naravi, ne bi ga imela stalno na povodcu, brez veze. Potem bi si kupila kakšnega mičkenega psa in ga imela za okras in za na kavč. Ravno zato mi je vižla fajn, ker lahko kaj aktivnega skupaj počnemo, pa ne utrudi se prehitro - no se sploh ne :-D, pa hitro se uči in pri tem uživa, razume tudi dobro...Res je to en fajn pes. :-D




CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Piskajoče igrače, prazne plastenke in podobne stvari so za naše ptičarje malo problematične, kot ti je že Barbara povedala, se aportov ne sme pregrizavat in stresat, zato je bolje delat s prinosili, ki ne piskajo, šumijo ali pokajo, ker to psa spodbudi k "ubijanju plena". Plenskega nagona pa imajo ptičarji že sami po sebi več kot dovolj. Z vlečkami bi jaz raje počakala, ker ptičar ni samo prinašalec in za razliko od njih dela tudi pred strelom. Zato je zelo pomembno, da se ga najprej nauči stoje na divjad, šele potem aportiranja in iskanja po vlečki, da so stvari pravilno naučene. Ni nobene potrebe po prehitevanju vaj. Potrebno pa je vsekakor, kot je povedala Barbara, psa najprej natrenirat aport na prinosila, predno se začne z divjadjo.

Da bo pa sledni povodec umazan in polulan se boš morala pa kar navadit, ker tudi v lovski šoli delamo s slednimi povodci ;)

Vižle so res krasni psi. Boš videla, dobro leto ali dve je malo več dela z vzgojo in šolanjem, potem pa je krasen spremljevalec celo življenje.


Lp Katarina


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Pa da ne bomo preveč pametovali novim lastnikom vižel, še ena moja "umetnina"

Vižlica Kaja v vezeni obliki na brisači:



Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
CowTarina, waaaw  :o Hudo!

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
No vsekakor se bom potrudila, da bo vse prav in bo lahko Ajk tudi prosto tekal, naokoli, vsaj v naravi, ne bi ga imela stalno na povodcu, brez veze. Potem bi si kupila kakšnega mičkenega psa in ga imela za okras in za na kavč. Ravno zato mi je vižla fajn, ker lahko kaj aktivnega skupaj počnemo, pa ne utrudi se prehitro - no se sploh ne :-D, pa hitro se uči in pri tem uživa, razume tudi dobro...Res je to en fajn pes. :-D

Manjši popravek: majhni psi še zdaleč niso za okras in za na kavč. So psi kot vsi drugi, potrebujejo akcijo in so je tudi sposobni. Res, da (nekateri) nimajo toliko lovskega nagona kot npr. vižla, ampak to ne pomeni, da so kot plišaste igrače.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Zato je zelo pomembno, da se ga najprej nauči stoje na divjad.

Ce bo kdaj mozno si priti ogledati delo ze naucenega psa in pa samo ucenje stoje na divjad, bi prav rada prisla (kot gledalec brez psa - nimam nobenega primernega).


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
barbara10, seveda je možno. Pomladanski tečaj se pri nas začne marca, kjer se lahko vidi učenje stoje mladih psov. Tečaj bo verjetno objavljen na pticarji.si, pa me takrat spomni, da bi rada prišla pogledat, pa se zmenimo, da sabo pripeljemo tudi kakšnega že izšolanega psa za demonstracijo. Za kompletno učenje mladega ptičarja bo pa treba počakat na jesenski tečaj.

kalsang, se popolnoma strinjam s tabo. Vsak pes je pes in potrebuje vzgojo in šolanje ne glede na velikost. Nekateri mali psi celo več kot nekatere velike pasme. Na žalost se preveč lastnikov manjših psov tega ne zaveda. Je pa tudi res, da so ptičarji še posebej aktivni psi, ki vendarle zahtevajo bolj aktivnega lastnika, da ne pobezljajo po svoje.

Larra, hvala. Tole je strojno zvezeno na brisačo, moje delo je bilo skicitrati psa in vse skupaj pretvoriti v program za vezenje.


efica

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • Kika's Point Weimaraners
Uuuauuu CowTarina, I like it :) Bravo!


Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Uuu pa je res umetnina, skiciranje lepe slike in pretvorba v program ni hec. :-)

Ja imate prav, mali kužki tudi rabijo vzgojo in ukvarjanje. Že včasih ko gledam tistega Cezarja, je jasno, da niso plišaste igračke in da jim ljudje delamo krivico.

Jaz imam pač rada velike in aktivne pse. Mali kužki se mi zdijo vseeno fizično manj zahtevni, saj nimajo toliko kg in moči in jih je lažje obvladat, pa tudi okolica se od njih ne počuti tako ogrožena.

Verjetno imam pa tudi sama malo klišejsko predstavo o majhnih kavčnih kužkih s copatki in mašnicami, ki na fleksiju tekajo naokoli in se obnašajo kot da so najmanj levi. :-D

Vsakdo ima svoje preference glede tipa psa in za kaj ga bo imel. Vižla je meni pač v vseh pogledih najbolj super pes za mene.

Kako se pa kaj vižle obnesejo pri agilitiyu? Moj kuža blazno uživa, če mora kam lest ali izvest kakšno reč. Ima kdo izkušnje s tem?



CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
efica, hvala ;)

Vesna Ajk, vižle se ponavadi zelo dobro obnesejo tudi v agilitiju. Tudi mi smo z našo nemško ptičarko nekaj časa hodili na agility in sem bila jaz tisti slab člen v navezi.  ::) Psici je šlo zelo dobro.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
barbara10, seveda je možno. Pomladanski tečaj se pri nas začne marca, kjer se lahko vidi učenje stoje mladih psov. Tečaj bo verjetno objavljen na pticarji.si, pa me takrat spomni, da bi rada prišla pogledat, pa se zmenimo, da sabo pripeljemo tudi kakšnega že izšolanega psa za demonstracijo. Za kompletno učenje mladega ptičarja bo pa treba počakat na jesenski tečaj.

Krasna tale stran, pticarji.si (urejena, z vsemi moznimi pravilniki od vzreje, delovnih preizkusenj in zascite zivali; pa se na "zapuscene" niso pozabili) - jo bom spremljala, sicer pa kontajtiram v zacetku marca. Se ze veselim. Hvala.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Pa ce bo kaksna "vikend delavnica", kot sem nasla slike na pticar.si, bi se je tudi udelezila (seveda proti placilu). Kje bo objavljeno, ce bo delavnica?


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Vse delavnice in tečaji pa tudi preizkušnje in tekme v zvezi s ptičarji bodo objavljene na tej isti strani, ker jo itak jaz urejam, skupaj s še nekaj entuzijasti ;). Takrat bodo znane tudi lokacije in kontakti za prijavo na tečaje ali delavnice. Vljudno vabljena že vnaprej!


Naima

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Živjo,

tud jaz sem lastnica vižle, in se nagibam k temu da greva v lovsko šolo, ker mislim da ima zeeelooo izrazit lovski nagon 8)
Evo, še par slikc mojga lepotca  ;D








Schnappi

  • *
    • Prispevkov: 120
    • Točke: 0

Na tečaju za pomladansko preizkušnjo se mladim ptičarjem lovski nagon usmeri v sistematično preiskavo terena z zaključkom stoje na najdeno malo divjad. Utrjuje se vodljivost na daljavo in odpoklic v lovišču.
Na tečaju za jesensko preizkušnjo pa se doda iskanje še v vodi, ter aportiranje divjadi in vlečka.

Za nelovce priporočam predvsem pomladanski tečaj.

Kratko in jedrnato... in končno vem, kaj se počne v lovski šoli.... ;)

Properly trained, a man can be dog's best friend.  ~Corey Ford


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
hvala, drugače ti pa postanejo stvari jasne šele, ko začneš sam delat s svojim psom, ker je psu v bistvu čisto jasno kaj mora delat, samo svojo "gazdo" mora naučit kaj se lahko in kaj ne. :D

Naima, meni ne odpre večjih slik tvojega vižlovčka. Sicer pa dobrodošla!


Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Vesna Ajk, videla sem že kar nekaj vižel na agilityu in jim gre super :) Tudi z Ajko sem že malo probala pa ji je kar šlo ampak nisem imela časa, da bi jo hodila iskat in jo vozila v tečaj, ker imam že z mojo veliko treningov in še malo šolo-tečaje...sem pa nameravala začeti letos :)

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


Vesna Ajk

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Super, jaz bom tudi poskusila! Mogoče, ko naredim te osnovne šole.

Midva sva bila ravno na krajšem potovanju in Ajk je šel z nami. Je bil zelo priden in neproblematičen, takoj se je prilagodil.

Greva pa v kratkem na mesečno potovanje z avionom. Sva bila dogovorjena za varstvo, kjer AJk vse pozna in neznansko uživa, pa se je malo sfižil ta plan. Sedaj imam pa problem. Namreč Ajk je bolj malo sam. Recimo do ene 4 ure, pa še to ne vsak dan, drugače pa ves čas hodi z  nami naokoli. Ne vem kako bi prenesel pasji hotel ,kjer gre samo malo ven trikrat na dan, drugače pa čepi sam v svojem boksu, bi ga kap. Pa še noter mora bit, ker je v stanovanju. Ne vem....Iščem opcije, ker 1 mesec ni ravno malo.



1x2xx3xxx

  • Gost
Vesna Ajk- da boš vedela kdo sem, tudi tu na forumu. ;)
Se vidimo danes.

lp U.



andrejhit

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Hoj hoj!
Najprej hvala za vse te izčrpne odgovore! :) Večina mi je čisto zares dala dodaten zagon!

Glede tega kako bi psa psihično utrudila, lahko povem da imam v namenu obiskovat agility skupaj s kar nekaj znanci, ki že imajo svoje pse
in učenje trikcov bo 100% na tapeti :) prav tako tudi cartanje in razvajanje, ker je moja postelja prevelika, da je ne bi delila!  ::)
to, da stanovanje ni poseben problem me zelo veseli, saj imam kar slabo vest glede stopnic...  če bi imela malega psa to sploh ne bi bilo vprašanje in prav zato mi je moja mati hotela že parkrat ˝podturiti˝ v glavo nakup kakšnega manjšega psa... npr. maltežana, to je zanjo PES  ::) ampak to ni zame... ni šans.
O hišnem boksu še nisem razmišljala, pa bi verjetno lahko, sploh glede na to, da bi bil v stanovanju.
No pa še zadnja stvar. Vem... z mami bi se res morala dogovorit o določenih stvareh, ampak ona noče in ni pripravljena prevzemati odgovornosti. Tole, da bi dobila mladička domov tik pred počitnicami bi bilo res fenomenalno! Sploh ker so počitnice na faksu, če si priden, res tako dolge :)
Sem si ogledala tudi tisti link od Katarine. Eno leglo pričakujejo v Januarju ampak to bo verjetno še prezgodaj. Predvsem za mojo mami. :(
Mogoče pa tudi ne, če se mi uspe zmenit, in me božiček preseneti s kakšnim zakasnelim darilom  8)

@Macika: hvala za link in sem ga že shranila, ampak za enkrat nimam te možnosti, da bi po psa šla v tujino. na žalost. vsaj letos še ne... tako, da če se nakup letos (študijsko leto) ne posreči, mogoče drugo leto :)

Hvala še enkrat vsem in lepe pozdrave tudi vašim ljubljenčkom! :)


Ojla !
Aleksandra, tudi jaz sem lastnik vižle - Aslana.
Glede na to, kaj si napisala, verjamem, da bo tvojemu bodočemu psu zelo lepo ;)
Če še iščeš vižlo ti lahko pomagam, kajti moj prijatelj (ki je tudi sam lastnik vižle- reševalke) jo je pripeljal tudi meni iz Hrvaške ter uredil vse formalnosti. Sam sem še le pogledat leglo in izbrat tapravega. je pravi cuker! :)
Sedaj ga imam že leto in pol - moj komentar je, da so to zelo čustveni in na lastnika navezani psi.
če potrebuješ pomoč kar javi
lp,a.