Za pesjanarje > FCI 4

Dolgodlaki jazbečar [dachshund normalgrosse langhaar]

(1/6) > >>

kanchy:
DOLGODLAKI STANDARDNI JAZBEČAR

Domovina:
 Nemčija

Uporabnost:
Hišni pes, pa tudi lovski pes - lov nad in pod zemljo (lov na lisice, jazbece, srne, divje svinje in zajce). Prvotno so jazbečarje uporabljali kot krvosledce (sledijo sled ranjene živali), saj se mali psi te pasme zrinejo v najmanjšo jazbino in preženejo iz nje prebivalce na plano.

Velikost:
Na osnovi njihove velikosti ločimo tri velikostne skupine. Največji standardni jazbečarji s prsnim obsegom, večjim od 35 cm, in maskimalno dovoljeno težo 9 kg. Naslednja skupina so srednji jazbečarji s prsnim obsegommed 30 in 35 cm, najmanjši so pritlikavi jazbečarji ali zajčarji s prsnim obsegom, manjšim od 30 cm.

dolgodlaki pritlikavi jazbečar

Dlaka:
 Najpogosteje je dlaka dolgodlakega jazbečarja enobarvna temno kostanjevo rdeča, rdeče rjava ter črno-čreslasta.

Nega:
Dolgodlaki jazbečar bo zadovoljen, če ga bomo občasno krtačili, pri čemer posvetimo posebn pozornost predelom, kjer v dlaki radi nastanejo vozlički. Skrbimo tudi da bodo kremplji ustrezno kratki, in postrižemo odvečno dlako med blazinicami.

Značaj:
Ta pes je pogumen, svojeglav, čuječ in intelegenten pes "s smislom za humor", živahen, družaben in igriv. Dolgodlaki jazbečarji so nekoliko blažjega značaja kot kratkodlaki jazbečarji. Vzrok temu naj bi bilo dejstvo, da je ta pasma nastala s križanjem   
kratkodlakega jazbečarja s španjelom in irskim setrom (od tod tudi dolga dlaka)

slika

Šolanje in vzgoja:
Dolgodlake jazbečarje je sicer lažje vzgajati kot njihove kratkodlake sorodnike, vendar so zadosti samovoljni, da je tudi pri njih potrebno precej potrpežljivosti in energičnega ravnanja lastnika.

Družabnost:
Na prvem mestu stoji "njegova družina", je pa nasproti tujcem prijaznejši kot dolgodlaki jazbečar. Z otroki se dobro razume pod pogojem, da smo ga nanje navadili že v mladosti. Prav tako običajno dobro shaja z drugimi psi, problematično pa je lahko druženje z manjšimi domačimi živalmi - dolgodlaki jazbečar je in ostaja lovski pes! Mačke pa ponavadi pes te pasme tolerira, kot vedno pa tu velja da moramo psa že v maldosti navaditi nanje. Nikakor pa med dolg. jazbečarjem in mačko ne smemo pričakovati posebne naklonjenosti.

slika 2

Gibanje:
Dolgodlaki jazbečarji potrebujejo veliko gibanja zato jih redno jemljimo s seboj na dolge sprehode.

slika 3

slika 4

ostrodlaki, kratkodlaki in dolgodlaki jazbečar

Vir: Enciklopedija psov, Esther J.J. Verhoef-Verhallen

+1

isla:
Je mogoce na forumu kaksen lastnik jazbecarja, ki razstavlja?

*alfa*:

--- Citat: isla na 09 November 2006, 20:26:35 ---Je mogoce na forumu kaksen lastnik jazbecarja, ki razstavlja?

--- Konec Navedka ---

Jaz imam sicer dolgodlako jazbečarko pripeljano s Češke, vendar je ne raztavljam...pa tudi je že sterilizirana... drugače je pa dober tale opis..pa ti...ali imaš ti jazbečarja?

isla:
Na celjski razstavi nismo bili, smo pa zato Lucy peljali v soboto na Ljubljansko razstavo. Glede na to, da je bila to prva razstava tako zame kot za psičko je bilo kar nekaj treme. Psicka dobila oceno odl  in naslov prvak mladih.   ;D Za pomoc in instrukcije se zahvaljujem forumovki Maši (lastnici border collijev Lynn in Deepa).  :)

ninci:
Čestitke!!

Lp nina

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo