Nizozemski schapendoes [Schapendoes]

Nika · 749187

MANDY

  • Gost
Odgovori #1920 : 16 Oktober 2013, 10:02:27
 :) Hvala žaba in Kimi tu vama dam pa prav res so čudoviti. Ni tako veliko dela z dlako, je potrebno česanje ampak ni hudo. Mogoče je samo tečno, ko imajo umazane šape in pozimi kepe na dlaki, ampak samega česanja ni veliko.
Ampak danes pa ne vem kaj je v zraku naš Mon Ami je nemogoča, kot običajno morajo biti 40 minut same, preden gremo v službo. Ampak, danes je lajala cvilila ..... ???, norela. Bila je tako tečna, da smo bile predčasno na delu  ::). Mogoče ker se Bella noče igrat z njo saj ima svoje težke skrbi  :P, kako ujet samčka bilo kakšnega samo da bi bil za stvar. Ko zagleda psa na daleč že obstoji pa rep na stran  ;D :D.



Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #1921 : 17 Oktober 2013, 14:11:37
Zadnji stavek je super napisan  :P :P. Jo čist razumem, ker moj mož se jutri po enem mesecu vrača iz Pariza, sam meni manjka rep  :P :P :P :-[



MANDY

  • Gost
Odgovori #1922 : 21 Oktober 2013, 13:23:10
 :)Ha ha ta je dobra Kimi  :)
Evo nekaj fotografij iz našega vikend potepanja po Rogli in okolici.
Kje je to, pred stolpom na Lovrenških jezerih


Pa naj mi še kdo reče, da tale majhna opica ne uponaša Ide še korak imata isti, ojej. ???


Slaba slika sicer, tečnobe ki nam ni pustila spati. in tale moj "zmešan" mož jo da še na posteljo  :'( ??? >:(, da bo naslednjič še bolj pela serenade pod lestvijo  >:D >:(.


Konjička smo božali na Klopnem vrhu,srčka scrklana.


Za prebrat in se zamislit  ;)


Čist utrujen kuža  :D


Več slik in besedila na
 http://mybears.webs.com/novostinewsneuigkeiten.htm



MANDY

  • Gost
Odgovori #1923 : 09 November 2013, 20:20:30
 :) En lep deževen večer želim vsem. Da vam ga malo popestrim vam pošiljam nekaj fotografij iz našega potovanja po BIH in Hrvaški. Več je napisano na naši strani, ki sem jo malce spremenila  :-* http://mybears.webs.com/dogodivscineadventures.htm  in več slik kot vedno na http://www.mojalbum.com/bears/potovanje-po-bih-in-hrvaski
















MANDY

  • Gost
Odgovori #1924 : 14 November 2013, 12:17:53
En lep pozdrav vsem. Kakšni turobni dnevi, komaj čakam vikenda ker gremo baje v hribe po sonček, jeee. Naša zgaga Mon Ami je včeraj dosegla rekord mojih psov, ko je pregriznila četrti povodec, opica mala. Zdaj ima "piko" na moj mobitel, ker imam majhen obesek medvedka na njem. In ne boste verjeli pred  dnevi sem telefonirala in ta "čarovnica" >:D se odžene in mi ga ukrade iz rok, skače kot kengoru. Pred dnevi ga je ukradla iz pulta in tudi iz torbice. Tako, da zdaj dvakrat premislim kam ga dam  ???. Tudi mama Bella rada raziskuje po kuhinjskem pultu ampak mala je bolj prebrisana, saj si pomaga s tačko in zadaj ni nič varno pred njo.  In kako sta obe požrešni,  ::) še Ida je začela bolj jest, po mokje ker se boji, da bo ostala brez obroka  :P.
Upam, da bo Maja ali kakšen drug lasnik schapija napisal kaj o teh vragecih. Pa slikice prosim.



MANDY

  • Gost
Odgovori #1925 : 21 November 2013, 20:28:41
Pozdrav, nihče noče nič napisat  :'( :(. Mi smo uživali vikend v dolini Lepene.
 Pošiljam vam nekaj slikic, več jih je na naši internetni strani v novem albumu. Lep večer vsem.











MANDY

  • Gost
Odgovori #1926 : 24 November 2013, 19:20:47
Pozdrav, končno dan skoraj brez dežja, jaaaa.
 Danes smo pa bili pridni predvsem mož in Bella ter seveda Mon Ami. Skupaj so zlagali drva, problem je bil samo v tem ker sta kosmatinki delo razumeli malo drugače  :) :P. Seveda so bila polena po celem dvorišču in ne na kupu  :-*
Ko jim je nekako uspelo je Bella odšla kontrolirat kuhanje kosila, Mon Ami pa je možu pomagala poravit hišico za ptičke.
 In rezultat  1x ročaj izvijača uničen, 1x ročaj preluknjan, metla "demontirana", škatlica za orodje preoblikovana  >:D, no a ni bila pridna.
In ko je bila izločena iz dela, ha ha se je prikazala v kuhinji. Imamo kar veliko kuhinjo ampak ko sta obe Bella in Mon Ami pri pultu je absolutno premajhna  ;D :D. Kar tekmujeta katera bo imela daljše tace in jeziček, uh.
Moram še napisat, da se ponovno počutim kot vratar, ker kar naprej odpiram vrata, da ti dve gospodični lahko hodita noter in ven na vrt. Kje so topli dnevi  ???.

Hišica stoji samo Mon Ami je prepričana, da je luknja še vedno premajhna  >:D :P



danes je imela prvič, čopek in bila zelo pridna saj je ostal do večera.



Hm mogoče je bila pa zato v takšnem turbo ritmu cel dan  ;D





MANDY

  • Gost
Odgovori #1927 : 24 November 2013, 19:24:31
 :) Ups pozabila, na naši int. strani je objavljeno nekaj video posnetkov niso novi ampak vseeno, če koga zanima.
LP Mateja



žaba

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #1928 : 28 November 2013, 11:51:24
Kako je lepa.. Ko bom velika, bom imela takšno psičko! Črno belo- itak.. :), saj veš.
Sem vesela da ti kaj napišeš, nas pa več gleda.. Kako je kaj meni nesojena Mystic?



MANDY

  • Gost
Odgovori #1929 : 29 November 2013, 14:12:53
 :) Pozdrav Žaba, saj vem.
 Mystic je trenutno glavna bolniška sestra  ???, ker  sta njeni deklici bolani. Saj veš kako to gre, najprej eden in nato drug pol mama in včasih še ata  ;D, če imaš srečo se krog ne ponovi. Je pa zelo pridna, našla si je pasje prijatelje za igranje, no začeli so pospravljat otroške igrače  :'( ker......
V leglu je bila večji hudiček kot Mon Ami pa je zdaj bolj pridna, ja naša si več dovoli ima potuho svoje mame in ....
Na žalost nimam nič novih slik, ker je tako hitro tema in prav včeraj sva z možem ugotavljala, da je Mon Ami edina, ki se čist nič ne boji teme, niti malo. Saj se tudi Bella ni ampak včasih pa se je ustrašila "čudnega " predmeta, mala pa kot, da je dan. Je pa zdaj frajerka z čopkom na glavi, naredim ji ga po prvem sprehodu in ga ima do večera, brez protestov. Pridno se uči stati, za razstave   :P  in ostale osnovne vaje poslušnosti, trikce... Ko ji uspem dopovedati kaj hočem, sva zmagali  ;). Če bo čas bom posnela video, bomo videli.   
A ja Margo ima eno zelo lepo fotografijo z čopkom  :-[ , jaz je ne upam dati sama gor ,Maja  ;) In je največja "piflerka". Mislim, da bo znala največ trikcev v naši pasji družini.

Tudi Makk (v Belgiji) se pripravlja na razstave, ampak pravi vzrediteljica, da je lump in raje divja v gozdu in polju in pride domov en velik pacon.

May pa je žal izgubil svojega pasjega prijatelja v 16 letu je zaspal. Njegove zadnje dni se May ni hotel premakniti od njega in morali so na kratek dopust, da je zopet začel jest, srček mali. 

En sončen pozdrav



MANDY

  • Gost
Odgovori #1930 : 04 December 2013, 10:41:14
 :) Pozdrav. Včeraj pa sem skoraj zmrznila, možu sem pomagala pri lučkah na drevesu. Seveda sva to počela ponoči  >:(, ker prej ni bilo časa ampak letos bodo prvič lučke pravi čas svetile  :).
Moram povedat, da sva imela seveda pomočnika Bello, ki je kar oživela ko je videla kaj se počne in Mon Ami , ki ji ni bilo nič jasno  :D. Ida se je kar skrila na toplo v hišo.  In ravno, ko sem imela "poučno" razlago kaj ne smeta grist in vlečt je mož "ponorel" češ če se še spomnim pred dvema letoma, ko je Bella uničila kar tri verige lučk  :-X, ups. Opica jih je vlekla iz drevesa, ni ji bila ušeč razporeditev  :P >:D.  Pa sta morali na toplo v hišo, jaz bi tudi šla  ::).  Ampak danes sem že našla na travi pregrizen vtikač  :-X, upam, da ni iz drevesa. Se pripravljam na pridigo, ker pol sem itak jaz vse kriva . 



MANDY

  • Gost
Odgovori #1931 : 13 December 2013, 21:55:48
Jap, bil je vtikač iz lučk in možu se je bliskalo iz oči  ::), ampak smo mu razložili, da niso psi krivi če je vse nastavljeno na tleh  ::), ni nič bolj lepo gledal. Je pa vtikače in kablje zvil jih dal v nevpadljivo- zelo pomembno vrečko in z lepilom pričvrstil višje na drevo, jupi. Še danes lučke lepo svetijo  ;). Imam nekaj slikic naših mladičkov za vas, niso čist nove, ker rabim velikooo časa, da "pogruntam" prenose iz pošte na rač. in naprej  :-[.

Margo


Makk


May


Mon Ami


 Drugače pa imamo letos zelo zanimiv seznam za Božička, same uporabne predmete, ki jih je obdelala-preoblikovala Mon Ami (copati 2x, upravljalec za TV, kuhalnice- samo ena je še ostala ostalo so zobotrebci  >:D, usnjen pas za hlače, takšna kost ali igrača, ki bo cela mmm vsaj nekaj tednov.......in še bi se našlo  >:D :-*.



Boj, muca zmaga  :D

Še Mon Ami je tečnarila in dobila zaušnico  :P


Najbolj priljubljen šport, prav smešna je sredi igre ali "fehtarjenja" v kuhinji se obrne in odhiti po metlo  ::). In ta pri kaminu je najboljša, si je že osmodila rep, ko jo je iskala med poleni, ker jo mož vztrajno skriva  :), ampak mala se ne da.





čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1932 : 15 December 2013, 10:57:40
Hihi, ni dolgcajt. Ko berem koliko pogriženih stvari..Sem dobla filing, da ti psi rabijo met poln gobec in čvekat :) Bi verjetno prav uživali v kakem bolj zaresnem prinašanju, aportiranju?

Pozimi se kepe delajo? Overall kaj pomaga?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


MANDY

  • Gost
Odgovori #1933 : 17 December 2013, 12:54:44
 :) Pozdrav, ja res ni dolgčas, zato jih pa imamo. Jaz imam rada pse z domišljijo in nagajivmi očmi in če schapiju dovoliš jo ima veliko  ;). Zanimivo mi je, da so ostali mladički tako pridni, odvisno od lastnika kako psa usmerja.  Moje prepričanje je, da mora mladič nagajat in se izživet, ker itak prehito odraste. So pa meje, ki jih vsak lastnik sam začrta, seveda.
Takšna je pri nas kontrola kuhinjskega pulta, seveda ker ji dovolimo. Na jedilno mizo niti smrčka ne pomoli, ker ve, da ne sme. Ko pa kuham pa pride malo pošnofat   :P., se pogovoriva kaj se kuha.


Ta vikend smo ušli megli in ga preživeli v Logarski dolini (zmrznjeni a lepi )

In Mon Ami je bila tako tečna, na vsak način je hotela v Črno Savinjo pit. Nazadnje je kar cela padla v ledeno vodo, slišala sem samo rahlo cviljenje ker je bila voda tako mrzla. Morala sem biti kar huda, da je prišla do brega in sem jo potegnila ven. Nič ni pila samo zmrznjeno dlako je imela celo pot  ???

Šli smo po zamrznjenem potoku, do ledenega slapa. Bella je profesionalec za hojo po ledu, Ida se ga previdno izogne, mala zgaga pa lovi noge  :P, kako smo se ji nasmejali.



Pa plezali smo tudi, ne nisem jo nastavila na streho, sama je smuknila gor ampak dol pa ni znala in preden smo jo rešili sem jo še poslikala.

Vedno zabava in igra  :-*.






čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1934 : 17 December 2013, 16:31:09
OJOJ! A drugi dan je bila OK? Nič prehlada? Moj občutljivček bi že imela sindrom zlomljenega repa in bla naslednji cel dan pod deko in za pečjo :/

Meni so tudi všeč aktivni psi, en mal nagajivi. Ta pridni so čist preveč dolgočasni in nevidni.  :P

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


MANDY

  • Gost
Odgovori #1935 : 17 December 2013, 19:57:29
Ne nič prehlada, nič premražena. Samo ko je hodila ji je bilo zoprno ker je bila dlaka zaradi ledu težka  :), nekaj časa si je vlekla led dol po tem pa obupala in se ni več zmenila.
Imamo pa en problem  ::), kabina v avtodomu je premajhna za vse kosmate riti  :). Ko smo se peljali v Logarsko je bila Ida privezana pod mizo na prostoru in Bella z Mon Ami spredaj. Da bi bili pravični sem med vožnjo proti domu Bello privezala na prostor. Ja, pa ne za dolgo po nekaj metrih pogledam nazaj in opica  >:D >:D Mon Ami grize Bellin povodec ona pa čisto na miru sedi in čaka na rešitev  ???.
Mislim, kaj se ne spomne, seveda sem Bello spustila, ker potrebujem povodec  :-X in nastal je nov problem  :), Bella in Ida spredaj mala pa cepeta in prosi. In vzela sem jo v naročje, vam povem, da je bila super zadovoljna, še smrčala je med spanjem.



žaba

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #1936 : 18 December 2013, 17:37:29
Vedno rada pogledam na tole stran... (končno malo več slikic).. In vmes še ena črno bela kosmatinka... Kar polepša dan..
Me pa zanima, kako prenašajo kosmatinčki vročino. Pri nas je predvsem poleti v stanovanju precej toplo. Ko zakurimo v kaminu, smo kmalu vsi v kratkih majčkah... To zna biti za kužke kar naporno..? Najprej savna, potem pa ven na mraz lulat.. Naš muc sicer temperaturno razliko dobro prenša. Uleže se tik pred kamin in uživa sto na uro, a ko gremo ven vedno hoče z nami (ima nekaj lastnosti psa, in to schapija - samo govori ne..)...
Skratka, kaj mislite?
Pa še enkrat vprašam... Izgovori se 'šependo'?



MANDY

  • Gost
Odgovori #1937 : 19 December 2013, 10:40:50
Pozdrav Žaba.
Z tvojim muckom, pa nebi ležali pred kaminom  :). Naše si najdejo hladen prostor v stanovanju, običajno na ploščicah ob oknu. In imajo srečo, da imamo bolj hladno dnevno sobo, tako, da se da zdržat na sedežni  :-*. No pri nas ni več kot 20-21 stopnj, ponoči se ne kuri, zato je tudi Melisina postelja super.
Me prav zanima kako je pri ostalih.
Razlika v temperaturi ni nikoli problem, se ne prehladijo, samo, ko gremo ven je takoj hitrejša hoja ali igranje v glavnem akcija. Ne pustim jim ležat pred hišo, Ida je zelo nesrečna.

Kako se izgovori, ne bom pametna, ker po moje tudi jaz narobe izgovorim (shapendos- trdi h)  :)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1938 : 19 December 2013, 18:18:59
sch - se po navadi prebere kot Š. Torej bi znalo bit nekje med šapendo ali šependos. Tudi šep...je nekako koren za izgovorjavo ovac iz nizozemščine kolikor mi je znano.  ;) Več pa v izvornih državah  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


vellamo

  • *
    • Prispevkov: 36
    • Točke: 0
Odgovori #1939 : 19 December 2013, 22:17:04
V nizozemščini ne velja, da se sch po navadi bere kot Š.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1940 : 19 December 2013, 22:47:14
 :) o to pa sem potem imela morda res napačno predstavo.  :) Se pa veselim pravilnega zapisa izgovorjave. Tko za vzorec, ker res težko včasih uporabljaš pravilne nazive pasme pa potem pride lahko, kar nekaj ven  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Zarja

  • Gost
Odgovori #1941 : 20 December 2013, 00:06:56
Nizozemci "sch" berejo "sh" (povdarjen h) :) .. tko da prebralo naj bi se "shapendus", povdarek na h in a ... vsaj tko so mene učil  :-[



pelukan

  • *
    • Prispevkov: 40
    • Točke: 0
Odgovori #1942 : 20 December 2013, 12:45:55
Očitno tudi jaz narobe izgovarjam ime pasme  ;D naj povem, da ni samo Mon Ami tista, ki rada nagaja in uničuje...morda je meni vseeno lažje, ker je samo od mene odvisno, kaj ostane na dosegu gobčka in najnovejša novica (po žaluzijah, kavču, vseh igračkah,...) tudi moji čevlji. jih je predelala v sandale/natikače  >:D. Ponavadi je čez noč do zjutraj v ograji in nima dostopa, si pa predstavljam, da bi bi uničila res vse, vsako noč nekaj. Gledanje na plut in mizo je pa očitno nujno opravilo, ravno tako tudi spremljanje vseh mimoidočih na sprehodih, tudi če ni nobenega, raje večkrat pogleda v vse smeri, da slučajno ne zamudi približevanja človeka, psa, ptičev, uličnih luči, da ne govorim o vrečkah, robčkih, listih in kamnih na tleh  :) tudi Margo je bolj pogumna, če ima na sprehodih zravn kakšnega kužka, takrat ne zasleduje mene ampak psa (in mu seveda seveda skoz skače po glavi in ga vabi k igri, pa ji ne rata večinoma, razen če je še kakšen mladiček ali pa še ena šapijka, skoraj soseda, takrat sta neločljive in neubogljive!), nazadnje je na Barju skočila v jarek z vodo...kar mi je bilo zanimivo, ker še vedno, ko so na tleh luže, naredi ovinek okoli in ne stopi not :) po moje nobenemu, ki ma šapija, ni dolgčas :) res so smešni in margo je res vsak dan ŠE lepša ;D


renata_

  • *
    • Prispevkov: 183
    • Točke: 0
Odgovori #1943 : 20 December 2013, 17:53:13
Naša Kat je Nizozemka  :). Redno se udeležujemo klubskih razstav in dnevov mladih psov na Nizozemskem, zato lahko iz prve roke potrdim, da ima prav Zarja.

Pravilna izgovorjava se lepo sliši tudi na Google Translate. Če izberete nizozemski jezik in želite prevod besede ''schapendoes'' recimo v angleščino, kliknete na znak za zvočnik (označeno na spodnji sliki s puščico).



Dejansko ta poudarjeni ''h'' velikokrat izgovorijo kot ''kh'', ki ostane čisto zadaj v grlu in zveni precej raskavo. Torej - skhapendus  :P.

Sama se že več kot tri leta precej trudim s pravilno izgovorjavo imena naše pasme povsod, kjer je le mogoče  :).


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1944 : 20 December 2013, 19:03:34
Ampak je pa res težko. Si jezik in grlo zlomim z "škhapendus". Tako nekako jaz slišim.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #1945 : 20 December 2013, 19:33:42
Omg kak so lepi. Jaz sem dobesedno nora na to pasmo, dolgo sem iskala takšno pasmo, ki bi mi ustrezala poleg maltežana in našla sem. Nekoč jo bom imela poleg Maltežanov seveda. 

Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


žaba

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #1946 : 21 December 2013, 18:01:25
Sem vadila... Kar težko je prav izgovoriti. Hvala za odgovor.
Na našem koncu schapendosa ni  opaziti (vzodno predmestje Ljubljane), zato sem kot sladokuska te pasme vsakih slikic zelo vesela. Osebno sem obiskala obe legli pri Mandy in medvedki so me že zasvojili. A čas še ni bil pravi.
Hvala vsem za slike, dogodke, opise psov, ki jih delite z nami na spletu.



MANDY

  • Gost
Odgovori #1947 : 22 December 2013, 19:08:33
 :) Pozdrav, hvala Renata, zanimivo in poučno. Ja tisti H je malo neobičajen za nas, trd  :P.

Imam še nekaj kolendarjev za 2014, če bi kdo želel pošljem po povzetju (10 eur+PTT) na njem so naše "avše" in Bellini mladički.
[email protected] na ta naslov pošljite naslov.





Predvsem pa vsem skupaj želimo ZDRAVO, VESELJA POLNO LETO 2014 in seveda lepe praznike.
 Mateja, Melisa, Darko, Rebeka in Ida, Bella ter Mon Ami








renata_

  • *
    • Prispevkov: 183
    • Točke: 0
Odgovori #1948 : 30 December 2013, 20:08:22
Tudi mi vam pošiljamo lep kuštrav pozdrav in želimo veliko sreče v novem letu.

Hkrati sporočam, da sem po dolgem času uredila našo spletno stran, zato vljudno vabljeni na brskanje  :). https://sites.google.com/site/slomartuft/



MANDY

  • Gost
Odgovori #1949 : 02 Januar 2014, 21:18:03
 :) Pozdrav, pa smo zakorakali v leto 2014. In bilo je lažje, predvsem psom, ker letos ni bilo toliko petard  :).
Pred koncem leta smo si privoščili še kratko potovanje po Madžarski, zelo zanimivo. Madžarska je tako blizu pa nič ne razumem njihovega jezika, sporazumevali smo se z rokami in malo angleško. In vse smo se zmenili  ;D :D. Uživali so psi v dolgih sprehodih, brez povodcev in v cartanju mimoidočih. Več lahko preberete na naši strani  http://mybears.webs.com/potovanjemadarska2013.htm




In zaključili zanimivo leto 2013 na Rogli.