Nizozemski schapendoes [Schapendoes]

Nika · 743313

minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2190 : 03 Marec 2016, 13:14:44
Na pogled sta oba lepa.
A je kdo imel priložnost primerjat razlike v karakterju, obnašanju (sploh pri odraščajočih psih) s PRTjem?

Ti dve pasmi sta kot noč in dan. Ena je ovčarska druga pa terier. Nič skupnega.


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2191 : 03 Marec 2016, 14:07:18
Renata čestitke za vrhunsko izbiro samcev.  :-* Čestitam za ponovno najavo vrhunskega legla.  :-* Ponovno preverjena samca in linije, ki dajejo vrhunske mladiče tako po strukturi, zdravju in karakterju.

Pri  vas mi je všeč, da je vaša vzreja načrtno izbrana  in skrbno preštudirana z vašo vzrediteljico, specializirano sodnico za Schapendoese Godelieve de Wit-Bazelmans. Uporaba vrhunskih in preverjenih samcev vedno rodi sadove.  :-*

Bi pa priporočala vsem, ki se odločajo za vzrejo Schapendoesov, da se natančno pozanimajo pri tujih vzrediteljih in lastnikih psov  mladičev izbranih samcev. Veliko schapendoesov nima prijaznega karakterja, nekateri nimajo "dobrih živcev" oz. stabilnega karakterja. Samec, ki nima legla v matični državi, sigurno ni dobra izbira oz.  nima vsaj nekaj legel v zadnjih letih.

 Sem prav žalostna ko zasledim, da vzreditelj ni preveril karakter linij samca, katerega je izbral za paritev. Še posebej se čudim, da izbere samca, katerega v matični državi nihče ne uporabi oz. se izogibajo teh linij in jih nihče noče nadaljevati. Pa samo telefon bi bilo treba dvigniti in me poklicati. Upam, resno upam, da te mladiči ne bodo po določeni očetovi liniji  in ljudje ne bodo imeli težave z njimi. Če prav že berem, da jabolko ne pade daleč od drevesa.  :'(

Mislim, da ni treba parit s prvim samcem, katerega lastnik je zainteresiran. Če pa že, se je pa treba pozanimat o linijah. In ja , to ne pomeni, da z lastnikom samca oz. prijateljem lastnika. Temveč z ljudmi, ki poznajo linije in ne bodo pristranski.

Ja, verjamem, da je težko dobit ustreznega in kvalitetnega samca, če nisi član nizozemskega kluba ''Vereniging de Nederlandse Schapendoes'' (VNS). Po njihovih pravilih ti tudi oni lahko zagotovijo ustrezne samce. In upam, da bo vedno več vzrediteljev vzrejalo pod okriljem VNS.

In resnično upam, da boste tudi slovenski vzreditelji sodelovali med sabo in si pomagali in delili znanje in "novice" in si ne "skakali v zelje" in si nagajali oz. ne povedali za obstoj drugega.  Ker edino tako, bo več možnosti za kvalitetno vzrejo.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2192 : 03 Marec 2016, 15:09:21
vsaj nekaj legel v zadnjih letih.

Glede na to, da je to tudi pasma z manjsim genetskim bazenom, zna biti nekaj legel na samca ze prevec. Ne glede na pasmo bi jaz raje izbrala samca z manj legli (jih je pa tezje najti, ker se jih ne reklamira za vsakim vogalom), seveda z ustreznim karakterjem itd.


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2193 : 03 Marec 2016, 16:14:01
Glede na to, da je to tudi pasma z manjsim genetskim bazenom, zna biti nekaj legel na samca ze prevec. Ne glede na pasmo bi jaz raje izbrala samca z manj legli (jih je pa tezje najti, ker se jih ne reklamira za vsakim vogalom), seveda z ustreznim karakterjem itd.

 barbara10, pri schapendoesih je to drugače kot pri ostalih pasmah.
 Prvo, vsi samci - plemenjaki so objavljeni na straneh klubov, in jih NI TEŽJE najti, skritih ni. Schapendoesov plemenjakov se ne reklamira zs vsakim vogalom, ker imajo omejeno število naskokov, poleg tega imaš za vsakega samca napisane psice, s katerimi je bil parjen.  Tako ali tako jim mora klub odobrit naskok in se ne more zgoditi, da je nekaj legel na samca že preveč. NL klub ima mejo 5 naskokov za samca, izjemoma dovolijo nekaterim več. In ja, samci z malo legli- definitivno se niso dokazali za vzrejo oz. njegove linije niso vredne nadaljne vzreje.  Naskoki v tujini se ne štejejo v kvoto dovoljenih 5. Zato imajo tujci - na primer Slovenci vedno več možnosti za izbiro samca.
 Je pa tudi res, da se veliko lastnikov samcev izogiba paritve z rjavimi psicami oz. s psicami, ki nosijo rjavi gen, ali pa s psicami, ki ne izhajajo iz poznane,odobrene vzreje klubov.


MANDY

  • Gost
Odgovori #2194 : 04 Marec 2016, 09:32:25
minči a to leti name, lahko poveš naravnost ne naokoli. Če leti name bomo še videli kakšne mladičke smo dobili lansko leto, karakterno so vsi zelo neboječi ne ogresivni ti povem iz prve roke, ker se večkrat slišim z lastniki in tudi obiščem jih. ne rabiš spraševat naokoli kakor vem, tudi z ostalimi ni nobenih problemov.
 Vsekakor pa lastnik veliko zelo veliko pripomore k značaju psa. nekateri imajo napadalne pse pa je čisto vseeno kakšno pasmo imajo, povem iz izkušenj da ne bo kakšnih spraševanj ne leti na nobenega od vas.
 Zakaj sem parila z Bramijem to te muči, in zakaj ne grem na Nizozemsko.
 Z njim sem parila ker sem iskala točno določen tip psa in mislim da sem zadela, karakterno ga pa poznam bolj kot ti, sigurno. A ja Nizozemska žal ni sredstev da bi se dvakrat na leto odpeljali, na sever ne gre. žal tako je.
 In zato se trudim po svojih močeh, in bom pomagala vsakomur ki bo želel parit v Slovenji da naredi zdravstvene teste in ima zdrave šapije, ker to je res čudovita pasma. O barvi se pa ne pogovarjam ker mi gre na bruhanje.

Ja lahko bi si pomagali, sodelovali to sem želela na začetku ampak ne gre, pogovor samo iz ene strani iz druge pa zaničevanje in pametovanje ni pogovor veš. Tako lep dan želim.  :)



MANDY

  • Gost
Odgovori #2195 : 04 Marec 2016, 09:50:46
 :) Ko bi vedeli kako sovražim to Slovensko faušijo, kregarijo. To ni res tako smo majhni pa take budale, smo bile na razstavi v Zagrebu pa si je določena vzrediteljica slučajno postavila stole zraven našega in obrnila hrbet. V tujini v Nemčiji smo bili edini iz slovenije pa se nas je izogibala kot kužne, oprosti Renata morala sem dovolj imam. Človek čuti če je nezaželjen.  Nič nimam proti tebi, nikoli nisem rekla žal besede o tebi ker te ne poznam in nočem več biti tiho. Ja prišla je k meni gospodična z željo po mladiču, rekla sem ji, da nisi najavila legla letos naj te poišče. Slovenija je tako majhna, jaz se trudim pokazat pasmo na vse načine ne samo z prepiri. LP Mateja



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #2196 : 04 Marec 2016, 10:10:54
S temle se pa strinjam Mandy, da se bolj ne morem.
Nekateri se tukaj oglasijo takrat, da drugim v r.. lezejo, ne vem zakaj? in da tretje v nič dajejo. Pa čeprav so izstopili s tega vlaka.
Prav žalostno res ampak slovenceljsko.
Pojdi Mandy svojo pot in ne oziraj se ,  niti ne glej kaj počnejo drugi, če nimajo sposobnosti sodelovana.
Meni je tole zelo poznano.

In ne pozabimo na bob leta 2015 g. Ivo Boscarol - tudi dobro ve, zakaj je tole izjavil

"Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih - od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!"

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


MANDY

  • Gost
Odgovori #2197 : 04 Marec 2016, 10:15:53
Točno to hvala martina.o



MANDY

  • Gost
Odgovori #2198 : 04 Marec 2016, 10:24:07
Ups najbolj pomembno sem pa pozabila, začnite česat schapije, naše že izgubljajo zimsko obleko. REDNO, da ne bo vozlov



renata_

  • *
    • Prispevkov: 183
    • Točke: 0
Odgovori #2199 : 04 Marec 2016, 11:08:40
Mateja, ne bom se spuščala na tak nivo, ne boste me prepričali.
Očitno hočete javno blatenje, meni tega ni treba, vas pa samo prosim, ne lažite.
Vedno kadar smo se srečale kje na razstavah sem vas pozdravila (tudi vedno vikala, pri čemer vi in vaša hči mene vedno naslavljate s ti), nikoli vam nisem obračala hrbta ali se delala, da vas ni, boksa pa ne postavljam proti vam ali komurkoli drugemu, ker ga v dvoranah moji dve čuvata in ne želim prevelike bližine drugih psov in s tem povezanih konfliktov. Konkretno omenjate Nemčijo, pa se je očitno pozabilo, da ste bili takrat z možem pri meni, si celo ogledovali notranjost mojega avtodoma. Toliko o kužnosti. Res žalostno, da izjavite kaj takega pri čemer hkrati pravite, da me ne poznate in nimate nič proti meni!?
V času, ko ste imeli prvo leglo sem vas tudi poklicala, saj je naš prijatelj takrat želel Schapendoesa, pa so bili že vsi oddani. Tudi to ste verjetno pozabili.
Skratka, če vas je razjezil Minin post, ni treba zaradi tega žaliti mene. Jaz vas nisem nikoli in tudi vam priporočam, da nehate.

Sicer pa hvala, da ste me omenili mladi gospodični, tudi jaz vedno povem, da obstaja še ena psarna v Sloveniji.


MANDY

  • Gost
Odgovori #2200 : 04 Marec 2016, 11:46:49
OPS oprostite Renata bom bolj pazljiva v naših pasjih krogih se vsi tikamo in tudi Meliso bom opozorila, ni problema.Mene lahko vsak tika ker mi vi ne pomeni nič popolnoma nič, pač druga vzgoja in okolje.
 Ni moj način do zdaj nisem nikoli tako pisala ampak mi gre na živce skrito blatenje ki se ga greste pa vsi vedo na koga leti.  Ja nekaj časa sem se trudila pa ni šlo in ne bom se več kot ste opazili na Celjski razstavi. Tako to je vse, glede gospodične ona je spoznala to pasmo pri nas in je sama vedela za vas, samo ko je spraševala za mladiče sem ji odgovorila, da niste najavili legla v Italiji pa so ga. Nič drugega, če bi bi ji povedala.
To je konec iz moje strani.
 Na CAC Barje bodo prišli štirje mladički naše Belle Dastin, Donn, Dagmar in Didido pa seveda mamica in teta MonAMi upam, da se oglasijo še starejši na klepet in urico igranja. Držim pesti za lepo vreme.  Naročila sem fotografa  :) ::) zato pridite.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2201 : 04 Marec 2016, 12:48:11
Glede barve pa je to oslarija da je ni. Ker je to enako kot pri drugih pasmah, ki s o crni in rjavi (lahko celi ali flekasti). Tukaj se gre le za en gen. In ker je crna dominantna, so crni vsi, ki so BB ali Bb (skratka tudi nosilci rjave). Rjavi pa morajo imeti oba gena rjava, torej bb. Kot pri mnogih pasmah v preteklosti, se je preferirala crna. A je dandanes to le se zgodovina, ker je oslarija, da je ni. Barva je le barva in nima veze z zdravjem v primeru rjavih-crnih (saj niso merle-merle)!

In ce ne poznate genetike, ne pisite oslarij! Favsarija pa se je dala brati ze v prvem postu, pa ceprav nimam s to pasmo nic in vas ne poznam. Je pa res tipicno slovensko :( In povejte si raje v obraz z nasveti in ne mesajte nas ostalih po forumih.


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2202 : 04 Marec 2016, 13:24:39
Mateja, želim vam, da bodo mladički s super karakterjem, ti in še vsi ostali, ki so in še bodo na svetu.

Če se najdete v tem kar sem napisala..... vi že veste. In nič ne sprašujem naokoli, sem lepo napisala, da sem prebrala.

Kar se Bramija tiče, pa upam, močno upam, da ne bo prenašal karakterja naprej po očetovi liniji.

Res sem vas hotela prepričat, da se včlanite v klub, kar pa niste nikoli hoteli.  Da pariš pod okriljem NL kluba in se včlaniš, dobro veste, da ni potrebno it na  NL, niti enkrat. Vsi v Evropi vzrejajo pod okriljem matičnega kluba, če tega ni v državi, pa pod okriljem NL kluba. Pa ne bom o tem, ker točno vemo v katerem grmu tiči zajec.

O pomoči- da ne govorim, o tem, da še lani ( ko ste imeli mladiče)so ljudje  hodili k meni, da so si ogledali pasmo. In ne vem, kje so dobili telefonsko številko, vem pa , da so bili v kontaktu z vami. In ja, vedno sem jih sprejela  zaradi vaju obeh. In velikokrat izvedela, da jim sploh niste omenili druge psarne, ampak jih pošiljali v Italijo. Da pa ne omenim na  koliko e-mailov in telefonskih klicev sem odgovorila in posredovala vajine podatke. Pa mi ne bi bilo treba......toliko o vaši domnevni zavisti.

O sodelovanju- ja. jaz sem vas parkrat poklicala, od vas pa nisem nikoli dobila ne e-maila ne klica. Ne glede na to, da sem si vzela čas za vas na Celjski razstavi in vam predstavila pasmo, vam preko tega foruma vedno posredovala vse naslove in podatke, ki ste jih rabili za vse zdravstvene teste, razlage testov, narkoze,...... to spada tudi pod zavist?

Če pa že omenjate zavist,....., zanimivo, da vsakič ko Renata najavi svoje leglo, prede TAKOJ do posta o najavi legla pri vas  ........

Lep dan vsem, pri nas lepo sije sonce in upam, da pogreje tudi vaše srce.











minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2203 : 04 Marec 2016, 13:42:35
Glede barve pa je to oslarija da je ni. Ker je to enako kot pri drugih pasmah, ki s o crni in rjavi (lahko celi ali flekasti). Tukaj se gre le za en gen. In ker je crna dominantna, so crni vsi, ki so BB ali Bb (skratka tudi nosilci rjave). Rjavi pa morajo imeti oba gena rjava, torej bb. Kot pri mnogih pasmah v preteklosti, se je preferirala crna. A je dandanes to le se zgodovina, ker je oslarija, da je ni. Barva je le barva in nima veze z zdravjem v primeru rjavih-crnih (saj niso merle-merle)!

In ce ne poznate genetike, ne pisite oslarij! Favsarija pa se je dala brati ze v prvem postu, pa ceprav nimam s to pasmo nic in vas ne poznam. Je pa res tipicno slovensko :( In povejte si raje v obraz z nasveti in ne mesajte nas ostalih po forumih.

barbara10 , res zanimivo, da vi veste bolje o rjavi barvi pri Schapendoesih kot pa vsi vzreditelji in klubi.  ::) Če bi redno brali in spremljali, in se ne delali pametne (tako kot Martina), bi že zdavnaj prebrali, da se veliko vzrediteljev izogiba vzreje rjavih zaradi zdravstvenih težav. Ne bom o tem še enkrat, ker je bilo že velikokrat napisano. In ker že  vse veste, verjetno veste tudi, da v standardu za pasmo piše, da se preferira črna in ne , ni to zgodovina.
Kar se genetike tiče jo dobro poznam in sem jo že tukaj razložila jaz.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2204 : 04 Marec 2016, 14:25:24
Cista logika: ko ze pljuvate po leglu, kjer se je rjavi psicki in crnemu samcu skotila kopicah crnih mladickov, trdite, da je mama bolna, ker je rjava, oce zdrav, ker je crn... in potem bi naj bili mladici zdravi, ker so crni!? Te stvari ne gredo tako pri crnih-rjavih psih, ker je dedovanje te barve enostavno. Z drugimi besedami, mladici ne morejo biti zdravi, ker so prisli fenotipsko crni, temvec so lahko zdravi, ker vse ostalo stima.

No, pa ko trdite, da poznate genetiko, pa napisite, kako se deduje crna, rjava itd. Je sila enostavno ;)


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2205 : 04 Marec 2016, 14:46:21
Barbara10 , sem že napisala na tem forumu in ne bom še enkrat za vas. Nimam časa za to, niti mi ni treba vam dokazovat. Zanimivo, takrat ste se strinjali , da sem prav napisala. :P Kot vidim ste že pozabili.

Nobeden ni nikoli trdil , da je psica bolna, to ste vi spremenilil,..... ne bom z vami o Schapendoesih. Ko si boste kaj prebrali o tej pasmi, potem boste pa lahko pametni.

Sem pa že vaju obe z Martino prijazno napotila in vaju bom spet,..... ne delajta se pametni o pasmi, ki je ne poznata. Rajši se ukvarjajta s svojimi psi. Kolikor  vem, jih imata obe več kot dovolj. Vajini psi bodo več kot zadovoljni, da ne zapravljata vajin  dragocen čas na tem forumu.



_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #2206 : 04 Marec 2016, 16:12:54
Malo pobrskaš po forumo in najdeš.
Evo tole
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=2160.2130

Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


MANDY

  • Gost
Odgovori #2207 : 05 Marec 2016, 09:21:31
Ne ne vem v katerem grmu tiči zajec, res ne  :) . Včlanjena sem v italjanski klub (je v okriljem NL kluba), ker mi je bliže ker lažje komuniciram z njimi, če bi imeli v Avstriji delujoč klub bi se včlanila tam. Ja verjetno se lahko včlaniš v NL klub a kaj imaš od tega če ne moreš do tja ne razumeš jezika. Nisem prav dobra v tem.
  Da bom bolj razumljiva psa bilo katera pasma tudi (kao priznane nevarne pasme) ustvari in usmerja lastnik. On naredi psa napadalnega ali pa ne vse je odvisno od njega to je moje prepričanje. Oseba govorim iz prakse ki je imela dobermana, ki je bil zelo napadalen, nato labradorca isto napadalen in nazadnje majhnega maltežana vedno ista pesem enak lastnik.
Pri nas letos NE BO LEGLA če pogledaš nazaj pa v večini jaz pišem na forum in to poskušam konstantno ne samo ko bi imeli leglo ker želim da pač ljudje spoznajo to čudovito pasmo.
 Ja sem res pomislila a napišem o testih a ne, pa sem si rekla zakaj pa ne isto bi lahko naredila Renata. Ne vem osebno mi je zoprno to jemanje krvi in sem bila ta dan prav vesela, da je šlo tako hitro in uspešno.
S tem hočem ljudem samo pokazat, da ni problem pri nas naredit zdravstvenih testov , v Nemčijo se pošlje vzorec krvi, ki ga vzame tvoj veterinar, kolke se slika pri nas, tudi pregled oči lahko opravijo v Ljubljani, vzrejni pregled se opravi pri nas. In mladički imajo rodovnik, veljaven rodovnik nič drugačen kot  naši mladički ali Renatini mladički. In tudi objavila bom rezultate testov, kakršni bodo že tudi če bodo slabi, brez skrbi. Predvsem pa če bo rezultat negativen(--) ne bom parila ker je najprej zdravje potem pa vse ostalo.
Še enkrat napišem PRI NAS LETOS NE BO MLADIČKOV .
LP Mateja




MANDY

  • Gost
Odgovori #2208 : 05 Marec 2016, 09:58:50
Pa še en hec je, če bi kdorkoli naredil s svojim šapijem teste in želel parit bi mu časovno to uspelo drugo leto in sem slišala, da sem" kao budala" ker mogoče bi pri nas imeli mladičke drugo leto, ampak če se kdo odloči za to pot bom pač jaz počakala, res obljubim. In pomagala če bi želeli . Lahko me držite za besedo LP



renata_

  • *
    • Prispevkov: 183
    • Točke: 0
Odgovori #2209 : 05 Marec 2016, 11:35:35
Mateja, jaz nikoli nisem komentirala vaše odločitve o klubu, to je vaša stvar, ampak tu pa je že treba napisati resnico. Italijanski klub NI pod okriljem nizozemskega kluba. Brez zavajanja, ni in pika! Je sicer čisto v redu klub s krasno predsednico, kjer sem tudi jaz včlanjena (poleg VNS, seveda).

Vašega zadnjega posta sicer ne razumem, ampak, da ne bo kdo spet mene povezoval z nekimi igricami, naj razjasnim, da živi iz moje vzreje samo ena psička v Sloveniji. In njeni lastniki ne nameravajo imeti z njo mladičkov, tudi ne bodo delali nobenih testov. Lastnikov vaših psov sploh ne poznam, tako da te ''baba čula, baba rekla'' hece rešujte sami. Pa po možnosti ne na tem forumu, ker to postaja že kar brez veze.


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2210 : 05 Marec 2016, 11:35:59
Mateja, stvar je v temu. da če si ti včlanjena v NL klub, imaš veliko večjo možnost izbire "kvalitetnih" samcev in se ti ne more zgodit, da ostaneš brez samca za paritev. Ljudje poznajo pravila, in če nisi v NL klubu, mislijo, da je nekaj narobe. Mislim, da razumeš o čem pišem.

Pravila so, da če vzreditelj nima v matični državi kluba , ki bi deloval po pravilih, napotkih NL kluba, se mora včlanit v NL klub. Tako deluje tudi Annemarie iz Avstrije. V katere ostale klube si včlanjen jih pa sploh ne zanima. Italijanski klub pa še vedno ne deluje približno tako kot nemški ali nizozemski, še vedno ne moreš naredit Inventarisierunga pri njih, pregleda oči, dobiti vzrejnega dovoljenja,...... Poleg tega pa ti NL klub na tvojo željo lahko predlaga 5 samcev, med katerimi izbereš ti. Druga možnost pa je, da jim ti predladaš dva samca(iz katere koli države, le da imata vse potrebne teste in preglede), in če se strinjajo, kar ponavadi se (razen, če vidijo, da ni dobra kombinacija).Res pa je, da moraš za ta dva prej imeti strinjanje lastnikov. Pri prvi možnosti, se ti ne more zgodit, da se najdejo lastniki samcev, ki ne bi hoteli parit s tvojo psico, ker te stvari ureja njihov klub. Ne rabiš znat nizozemsko, z njimi komuniciraš v angleščini ali nemščini.

Genetika ni izmišljena stvar, ki ne drži. Če pa se ti ne strinjaš z njo, je pa tvoja stvar.

Koliko legel bo v Sloveniji in kdaj, je pa meni čisto vseeno. Jaz ne vzrejam Schapendoesov in jih ne bom. Sem pa vedno pomagala ljudem, ki so se zanimali za to pasmo, in tudi vam in Renati.  Sem vesela, da ste se našli v tej pasmi. Kdorkoli pa bo vzrejal, upam, da res pod NL klubom. Srečno!


MANDY

  • Gost
Odgovori #2211 : 05 Marec 2016, 17:12:39
Lej prav nič me ne zanima kaj si mislijo ljudje, Inventarisierung bom opravila z obema in vse teste kot sem z Bello, samčka bom pač našla sama. Dejansko ne sama nimam dovolj izkušenj, s pomočjo drugih dolgoletnih vzrediteljev.
Od naših legel sta v Slovenji dve psički, ki ju tudi ne nameravajo parit tak(ena je sterilizirana, pri drugi pa absolutno nimajo časa in volje ), da nisem  naštimavala poti za nikogar.
Pisala sem za vse ki bi jih te informacije mogoče zanimale.
Dovolj je in brez veze.
Umaknila se bom iz foruma vsi ki vas zanimajo naši šapiji nas najdete na it. strani http://mybears.webs.com/
ali facebooku pod imenom Jakopič Mateja
Lep pozdrav



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2212 : 05 Marec 2016, 18:40:48
Da se delovati bolje kot klub zahteva (katerikoli) pa ce si tam vclanjen ali ne!

Je pa vedno rompompom, ko nekdo omeni zdravstvene teste pri tej pasmi. Tako je bilo tudi pri enem izmed legel lani? Ker nekdo ni imel opravljenih niti vseh testov za svojo pasmo... Skratka, najprej pred svojim pragom, preden solite pamet drugemu!


_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #2213 : 05 Marec 2016, 19:53:21
Barbara10, ooo od kdaj pa si ti postala strokovnjakinja za schapendoese. ??? Ker se pa toliko spoznaš na pasmo in vzrejo, te pa lepo prosim, da mi razložiš, kako bi ti delovala bolje od VNS kluba ?  ??? >:( 


A nekateri mislijo, da imajo znanje vseh pasem ali kaj ?


Aja lani prepiri mislim, da si bila TI poleg, sicer, če nisi bila se opravičujem.

Nisem mogla biti več tiho, se opravičujem vsem za izpad, ampak schapendoes je moja najljubša pasma (tako kot maltežan).






Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2214 : 05 Marec 2016, 22:54:13
_ZOYA_, na nasedi  provokaciji  barbara10, ker z nekaterimi ljudmi je pa res čist brez veze komunicirat. Tako, kot določeno osebo ignorirajo med avstralci, je najbolje, da tudi tukaj ti dve. Pač eni ljudje so nepopravljivi, kot stara lajna. Prosim, ignoriraj ju.

"Tako je bilo tudi pri enem izmed legel lani? Ker nekdo ni imel opravljenih niti vseh testov za svojo pasmo..." - VSI VEMO, ki se zanimamo za to pasmo in jo poznamo, da je to čista LAŽ.

Od njih tako ali tako ne boš izvedela nič o pasmi Schapendoes, samo čakajo cele dneve na forumu, kje lahko koga napadajo ali pa se delajo pemetne in solijo pamet. Se pa nečesa ne zavedajo, da, ko bo določeni osebi tega dovolj, se jim lahko zgodi, da se bo stvar končala na sodišču.


_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #2215 : 05 Marec 2016, 23:33:49
_ZOYA_, na nasedi  provokaciji  barbara10, ker z nekaterimi ljudmi je pa res čist brez veze komunicirat. Tako, kot določeno osebo ignorirajo med avstralci, je najbolje, da tudi tukaj ti dve. Pač eni ljudje so nepopravljivi, kot stara lajna. Prosim, ignoriraj ju.

"Tako je bilo tudi pri enem izmed legel lani? Ker nekdo ni imel opravljenih niti vseh testov za svojo pasmo..." - VSI VEMO, ki se zanimamo za to pasmo in jo poznamo, da je to čista LAŽ.

Od njih tako ali tako ne boš izvedela nič o pasmi Schapendoes, samo čakajo cele dneve na forumu, kje lahko koga napadajo ali pa se delajo pemetne in solijo pamet. Se pa nečesa ne zavedajo, da, ko bo določeni osebi tega dovolj, se jim lahko zgodi, da se bo stvar končala na sodišču.

Hvala minči, samo nažalost je postalo moteče to, ker se sploh ni mogoče kaj normalno zmeniti brez da bi se kdo, ki nima pojma v pasmi vtaknil poleg in začel gonit svoje. 


Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2216 : 06 Marec 2016, 11:26:04
Dekleta, preberite se enkrat, pa ne povrsno. Pasmo, ki jo imas, jo poznas, studiras, spremljas, DNK testiras za kar se sploh da, hodis po taksnih in drugacnih tekmovanjih, gres do taksnih in drugacnih sodnikov za zunanjost... in ne rabis biti v klubu - velja cisto nasplosno, ne samo za ovcje kodre (tudi jaz nisem v vseh klubih za prinasalce, in tudi ne bom, pa to ne pomeni, da je potem izbira samcev napacna, pa da nimam znanja... se vec, o dolocenih pasmah sem edina v Sloveniji, ki celo nekaj vem - ker pa ne vem vsega, se ucim se od drugih, pa klubi gor ali dol - in ce nekdo ni v enem klubu, ni njegova vzreja zato nic manj vredna, enako psi). Testi za barvo pa so za vse pse/pasme isti - gleda se iste alele. In glede na to, da imajo ovcji kodri isto barvo (rjava-crna), kot kodrasti prinasalci, pa menda ja vem, o cem govoim (kar vas veliko tukaj ne ve in je zelo zalostno - sploh, ker zelite potem prikazati pse od ljudi, ki vam niso po vseci, kot "bolne", ker so rjavi, kot "nezelene", ker so rjavi - podobno je bilo vcasih z rjavimi labradorji, ki niso bili "popularni", ker so bili rjavi - skratka, zgodovinske vraze, ki v nekaterih pasmah se vedno burijo duhove).
Skrakta, so stvari, ki so skupne vsem pasmam in vzreji:
1. da ne rabis biti clan kluba, ce noces in zato nisi nic manj
2. da so DNK testi za barve isti za vse pse.

Da je "laz", ne bo drzalo. Bil je cel "halo", ker se je izkazalo, da ni DNK testov za eno crno leglo ovcjih kodrov, ceprav obstajajo (par klikov v google, pa takoj ves, katere DNK analize je mozno narediti pri posameznih pasmah). Ve pa vsak zase, zakaj jih nima in ce jih potem naredi kdo drug ali celo napise, pa ga ja ni potrebno pljuvati, ali pac? Ali je tako narobe, ko ljudje delajo(delamo) DNK teste za zdravje?


_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #2217 : 06 Marec 2016, 17:29:00
No nekaterih bedarij, ki jih pise neka oseba, ki nima pojma v pasmi ne bom brala.  >:D

Rada bi slikice schapendoesov . :P

Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


renata_

  • *
    • Prispevkov: 183
    • Točke: 0
Odgovori #2218 : 06 Marec 2016, 20:06:07
Joj, barbara10, vas pa očitno daje zob, zob časa. In ponovno lažete!!! Pa saj lahko preberete še enkrat, je samo 4 strani nazaj vse napisano. Torej tukaj: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=2160.2070.

Da povzamem - Martina.o je poskušala prepričati vso slovensko pesjanarsko javnost, da bi naj bil za Schapendoese obvezen tudi DNA test za CEA. Pa ste celo vi sami zapisali:

Jaz sem odgovorila tocno to, kar ste sedaj vi napisala, tj. da DNA testa za CEA izgleda da ni, vsaj ne na citirani strani, kjer so omenjeni drugi testi. Vcasih je dobro prebrati 2x, preden se kaj napise in ne me mesati v tale kreg ;)

Torej, o čem govorite, kakšnih DNA testov ni bilo? Kakšen ''halo'' je bil razen tega, da je vzrediteljica avstralskih ovčarjev poskušala določati teste potrebne za ovčje kodre? Kdo od vzrediteljev Schapendoesov je od 4 možnih DNA testov opravil več kot enega - tistega za gPRA?

Dejstvo tega foruma je, da ostane vse zapisano, javno. Ne pozabite, da ste odgovorni za transparentne laži.


pelukan

  • *
    • Prispevkov: 40
    • Točke: 0
Odgovori #2219 : 14 Marec 2016, 16:52:37
lep pozdrav, vsem...

res me žalosti, da je celotna debata sploh prišla na tako raven  :'( in naj dodam še, da če bi se danes odločala ponovno za šapija in po prebranih zadnjih komentarjih, bi me najverjetneje vse minilo...prva psička, ki sem jo med iskanjem informacij po netu že pred leti našla v sloveniji je bila šušu in dejansko je bil tudi prvi mail poslan ravno vam, ga. Mina, na mojo žalost sem takrat dobila odgovor, da ne planirate več legl...se še spomnim, da sem hotela najti informacijo kam je šel prvi vaš kužek, ker mi je bil tako všeč :) ...pregledala sem kasneje še toliko strani, prebrala marsikaj, nizozemskih, italijanskih, prebrala tudi tukaj vse kar je bilo napisano od prvega dne in tudi od obeh vzrediteljic pri nas, ga. Renate in Mateje...hočem povedat, da se res nisem se odločila za šapija z danes na jutri.

na koncu sem po vsem pregledanem izbrala Matejo, ker mi je bila všeč njena iskrenost in preden sva se sploh zmenile za kužata sem morala tudi jaz odgovorit na marsikatero vprašanje in to, da sem izvedela vse kar me je zanimalo in tudi to, da se vedno lahko obrnem nanjo glede kakšnih vprašanj.

Noben od šapijev, ki sem jih spoznala do danes, ni bil agresiven...tudi ena psička, ki je iz italije in imam največ stikov z njo, ker je pač sosedova (iskreno ne vem kakšna je njena linija, nisem nikoli spraševala, ker me lastna vzreja ne zanima in Margo je sterilizirana...ravno tako ta psička iz Italijanske psarne tako da s tega konca ne bo nobenih"čudnih, nepotrjenih nesprejemljivih linij"). Za Margo lahko rečem, da je res prijazna in nikoli ni pokazala nobenih znakov agresivnosti, ne v pasjih šolah, ne pri veterinarju, sprehodih, pri novih ljudjeh in situacijah tudi ne...z veseljem se dobim s komer koli, če bi rad videl par različnih (karakternih) šapijev in spoznal pasmo v živo, preden se odloči. seveda se razlikujejo tako kot se razlikujemo ljudje.

upam, da se bodoči potencialni lastniki šapijev ne bodo ustrašili prepiranja na temle forumu in da se bodo vseeno odločili za to super pasmo...kot rečeno, Margo je na voljo za skupne sprehode za vse, ki bi jo radi spoznali tudi v živo za informacije o vzreji pa je tukaj več kot preveč strokovnjakov :)

lep pozdrav!
Maja

p.s. @renata veliko sreče s paritvijo, fibby je bla vedno moj favorit in je prečudovita, navijam pa za prvega samčka  ::) ... upam, da pride še kakšen kuža v Ljubljano!