Nizozemski schapendoes [Schapendoes]

Nika · 754108

minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #570 : 10 Marec 2009, 16:03:36
Hvala za čestitke! :o :o

Avstrijski klub so ustanovili prav oni, ki je bil član mednarodnega združenja schapendoes-ov. Sedaj že nekaj časa ni več. Sem pa sklepala, da ne vzrejajo pod pogoji NL kluba, ker so veliko parili z enim svojim samcem (kar sem zasledila na nem. forumu). Poleg tega pa sem še opazila, da NL klub ne vpisuje več njihovih mladičev v svoj register.


MANDY

  • Gost
Odgovori #571 : 12 Marec 2009, 19:42:53
HOJLA POZDRAVLJENI,
prvič sem na tem forumu :) imate zanimivo temo o scha-pijih, zelo veliko sem izvedela o tej pasmi, ko sem brala vaše pogovore HVALA ;)
V našo družino pride čez dober mesec majhna kepica te pasme. Psička, ki jo že nestrpno pričakujemo bo rjave barve iz psarne Gentle bears iz Belgije.Kar nekaj časa, veliko pogovorov po E pošti in slikic je bilo potrebnih, da nam bodo zaupali to majhno kepico. ???Doma se bo pridružila tri letni Bearded coll Idi.
Po poizvedovanju sem prišla do sklepa, da imata ti pasmi zelo podoben značaj in bo pri nas doma ŽURKA :)
Lep večer želim :)i



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #572 : 12 Marec 2009, 20:11:03
MANDY  DOBRODOŠLA na forum!!!!!! :o :o :o

Bravo, čestitke za malo kepico!!!!! :o :o

Gentle bears so znani po tem, da pretežno vzrejajo rjavkote, verjamem, pa da je bilo treba veliko pisanja. A je to leglo: http://www.deschapendoes.eu/Afbeeldingen/Nesten/Utah%20en%20Raider%202009/album/index4.html

Počasi nas bo vedno več. :o :P. Se pa najdejo lastniki, ki imajo tudi bearderje. Obojni so zelo živahni, tako, da bo pri vas definitivno žurka. :P Upam samo, da Idi ne bo ostala brez kocin na repu. Šapiji so nori na vlečenje repov in v bočno zaletavanje v psa s katerim se igrajo. ::) S katerega konca SLO pa ste, če smem vprašat?


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #573 : 12 Marec 2009, 20:47:13
Sem našla tamalo  :-* :-* :-* :





Cuker mali. :o :o A že veste, ali bo rjavo- bela ali rjavo-svetlorjava ? Sedaj bi se moralo že na uč videt.

Felina, rjava lepotička pride!!!!!


MANDY

  • Gost
Odgovori #574 : 13 Marec 2009, 07:56:44
Pozdrav, ta pravo kepico si našla. Ne vemo še ali bo rjavo bela ali  rjavo-svetlo rjava. Danes bom v vezi z vzreditejico, mi bo sporočila, če se že vidi barva.
Glede naše Ide čist vseeno je če bo z malo manj dlake samo, da se malo zamoti in nas več ne terorizira z igračami. Ona namreč ni nora na hrano temveč na igro, čist, čist nora.Upam, samo da vseh bedarij ne bo naučila ta malo (odpiranje vrat, kraja iz pulta in pisalnih miz-svinčniki so poslastica, izsiljevanje z lajanjem......).
Smo pa iz Savinjske doline Žalca.
Lep dan želim



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #575 : 13 Marec 2009, 10:10:32
Sem zasledila, da izkušeni vzreditelji znajo že na začetku videt ali bo bela ostala bela. Pri beli je koža bolj roza, pri sivi, pa bolj svetlo modra. Je pa treba it s prstom v nasprotni smeri dlak, da se bolje vidi.
Kar se tiče bedarij pa, vse se bo naučila in pogruntala še kakšne nove. :P So eni največjih kradljivcev s pultov, žepov, torb, nahrbtnikov,... >:( , Šuši se je naučila odpiranja zadrg >:(, samo, da bi prišla do hrane. Zna tudi jakne zelo lepo spravit z obešalnika, če je v žepih kaj hrane. Seveda pa lepo počaka na trenutek, ko nismo zraven. Tako, da mi še sedaj pazimo, da vse umaknemo iz njenega dosega.
Smo tudi mi imeli obdobje pogriženih barvic in svinčnikov :P , sedaj ne več.
Kar se lajanja tiče, sem pa tudi že napisala, da jim zna bit domače. Ne kar v tri dni, pri izsiljevanju, kreganju, opozarjenju na okolico ali nase,...

So pa res zelo igrivi in aktivni, Ido bo sigurno zelo zamotila. Ker so po karakterju zelo močni in psice nagnjene k dominanci, vam priporočam, da ste že od začetka odločeni katera bo dominantna in kaj se kateri dovoli. Pri nas sta si dominanco malo razdelili oz. za določene stvari Sky dovoli, da je Šuši dominantna. Mislim pa,da če ji bi čisto dovolili, bi Šuši s časoma prevladala Sky.

A boste šli mladičke že prej pogledat, ali samo tamalo iskat? Bo pa sigurno zelo zanimivo videt toliko šapijev na kupu. :o

In Mandy, če izveš kaj novega o pasmi, bomo vsi zelo veseli, če boš še nam posredovala.  :o

Je pa vedno več zanimanje zanje :o, v Avstriji sem doživela kar veliko povpraševanja. Vzrediteljica avstrijske psarne me je prosila, da če bomo imeli mladiče, da ji nujno pošljem svoj naslov, ker ima že toliko rezervacij, da ne more vsem ugodit.

Torej ste iz "mojega" konca :o, prihajam iz Celja. Savinjsko smo pa prevandrali in prežurirali po dolgem in po čez. :P





Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #576 : 13 Marec 2009, 11:48:51
Rjavi schapi!!!  :o Groza!!! To vam bom šele fauš...aja, Mandy, dobrodošla!!!!!!Me je čsi iz tira vrgel rjav šapi! Pa še beardija imate!!!!! To si jaz želim že od svojega 12 leta starosti in če ta kuža ne bi bil namenjem mojemu fantu, bi prišel beardi k hiši...zaj sem vam pa še bolj fauš!!!!!! ampak, tudi k nam bo enkart beardi prišel, samo še nekaj dosti let bo preteklo ;) Vas pa morem nujno, nujno spoznati, če lahko  :-[...vidim, da imamo pri pasmah podoben okus :)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


MANDY

  • Gost
Odgovori #577 : 13 Marec 2009, 14:01:15
Pozdrav, mislim da imamo res podoben okus Felina, pri nas smo imeli  dva škotska ovčarja 14 let. Mamico in njenega sina, krasna psa sta bila. Zato sem se odločila za drugo pasmo beardi, ker bi novega škota preveč primerjala z prejšnim. Zdaj pa IMAMO VRAGA V HIŠI.Pa je kar luštno ful se ji nasmejimo.
Hvala Minči za opozorilo glede dominance. Bomo videli kakšen karakter bo imela Isabella(tako ji je ime ). Ida ima zelo rada družbo dokler..so njene igrače na varnem.
Zato imam v načrtu nakupe novih igrač. Vseh ne bo čuvala. Zelo dobro zna prebrati pasji karakter. Imam jo zelo redko na vrvici in kadar, čuti, da je kuža kio se nam približuje hud se ga izogne ali pa samo narahlo povoha in gre naprej (HODI KOT BALETKA PO KREMPLJIH). Č 



MANDY

  • Gost
Odgovori #578 : 13 Marec 2009, 19:20:32
Pozdrav, nekaj stavkov mi je kar zmanjkalo.Po kepico gremo 19 aprila tam bomo dva dni, tako smo se dogovorili. Pot je dolga za nas in Ido kar je vzrediteljica tudi razumela.
Ko bo mala pri nas in se bo že malo navadila novega okolja se lahko dogovorimo za srečanje.



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #579 : 13 Marec 2009, 23:41:47
Isabella, lepo ime, predvidevam, da je rodovniško, glede na to, da so tudi ostali na črko I. Ste lahko ime sami izbirali ali vzreditelj?

Dobro je kupit za mladiča nove igrače, da se starejši pes ne počuti ogroženega. Se pa veliko ljudi boji, kako bo, ko pride drugi pes. Vendar v večini premerov ni nobenih problemov oz. s časom izginejo.

Torej še dober mesec, jaz sem vedno komaj čakala in vsak dan odštevala. Želim vam, da čim hitreje mine. Pot bo pa res dolga, zato sem jaz raje izbirala bližje.


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #580 : 14 Marec 2009, 20:32:00
Neo in Esteban, zapirata omare: http://www.myvideo.de/watch/6112090/2_Schapendoezen_helfen_im_Haushalt#

Esteban spada v ožji krog mojih ogledanih samčkov za Šuši. :o

Felina, si kaj v navezi z vzrediteljico ? Jaz ratujem vedno bolj firbčna. :P


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki

zvezdica

  • *
    • Prispevkov: 205
    • Točke: 2
  • Kennel Antreyas Angel-BC
Odgovori #582 : 15 Marec 2009, 17:23:17
O sestrica (MANDY) dobrodošla na forumu, vidim da si se prijavila na forum pod imenom svoje prve psičke (Škotske ovčarke),

komaj čakate na pomladek kaj ne, že odštevate tedne,dneve.

lp Andreja

http://freeweb.siol.net/ajakopic
http://sl.netlog.com/anateja

Antreyas Angel - Border Collie
http://www.freewebs.com/anateja


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #583 : 15 Marec 2009, 20:39:54
MANDY , predvidevam, da je vaša izbira bila rjavi šapi; me pa zanima, kako to, da si se odločila točno za to psarno, in koliko psarnam si pisala, preden so ti bili ti pripravljeni prodati psa? Sav veš, firbec. Me zanima, kateri niso pripravljeni prodat v tujino?

Aja pa še to, si sama izbrala  Isabello, ali vzrediteljica, glede na izgled ali že kaj na karakter(čeprav je še zelo majhen mladiček)?


MANDY

  • Gost
Odgovori #584 : 16 Marec 2009, 11:39:27
Pozdrav, kar nekaj časa sem brskala po netu (od septembra lani) in pošiljala povpraševanja po mladičkih te pasme.Največ na Nizozemsko, Nemčijo nato sem odkrila psarno v Italiji. Na približno 20 dopisov(poslala sem jih ogromno) sem dobila  tri odgovore, v glavnem da imajo že rezervacije za mladičke ali da jih načrtujejo  v letu 2009. V mesecu novembru pa bi lahko iz Nemčije (zelo daleč na severu) dobila psičko vendar je bil problem kako po njo, zaradi slabega vremena.Odločili smo se še malo počakati. Ful so mi pa bili všeč rjavčki, kljub opozorilom o slabši kakovosti dlake. Lani sem navezala stike z našo vzrediteljico in pri njej rezervirala psičko. Takrat je že imela leglo, ki je bilo razprodano. Imela pa sem še rezervacijo za psičko v Italjanski psarni-Toskana, a imajo tam le črno sivo, črno bele pse. Leglo, ki je bilo skoteno februarja so že prodali, z 15.03. pričakujejo novo leglo (ALLEVAMENTO DES UNS UNS ET DES AUTRES).
Ime za našo Isabello je izbrala hči Rebeka, klicali jo bomo pa Bela. Na žalost imajo v Belgiji letos rodovniška imena psov začetnico I, kar pa meni ne odgovarja saj že imamo Ido. Ki zelo slabo sliši  >:( da ne bo zmešnjave bo Isabella Bela.




MANDY

  • Gost
Odgovori #585 : 16 Marec 2009, 11:46:51
Haj sestrca, madonca si hitra kaj sam na forumi visiš :P. Ej baje ste danes imeli hitro kopanje, Asja se je šla parfumirat na polje. :-[Mi smo bili včeraj na Rogli in Ida je prišla domov čista kot sneg, mokra sicer a tako utrujena, da cel večer nismo vedeli zanjo. Igrala se je s Kavkaškim ovčarjem, to je pa ogromen pes ko omara. Še Ida se ga je ustrašila a bil je tako nežen, da nisem mogla verjet. Si prebrala knjigo ::) mam še drug del veš :P Rebeka pa požira tretji del, ki je v angleščini. Če želiš ti ga pošljem. ;D



zvezdica

  • *
    • Prispevkov: 205
    • Točke: 2
  • Kennel Antreyas Angel-BC
Odgovori #586 : 16 Marec 2009, 15:58:32
Slučajno sem se spomnila, da bi še sem pogledala, ponavad kar pri Borderjih visim in glej naključje, tam si bila ti   :o

Uživajte na sončku kolikor ga je še ostalo,  jaz grem pa sedaj na agility trening  ;D

lp Andreja

Antreyas Angel - Border Collie
http://www.freewebs.com/anateja


MANDY

  • Gost
Odgovori #587 : 17 Marec 2009, 18:57:52
Pozdrav, Minči zakaj pa ti nisi parila svoje Šušu? Zanima me na kakšen način iščeš samčka, imaš kak seznam a ti jih vzreditelj priporoča ??
Vsak pes ima svoje lastnosti in napake z vzrejo naj bi se te napake popravile ali pa določene lastnosti obdržale. Glede da je to zelo mlada pasma me zanima če pse in psičke  pregleda kak strokovnjak-sodnik in nato pove svoje mnenje kakšen naj bi bil partner za paritev. To naj bi pri nas delali na vzrejnem pregledu.
Lep večer želim  :)



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #588 : 17 Marec 2009, 19:53:31
Šuši bo konec meseca stara šele dve leti. Moje mnenje je, da psi začenjajo odraščati okoli tretjega leta, nekatere pasme še pozneje.
Moj vzreditelj je istega mnenja za to pasmo, tako, da smo sklenili, da jo parimo okoli tretjega leta.

Kar se tiče vzrejnega pregleda, ga mora naredit pri nas. Če pa hočem vzrejati po pravilih NL kluba, mora imeti narejene zdravstvene preglede in biti ocenjena na vsaj treh razstavah z oceno odlično.

V državah kjer imajo matične klube, morajo naredit še dve oceni zunanjosti-Inventarisierung( ocenjujejo NL sodniki, ki so specializirani za to pasmo) in dobiti na razstavah vsaj oceno prav dobro.

Ker nimamo kluba, nisem obvezna naredit Inventarisierung. Je pa vseeno zaželjeno, da se lažje izbere oz. potrdi samčka za paritev. Samčka bom izbirala v povezavi z vzreditelji. Nekaj pa imam ogledanih glede na karakter, št. naskokov( taboljši jih imajo več) in uspehe na razstavah. Poleg tega pa imam v planu it v Nemčijo opravit Inventarisierung, seveda če ne pride kaj vmes.

Možnost je, da mi klub priporoči 6 samčkov (na podlagi Inventarisierunga) ali pa da jaz izberem dva. Kolikor sem zasledila, večina izbira sama( čeprav ne poznajo Inventarisierung samcev), klub pa če ni res kakšnih hudih ovir večini potrdi.
Kar se tiče genetike naj bi jo imeli v malem prstu; vendar pa se prav oni tudi zavedajo, da narava na koncu naredi po svoje. Zato jim je bolj pomembno, da imajo zelo veliko izbiro( bazo samcev) in ne dovolijo veliko naskokov samcem(tudi najboljšim omejijo).

Pri nas niti ne morejo svetovat, ker ne poznajo ostalih samčkov. Pa tudi pri drugih pasmah se to ne dogaja. Za naš vzrejni pregled ne rabim ničesar od zdravstvenih pregledov, le oceno zunanjosti.


MANDY

  • Gost
Odgovori #589 : 18 Marec 2009, 21:27:27
Pozdrav, hvala za odgovor Minči zelo zanimivo. Glede zrelosti psa pa se kar strinjam s teboj, želim ti da bi našla primernega fanta za svojo Šuši.



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #590 : 19 Marec 2009, 13:58:52
MANDY hvala za lepe želje. :o
 Vzreditelj se bolj nagiba k nizozemskim samčkom. Če bom šla v Nemčijo na klubsko razstavo, bom imela možnost spoznati tudi nekaj samčkov. Večji povdarek mislim dat na karakter. Imam pa to srečo, da sem spoznala lastnika Šušujinega polstrica, ki je na večini pomembnih razstav v Evropi in je imel priliko spoznati večino plemenjakov. Sigurno bom upoštevala tudi njegovo mnenje.

Pri B-leglu DES UNS ET DES AUTRES, ki se je skotil februarja mi ni všeč, da je vzrediteljica šla v inbreeding.

Me je vzreditelj še posebej opozoril, da bomo morali bit pri Šuši pozorni pri iskanju primernega samca, ker je njen pradedek svetovni prvak, katerega pa ima veliko kvalitetnih samcev za enega od svojih prednikov.

Čez približno 7 tednov pa pride v Slo samček :o :o iz C- legla DES UNS ET DES AUTRES: 



Kateri od teh pa bo, pa še ne vemo.




MANDY

  • Gost
Odgovori #591 : 19 Marec 2009, 19:11:43
Pozdrav,krasno še en šapek več pri nas. Minči, ti imaš več izkušenj in kontaktov z lastniki šapendosov bi mi znala povedat na kaj naj bi bili novi lastniki najbolj pozorni pri mladičkih (plahost, svojeglavost,zaletavost,glasnost, agresivnost, požrešnost.... ???). Določene lastnosti so bolj pogoste pri konkretnih pasmah in če znaš in prav čas pravilno usmeriš psa se jim lahko izogneš. :)



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #592 : 20 Marec 2009, 11:03:37
Šapiji so v prvi vrsti ovčarski psi, ki rabijo veliko gibanja vzunaj. Če jim lastnik ni sposoben tega nudit, lahko postanejo zelo potrti. Daljši sprehodi so obvezni. So zelo samozavestni, korajžni, tako da pri njih naj ne bi bilo plahosti. Zelo radovedni, tako da vsak šum ki jih zmoti je treba prekontrolirat. Vse videt, spremljat. Znajo bit glasni, jih je treba že od malega vzgajat, da ni treba vsake stvari pokomentirat. So tudi čuvaji, na vse opozorijo.
Požrešnost naj bi bila za njih značilna. Kraji hrane se večina težko izogne, čeprav vejo, da bo prišla kazen. Hrano je priporočljivo umaknit z njihovega dosega. Samostojnost, svojeglavost in trmoglavost je tudi njihova značilnost, ki pa se jo s striktno doslednostjo in tiho komando da krotit.
So zelo inteligentni, hitro zakapirajo kaj ja in kaj ne. Kar se tiče šolanja, če jim stvar ni zanimiva, če se prevečkrat ponavlja, jim motivacija lahko hitro pade. Lastnik mora stvar narediti zanimivo, hitro. Bolje večkrat po malem. Več ko se bo z njim delalo, bolj bo poslušen.
Lahko imajo lovski nagon in še pašnega. Nekateri pridno lovijo za noge s tacami ali gobcem, kar pa se da z odločnim in mirnim "fuj" ali "ne" odpravit.
Kar je ne, je ne, in to vedno. Kolikor enkrat popustiš si spet na začetku.
Kot sem že rekla, je veliko vzrediteljev mnenja, da šapiji niso sposobni prenašat samote. Kar bi znalo veljat za vsaj polovico psov.. Se zelo navežejo na lastnika- izberejo si enega človeka.
So zelo živahni, če jih mi ne zaposlimo se bodo sami. Nekateri znajo uničit zelo veliko stvari dokler so mladi. Pač nekaj morajo delat.
Definitivno jim je treba že od malega dat vedet kdo je gazda in koga morajo ubogat.
Večina ljubi vodo. Jaz sem Šuši še posebej navajala na njo in jo imam sedaj vedno v vodi. Zaenkrat se ji še ne more vedno upret, še posebej ne takrat, ko se gre vanjo hladit. Mislim, da v vročini prav rabijo ohladitev. Poleg tega se zelo radi valjajo po snegu, mokri travi,... Kar mislim, da bi bilo res težko odvadit. Jaz ji že od začetka pustim. Pač šapiji niso salonski psi, treba se je sprijaznit, da pridejo s sprehoda prej umazani kot čisti.

Veliko sem spremljala in brala nem. forum, vendar vse stvari vedno ne držijo za vse pse. Glede na to, da si že imela nekaj psov, da ti lahko veliko pomaga tudi sestra, mislim, da ne bi smelo bit problemov.
Veliko vzrediteljev tudi trdi, da naj bi se z njimi začelo bolj resno delat šele po drugem letu. Mislim, da to ne drži. Je pa res treba pazit, da jim je stvar zanimiva, ker se lahko hitro naveličajo, poleg tega pa ne marajo, da jih v nekaj siliš.
Definitivno pa rabijo drugačen način dela kot BC. 


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #593 : 20 Marec 2009, 11:38:39
Hehe, bolj pri začetku te teme je tudo foto prikaz Šušu kako čista je :D

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


MANDY

  • Gost
Odgovori #594 : 20 Marec 2009, 15:20:40
 :)Pozdrav in hvala za odgovor Minči. No požrešnost je nova lastnost, ki je pri nas ne poznamo, vse ostalo nam je znano. :'(
Se jo pa da tudi lepo izkoristiti za druge namene- poslušnost, ubogljivost. To sem poskusila pri Frncoskem bokserju,ki ga peljem na sprehode. V mladosti je izgubil stik z psi in je pri dveh letih zelo napadalen do njih. >:( Je pa zelo požrešen in z hrano ga premotim, da malo pozabi na svojo jezo.Mislim, da je osnova tvoj stavek kar je ne, je ne pri vseh kosmatincih, samo, da smo ljudje tako smotani, da se tega vedno ne držimo. :'(Kako pa kaj dlaka vaše Šušu, ko pride iz vode se ji sprime in vozlja?
Tudi naša Ida obožuje vodo in ko pridemo iz dopusta je brez dlake saj jo moram ful česat, da razčešem vozlje, ki ji sproti nastajajo.Tako, da sva z krtačo kar znamenitost kempa.
Lep dan želim



Hunda

  • *
    • Prispevkov: 152
    • Točke: 0
Odgovori #595 : 20 Marec 2009, 19:36:01
Haha  :o minči, s tem opisom pasme si pa tatalno zadela mojo dalmatinčico Pippo  :o :o Jaz bi jo opisala prav s temi lastnostmi  (razen pašnega nagona nima) :)



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #596 : 20 Marec 2009, 22:15:11
Haha  :o minči, s tem opisom pasme si pa tatalno zadela mojo dalmatinčico Pippo  :o :o Jaz bi jo opisala prav s temi lastnostmi  (razen pašnega nagona nima) :)

Opis je bolj splošen, sem pazila, da nisem opisovala  Šuši. Pri njej bi lahko še marsikaj dodala. :o :P

Naša Šuši je vsak dan v vodi, prvo nekajkrat v kanalih na PST, potem pa še v banji. Ko se ji dlaka posuši zgleda samo bolj napihnjena. Dlaka se ji ne vozla. Kopanje v morju pa še posebej priporočajo za dlako. Jaz jo sedaj češem na 14-21 dni. V tem času se ji ne naredijo cofi.  Res pa je, da ni v razstavni kondiciji, ker veliko dlake pusti v gozdu, grmovju,..., pa še ko ji vlečem ven liste, palčke,... je nekaj gre vedno ven.

Včeraj so nam pognojili PST, Šuši pa gre v nedeljo na vzrejni pregled. Tako smo se sprehajale bolj po gozdu, kjer ni bilo vode. V takih primerih znamo pridet domov malo bolj čisti.





Če je pa v bližini voda, potem pa:



Kadar pa je zunaj mokro in mamljive njive za norenje:





Naslednjič pa napišem kaj več o negi. :)



MANDY

  • Gost
Odgovori #597 : 21 Marec 2009, 18:40:06
Pozdrav, dobre slike pasebno v vodi, ko ja Šušu kot krokodil in gleda plen. ;DMe veseli da ni tok dela z dlako in je pes lahko v vodi celo v morju. Naša Ida obožuje morsko vodo bom poskusila pripet sliko ko stoji na srfu. Sama priplava do njega z pomočjo zleze nanj a pol je pa veselje saj laja na vse kar plava okoli, rada ima, da jo kdo vozi z srfom naokrog. Samo dlaka!! poddlaka se ji povesi, pa čeprav je nima veliko saj jo prej temeljito češem in obstane na dolgi dlaki. Pa so vozli taki, da obe znoriva, ko jih češeva reževa....Zato sem ful vesela do bo pri Isabelli lažje.



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #598 : 21 Marec 2009, 22:24:03
To ležanje oz. ohlajanje v vodi je prav značilno za njih.

Z dlako je veliko manj dela. Le od 5. do 17. meseca starosti je malo več česanja ( 1x na 7-10 dni), ko menjava postopno dlako. Prava dlaka pa naj bi bila nekje pri dveh letih.

Danes je Šuši prvič nastopala v skupini za nastopanje pri agility društvu Ilirija:  http://www.youtube.com/watch?v=z-cbTJ6lon0&feature=channel_page


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #599 : 22 Marec 2009, 22:13:54
Na spletni strani psarne Des Uns et Des Autres  sem zasledila, da je na italijanski razstavi sodila naša sodnica g. Marija Kavčič in psički Everybody's Darling Designed by Blue de Lux  podelila BOB, v BIS pa je dobila še BOG 2. Ta psička pa je na nizozemski klubski razstavi zmagala v razredu vmesni.

Danes sva bili na vzrejnem pregledu in sem imela v načrtu vprašat g. Kavčič za mnenje o Šuši.

Ocenjevali sta g.Okleščen in g. Kremser. Šuši se je lepo obnašala, pustila se pretipat :o   in ko sta iskali, če ima sploh kakšno hibo, je iz sosedneja ringa (medtem, ko je ocenjevala drugega psa)  prišla g. Kavčič in vsa navdušena 3x rekla, da je Šuši super in da ima odlično kvaliteto dlake. :o Vse tri so bile zelo, zelo navdušene.  :o :o
Tako je Šuši dobila vzrejno oceno A, brez bistvenih hib, z odliko: odličnega tipa in odlične dlake. :o :o :o