Surova hrana

irenchy · 1188239

Mr_Globus

  • *
    • Prispevkov: 449
    • Točke: 0
Odgovori #270 : 29 Junij 2010, 23:36:10
Zmleto more bit, da lahko pasja prebava to sploh izkoristi  ;) Pivski kvas pa ne more napihovat - v njem ni več živih kvasovk.



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #271 : 29 Junij 2010, 23:54:34
Ja itak, jaz dajem cele bučke, z lupino :) BTW bučke/cukini, se itak nikoli ne lupijo, mislim v človeški kuhinji tudi ne :) Moji obožujejo bučke :)

No danes pa je bila na vrsti lubenica, kot posladek :)

Drugače pa tudi buče so super, samo to je bolj jesensko zimska stvar. In recimo doma kjer imamo vrt si naša bernardinka sama postreže z celo bučo :) mislim če ji paše zakaj pa ne :) isto z kumarami, one ki so že malo prevelike običajno grejo za njo, in komaj čaka da dobi to poslastico :)

Pri nas surovih rib nobeden ne povoga, tako da smo to čisto opustili. smo pa en čas, ko je imel baset dieto, kuhali ribe in jih nato zmiksali v multipraktiku - poanta je, da poceni ribe so običajno te ko imajo tudi veliko koščic. ampak ko zmiksaš se te koščice lepo zmeljejo in rata kaša, oz pašteta ribja :) tako da smo dali v tej obliki. sedja pa običajno kupim kakšno kilo filejev :) ali pa sardine iz konzerve.


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #272 : 30 Junij 2010, 01:28:22
A res noben ne daje rib ???

Če pobrskaš nekaj strani nazaj, je že bilo govora o ribah - vem, ker sem jaz vprašala enako kot ti.  :P

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #273 : 30 Junij 2010, 03:06:06
Jaz ne hranim načrtno nobenih OT ali zelenjave. Sadje dobi le mali, ker ga ima rad, pa še to rezina jabolka, če me ravno gleda, zdaj pa se je začela sezona hrušk in jih že pobira po tleh ... BUčko je včeraj pljunil, ne gre. Starejša psica tako in tako niti pod razno tega ne je, niti kot priboljšek.

Brewer's yeast/ sugi pivski kvas naj bi bil vir vitaminov B /B kompleks. Npr. tiamin je vitamin B1, ki je nujen za mačke, če ne, umrejo. Obstajajo tako pomanjkanja vitaminov B kot tudi toksičnost od predoziranja.

Teta Wiki(pedia) pravi:
B vitamins are particularly concentrated in meat and meat products such as liver, turkey, and tuna.[9] Other good sources for B vitamins are whole grains, potatoes, bananas, lentils, chile peppers, tempeh, beans, nutritional yeast, brewer's yeast, and molasses.

Glede na to, da moji psi jedo meso, jetra, purana... in da so tam B vitamini najbolj skoncentrirani, ne vem čemu kvas. Namreč niti ne vemo, kako ga psi vežejo... Iz mesa vemo za ziher, da ga vežejo (če ne bi volkovi in kmečke mačke izumrle).

jaz dodajam le Omega 3 ribje olje, zaradi sodobne reje mesa, ki je bilo včasih, ko se je pitalo skorajda le seno/trava, bolj bogato z omega 3. Danes je razmerje povsem izkrivljeno v prid omega 6, baje skoraj 1:20...

Omega 6 so tudi semena, zato jih Ni v redu, da se dajejo psom, ker še bolj večajo količino omega 6 kislin (ki naj bi delovale vnetno). Teta Wiki:

Negative health effects
Some medical research suggests that excessive levels of n−6 fatty acids, relative to n−3 (Omega-3) fatty acids, may increase the probability of a number of diseases and depression.[1][2][3]

Modern Western diets typically have ratios of n−6 to n−3 in excess of 10 to 1, some as high as 30 to 1. The optimal ratio is thought to be 4 to 1 or lower.[4][5]

Excess n−6 fats interfere with the health benefits of n−3 fats, in part because they compete for the same rate-limiting enzymes. A high proportion of n−6 to n−3 fat in the diet shifts the physiological state in the tissues toward the pathogenesis of many diseases: prothrombotic, proinflammatory and proconstrictive.[6


Zato je idealno iskati meso, ki ima boljše razmerje, tto pa so živali, ki pasejo travo: ovce, koze, prostoživeče kokoši in njihova jajca.

Za Vitamin E spet ni treba posegati po oreščkih pri psih, jajca so polna vitamina E in če jih pes tolerira (mu ne povzročajo takoj mehkega kakca), lahko dobi kako jajce na teden ali dva. če je velik pa tri:)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #274 : 30 Junij 2010, 03:13:25
Kaili,

ribe seveda lahko daješ cele, če jih pes mara. Mojadva jih žal ne. Je še zgledalo, da bo mali jedel, pa je no no. Izbiraj ribe bogate z omega 3, čim manjše, da se ne akumulira preveč toskičnega v njih, to so pa pri nas seveda sardin, slaniki, skuše. Daš celo, neočiščeno. Moj mali je še kdaj pa kdaj maznil skušo, čisto brez težav, ampak res ni bil navdušen. Neskuhane kosti so mehke. Tudi če recimo jeste sardele, jih vam očistiš, pa daš psu glave, je to 100% bolje kot fensi šmensi iz sušene kože precenjeni priboljški, hehe.

je pa seveda pes tisti, ki se odloči, če bo ribe jedel, kar dosti psov je proti. Imela sem še 2 glavi lososa v zmrzovalniku in sem obupala in jih skuhala. Potem sta pa pojedla meso, barabici.

In ribe naj ne bi predstavljale večjega deleža prehrane, na prvem mestu mora biti rdeče meso večjih živali. BOlj so mišljene kot obogatitev jedilnika z omega 3.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #275 : 30 Junij 2010, 03:21:11
In še dilema s Krušičevimi ostanki. Jaz sem ostanke, ki so ostali po klanju mesnico Krušič, dobila v klavnici sami, kjer so to klali, na DOlenjskem. Niso šli sploh v LJ. MIslim, da je trik vedno probat priti do klavnic, ki razpolagajo z vampi, organi... Pač vprašajte mesarje, kdo jim kolje.

No, očitno bom jaz zbrskala navezo za organe v Beli krajini, kjer imam sorodnike. Jagenjčki so pogosta stvar na ražnju in bom vprašala tega, ki kolje, da mene pokliče, ko bo po več živali klal, da mi da organe. Če bom lahko, da grem še po vampke. Jaz sem dobila od klavnic tudi odgovor, da bi morala sama spirati, to je za njih res kar dosti dela, ker so majhni.

Mislim, vampi niso kako čudežno zdravilo. Pač vzameš VSE od koz/ovac, kar lahko dobiš.

Danes je imel stric na ražnju prašička in sem mu že večkrat omenjala... končno, zame so ostali organčki (se je spomnil in še za njih prosil). Mi je bilo kar hudo, so bili tako majhni, žival je bila mlada... Ampak vsaj stran se ni vrglo.



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #276 : 30 Junij 2010, 08:06:23
Kaili,ta mesnica o kateri sem govorila je konjska-prodajajo namreč samo konjsko meso.Kar se pa rib tiče-jaz jih dajem občasno surove,pa ne veliko.Razen Tinke jih vsi normalno prenašajo.Ta mali bi se najrajši zadavili z njimi.Jih pa ne čistim.Čistim samo pečene in kuhane ribe,surovih ne.
Taar,če se ne motim Krušič kolje v klavnici v Mokronogu pri Cvetanu,za jance pa vem,da so jih veliko klali v klavnici v Črnomlju.Konje občasno koljejo tudi v klavici v Velikih Laščah.Telefone v roke,nekje se bo sigurno kaj našlo.
LP Tjaša



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #277 : 30 Junij 2010, 11:05:04
Tele sardelce so zakon:-) Sem jih kupila malo, tako da bom sem pa tja kakšno dala...
Ima kdo podobno izkušnjo... Včeraj zvečer je pojedla piščančjo kračo (300g); zjutraj pa bruhala žolč pa zraven en konček kosti (nič špičast). A je to ful narobe? Mogoče zarad spremembe al kaj? Preveč kosti? Ji dam naslednjič raje manj, oz. odstranim kakšnp kost? Kakec je bil zjutraj ok.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #278 : 30 Junij 2010, 11:27:23
Moja obvezno bruha po govedini in niti nima veze ali je meso ali kost.

Pri piščančjih kosteh sem pa jaz zaradi krhkosti malo bolj previdna in ji dajem od krač samo konce (hrustance,..).

Možno pa da je tvoja bruhala samo ker ni navajena in si ji dala preveč naenkrat. Tudi kakec je pri nas šele tretji driskast (kar me sicer malo čudi).



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #279 : 30 Junij 2010, 15:00:30
Tele sardelce so zakon:-) Sem jih kupila malo, tako da bom sem pa tja kakšno dala...
Ima kdo podobno izkušnjo... Včeraj zvečer je pojedla piščančjo kračo (300g); zjutraj pa bruhala žolč pa zraven en konček kosti (nič špičast). A je to ful narobe? Mogoče zarad spremembe al kaj? Preveč kosti? Ji dam naslednjič raje manj, oz. odstranim kakšnp kost? Kakec je bil zjutraj ok.

Kadarkoli je James dobil zadnji obrok po 18.uri, je skoraj vedno bruhal zjutraj rumeno tekočino. Tako, da zadnji (mesni) obrok sedaj dobi najkasneje do 17.ure, kasneje samo še kakšen probiotični jogurt ali pa sirotko.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #280 : 30 Junij 2010, 15:46:15
Tjaša/Lojze, vidim, da imaš naštudirano:). Verjetno Mokronog tudi kdaj kolje za Krušiča, jaz sem pa konjske goltance (delano za Krušiča) dobila v mesarstvu Bobišč, Škocjan na Dolensjkem. Cca 20 km po avtocesti še naprej od NM proti Krškem. Mokronog je vam verjetno bližje. Ampak ja, telefon v roke, v zasednih mesnicah v Ljubljani pa kar vprašajte, KDO točno jim kolje, tako sem jaz začela. ker vem, da moj sosed, ki redi teleta, jih odpejejo klati v Škofjo Loko, meso gre pa za TUš. Res mi je škoda, nič ne ostane doma, ker teleta jedo skoraj izključno travo in živijo v humanih razmerah (bi takoj vzela od njega meso, če bi se dalo).

Mojadva, predvsem starejša psica, je bruhnila žilč in pikico kosti noter, ko sem šele začenjala in nisem imela pojma. 3 večere zapored sta dobila svinjske hrbte in seveda logično, bilo je veliko preveč kosti. SEdaj dajem zadeve s kostmi le 2x na teden. Recimo včeraj je mali dobil kost mesom od puranje krače, ki je res velika in jo je pol pojedel. Razcepila se je na špice in nekaj je že pokončalk, preden sem vzela. Po tem je cel dan norel po Beli krajini, celo malo delal na ovcah in niti enega pikiča težav ni imel zaradi kosti.
 
Aha, Kaili, za začetek je mogoče boljša opcija najmehkejša kost na planetu, to je da začneš s piščančjimi prsmi s kostmi noter. To so v bistvu čisto tanka, mehka, upogljiva rebrca in tisto v sredini, ki je praktično pol hrustanec, večinoma pa je na prsih itak le meso. Tako se bo pes navadil in tega zagotovo ne bo bruhnil. To se daje tudi mladičkom recimo.

Ni pa to nič bolezenskega, samo znak da je bilo malo preveč kosti. Pa začni z manjšim obrokom (dva na dan ali tri, če je treba). Vsaj prvi teden.

Fovš sem vsem, ki vam psi jedo ribe...



Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #281 : 30 Junij 2010, 17:18:20
Pri Krušiču imajo take klobase iz drobovine in odrezkov, pripravljene prav za pse/mačke. So pa okoli 2eur/kg.


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #282 : 01 Julij 2010, 06:36:40
Ja,malo imam naštudirano-posledica tega,da delam na veterinarski postaji,pa vidim,na katere klavnice odjavljajo lastniki živali.Ja,tudi pri Bobiču v Škocjanu se nekaj kolje,pa pri Hočevarju v Dolenji Težki vodi, pa pri Kavčiču na Drenovem Griču na Vrhniki.
Tjaša



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #283 : 01 Julij 2010, 21:43:10
Čakaj čakaj, tega Hočevarja moram poklicat. To je pet minut od mene!!!

Lojze, če imaš kake info o klavnicah, z veseljem še kdaj tukaj napiši. A kaj veš kako je z zajci? Imaš kake info? Npr. da doma vzrejajo zajce za prodajo, kdo to kolje (jaz bi takoj glave vzela, če bi lahko).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #284 : 01 Julij 2010, 21:44:11
Joj, ' z veseljem tu napiši'. Mislila sem reči, da nas bo veselilo, če ti napišeš. Lahko pa tudi z veseljem:)))



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #285 : 01 Julij 2010, 22:31:08
Lansko leto sem klicala v loško klavnico, pa so mi odgovorili, da morajo vse vrniti kmetu oz. lastniku živali, da ne smejo ničesar zadržati zase. Očitno rabim veze v klavnici, da pridem do ostankov  :D



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #286 : 01 Julij 2010, 22:52:10
Ja, to imajo neke čudne dogovore, npr dostikrat pri jagnjetih mi ne morejo dati osrčij/organov, ker jih kupci celega jagnjeta dobijo zraven. Tako mi tudi ne mroejo niti prodati 2 kil jagnjetine, ker naročnik dobi nazaj vse v enem celem kosu.

Pa si naštela tipične ostanke, ki jih noben noče za humano hrano:
- penisi
- goltanci
- sapniki
- vampi

Poskusi tole...



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #287 : 01 Julij 2010, 23:04:12
Sem vprašala, pa sem dobila tak odgovor.  :-\ Tako, da potem nisem niti v druge klavnice poklicala, ker sem mislila, da je taka praksa povsod.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #288 : 01 Julij 2010, 23:17:58
Uf, poskusi še, isto klavnico in druge klavnice. Vampov definitivno ne vračajo kmetom, ker z njimi nimajo kaj početi. Niti v supermarket jih ne morejo poslati. Jagnjtea in koze so bolj škakljive, ker se vse vrača naročniku, poskusi za telečje/goveje zadeve.



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #289 : 02 Julij 2010, 07:41:28
Taar,kar se zajcev tiče jih na našem koncu nihče ne goji na veliko za klavnice.Vsi imajo "proizvodnjo" samo za lastne potrebe.
Tjaša



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #290 : 03 Julij 2010, 11:23:54
Vampi se vračajo lastniku živali, če je prišla živina samo v zakol. In to očiščeni (njami :) ). Vrača se vsa drobovina oz. "užitni deli" (jezik, jetra, srce......), je pa res, da vsi ne vzamejo vsega (pljuča, ledvica, tudi  vampi). Sapnike, penise.........tega pa res ne jemljejo nazaj ;D in se jih da v klavnici dobiti (je pa potrebno koga poznati; "Pomehkuženi HASAP in počlovečeni psi  ;D " ) Druga stvar je lahko z živino namenjeno nadaljni prodaji..........največkrat pa je zgodba podobna.
Kunci so po moje predragi (ali pa tudi ne) za "krmo" (6-8EUR/kg).....jih ima kolega; 100+.



yonda1

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #291 : 04 Julij 2010, 20:03:21
A res noben ne daje rib ???

Moje mnejnje,
ni dobro,da se pes hrani z ribam,ker pospeši hiter rast.Potem pa največ problen v(HD) Kolki.Ni pa rečeno
,da nebi pes dobil enkrat na teden ali vsak dugi teden.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #292 : 04 Julij 2010, 20:08:04
Zakaj bi pa ribe pospeševale rast? Prej nasprotno, ribe naj ne bi tvorile prevelikega dela hrane, bolj občasno, ker niso tako bogate kot rdeče meso. Sploh pa ni nujno, da se jih daje.

Idealno je čim več rdečega mesa, ki je raslo prosto na paši: divjad, ovce, koze.



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #293 : 04 Julij 2010, 21:52:37
Moje mnejnje,
ni dobro,da se pes hrani z ribam,ker pospeši hiter rast.Potem pa največ problen v(HD) Kolki.Ni pa rečeno
,da nebi pes dobil enkrat na teden ali vsak dugi teden.

Kje pa je utemeljitev za tvoje mnenje? Ker, oprosti, tole je kr neki...



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #294 : 04 Julij 2010, 22:19:39
meni je danes en lovec obljubil, da ko ustrelil naslednjič srno, srnjaka mi da vse kar bi drugače pustil v gozdi...srce, požiralnik, jetra, itd.
in jaz uuuuuuuuuu, komaj čakam  :D :D
je že kdo dajal?


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #295 : 04 Julij 2010, 22:44:34
Nisem še prišla do divjačine, bi takoj isto naredila kot ti. Edino vprašaj te lovce, če je srnjad zdrava, če je kak sum trihinoze. Če je, potem moraš zamrzniti za cca 2-3 tedna, da pobiješ vse možne zajedalce.

Jaz sem govorila z našimi lovci tukaj in so rekli, da te bolezni že dolgo ni več in da redno pregledujejo ustreljeno divjad.



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #296 : 04 Julij 2010, 22:57:32
ni mi nič omenjal, bom pa vprašala...on ima sam pse in surovo hrani že 19 let, je drugače mesar in je nekdaj kupoval živa teleta, doma zaklal in to dajal psom
z divjačino se mu ne da ukvarjat oz temi ostanki, vsaj nam ostane...kaj pa pljuča, valda to tudi lahko ali ne?



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #297 : 05 Julij 2010, 00:05:16
Ja, pljuča seveda tudi lahko. Mojadva sta jedla danes svinjske. So ful žvečljiva in iz tega vidika čisto fajn za zobe. Je pa treba upoštevati pravilo 80% mesa, 10% organov in 10% jedilnih kosti. Pravilo izhaja iz približne analize raznih celih živali, torej kakšen odstotek teže naj bi bilo jeter v celi kozi.

Med meso štejejo vse mišice, tudi npr. jezik, srce, vampi, vse hrustančaste ali kitaste zadeve (tudi goltanci, traheja).

Organi 10% skupne količine mesa: 3-5% naj bo jeter (to je le en ali dva manjša obroka na teden!), ostalo drugi organi: ledvice, vranica, češarika in druge žleze, pljuča, testisi, možgani, oči ...

Pri pljučeh se ne morejo točno zmenit, ali bi jih šteli pod organe ali mišico, ker niso izločevalni organ kot npr. jetra ali ledvice. Zato se jaz pri pljučih ne sekiram, tudi če jih pohranim malo več. Ne morejo pa seveda biti nadomestek pravemu mišičnemu mesu, ker imajo dokaj specifično kemično sestavo (malo maščob in npr. veliko C vitamina).

Če te zanima, lahko pogledaš tukaj:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

(vstavi npr. 'lamb lung raw')



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #298 : 05 Julij 2010, 21:55:39
Jaz kupujem prav meso, takih ostankov skorajda ne morem dobit...to hranim cca 3 leta in je po mojem vredu, en čas nisem mogla dobit in sem kupovala vse v trgovini
puranje meso( meso, veliko vezi, koža), ko so še kosti not in pač kosti odstranim...je kar nekaj dela, vsakič vsaj 20 min, da te špičaste kosti odstranim...nič zato, jim je fajn in dobim kar ugodno ker so to ostanki iz klavnice...
goveje odrezke kupujem drugje, tudi klavnica le, da mi drugo ne dajo...ne razumem zakaj...vsakič vprašam, če lahko sama pridem (pošljem mojega, ker v bližino klavnic ne morem) po in odklonijo ter mi raje dostavijo v trgovino...klavnica Hanžekovič
rada bi kupila še nekaj bučk na zalogo in dam v zrmzovalnik, imam en cel zmrovalnik samo pse  ::) ker je babica skoz pojemala napačno meso naprej  :D
drobovino pač kupim v trgovini, itak tega malo pojedo...

mali zdaj cca 3 tedne jedo samo surovo in že zdaj opažam velike spremembe...so že sedaj malo mase dobili, kakeci so mini, komaj kaj je za pobiranje, ravno prav so, da o apetitu ne govorim (makar oni so ga prej tudi imeli), itd.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #299 : 05 Julij 2010, 23:41:35
Alma,

bučk niti nobene zelenjave psi ne potrebujejo. Lahko daš kak kos kdaj pa kdaj, sploh če imajo radi, da bi pa to moral biti del prehrane, ni nujno.

Puranje kosti mojadva šeltija tudi jesta, pa jima ni nič. Mali je ravno prejšnji teden pomlatil pol kosti noge purana, potem sem pa vzela, ker bi bilo ipak malo preveč kosti. Za kosti drugače so najlažje za pojesti kosti piščancev in zajca. Pač piščanca celega narežeš na pol ali četrtino in daš. Nič ni treba ven dajati. Za škota je pol piščanca itak približno celodnevni obrok.

Jaz meso dobim iz dveh klavnic v Novem mestu, do tukaj hodit se ti verjetno ne splača. Meni so šli na roko in jih to nič ne čudi, še celo več ljudi hodi po meso za pse.

Poskusi več klavnic preklicat ali se osebno oglasi... nabluzi, da ima tvoj pes posebno bolezen in da moraš nujno hraniti vampe, neočiščene:) Ali pa vsaj vprašaj, če lahko kupiš srca in jezike, to je po mojih izkušnjah najcenejše mišičasto meso.