RAZMERJA:
80% mesa (sem spadajo ob mišičnem mesu jeziki, srce, vampi, vse kitasto, hrustančasto, kot npr. sapniki, goltanci, penisi, koža, kurji želodčki, ki pa so premajhni, razen če imate mini čivavo)
10% kosti
10% organov, od tega naj bo 3-5% jeter, ostalo pa je lahko: pljuča, možgani, ledvice, oči, testisi, vranica, razne žleze, kot npr. češarika.
Pljuča so nekje vmes med mesom in organi, ker niso ravno izločevalni organ, imajo pa toliko specifično strukturo, da jih spet ne moremo hraniti namesto mesa.
Kemična strukturo/analizo kosov mesa:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/searchRazmerje je doseženo v enem ali dveh tednih, torej v nekem časovnem obdobju, ne vsak dan. Jetra so nujna zaradi vitamina A in D, ne sme pa se jih predozirati. Razmerja temeljijo na približnih analizah sestave celega plena. Slovenska diplomska naloga o klavni kakovosti kozličev ima izračunana razmerja delov telesa:
http://www.drobnica.si/files/brosure/Zulic_diploma_2008.pdf10% je zelo malo. Več kosti vodi v zaprtje, zato je treba vedno pogledati kakec, če je vse okej. Če je kakec svetel/siv, če se pes napenja, je to napak tistega, ki hrani – odločno preveč kosti! Okoli obroka s kostmi je treba zorganizirati obroke samo mišičnega mesa in organov, ne pa dati 3 obrokov koščenega zajca zapored. Organi po drugi strani mehčajo kakec in preveč organov naenkrat vodi v mehak ali celo tekoč kakec. Tudi jajca mehčajo blato.
Nikakor pa to ne pomeni, da bi hranili kurje hrbte in bi potem dodali jajca in jetra v upanju, da se bo kakec zmehčal! Osnova je mišičasto meso.
PREPOVEDANE kosti:
- VSE kosti NOG velikih živali (goleni), razen svinjske niso toliko trde, še jagnječje so mojim pretrde
- večina govejih, razen mogoče reber, če so zakopana v mesu, ne po eno samo rebro (jaz osebno ne dajem ničesar govejega, mogoče telečje hrbte z rebri, goveje kosti so najtrše namreč)
- kar vidiš, da je toliko trdo, da ne more takoj pregrizniti, lahko potencialno nalomi zobe.
- kosti za juho, kosti z mozgom, narezane kosti kot npr. kotleti (so kot britvice), majhni kosi narezanih kosti
- gole kosti, brez mesa gor
- tako majhne kosti, da vabijo k goltanju - za večjega psa so kurji vratovi in perutničke brez veze, še hrbti so sama kost in verjetno premajhni. Vem, pri barfu se pa ravno take kosti priporočajo, vendar so primerne občasno za mačka ali jorkija, ne pa za nekaj večje pse, ki npr. vrat pogoltnejo kot bombon.
PRIMERNE kosti:
- pol ali cel piščanec, del purana ali pol ali cela kurja ali puranja prsa (kurje kosti so votle in so okej), pol zajca
Če je cel piščanec ali če daš polovico, je okej, da je gor perutnička, ker je ne more takoj pogoltniti. Ampak tudi moja dva recimo sta puranjo nogo parkrat ugriznila, naredile so se špice, ki sta jih hitro pobrala in požrla. Zgodilo se ni ČISTO nič. Kakec je bil okej.
- rebra (svinjska, telečja, goveja, jagnječja), samo morajo se držati skupaj, ne po eno samo in pokrito mora biti z mesom
- hrbti z rebri, ki štrlijo ven. Skratka dol poberejo večino mesa, ostane hrbtišče z rebri. Tako zadevo dam 1x na teden, ne večkrat, najraje svinjsko, ker so mehkejše kosti. Ko poglodajo meso in ostane samo še hrbtišče, kar vzamem in vržem. Za večjega psa mora biti to definitivno najmanj 20 cm dolg kos hrbta, raje več. Ko pobere meso dol, malo pogloda, lahko ta trdi center vržete.
- namesto govejih kupite teletino (mlajša žival, mehkejše kosti)
-kosti, ki so globoko zakopane v mesu, recimo kaj od ramena, lopatice, medenice
- Glave (posebno manjših živali, npr. zajcev, ovac, koz)
PERUTNINA:
Cel piščanec vsebuje cca 30% kosti in jih je torej 3x preveč. So pa piščančje kosti najmehkejše in s kosi piščanca nekajkrat tedensko notri komot prinesemo skupnih 10% kosti. Najceneje je kupiti celega piščanca in ga razrezati na polovico ali četrtino. Spodaj so pa kosi piščanca in % kosti v njih – v večini jih je odločno preveč in nikakor ne morejo tvoriti osnove jedilnika. Še prsa s kožo imajo 20% kosti!
breast, meat and skin 20%
drumstick, meat and skin 33%
thigh, meat and skin 21%
leg, meat and skin 27%
neck, meat only 75%
wing, meat and skin 46%
wing, meat only 68%
Torej posamezni hrbti, perutnice in vratovi NISO primerni za že srednje velike pse – premajhni in prekoščeni so!
RIBE: če pes ribe je (moji jih žal ne), se da cela, neočiščena riba (najbolje skuše ali sardele, ker ne morejo biti gojene in imajo največ omega 3). Pri celem plenu kosti ni treba računati, ker je plen tak, kot je (ne gre niti v + niti v – glede količine kosti). Vendar pa so ribe bolj dodatek, da popestrijo jedilnik in niso primerne, da bi predstavljale večji delež prehrane. Večina hrane naj bo rdeče meso (ne perutnina in ribe), idealno bi bilo, da je hranjeno na travi, ne pitano, torej divjad/ovce/koze.