Ali je treba pljuča preden jih daš psu prekuhati?
Vse daš surovo, seveda pod pogojem, da dobiš od zanesljivega vira (v mesnici, klavnici). Če bi bila kaka nepregledana srna/domač nepregledan prašič, moraš meso za cca 2-3 tednbe zamrznit, preden daš jesti. Vse iz klavnice ali mesnice pa je okej. Samo serviraš (vržeš na vrt:))
In pod kaj spadajo želodci, goltanci, požiralniki, vampi, srce... Vse pod mišično meso? In pljuča so nekaj vmes med organi in mišicami ne?
In še za Sunnybean:
Pravo meso je (tega naj bo v povprečju 80%):
Vampi/želodčki
goltanci, požiralniki
hrustančasto,sapnice npr.
srce
koža
vse vezivno tkivo, kite, penisi
ostale mišice.
Pljuča naj bi bila res nekje vmes. Ampak vseeno ni, da bi hranil namesto vsega mesa le pljuča, pač jaz se držim približnega pravila celega plena, torej da pohraniš približno sestavo cele živali v dveh tednih npr - iz tega izhaja pravilo 80-10-10 in v celem plenu je idealno razmerje kalcij-fosfor, kot ga priporočajo veterinarski učbeniki (isto razmerje najdeš tudi na vreči briketov!). Npr. če bi tvoj pes maral ribe (večina jih ne mara) in bi dobil za obrok nekaj celih sardin, bi bil to popoln obrok, ker je cel plen in bi bilo razmerje 80-10-10 že urejeno. Isto velja za jajce - uravnotežen meni:) Celo jajce lahko daš občasno, večina psov jih ima rada.
Organi (tega naj bo le 10%, od tega 5% jeter npr v enem ali dveh tednih):
jetra
priželjc (thymus)- to je tisto mehko svetlo rožnato ob sapnici/srcu
ledvičke
testisi
možgani
vranica
slinavka
Kosti (10% v povprečju, vendar zakopano v mesu, ne gole kosti)
Vse svinjske, piščančje, puranje,od rib (če marajo), večina ovčjih, kozjih. Od telečjih bodo okej hrbet, vrat, ramena, rebra.
Izogibaj se govejim kostem, so pretrde, bodo kak zob premagale. Sploh pa NE dajati kosti NOG večjih živali (govejih, telečjih, mojim šeltijem so že ovčje noge bile pretrde). Take kosti so debele, imajo veliko gostoto, lomijo zobe in so težko prebavljive. Npr. svinjske so kot piškoti mehke, sploh vrat in prsna kost. Mlajše živali imajo mehkejše kosti. Cel piščanec ima cirka 27% kosti, so pa najmehkejše (sam doma narežeš na 4 ali 6 delov in pohraniš). Fajn so tudi cele glave, če imaš možnost dobiti. Kosi s kostmi naj bodo čim VEČJI, pa raje stran vržeš. če je kost velika, je pes ne bo mogel pogoltniti in se zadušiti.
Oblika kosti - česa NE dajati
-na koščke narezanih kosti, ker bo pes celo goltal in ne bo mogel niti razgristi, to se bo prebavljalo počasi
-majhnih delov (npr. nemški občar lahko kurje vratove cele golta in se mu lahko zataknejo)
-govejih kosti, sploh jušnih mozgovih kosti, tudi če ti jih ponujajo zastonj
-na kratko nasekanih reber ali enojnih kriminatelcev (ostri robovi!)
Slike za občutek, kako veliki naj bodo kosi:
http://www.rawfeddogs.net/RecipesKosti (10%) so nujne zaradi kalcija. Organov ne dajati več kot 10%, ker so bogati z vitamini A in D ter fosforjem (kalcij in fosfor morata biti uravnotežena, zato se je treba držati pravila 10% kosti in 10% organov). 10% kosti zadovoljiš zelo hitro, če npr. hraniš vsak drugi ali tretji obrok s kostmi. Opazuj kakec, če je trd, zelo svetel, celo drobljiv, potem je bilo za tega psa preveč kosti zapored. Eni psi pa imajo takoj mehak kakec, že če dobijo rezino jeter, pač treba je iti počasi in postopno.
Najboljše je začeti s celimi piščanci, sam doma narežeš na četrtine. Piščanec zato, ker na začetku psi rabijo malo več kosti, pišče jih ima cirka 27%, kar je dolgoročno preveč, ampak za začetek ravno prav. Drži se enega vira proteinov 2 tedna, če je vse okej, postopno uvajaj drug protein (npr. svinjino), nato tretjega (pri mladičih lahko uvajaš raznoliko meso veliko hitreje, se hitro navadijo). Eni psi prenesejo vse, drugi so zelo občutljivi... Dolgoročno je najbolje hraniti več rdečega mesa (svinjina, govedina), če pa najdeš kak vir poceni ovac ali koz, definitivno ponucaj (ker se hranijo na paši in je meso najbolj bogato z omega 3).
Dodajaš lahko omega 3 kapsule.
Poznam pa kar nekaj celo VEGANOV, ki hranijo pse zključno surovo, tako da se absolutno da!