Moji babici sta vse to kuhali. Ko sem bila majhna so bile čisto prave koline, je pa tega manj zadnjih deset let. Kaj naredite z repi? Svinjskih nogic se še spomnem, so jih pokuhali in nato popekli za k ješprenu. Se pa v našem novomeškem mesnem centru (od Panvite) prodajajo svinjske glave, repki, nogice - vse prodajo do pike, tako da se zagotovo še je. Zadnjič mi je mesar rekel, da njemu je ful dobra svinsjka glava:)) Pečena, po moje. Drgač pa se v Beli krajini na ražnju pečejo cela jagnjeta in potem moj oče naslednji dan obere glavo:))
Iz svinjskih nogic in repov naredimo neko juho. Podobno se naredi z srčki, želodčki, kurjimi hrbti, vampi, kurjimi kremplji (oz. tistim spodnji del nog), jetra se popražijo, možgani se popražijo in dodajo jajca, vratovi in hrbti pa so zraven pečenega piščanca. Ne vem kako se tista juha naredi, ker pri nas kuha mama
. Lahko pa jo vprašam za recept in ti pošljem po ZS, če te slučajno zanima
. In mi še imamo prave tradicionalne koline(pri sorodnikih, oni vzredijo tudi svinjo, mi pa jo potem kupimo). Še sami dimimo, delamo klobase, ocvirke in vse
. Pa za piščance še tudi doma redijo naši sorodniki, zakoljejo in nam še z vsem prodajo. Je še kar veliko takih kolin na Štajerskem.
. Odojki in jagnjeta pa se tudi pečejo, ja.
Me pa zanima, če bi lahko dala neočiščene kurje glave moji psički? To vedno sorodniki mečejo stran, pa mi je malo škoda...
Jaz dobim meso že malo staro ker že ima rahel vonj. Potem ko se zamrzne in nazaj odmrzne pa ima tudi vonj, če pa je 1 dan v hladilniku pa sploh...