Za pesjanarje > FCI 1

Češkoslovaški volčjak [Ceskoslovenský Vlcak, Czechoslovakian Wolfdog]

(1/48) > >>

westyca:
ZGODOVINA

Človeku je volk od nekdaj vzbujal spoštovanje in veliko zanimaje in v nekdanji Češko - Slovaški je s križanjem volka in psa nastala pomembna pasma. V 50 - ih letih prejšnega veka, sta major František Rozik in inženir Karel Hartl, aktiven kinolog, v vojski začela s poskusnim križanjem nemškega ovčarja z karpatskim volkom. V prvi fazi sta križance dobila s parjenjem karpatske volčive Brite in nemškega ovčarja Cezarja z Brezovrho haje, 26. maja 1958 v vzrejališču psov Libejovicich. Volčico Brito sta ponovno parila še z nemškim ovčarjem Kurtom z Vlaclavkyin in tako dobila prvi dve liniji križancev. Razumljivo, da sta bili le dve krvni liniji premalo za nastanek nove pasme, zato sta zastavila še tretjo. Karpatskega volka Arga sta sparila z nemško ovčarko Asto. V letu 1974 je bila potomka tretje generacije Xela parjena s karpatskem volkom Šarikom, ki je oplodil še eno samico, Urto - to pa so že imenovali češki volčjak, kar je ostalo ime za vse križance od leta 1968 dalje. Poslednjič je bila leta 1983 parjena z nemškim ovčarjem karpatska volčica Lady. S tem je bilo dobljenega dovolj vzrejnega materiala za novo pasmo in križanja z volkom niso bila več potrebna.
Pasma je bila dokončno potrjena na zasedanju mednarodne kinološke organizacije FCI v Mehiki 1999.


--------------------------------------------------------------------------------

UPORABNOST

Česko - Slovaški volčjak je izvrsten, zelo vodljiv delavni, čudovit obrambni pes, ki dosega odlične rezultate tudi v sledenju. Pasma je zaradi svojih sposobnosti primerna tako za delo na ruševinah, kot za iskanje utopljencev. Dozoreva nekoliko kasneje kot druge sredne velike pasme. Ima odlično razvita čutila, zlasti voh, odličen smisel za orientacijo in v družini naveže tesen socialni kontakt z vsemi družinskimi člani. Ima izredno telesno sposobnost, saj lahko brez težav preteče tudi 100 kilometrsko razdaljo s povprečno hitrostjo 11 - 13 km/h, česar ni sposobna večina pasem razen nordijskih psov, selekcioniranih za vleko sani.


--------------------------------------------------------------------------------

SPLOŠNI VIDEZ

Srednje velik pes, čvrste konstitucije, pravokotne oblike telesa. Telesna zgradba, gibanje in odlakanost, pa tudi barva dlake in temna maska spominjajo na volka.


--------------------------------------------------------------------------------

ZNAČAJ

Temperamenten, zelo aktiven, vzržjiv, lahko učljiv, hraber pes hitrih reakcij. Nezaupliv, vendar ne neutemeljeno. Skrajno iskren do lastnika. Odporen je na vremenske vplive in vsestransko uporaben.


--------------------------------------------------------------------------------

VIŠINA

Pes najmanj 65 cm teža najmanj 26kg, psica najmanj 60 cm in teža najmanj 20 kg.Zgornja meja višine ni določena, pomembna je skladnost med težo in višino.


--------------------------------------------------------------------------------

Vzeto iz strani http://users.volja.net/hotelperun/volcji%20pes.htm

L.p westyca ;)

deteljica:

--- Citat: westyca na 28 Avgust 2006, 10:03:00 ---ZGODOVINA


UPORABNOST

Česko - Slovaški volčjak je izvrsten, zelo vodljiv delavni, čudovit obrambni pes, ki dosega odlične rezultate tudi v sledenju. Pasma je zaradi svojih sposobnosti primerna tako za delo na ruševinah, kot za iskanje utopljencev.
Vzeto iz strani http://users.volja.net/hotelperun/volcji%20pes.htm

L.p westyca ;)

--- Konec Navedka ---

kakšna lažna propaganda  ::)

bolj pravilno in edino pošteno bi bilo:
eksotična pasma,primerna za posebne ljudi .
Po značaju bližje nekaterim nordijskim in pratipskim psom,kakor delovnim ( npr ovčarskim , službenim) ali družnim pasmam.
pogosti problemi s socializacijo do urbanega okolja in do drugih psov. Pogosto zadržanost-plašnost do tujcev.
Izjeme poztrjujejo pravilo, sicer pa primeren kot spremljevalec ali pes za rekreacijo , brez vnaprej določenih ciljev oz načina uporabe.

kalahit:
¸jaz poznam enega in mu deteljičin opiš čisto ustreza ::)

Lanabela:
Meni so izredno všeč in in mogoče si bom kdaj kašnega celo privoščila. So pa taki, kot jih je opisala Deteljica - s službenimi pasmami nimajo nič skupnega.  Če gledamo na pasmo kot na poskus izboljšave nemškega ovčarja so popolna polomija.

Aramis E:

Se strinjam z Deteljico. Tudi jaz poznam tega kot Kalahit, poudarila bi pa še, da potrebujejo STABILNEGA vodnika, brez kakršnih koli psihičnih problemov, ker jih to žal prizadene.
Sem se pogovarjala z eno vzrediteljico in mi je poudarila, da so plašni in zato strogo neustrezni za obrambo. Mislim, da bo kar imela prav, glede na to, da jih je imela več in jih je natančno opazovala.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo