Brezglavi pobeg domov

Anin · 3229

Anin

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
: 01 September 2006, 12:33:23
Pozdravljeni,

Zaradi včerajšnjega dogodka z našo mlado psičko, sem se končno odločila registrirat na ta nadvse uporaben forum. Z vprašanjem o podobnih izkušnjah in morebitnih nasvetih, kako ravnati.

Naša psička je stara tri mesece in en teden. V slabem mesecu bivanja pri nas se je pokazala kot precej pogumna, odločna, radovedna in vse kar paše zraven. Živimo v Ljubljani ob precej prometni cesti, vendar jo nekaj metrov stran od ceste na travniku lahko spustimo, brez strahu, da na poziv ne bi pritekla ali da bi stekla predaleč stran. (Ob cesti pa pač hodimo s povodcem) Včeraj zvečer sva tako bili s prijateljico in psičko na travniku, psička je raziskovala živo mejo na drugi strani travnika, kjer je preko manjša cesta in je zgledalo, da je šla skozi na cesto. Jaz sem šla na drugo stran pogledat, če je tam, prijateljica pa je ostala na travniku. Takoj mi je javila, da je že pri njej. Na travnik sem se vrnila skozi pb. pol metra širok del, kjer živa meja na raste, ki pa je neosvetljen. Mojega očitno preveč lomastečega in nepričakovanega prihoda se je psička tako ustrašila, da je enkrat zalajala, potem pa z neverjetno hitrostjo tekla stran, čez glavno cesto, v hišo pred vhodna vrata v naše stanovanje (oddaljeno pb. 300 do 400 metrov). Reagirala ni niti na klice niti na žvižge in k VELIKI sreči je bila takrat cesta prazna. Najprej sem obstala in gladala, če bo prišla čez cesto, ko je bila čez pa sem stekla za njo. Upala sem da pred vhodnimi vrati, da ne bo brezglavo kar tekla naprej in je tam res bila. Seveda sem jo pobožala ko sem prišla do nje in jo odpeljala nazaj ven, vendar se na mesto "zločina" nisva vrnili.

Strah nas je, da se kaj podobnega lahko zgodi kadarkoli, da npr. na tistem mestu prilomasti kaka druga oseba ipd. in da je zvečer ne bom več upala spustiti s povodca. Zanima me, če ima kdo kako podobno izkušnjo s svojim psom in kako ravnati, da preprečiš tak pobeg s prizorišča.

Lep pozdrav vsem



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #1 : 01 September 2006, 14:39:32
Bolje,da jo imaš v temi na fleksu oz kasneje vedno, ko predvidevaš možnost pobega.
Z odraščanjem bo njenih strahov vse manj.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #2 : 01 September 2006, 15:39:05
Psa na povodec ali fleksi in ne se izogibat "strašnemu" kraju. Pojdi tja in se poigrajte. Ali vsaj normalno mimo. Na njen strah ne smete reagirati s kako tolažgo. rRaje jo povabite k igri ali ignorirate.
Če bo šla pojdite skupaj pogledat, če bo šla...

Sicer je pa v takem obdobju, da se prej ustraši, tako, da morate malo paziti in ji tuje stvari počasi predstaviti. Pojdita lomastit skupaj ;)

Ob cesti je pa ne več spuščat.
Ta faza bo šla mimo, bodo pa prišle druge  :P ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Anin

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 02 September 2006, 11:29:31
Hvala za odgovore.

Najprej sva včeraj šli na "strašni kraj" podnevi in je vse prevohala in pregledala. V temi zvečer, pa je bila zelo oprezna. Bolj kot prejšnje dni tudi sicer. Kraju dogodka se ni povsem približala in vsakega glasnejšega zvoka neznanega izvora se je malo ustrašila.
Mogoče je to posledica dveh zaporednih večernih sprehodov, ko jo je nekaj močno prestrašilo. Večer pred pobegom domov smo se vrašali s sprehoda po Dečkovi ul. (Ljubljana), nevedoč, da ima nekdo pri eni hiši vsaj štiri pse pasme ne vem katere - en mi je zgledal ko dalmatinec, vendar nekoliko premočan, da bi bila gotova, kakšen bi bil lahko tudi dogo argentino - ki so nas grozljivo oblajali za ograjo. Že tisti večer jo je skoraj kap (mene tudi), potem pa še moje lomastenje.

Pa bo že bolje. Igra je pomagala. (Po Dečkovi ul. pa več ne gremo!!!)

LP



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #4 : 02 September 2006, 19:12:38
Psov, ki takrat ko se ustrašijo brezglavi bežijo ni varno spuščati. Žal. Nikoli ne veš, kdaj jo bo spet pičilo. Previdno jo navajaj na različne situacije, vodi jo na različne kraje, pokaži ji različne ljudi in živali in poskušaj ugotoviti česa se boji. Veliko se da popraviti, ampak povsem zanesljiva pa verjetno ne bo postala - ponavadi so takšne reakcije prirojene.


Anin

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 03 September 2006, 20:12:00
Pozdrav spet,

Luna se je ob prvem srečanju nekaterih "reči" že bala, vendar je odreagirala vedno drugače. Slušalke na glavi npr. so ji vzbujale negotovost ali pa pralni stroj ob pranju, pa sosedovo zbijanje. Ob vseh teh situacijah je samo lajala na varni razdalji (2 metra) v tisto kar jo vznemirja. Srečali smo traktor, LPP avtobus, vsaj sto psov različnih pasem, mnogo ljudi. Z vsemi psi bi se igrala, z ljudmi tudi, s kolesarji bi tekla, tekači so sploh zanimivi. Golobi nenavadni, na mačke cvili in laja, ker so tako nesramne, da se nočejo igrati z njo (tam od koder prihaja, se je igrala tudi z mačkami in ji sploh ni bilo jasno zakaj jo je ena na morju kresnila čez gobček). Bala bolj intenzivno se je ob laježu tistih štirih psov nekaj dni nazaj, ki je bil res grozljiv, pa seveda ob dogodku, ki sem ga opisala v uvodnem prispevku.

Včeraj zvečer smo naredili preizkus. Prijateljica jo je držala na povodcu nekoliko bolj stran, kot na dan D, jaz pa sem se odpravila skozi isto "luknjo" v živi meji. (Upam, da ne bom kregana :-[ ) Prva reakcija je bila spet brezglavi pobeg. Zagnala se je za prijateljičine noge, vendar sem jo takoj poklicala po imenu in takoj me je prepoznala in mahala z repom, potem pa igra. Ne vem, če je to primeren način, niti ne vem če se potem lahko nauči, da vsaka nevarnost pomeni "samo moj prihod", vendar morda enkrat ali dvakrat ne bo preveč poizkusiti.

Morda je taka reakcija res prirojena. Se mi pa zdi nenavadno, da jo je prvič pokazala po skoraj mesecu dni bivanja pri nas. Bomo pa pozorni še naprej, spuščamo s povodvca jo še, vendar bolj daleč od doma, na polju. Tu na travniku itak vsako svinjarijo izbrska, zadnjič izpuščena je tekla direkt v živo mejo in ven pritekla z gnijočim golobom v gobcu  :'( . K sreči se ji ni uspelo povaljati po njem, pa k sreči ga je držala samo za perje čisto pri strani peruti.

LP