SPrehodi psice med gonitvijo

*LuNa* · 4681

*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
: 15 Oktober 2006, 22:42:31
Verjetno je bilo o tem govora že v drugih temah, ampak vseeno bi želela kakšen dober nasvet.

Kako naj v miru peljem psičko na sprehod v času gonjenja, ko pa je množica odvezanih psov, ki se ne dajo odgnat.
Problem je v glavnem s psi, ki se sami sprehajajo in znajo biti včasih že prav malo nasilni.
Zadnjič sem imela v enem dnevu problem z dvema psoma. Eden je skoraj naš sosed, ki se itak stalno potepa in hodi k nam vasovat celo leto. Drugače se me kar boji, zdaj v času gonjenja je pa precej bolj pogumen. Drug pes je pa od neznanih lastnikov, za katere predvidevam, da imajo v bližini konje in ko se ukvarjajo z njimi, njega spustijo, da se pač sam sprehodi. So celo tako"odgovorni", da ima pes vedno na sebi tisti ozek nagobčnik. Ampak ta pes je tako vsiljiv, da ga je zadnjič moral moj dragi držat za ovratnico, da sva midve lahko stekle domov. Seveda mu je skoraj odtrgal roko in potem privohljal k nam. Ne vem, kaj bi naredila, če bi bila sama.

Sprašujem se, kaj narediti v takih primerih. Naj kličem policijo? Odganjanje, metanje kamenjev, mahanje s palicami ... ne pomaga nič. Razmišljam o tem, da bi si nabavila barvni sprej in bi te nadležne pse posprejala. Mogoče se bodo pa lastniki potem šele začeli zavedat, da morda prosto sprehajanje psov le ni vsem všeč.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #1 : 16 Oktober 2006, 08:23:46
1. opcija psico daš v avto že na tvojem dvorišču in se odpelješ nekam stran kjer ni toliko psov. Taki manj obljudeni kraji se vedno najdejo. Tam psico v miru sprehodiš brez dodatnega stresa zate in zanjo.

2. S sabo vzameš kakšne tri povodce ko pride k vama tak "lover" ga pripneš za najbližje drevo ali "kandelaber". Če se pes itak prosto šeta (če si iz Lj.) zavrti številko Gmajnic in naj ga pridejo iskat na mesto, kjer si ga privezala. Mislim, da lastnik ob prevzemu psa potem plača poleg oskrbnine še prevoz in bodo drugič mogoče premislili preden ga bodo spustili.

Lp nina



kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #2 : 16 Oktober 2006, 16:17:19
1. opcija psico daš v avto že na tvojem dvorišču in se odpelješ nekam stran kjer ni toliko psov. Taki manj obljudeni kraji se vedno najdejo. Tam psico v miru sprehodiš brez dodatnega stresa zate in zanjo.


Ko se naša goni je ta opcija skoraj edina opcija v tistih najbolj dišečih dnevih. Je namreč že kar malo nevarno, če ti sledita in težita dva ogromna psa (novofundlanec in ogremen aljaški malamut  :-X ), ali pa en doberman je pri nas tudi kar pogost obiskovalec v času gonitev. Tiste manjša ščeneta se že nekako da odgnati ko pa naletiš na enega velikega...  :-\

Po mojem se policije ravno ne splača klicati ker odziva najbrž sploh ne bi bilo. Mi smo malo probavali (ko so hodili že kar na dom  :o) z vodo, pa ni pomagalo, samo mokri so bili.



*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #3 : 16 Oktober 2006, 23:55:46
Saj občasno jo peljem kar z avtom nekam na samo, recimo na Barje in je mir. Ampak po drugi strani se mi zdi pa da jo s tem ful obremenjujem, ker se Luna ful boji vožnje z avtom in imamo vedno muke jo spravit v avto. In potem se še vprašam, zakaj se moram jaz, ki poskrbim da moja psica ni moteča za okolico (je zaščitena s spreji, tabletkami in če pes ne pride res čisto do nje, ne ve da se goni), medtem ko se lahko drugi psi neumorno prosto sprehajajo in nadlegujejo druge. To se mi ne zdi fer.
 
Kar se pa tiče klicanja zavetišča, pa si tudi ne predstavljam, da pridejo iskat prav vsakega nadležnega cucka. Pa še po možnosti ga bo kdo odpel preden bodo oni prišli. Smo pač na obrobju Ljubljane, kjer vlada miselnost, da psi rabijo svobodo in se morajo sami sprehajati po vasi.

Še kakšna ideja?

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Kast

  • *
    • Prispevkov: 1.317
    • Točke: 9
Odgovori #4 : 17 Oktober 2006, 06:44:04
V času kritičih dnevov gonitve jaz omejim sprehode na okolico hiše (res da imamo ogromen vrt), a raje to, kot da privabim lovske in druge pse pred bajto.
LP


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 17 Oktober 2006, 12:05:47
Če so nadležni psi od znanih lastnikov iz soseščine, včasih pomaga, če lastnikom prej, preden se psica najbolj goni povemo kaj se pripravlja, da pravi čas zaprejo svojega psa in ga ne vodijo točno na naš vrt. Nekateri celo res malo bolj popazijo na svojega potepuha. Ko enkrat zavoha psico, pa ponavadi ne morejo več preprečiti pobegov (oz jim pes toliko časa najeda, da ga spustijo). Če se kakšen utabori pred bajto in nimaš tega luksuza, da bi samo poklical zavetišče pa bi ti ga pospravili, ga lahko: dnevno vodiš nazaj k lastnikom in jih milo prosiš, naj ga vendar zaprejo (lahko tudi groziš in zmerjaš, vendar je učinek še slabši). Lahko ga zapreš v pesjak in ga imaš ob kruhu in vodi dokler se psica ne neha goniti, lahko ga privežeš za ta čas, da   psico lahko  mirno spustiš. Kakšno preganjanje se pa ne splača - psa pregnala ne boš, vedno se bo vračal, pa če mu bo pol riti manjkalo. Se bo pa začel bati, tako da ga ne boš mogla več prijeti in zapreti (privezati) in kar je (vsaj pri nas ko ni ograje) še huje - pes te vidi, steče čez cesto, psica za njim.....

Tisti  ki pridejo zraven na sprehodih niso toliko problematični, če je z njimi lastnik - Sama v takem primeru prosim lastnika naj psa pokliče, ker se psica goni. Če ga ne, oz ga ne more, njegov problem - skupaj z psico ga peljem do lastnika in mu povem, da je nasrkal - mene da popolnoma nič ne moti, če njegov pes osvaja mojo psico, bo pa verjetno trpel nekajdnevno cviljenje in zavijanje zaljubljenega samca. Zadeva deluje - naslednjič ko me vidijo s privezano psico raje po hitrem postopku umaknejo psa.

Če pa pes nima lastnika s seboj pa je treba če je le mogoče preprečiti, da bi pes prišel psici pod rep. Če jo zavoha od blizu, se ga skoraj ne da več znebiti (meni zelo prav pridejo tri ograde, v katere lahko dam psa (če le ni prevelik). V ogradah so luknje, skozi katere pes lahko pobegne, ampak najprej jih mora najti, takrat pa mene ni nikjer več.

Pač - kdor hoče imeti celo psico, mora imeti tudi nekaj živcev.


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #6 : 18 Oktober 2006, 15:26:58
Zaenkrat prakticiram sprehode z avtom. Luni vožnja sicer ni všeč, se mi zdi pa da vsaj na sprehodih uživa, ker sva same in le kje v daljavi vidiva kakšnega sprehajalca. Meni je pa tudi bolj všeč, ker lahko vsaj v miru vadiva.  :P

Drugače pa razmišljam, če se ne bi naredila malo butasta in bi tega vaškega snubca odvlekla domov in prov nedolžno rekla: vaš psiček se je izgubil. Najbrž bi me imeli malo za noro, ker se itak vsak dan potepa.  :P

Lastniki psic moramo res imeti dobre živce. In to na račun lastnikov samcev.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Kurja vas

  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 1
Odgovori #7 : 05 November 2006, 20:46:10
Lastniki psic morate imeti res malo močnejše živce in predvsem dosti potrpljenja. Jaz imam sicer psa, ampak v takšnih bolj kočljivih obdobjih, se vseeno poskusim izogniti bolj tveganim predelom, da se pes ne vznemirja pretirano, in tudi manj sitnosti je z njim. Se mi je že zgodilo, da se je snel s povodca in ušel, na srečo in s pomočjo uvidevnega lastnika psice pa ni kaj dolgo "flirtal".
V takih obdobjih namreč tudi psi trpijo, nekateri so popolnoma neobčutljivi, nič lačni, nič žejni, ne veš a je bolan, a se mu meša... Vsekakor se mi ne zdi prava rešitev problema ta, da psa izpustiš naj se potepa po svoje, to je samo prelaganje bremena na druga ramena  - v tem primeru lastnikov psic.