BBH izpiti - razmišljanja

skar · 238464

Lanabela

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 7.316
  • Točke: 48
Odgovori #30 : 05 November 2006, 18:15:16
Poleg na poligonu je poleg na poligonu  oz poleg v sklopu vaj poslušnosti ne glede na to kje delaš."Poleg" na terenu pa je nekaj čisto drugega - menda ne misliš da službeni psi pa kar vsi na sprehodu ure in ure hodijo poleg z pogledom uprtim v vodnika...


deteljica

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 4.353
  • Točke: 35
Odgovori #31 : 05 November 2006, 19:22:48
Mogoče nisem najbolj jasno napisala. Nisem trdila, da lovski pes ne more dobro delati poslušnosti- trdila sem le, da je veliko težje lovskega psa pripraviti do tega, da bo hodil poleg (s tem mislim klasični šolski poleg). Pa to ne pomeni poslušnosti na poligonu, ampak v naravi /npr. v lovišču.
Lovski pes bo v lovišču hodil poleg noge, ne bo pa non stop gledal v oči, ker je pač v njegovi naravi, da čekira okolico. Bo pač pogledal okoli in spet vodnika, bo pa ostal v položaju "poleg".ne vem čist točno ,kaj si hotla povedat, ampak ,če npr jaz rečem poleg, je to športni poleg in pes nič ne čekira okolice- ne glede na to kje sva. Če pa grem gonit oz v lovišče z namenom, da kaj poišče, pa ne rečem poleg, ampkak dam navodilo za iskanje  ;) .
Mislim , saj je sistem podoben pri IPO - poleg ali revir povelje in pri reševalcih -poleg in išči povelje  8).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


mitja

 • *
  • Prispevkov: 15
  • Točke: 1
Odgovori #32 : 05 November 2006, 21:29:23


Citiraj
Pol pa svizec zavije čokolado ...
Veš kolk takih "majstrov" s točno takim egom sem srečal, da se mi ...Ce pes ni opravljal izpita A ali B ali podobnih neumnosti se ne pomeni, da ni solan.CowTarina

 • *
  • Prispevkov: 401
  • Točke: 3
Odgovori #33 : 05 November 2006, 23:30:41
Mogoče nisem najbolj jasno napisala. Nisem trdila, da lovski pes ne more dobro delati poslušnosti- trdila sem le, da je veliko težje lovskega psa pripraviti do tega, da bo hodil poleg (s tem mislim klasični šolski poleg). Pa to ne pomeni poslušnosti na poligonu, ampak v naravi /npr. v lovišču.
Lovski pes bo v lovišču hodil poleg noge, ne bo pa non stop gledal v oči, ker je pač v njegovi naravi, da čekira okolico. Bo pač pogledal okoli in spet vodnika, bo pa ostal v položaju "poleg".
Se pa strinjam s tem, da lahko klasično poslušnost delajo zelo dobro. Vendar vztrajam na tem, da morajo lovski psi imeti tudi značilnosti lovskih pasem, kamor sodi tudi čekiranje okolice. Ker to jih dela edinstvene in uporabne za delo. Ne predstavljam si, da bi bili labradorci tako dobri prinašalci, če bi bili non stop na poleg in 100% pozorni na vodnika. To ne gre skupaj.

ne vem čist točno ,kaj si hotla povedat, ampak ,če npr jaz rečem poleg, je to športni poleg in pes nič ne čekira okolice- ne glede na to kje sva. Če pa grem gonit oz v lovišče z namenom, da kaj poišče, pa ne rečem poleg, ampkak dam navodilo za iskanje  ;) .
Mislim , saj je sistem podoben pri IPO - poleg ali revir povelje in pri reševalcih -poleg in išči povelje  8).


Tukaj imata obe delno prav. Problem je le v tem, da se v poligonskem delu in delu v lovišču za hojo ob nogi uporablja isto povelje. Jaz lahko govorim samo za ptičarje in delo z njimi v lovišču in na tekmah. Po lovišču, predvsem pa na tekmah, (kadar ni na vrsti za delo) mora pes hoditi ob nogi in se ob morebitni oviri (npr. ozek prehod med drevjem, luknja...) pomakniti za vodnika in nato spet ob nogo, ko se naredi prostor za to. Točno tako se preizkuša tudi na tekmah za ptičarje, kjer niti ni zaželeno, da pes gleda med hojo ob nogi vodnika, ker se lahko poškoduje ob nepazljivosti na okolico. Vse skupaj ima določen namen. Lovec namreč med lovom nima časa vseskozi gledati psa in hoditi po lovišču tako, da pes ne more naletetii na nobeno oviro, ob tem pa še opazovati okolico. Tekme trajajo tudi po šest ur in rada bi videla psa, ki bo pet ur od tega hodil ob nogi in gledal vodnika. Najbolje je pač, da tisti, ki uporabljate psa tako za lov in lovske tekme kot za izpite na poligonu, dodate novo povelje za različno hojo ob nogi.


Lena

 • *
  • Prispevkov: 121
  • Točke: 3
Odgovori #34 : 06 November 2006, 11:29:39
Začela bom kar s priznanjem da sva z Leno pogrnili izpit B-BH. Če ne bi delali dobro, naju inštruktor ne bi pustil na izpit. To se je namreč zgodilo sošolki, ki ji pes za izpit A  ni niti poleg obvladal.
Zakaj sva pogrnili? Ker sodnik dveh vaj ni mogle oceniti. Lena je na poligonu počela stvari, ki jih niti enkrat na treningu ni. Pri ukazih sedi in prostor je obstala na mestu le toliko časa da sem se ustavila, potem pa pridivjala za mano. Pa še pri hoji poleg je skakala po meni v upanju, da se bova igrali. Kaj ji je bilo, se mi sanja ne.
Sedaj greva ponovno skozi tečaj in kone meseca naju čaka izpit.
Kljub temu, da sva pogrnili že na poligonu je sodnik dovolil, da se pridruživa pri urbanem delu. Ta del smo izvajali v bližnji vasi. Po cesti so se namenoma zato vozili kolesarji, rolarji, moped, avtomobili, ki so tudi trobili. Sodinik je ukazal po dva in dva psa privezat k kozolcu, lastnik je psu izginil izpred oči, mimo psov pa je šel tretji vodnik s svojim psom.
toliko o tem kako je pri nas izgledal B-BH.

Kar se tiče pisnega dela je čist brez veze. Vsebinsko. Vsak se lahko najodla koliko korakov se je treba odmakniti od psa pri odpoklicu, prailnike itd. Ta del bi moral biti bolj praktično naravnan.
Kar se tiče poligona. Nekdo je omenil tišino. Mene glasno govorjenje, smeh, ki prihaja izza ograje zmede in dekoncentrira. Mene ne psa. Na poligonu gre za moje pojme bolj za teorijo kot kaj drugega in skoncentriran si na neko točno določeno vajo, shemo. Znanje osnovnih vaj poslušnosti.
Na terenu bi moralo biti več povdarka. Predvsem bi se moralo delati na krajih kjer je mobilnost ljudi, avtomobilov,... večja. Kar mi na samih treningih sicer delamo.skar

 • *
  • Prispevkov: 111
  • Točke: 3
Odgovori #35 : 06 November 2006, 11:46:41
Tole je osnovni problem ....
Citiraj
Mene osebno pri teh BBH izpitih moti v glavnem samo to, da bi nam jih KZS oz. njena komisija za solanje, na vsak nacin rada prodala kot obvezen izpit za vse pse.
.....in iz njega potem izvira vse ostalo.Apollo

 • *
  • Prispevkov: 1.173
  • Točke: 9
 • Nuba (Nera)
Odgovori #36 : 06 November 2006, 22:38:15
Citiraj
Citat: Apollo na 03 November 2006, 13:16:47
Hallooo ne verjamem nikomur, ki bo rekel da mu je tak pes na izpitu potem odlično delal, če en trening prej še na odpoklic ne pride, nima nobene pozornosti...
Citiraj
Midve sva bile skoraj takšen primer - ne čisto, ker mi je na povsem zadnjem treningu delala odlično, ampak ni bila čisto vaja za izpit, pač pa samo vaje pozornosti. Je pa odpovedalo vse na predzadnjem uradnem treningu, ki je bil 5 dni pred izpitom. Na izpitu je šlo pa vse gladko (narejen s 96%). Keč je bil pa samo v moji sproščenosti (vedela sem, da nimam kaj zgubit) in odločnosti.

Pol že ni moglo it vse gladko... Ker potem bi blo 100% :D  Mene ne bo nihče prepričal v nasprotno... Pes, ki je dobro izšolan bo morda zaradi "nesproščenosti" vodnika delal nekoliko slabše, ne bo pa odpovedal na celi črti. Sorry zame tak pes pač še ni dovolj "narejen" ali pa z vodnikom nimata primernega odnosa (op. nimata pošlihtano kdo je "šef") in pes dela kar in kadar se njemu zljubi >:(

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


*LuNa*

 • *
  • Prispevkov: 806
  • Točke: 10
Odgovori #37 : 06 November 2006, 23:13:01
Točke sva izgubila izključno zaradi moje šlampavosti, ker sem pri odpoklicu uporabila dvojno povelje (glas in malo sem nevede trznila z rokami). To je bilo edino, kar je imel pripomb. Pa da sem bila živčna in se nisem povsem umirila, ko sem psičko odpela. Pa je psička čisto mirno čakala. 

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Urška

 • *
  • Prispevkov: 2.619
  • Točke: 10
Odgovori #38 : 07 November 2006, 00:06:22
Haha, če jaz pomislim, kako sva šla s Paxom na BH  :D

Me pokliče simi in vpraša, kaj imam v planu za čez vikend. Pa jaz brezskrbno odgovorim, da nič posebnega. Pa me lepo postavi pred dejstvo - no, potem greva na BH   :o

Povedali so mi le, da bo izpit zaradi obilice novozapadlega snega na asfaltu, zato sva stestirali, če se je pes pripravljen uležti, saj smo do sedaj delali večinoma na travi. Pa je šlo. Na izpitu mi jo je zagodlo samo pasje zdravje v povezavi z vremenom. Padal je dež in med sedi v gibanju sem samo slišala, kako je Pax otresel z glavo (in mi je bilo jasno, da je to lahko storil samo stoje). No, ko sem se obrnila je kot kup nesreče stal tam na sredi, kjer bi moral sedeti in to z napol pobešeno glavo. Mi je v hipu postalo jasno - nekaj ne štima z ušesi.

No, ko sva končala in še pred odjavo pri sodniku sem preverila uhlje. Imela sem prav. Pordelo uho, očitno pa ga je dež še do konca znerviral.

Pa sva vseeno brez težav opravila izpit (je bil sodnik kar strog, očital nama je še počasne in široke obrate) in to na tujem poligonu (bolje rečeno parkirišču), kjer je pes delal prvič (in to v dežju na asfaltu).

Danes, ko je za nama IPO1, počasi pa se pripravljava na IPO2, se z nasmeškom spominjam tega izpita. Sva pa dokazala to, kar trdi Apollo in sicer, da če pes nekaj zna, potem ni pomembno ne kje, ne kdaj in ne ob kakšnih motnjah pes opravlja izpit. Naredil ga bo v vsakem primeru.


simi

 • *
  • Prispevkov: 1.655
  • Točke: 4
Odgovori #39 : 07 November 2006, 08:49:30
Danes, ko je za nama IPO1, počasi pa se pripravljava na IPO2, se z nasmeškom spominjam tega izpita. Sva pa dokazala to, kar trdi Apollo in sicer, da če pes nekaj zna, potem ni pomembno ne kje, ne kdaj in ne ob kakšnih motnjah pes opravlja izpit. Naredil ga bo v vsakem primeru.

Točno to je bila poanta mojega pisanja. Če pes ve oz. zna vaje, potem je čisto vseeno ali greš na izpit tako, kot sva šli z Urško, ko niti nisva imeli treningov zaradi snega, ampak sva od torka do sobote pač 2x probale na asvaltu, pa vseeno nisva zvadile prostor na asvaltu v lužah ob močnem deževju.
In čisto vseeno je ali sije sonce, dežuje ali pa sneži, pes dela. Pa čeprav je tako mrzlo, da vidnik ne more zapeti karabina, ker ne čuti rok.
Izpit traja 5 minut, če se pes ni sposoben skoncentrirat za 5 minut dela, potem tak pes ni narejen in nima kaj delat na izpitu.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


deteljica

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 4.353
  • Točke: 35
Odgovori #40 : 07 November 2006, 22:06:11
Tukaj imata obe delno prav. Problem je le v tem, da se v poligonskem delu in delu v lovišču za hojo ob nogi uporablja isto povelje.

kdo uporablja isto povelje  ::), jaz že ne  :P
Poleg je kot rečeno, pri meni športni poleg - in kjerkoli ga uporabim je izveden enako.
Kjer pa ne mislim poleg , pa nimam povelje "poleg" ampak kakšno drugo za drugačno vedenje npr : tukaj = enako cca poleg do slab 1 m okoli mene, ali pa "počsai"- kar pomeni vrvica naj bo ohlapna (če smo slučajno kdaj privezani).
Tudi za zaporedno spremstvo v obrambi nisem nikoli imela poleg- ker sicer je pes gledal mene namesto v smeri markerja in lahko prišel na slab ugriz ,ker je zamudil obrat markerja. Imela sem povelje , ki je pomenilo ,da se naj me dotika s plečko (drugače ni vedel kje je )in gleda naprej.
Povelje "poleg " pa pomeni naj me gleda v oči in naj se me ne dotika oz naj ne rine(se odbija točke).
Pa recimo poleg v osnovnem položaju pred kontro-pes gleda mene -  potem pa povelje pazi - na pazi pes pogleda naprej išče markerja. Poleg- pogleda mene , pazi gleda naprej - to se da vse natrenirat brez problema.
Dve diametralno nasprotno vaji vendar ne moreta imeti enakega povelja. S takimi idiotizmi se ni čuditi , če v pasjih očeh izgubimo vso kredibilnost- pes nas ima za zmedenaga in če smo potem še grobi nas ima upravičeno za zmedena in nevarnega.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


CowTarina

 • *
  • Prispevkov: 401
  • Točke: 3
Odgovori #41 : 07 November 2006, 23:43:27
kdo uporablja isto povelje  ::), jaz že ne  :P
Poleg je kot rečeno, pri meni športni poleg - in kjerkoli ga uporabim je izveden enako.
Kjer pa ne mislim poleg , pa nimam povelje "poleg" ampak kakšno drugo za drugačno vedenje npr : tukaj = enako cca poleg do slab 1 m okoli mene, ali pa "počsai"- kar pomeni vrvica naj bo ohlapna (če smo slučajno kdaj privezani).
Tudi za zaporedno spremstvo v obrambi nisem nikoli imela poleg- ker sicer je pes gledal mene namesto v smeri markerja in lahko prišel na slab ugriz ,ker je zamudil obrat markerja. Imela sem povelje , ki je pomenilo ,da se naj me dotika s plečko (drugače ni vedel kje je )in gleda naprej.
Povelje "poleg " pa pomeni naj me gleda v oči in naj se me ne dotika oz naj ne rine(se odbija točke).
Pa recimo poleg v osnovnem položaju pred kontro-pes gleda mene -  potem pa povelje pazi - na pazi pes pogleda naprej išče markerja. Poleg- pogleda mene , pazi gleda naprej - to se da vse natrenirat brez problema.
Dve diametralno nasprotno vaji vendar ne moreta imeti enakega povelja. S takimi idiotizmi se ni čuditi , če v pasjih očeh izgubimo vso kredibilnost- pes nas ima za zmedenaga in če smo potem še grobi nas ima upravičeno za zmedena in nevarnega.

Se podpišem pod tole. Točno to sem želela povedat. Jaz nimam niti procent toliko znanja o šolanju psov kot ti, tako da se ne bom delala pametne. Jaz sem obiskovala lovsko pasjo šolo, kjer pes na povelje poleg ni gledal vodnika in ker ne delam na poligonu zaenkrat ne potrebujem novega povelja. Moj poleg je pač tvoj pazi.  ;) Da ga pa jaz velikokrat kiksam pri doslednosti povelj in izgubljam kredibilnost  :-[ je pa čisto res in se velikokrat tepem po glavi  >:(, se pa še učim  :-\


skar

 • *
  • Prispevkov: 111
  • Točke: 3
Odgovori #42 : 13 November 2006, 16:00:11
Citiraj
so dali dekco za ležat, ker je bilo nekaj zelo premraženih kužkov

Izpiti so lahko tudi takšni......(iz ene druge teme na temle forumu)deteljica

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 4.353
  • Točke: 35
Odgovori #43 : 17 November 2006, 21:39:24
Izpiti so lahko tudi takšni......(iz ene druge teme na temle forumu)
a to se tebi v redu al ne -da so dali dekico? predvidevam da za odlaganje.
meni se zdi v redu.
tudi sam sem že dostikrat svetovala kakšnim kratkodlakcom (ala vhipet in celo jazbečar) naj jih odlagajo na dekico ,če je mokro ali mrzlo po tleh.
meni se zdi to čist v redu-vaja je ležanje na določenem prostoru. Mislim da dekica ne spremeni bistva,da naj pes osstane tam in zdi se mi nesmiselno maltretirat psa, da leži na mrzlemi n mokrem,če ni nujno potrebno.Še posebaj kakšneg ahišnega scrkljančka.
navsezadnje lahko lastnik ima tako zadevo sabo če kje namerava odložiti psa.
seveda potem sčasoma potreniramo tudi brez dekice v lepem vremenu in občasno v slabših pogojih-ampak to šele ko je pes že utrjen in res občasno in z nujno potrebno mero.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


aska

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 9.821
  • Točke: 43
 • AM Aska
Odgovori #44 : 17 November 2006, 22:25:08
Berem tole temo. Pa me zanima, zakaj ne uvedejo kakšnih višjih izpitov takšnih brez obrambe. Sem prepričana, da bi nas tja šlo več potem delati te višje in težje izpite....lp


Urška

 • *
  • Prispevkov: 2.619
  • Točke: 10
Odgovori #45 : 18 November 2006, 11:18:11
Jaz sem takoj za to. Letos sem v Avstriji videla, da imajo BH1, BH2 in BH3.

In se mi je zdelo zanimivo, ko so dodajali vaje: aportiranje, skakalnico, plezalno steno, vajo naprej. To bi lahko uvedli tudi pri nas in s tem BH sceno naredili bolj zanimivo in privabili več ljudi.


aska

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 9.821
  • Točke: 43
 • AM Aska
Odgovori #46 : 18 November 2006, 12:20:26
Urška se podpišem pod tvoj post..Res kaj takega bi bilo potrebno tudi pri nas. Tako pa sedaj od B-Bh se gre na vešje izpite lahko samo na te IPO-te. Mogoče pa bo kdaj to tudi pri nas, samo bogvedi kdaj. Res bi bilo za večj ljudi to ziher zanimivo.

lp


Lanabela

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 7.316
  • Točke: 48
Odgovori #47 : 18 November 2006, 12:47:56
Ali pa kaj podobnega tega čemur rečejo v tujini obidience. Kolikor vem je vse, kar je bilo doslej narejenega prevod pravilnika za najtežjo stopnjo, ki pa je tako zahtevnen, da je vsakega minila volja ko je zadevo prebral. Ponavadi se začne od najnižjih navzgor. Tisto kar je našteto pod BH višjih stopenj pa je komaj kaj več kot stari B. Še vedno dolgčas.


**Jackie**

 • Psi so zakon !
 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 2.573
  • Točke: 16
 • Grom & Kana
Odgovori #48 : 18 November 2006, 13:40:30
Čaw,
smo naredile, čeprav sem mislnla da bom zbutala Kano, ampak u redu pustimo to  ::)aska

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 9.821
  • Točke: 43
 • AM Aska
Odgovori #49 : 18 November 2006, 14:44:46
**Jackie** čestitke :)


Lena

 • *
  • Prispevkov: 121
  • Točke: 3
Odgovori #50 : 18 November 2006, 17:00:52
Urška se podpišem pod tvoj post..Res kaj takega bi bilo potrebno tudi pri nas. Tako pa sedaj od B-Bh se gre na vešje izpite lahko samo na te IPO-te. Mogoče pa bo kdaj to tudi pri nas, samo bogvedi kdaj. Res bi bilo za večj ljudi to ziher zanimivo.

lp
Tudi jaz se strinjam z Urško. In nekaterim bi bili višji izpiti potem celo dostopni.


aska

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 9.821
  • Točke: 43
 • AM Aska
Odgovori #51 : 18 November 2006, 17:15:50
Tudi jaz se strinjam z Urško. In nekaterim bi bili višji izpiti potem celo dostopni.
Res je, pač kot je sedaj, pač nama z Asko to ni dostopno, ravno zaradi obrambe. Če  bi bilo drugače, greva koj na višje in zahtevnejše izpite...Pač žal to ni možno. Greva spomladi verjetno na IPO progrmam, samo brez obrambe seveda poskusit (pač samo sled in poslušnost), pač ne bo izpita na koncu..V bistvu mi je važno, da neki delava, da ne pozabi vsega naučenega...lp


_Tyra_

 • *
  • Prispevkov: 240
  • Točke: 10
Odgovori #52 : 20 November 2006, 08:28:44
Ravno zato sem se jaz odločila za Rally Obedience... višja stopnja poslušnosti (na nek način), pa tudi zelo zanimiva zadeva - tako za gledalce kot tudi za tečajnike.Urška

 • *
  • Prispevkov: 2.619
  • Točke: 10
Odgovori #53 : 20 November 2006, 09:03:46
Ampak že sedaj pa lahko z opravljenim BH s psom sodelujete tudi na sledarskih tekmah po IPO1, 2 in 3. Morda je pa komu to v izziv, pa tega, da je to možno, ne ve.


šnufi

 • *
  • Prispevkov: 384
  • Točke: 3
 • Janko
Odgovori #54 : 05 Februar 2007, 11:46:16
BBH izpit ima nekaj sprememb, kot so da pes ne sme skakat na mimoidoče, na sodnika, ker je potem takoj diskvalificiran. Sicer pa urbani poleg ni več tako strog?

Pa tudi nadevanje nagobčnika?

Kakšna so vaša mnenja?

Lp

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali vedele, da ljudje ne mislijo (anon.)


dog4ever

 • *
  • Prispevkov: 961
  • Točke: 13
Odgovori #55 : 05 Februar 2007, 11:54:18
Saj v urbanem okolju psi nikoli niso bili na POLEG. Ampak so imeli kakšen drug ukaz.

Nagobčnik: edino pravilno! Vsak pes bi moral biti navajen na nagobčnik (pa to ne pomeni, da ga mora sedaj nosit!). Ker nikoli ne veš, kdaj bo situacija, da ga pa bo moral imeti (recimo pri veterinarju). Meni se zdi navajenost na nagobčnik ravno tako pomembna kot navajenost na ovratnico ali povodec.šnufi

 • *
  • Prispevkov: 384
  • Točke: 3
 • Janko
Odgovori #56 : 05 Februar 2007, 11:57:52
Mi smo v šoli vedno delali urbano okolje: kolona psov, psi strogo poleg.

Meni se zdi nagobčnik nekako nepotreben, ker se mi skoraj ne zdi verjetno, da bi ga npr. moj pes kdaj potreboval. Povodec in ovratnico ter nagobčnik pa se mi ne zdi primerljivo.

Lp

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali vedele, da ljudje ne mislijo (anon.)


dog4ever

 • *
  • Prispevkov: 961
  • Točke: 13
Odgovori #57 : 05 Februar 2007, 12:02:18
Pri nas pa nikoli ni bilo v urbanem okolju poleg. Ker poleg pomeni, da te mora pes gledat v oci, da mora hoditi s plečko ob tvoji nogi. Kar pa v mestu ni vedno mogoče.

Nikoli ne veš, kdaj bo pes potreboval nagobčnik. Se mi zdi, da nihče ne ve, kako bo njegov pes reagiral ob kakšni hudi poškodbi in pri veterinarju. Saj nisem napisala, da mora sedaj pes nosit nagobčnik tako pogosto kot ovratnico. Napisala sem, da MORA biti navajen, pa čeprav ga nikoli ne bo potreboval (recimo za na bus ali vlak je nagobčnik obvezen).kanchy

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 3.107
  • Točke: 17
 • white princess :)
Odgovori #58 : 05 Februar 2007, 12:37:43
Mi smo v šoli vedno delali urbano okolje: kolona psov, psi strogo poleg.
Lp

Pri nas tudi nismo dali na poleg. So morali psi hoditi normalno kot da bi šli na sprehod, samo niso smeli vleči.Lanabela

 • Pravi Pesjanar
 • ****
  • Prispevkov: 7.316
  • Točke: 48
Odgovori #59 : 05 Februar 2007, 17:11:07
Na nagobčnik najbi bil navajen vsak pes. To, kateri  kateri pes bo v določeni situaciji grizel in kateri ne pa se da predvideti. Jaz za vse svoje vem, katera bo v določeni situaciji (recimo poškodba, bolečina)mogoče grizla in katere zanesljivo ne. Prav tako za pse od mojih tečajnikov, ki jih dovolj dobro poznam.