BBH izpiti - razmišljanja

skar · 283122

skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
: 02 November 2006, 10:10:05
Živjo,

pred nami so jesenski izpiti in tečaji so v polnem teku, vodniki psov resno jemljejo svoje delo, vsi so zadovoljni...ampak mene pa žre. Ne morem iz svoje kože, da ne bi odprla tele teme.

Mislim, da vsi vemo, kaj je V TEORIJI namen izpita BBH. In kako to izgleda v praksi? Če mene vprašate, skrajno sramotno. Ne me narobe razumet, ne za lastnike in pse ampak za vse velike kinologe in KZS kot organizacijo.

Gledam včasih tele "izpite" in ne vem, kdo se iz koga norca dela. Kot da bi KZS, Komisija za šolanje, instruktorji, sodniki.... pljuvali sami sebi v skledo. Katastrofa!!! To ni vse skupaj nič.  Psi, ki ne bi zbrali več kot 30 pik, naredijo s 85 in več. No, primeri:

- pes uide in se ne vrne k lastniku - nič hudega, se zgodi
- pes hodi 2 m okrog lastnika- nič hudega, se zgodi
- pes gre s prostora malo po svoje in se ne ozira na vodnika - nič hudega, se zgodi
- psa se med vajo, spodbuja, bodri, nahrani, scuka, 47x ponovi povelje - nič hudega, se zgodi
- pes renči na drugega psa - nič hudega, se zgodi
- nihče ne sme v bližino poligona, da ne zmoti psa - nič hudega, se zgodi
- zapovedana tišina, da ne bo pes izgubil vodnika- nič hudega, se zgodi
- a moram še naštevat????

SE DOGAJA!!!! Ne "zgodi". V čem je potem smisel BBH, če pes s tem slavnim izpitom ne hodi brez vrvice "poleg" (še na vrvici ne), ne počaka na prostoru, se pretepa z drugimi psi, ne uboga na ulici, ker je preveč hrupa, ljudi, avtomobilov, oblakov, sevanja mobitelov,....

Vsa čast izjemam. In opravičilo vsem tistim vodnikom, ki so s svojim psom opravili BBH. Saj so se trudili po svojih močeh - najboljših močeh. V skladu z navodili instruktorja, saj on že ve. Seveda ve - ve, kako bo sodil sodnik, ve, kaj vse se tolerira, ve, da "se zgodi". Ja, in potem se pa dogaja.

Vsa čast sodnikom - kapo dol. Saj se ve, da se vodniki psov trudijo, da so v kinoloških društvih požrtvovalni, da se trudijo za vzgojo psov in lastnikov, da ni prav ljudem moralo zbijat. ITD

Sramota za KZS in Komisijo za šolanje!!!!! En takle BBH bo obvezen za pse v urbanih okoljih!! In izpiti BBH iz tujine ne bodo priznani. A res? Zakaj? Pišejo pravilnike z odbitki točk - zakaj? Zaradi lepšega? Saj vsi psi, ki se pojavijo na izpitu, naredijo. Ob predpostavki, da so pridno hodili v pasjo šolo. Ja, morali so biti tam - "ponosni smo na število naših članov" - koliko so se pa uspeli naučiti? Točno toliko, kot je bilo treba. Kot ste VI - instruktorji, sodniki, člani Komisije za šolanje....zahtevali od njih. In so vas poslušali - saj ste avtoritete. Še plačali so zato!

Bog požegnaj vsem, kar imajo ali kar dajo. Me ne zanima - samo hipokrizije ne zganjat. "Pes z BBH je olikan, socializiran, vzgojen in sploh.... pes, kakršnega si naša civilizirana družba lahko samo želi."   = sploh ne vleče lastnika okrog svojih najljubših dreves.

Brez veze. Drugače ne bo nič, ampak se pa nekaj dogaja.

Mejte se , Carine



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #1 : 02 November 2006, 11:05:10
Amen!  :-\


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #2 : 02 November 2006, 16:15:00
Se podpišem!!! Tudi sama sem si konec pomladi ogledala zadnji trening pred izpiti v nekem društvu... Razen redkih izjem je bilo vse skupaj eno "sranje"! Kasneje pa so na izpitu vsi naredili z več kot 90%!  ???
Kaj hočeš - ljudje so plačali-ne morejo jih zdej še vržt!  >:( Pol bi pa padla slaba luč na inštruktorje, ker jih niso nič naučili... Poleg tega pa, če dobro pomislim, mi ni jasno kako lahko dela inštruktor z 20 psmi naenkrat...

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #3 : 02 November 2006, 16:39:55
Jaz se tudi strinjam. Pred desetimi leti sem komaj naredila izpit po programu A s samojedom (prvič sva padla, ker se je šel potepat - danes bi zgleda naredila BBH  ::) ). Pa je šel pes poleg mogoče kakšne pol metra od mene pa iz prostora se je usedel (in takoj nazaj ulegel). Pa sva komaj naredila. Ne vem, kaj je fora teh izpitov, če jih potem vsi, ki ga opravljajo, opravijo.  ::)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #4 : 02 November 2006, 16:40:20
Apollo: zadnje treninge pred izpiti pozabi, večinoma so katastrofalni.
Sicer že dolgo nisem videla kako ocenjujejo nižje izpite, vendar je bilo včasih za A zelo milo,  Za B in C si že moral nekaj malega pokazati, ampak še vedno milo. No pri enkah se je pa začelo resno ocenjevanje.


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #5 : 02 November 2006, 17:02:41
Hm.
Saj tole ne sodi ravno sem - ampak kaj točno mora ša kuža pokazati na BBh izpitu? A obstajajo kje razlage vseh teh izpitov, meni te stvari še niso čisto jasne.

Sicer se pa strinjam, čeprav nimamo še nič od tega narejenega (in bo zgleda še kar trajalo ::)), da to ni pravi način. Sama imam sicer izkušnje na čisto drugem področju (učenje plavanja pri otrocih), vendar je zadeva pri končnem preverjanju ista - sama sem vedno raje priporočila še dodtatni tečaj (pa magari po znižani ceni), kakor pa da bi dala otroku priznanje, potem se pa ob prvem valu na morju skoraj utopi.
Mislim, da je princip isti!

Lp




*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #6 : 02 November 2006, 21:28:53
Naši društveni izpiti spomladi so bili katastrofalni. Moja frajla je blokirala na celi črti (sva imele en mesec pred izpitom blokado in je bilo, kot da ne zna nič več - pa je prej zelo dobro delala. Komaj sem jo pripravila do izpita (še 5 dni pred izpitom se mi je šla podit po poligonu in vohljat po ovirah za reševalce). Na dan izpita je pa potem delala tako kot zna. Jaz sem se precej hitro uspela sprostiti in je šlo. Naredile sva z več kot 90%, ampak si je zaslužila. Če bi naju pa kdo opazoval par dni nazaj, bi pa prav tako dejal, da nima pojma.
Tudi ko sem gledala druge, se ni ravno toleriralo vsega tega, kar ste napisali. Dva sta celo padla izpit zaradi lulanja in pohajkovanja okoli. Se pa zavedam, da se izpiti razlikujejo in narediti izpit B-Bh v enem društvu ni enako kot narediti izpit v drugem. Meni povsem nepojemljivo je, da se v večini društev urbani del dela kar na kakšni osamljeni cesti zraven društva.

Zanimivo da v glavnem izpite kritizirajo tisti, ki imajo službene pasme (to velja tudi za določene sodnike in inštruktorje, ki so mnenja da pes, ki ni nemški ovčar, je itak prebutast za šolanje). Nemškega ali belgijskega ovčarja pripraviti do tega, da bo hodil poleg kot vojak je bistveno lažje kot pa kakšno drugo pasmo. Sploh za lovske pasme je to težko, ker je v njihovi krvi, da opazujejo okolico. Ali pa polarne pasme, ki jih je bistveno težje pripraviti do "klasične poslušnosti".

Moje mnenje je, da je bistveno to, da se pse šola, se z njimi ukvarja, pozna njihove lastnosti in to je to. Kar je pa več, je pa že za nivo tekmovanja in naj se s tem ukvarjajo tisti, ki jim je to pomembno.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #7 : 02 November 2006, 21:31:30

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


Polona

  • *
    • Prispevkov: 98
    • Točke: 3
Odgovori #8 : 02 November 2006, 23:45:18
Odlicna tema. Se strinjam z napisanim, se mi pa ob takem naslovu porajajo drugacna vprasanja. Vedno znova se sprasujem, ce je BBH v taki obliki kot ga poznamo res izpit za psa spremljevalca? Je hoja poleg gor in dol v nedogled res merilo za obnasanje psa v urbanem okolju? Ce vprasate mene je za normalno zivljenje vaja »poleg« dalec najmanj uporabna. In bolj kot to, kako natancno nekdo izvaja izpitno shemo na vadbiscu, me zanima ali je tak pes sposoben normalne hoje na vrvici tudi kadar so v blizini ljudje, psi, bezeca macka ali pravkar peceni cevapcici? Ali je pes sposoben pocakati pod mizo v lokalu, ko gre lastnik na pijaco? Ali je sposoben pocakati pred trgovino brez da besno oblaja vse mimoidoce? Ali odpoklic deluje tudi kadar pes ni predhodno v povelju »prostor«. Ja vem, rekli boste da je takim preizkusom namenjen urbani del. Pa je res? Izvajanje in ocenjevanje urbanega dela je po mojem mnenju se vecja farsa kot poslusnost na vadbiscu. V bistvu me zanima ce je v vsej zgodovini izpitov kdaj kdo padel na urbanem delu? Pa sem videla za psa, ki je 4x zaporedoma napadel kolesarja pa recimo psa, ki je celo pot prehodil po zadnjih tacah, obesen na ovratnici…. (in ja, tale zadnji je imel super poleg na poligonu :) In teorija? Prosim lepo, a ste resni? Tako, pa se se tisti del izpita, ki je v osnovi dobro zamisljen izkaze za se eno od tistih stvari, ki so same sebi namen. In ja. Program in sojenje na teh izpitih definitivno potegneta za sabo delo v pasjih solah. Kljub (na sreco) vedno vecjemu procentu ljudi, ki lastnistvo psa vzamejo resno in z solanjem zacnejo dovolj zgodaj, je se vedno precej tipicen lastnik zal tak, ki se v soli pojavi z odraslim psom (nemotiviranim predstavnikom nesluzbenih pasem recimo) in celim kupom tezav. Pa bi rada videla instruktorja, ki bo takega psa v treh mesecih pripravil na urbani del, »nadrkal« shemo pa se odpravil vse tezave, ki jih tak par ima. In ker vsi vemo kaj na izpitih prinese najvec tock, lahko hitro ugotovimo cesa se bo instruktor lotil. Bolj ali manj uspesno seveda. Pa je to res najbolj vazno?

In kako naj bi po moje tak izpit izgledal? Pa zacnimo z teorijo. Namesto cele serije brezveznih vprasanj (moja najljubsa so v sklopu »dolocila pravilnika«), bi morali precej vec poudarka nameniti splosnem izobrazevanju vodnikov o zivljenju s psom v urbanem okolju. O srecevanju na sprehodih, o pobiranju iztrebkov, o vodenju psa po mestu, o osnovnih pripomockih, ki naj bi jih odgovorni vodnik psa poznal in znal uporabljati, resni in odgovorni vzreji, sportnih disciplinah, pomembnosti solanja, spostovanju divjadi…
In nato se prakticni del. Ki bi ob doslednem upostevanju izpitnega programa lahko ostal priblizno tak kot je sedaj zastavljen urbani del, z elementi uporabne poslusnosti. Odlaganje na prostoru v guzvi, ne pa v sterilnem okolju nekega vadbisca. Odpoklic iz prostega gibanja. Hoja ob vodniku brez vrvice. Ignoriranje po tleh nastavljene ali iz strani tujca ponujene hrane. Osnova je pa seveda umirjena hoja na povodcu. Namesto aportiranja bi lahko morda psi iskali vodnikov predmet v travi.
In ob vsem tem seveda korektno sojenje. Ko bo tak izpit obvezen za vse lastnike psov in bo za opravljen izpit potrebno resnicno nekaj pokazati, se bo pa tudi nivo solanja zanesljivo dvignil.

Kaj pa dobri stari poleg? Prav nic nimam proti tej vaji. Celo vsec mi je. Je ena prvih vaj ki jo moji psi obvladajo. In z veseljem ga dodelujem in izboljsujem. Ampak poleg v takem obsegu kot se ga zahteva na izpitu je zame ze sport. Ki se ga nekateri sicer radi igramo, ni pa nujno primeren in nujen za vsakorgar. 600 korakov solskega polega je za normalne hisne kuzke, ki se nikoli v zivljenju niso nic delali definitivno prevelik zalogaj. V 3 mesecih zagotovo. In se bolj zagotovo nic ne pripomore k splosni vodljivosti psa. Torej kaj zdaj z vajo poleg? Naj ostane.  Lahko v obliki prejsnje verzije izpitov ABC. In s tem ponuja alternativo vodnikom, ki bi radi svojega psa sportno solali, pa iz taksnih ali drugacnih razlogov niso za agility, »klasiko«, ali rally. Koliko je psov, ki nimajo primerne zgradbe za agility in značaja za obrambo? Koliko je vodnikov, ki se jim ne dopade ne ena ne druga moznost? Morda pa je skrajni cas da se pri nas prime se obedience. Vec ko bo moznosti, vec se bo solalo in vec bo zadovoljnih clovesko-pasjih parov.

No tako je torej se eno razmisljanje na to temo.

Lp, Polona



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #9 : 03 November 2006, 08:54:21
Ko sem se pred leti udelezila dveh izpitov, se mi je sojenje zdelo povsem korektno. Tecajniki so tocno vedeli, koliko je njihov pes pripravljen in temu primerno so delali izpit A, B ali C. Jih je par padlo, ena pa je naredila ker je imela zgolj eno tocno manj kot zahteva pravilnik (mislim, da je bilo nekaj takega.. pa se fajn zgleda :D). In to sta bila dva izpita v razmiku enega do dveh let

Je hoja poleg gor in dol v nedogled res merilo za obnasanje psa v urbanem okolju? Ce vprasate mene je za normalno zivljenje vaja »poleg« dalec najmanj uporabna. In bolj kot to, kako natancno nekdo izvaja izpitno shemo na vadbiscu, me zanima ali je tak pes sposoben normalne hoje na vrvici tudi kadar so v blizini ljudje, psi, bezeca macka ali pravkar peceni cevapcici?

Ravno zaradi vaje poleg imam jaz precej manj problemov s mojo psico. To je ena in edina vaja, ki je bila v njenem celotnem zivljenju vedno izvedena 100%. pa ni vazno ali nama pot preseka macka, pes, clovek, avto.. In to zaradi tega, ker smo se delali po starem principu in smo 3/4 treninga hodili poleg po poligonu (pri naslednjem psu ta vaja ravno zaradi tega ni bila tako dobra- prevec se je ponavljalo). Ce je recimo na povodcu in ji recem poleg, se nekako obotavlja pa bi mogoce mal sem pa tja sla, brez povodca pa to zgleda kot uiber solan pes, razen da me ne gleda v obraz. Na njen poleg sem pa res ponosna ;D



simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #10 : 03 November 2006, 09:45:32
Strinjam se z napisanim, da je ta izpit bolj kot ne sam sebi namen.

Konec koncev je vsak izpit pa naj bo kjer koli sam sebi namen. Kaj nam pomagajo vsi izpiti, ki smo jih naredili v življenju, če znanja nismo osvojili. Koliko od nas še zna računat logaritme in integrale, pa smo vsi naredili srednjo šolo.

Koliko ljudi ima v denarnici vozniški izpit, vozi pa ne, ker se boji, koliko ljudi ima narejene izpite iz računalništva, pa še vedno ne ve kaj naj s to kišto počne,......

Torej izpiti v pasji šoli so zato, da pes in vodnik pokažeta neko znanje, ki sta ga osvojila v tečaju.
Kar nekaj let že vodim tečaje in vedno ko vodim tečaj v društvu bentim nad seboj, kako naj ljudem dopovem, da če pridejo v tečaj z eno leto starim psom, ki je popolnoma nevzgojen, ki renči na vse povprek, ki ne upošteva lastnika niti za sekundo, ki v trenutku, ko lastnik izreče samo njegovo ime in ga slučajno omeji, da ne more skočiti proti drugemu psu le tega ugrizne, da pač v treh ali štirih mesecih čudeža ne bo. Eno leto je bil pes car, je lahko delal kar je hotel sedaj pa pričakujejo čarobno palico od inštruktorja, ki bo tega psa spremenil v enem mesecu v Rexa.
Vendar bodimo pošteni in realni. Da se, samo pod pogojem, da se lastnik spremeni. Spomnim se zadjega takega primera od spomladi.
Starejši gospod v kombinaciji z mladim eno leto stari dobermanom. Točno tako je bilo kot sem prej opisala. ko je prišel je bil čist, ko je naredi tri metre njegova obleka ni bila več čista, njegove roke niso bile več čiste. Vse skupaj je bilo prav grozno za videti, ker nisem vedela kako se bo za gospoda končalo, konec koncev je tak pes nevaren zanj, ker ga lahko poškoduje pri tem, ko ga potegne. Prvo in drugo uro je bilo opravičevanje s strani lastnika, da njegov pa res ni tak, da je to samo tu, da je drugače lubček in cuker in vse kar ponavadi inštruktorji poslušamo s strani vodnikov, ki opravičujejo svoje pse. Dokler ni tega vedenja pokazal tudi doma. Takrat se je zavedal, da njegov lubček le ni več lubček ampak pes, ki lahko uveljavi svojo voljo ne samo z lepimi pogledi in dajanjem tačke, ampak tudi z zobmi. Takrat me je takoj poklical in v njegovem glasu se je slišala odločnost, da temu naredi konec. Dobila sva se eno uro pred tečajem, samo pogovarjala zakaj in s čim je prišlo do tega, kaj določene njegove reakcije pomenijo pri psu, kako to on razume....teorijo sva še isto uro dala v prakso med tečajem. Že naslednjo uro v tečaju je bil viden preobrat. A ta preobrat ni bil le na tečaju, vse se je spremenilo tudi doma. In pes za katerega se je prvo uro videlo, kot da bo samo par treningov na poligonu se je začel spreminjat. Zakaj, ker se je spremnil vodnik. Pes, ki na začetku ni bil spoosben biti niti sekudno pri miru je postal eden boljših psov, ki sem jih kdaj videla. Spomnim se trenutka, ko smo prvič delali poleg brez vrvice. Prvič sta naredila tako, kot da bi gledala poslušnost po trojki na svetovnem prvenstvu. Vsi smo okameneli, mu zaploskali, ker smo ostali brez besed. Pa psa nismo niti sesuli ali kaj podobnega, le z vstrajnosto in preprečevanjem uveljavljanja njegove volje smo mu dopovedali kje je njegovo mesto. Na žalost je teden pred izpitom gospod doživel prometno nesrečo.
Drugi primer iz istega tečaja. Gospa in nemška ovčarka. Razlika med dobermanom in nemškim ovčarjem je bila le v tem, da psica ni v podrejenem položaju do vodnika ampak ni imela "jajc" da bi obračunala z vodnikom. Vse ostalo je bilo isto, oz. še huje. Srfanje po poligonu, neupoštevanje vodnika.....ampak to opravičevanje, da moj kuža pa že nobenemu ne bi nič naredil, da že nikoli ne bi ugriznil ne psa ne človeka.....je trajalo do konca tečaja in psica ni bila sposobna niti poleg brez vrvice kaj šele na vrvici, ker v štrih mesecih ni uspelo niti to, da bi šla mimo drugega psa ne da bi se zakadila vanj.
Torej kdo je tukaj kriv? Inštrukotr? Ista skupina, isti inštrkutor, isti problemi. Le drug lastnik.
In potem lastnik popolnoma užaljen, ker ni smel z nami v Tivoli, ker je nisem pustila iti z nami, ker ne bom prevzela odgovornosti, če bi skočila v katerega psa. Individualno....ne to pa ne tečaj je 2x na teden, v šolo pa že ne bomo hodili večkrat ali pa prišli prej ali pa ostali kasneje, imamo ja obveznoti in svoje življenje, že tako imam same skrbi in finančne obremenitve s psom......in še miljon podobnih odgovorov dobi inštruktor na poligonu. Kdo je potem kriv?
Inštrukotr...ne!
Ok malo sem zašla iz teme, ali pa tudi ne. Tako je stanje na poligonih in vsi hočejo na koncu imeti izpit.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #11 : 03 November 2006, 10:34:38
Zanimivo da v glavnem izpite kritizirajo tisti, ki imajo službene pasme (to velja tudi za določene sodnike in inštruktorje, ki so mnenja da pes, ki ni nemški ovčar, je itak prebutast za šolanje). Nemškega ali belgijskega ovčarja pripraviti do tega, da bo hodil poleg kot vojak je bistveno lažje kot pa kakšno drugo pasmo. Sploh za lovske pasme je to težko, ker je v njihovi krvi, da opazujejo okolico. Ali pa polarne pasme, ki jih je bistveno težje pripraviti do "klasične poslušnosti".


halooo :o  :o
Tule pa ne morem ostat tiho , ker imam prvič po samih službenih pasmah eno tiično lovsko pasmo in prisežem, da še nisem imela psa, ki bil bolj talentiran za vaje klasične poslušnosti  :) in tako 100 % pozoren  8).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #12 : 03 November 2006, 10:44:42
Ker ste me že ravno razjezili z raznimi pisanji kako je to brez veze bom pa še malo pisala....
Prej sem opisala primer s tečaja, ko dobiš eno leto starega psa, ko vodniki pričakujejo čarobno palico. In res, roko na srce v štirih mesecih učiš psa izključno samo to, da naredi tisto shemo in to je to. Kaj ima pes od tega....bolj malo če smo pošteni, razen v primeru, kot je bil gospod z dobermanom, ki je resnično spremenil življenje s psom. Aja, pa pes je bil še vedno isti razigrani pes, le vedel je kje je meja in da ko se mu reče dovolj je dovolj.

Druga zgodba je, ko pa dobim doma skupino ljudi, ki ima stare pse 3 mesece. Začnemo s šolo enkrat na teden z igralnimi uricami. Nadaljujemo 2x na teden z malo šolo in končamo s tretjim tečajem, kjer se pripravimo za izpit.
Razlika med njimi je že ta, da ti ljudje hodijo v šolo od 3-15 tega meseca torej eno leto. Tisti na tečajih pa 3-4 mesece. (konkretno v primeru o katerem sem pisala v prejšnjem postu so imeli vsega skupaj 21! treningov).
Vodnik in pes gresta skupaj čez vse faze od mladička do odraslega psa. Sproti odpravimo vsako "napako" - tu mislim predvsem željo po dominiranju in uveljavljanju pasje volje. Ne hitimo, ker imamo čas, s tem pa psa ne preobremenimo, ga ne zasičimo z vajami in predvsem vsako vajo osvojimo do te meje, da jo oblada.
In ja s temi psi bi lahko komot delali odpoklice iz katerekoli situacije, ker cele igralne urice in cela mala šola bazira predvsem na odpoklicih iz igre. Poleg, ki je predpisana na izpitu delajo le 14 dni pred izpitom zato, da si vodniki zapomnejo shemo. In ta isti poleg lahko delajo tudi 5 cm od drugih psov.
Prostor, ja na izpitu je pes privezan....pa vseeno je odlaganje problem, ker ga pes ne drži.
Pri teh psih, katerih lastniki hodijo eno leto v šolo, se lahko žogamo, mečemo frizbije in žogice...psi ležjo...zakaj ker smo jih postopoma to naučili.
V treh, štrirh mesecih pa....ne čudežev se ne da delat.

Če so vodniki pripravljeni res imeti psa za svojega spremljevalca potem so pripravljeni tudi vložiti svoj čas v šolanje in vzgojo.
Odlicna tema. Se strinjam z napisanim, se mi pa ob takem naslovu porajajo drugacna vprasanja. Vedno znova se sprasujem, ce je BBH v taki obliki kot ga poznamo res izpit za psa spremljevalca? Je hoja poleg gor in dol v nedogled res merilo za obnasanje psa v urbanem okolju? Ce vprasate mene je za normalno zivljenje vaja »poleg« dalec najmanj uporabna. In bolj kot to, kako natancno nekdo izvaja izpitno shemo na vadbiscu, me zanima ali je tak pes sposoben normalne hoje na vrvici tudi kadar so v blizini ljudje, psi, bezeca macka ali pravkar peceni cevapcici? Ali je pes sposoben pocakati pod mizo v lokalu, ko gre lastnik na pijaco?
Lp, Polona


Ne, po stirih mesecih in opravljenem B-BH, če je pes prišel pri enem letu v šolo s težavami (99,9% je takih) NE!

Pa da se vrnem spet na primerjavo 4 mesecni tečaj in šola od mladička.
Tak pa ja, še predno ima narejen B-BH. Zakaj, ker tukaj ima inštrukotr čas, da gre z njimi v mesto vsake 14 dni, da ko se ljudem ne da delat ( pride dan, ko je večina tečajnikov zmatranih od služb, ko je pač nekaj v zraku,...takrat se gremo lahko socializacijo in se zapeljemo do lokala kamor gredo psi lahko in gremo na kavo. Ja, takrat "šole" ni, v smislu učenja šolaskih vaj, je pa učenje pitja kave ....pes mora biti pri miru in takrat se spije bolj malo kave, oz. je kava naporna, dokler se to ne ponovi tolikokrat, da psi pač vedo kaj pomeni greva na kavo.
Ampak to si lahko privoščiš, če imaš čas, ne pa da moraš v 21-tih treningih psa narediti za izpit!


Zopet gre lahko pes mimo čevapčičev, muckov, nešteto ljudi......lahko če imaš čas, da jih to naučiš....

Spomnim se lansega jesenskega izpita v grosuplju. Peklo se je ribice, jedlo in pilo se je, a hudiča tam je bil tudi urbani del izpita in tako lepo je dišalo....točno se je videlo kateri vodnik psa vozi s seboj in kdo ga ima stalno doma in hodi na sprehod na varnem po gozdovih in jasah, da nikogar ne sreča. Tisti, ki so tega navajeni jim je dol viselo za hrano. A spet čas.




In kako naj bi po moje tak izpit izgledal? Pa zacnimo z teorijo. Namesto cele serije brezveznih vprasanj (moja najljubsa so v sklopu »dolocila pravilnika«), bi morali precej vec poudarka nameniti splosnem izobrazevanju vodnikov o zivljenju s psom v urbanem okolju. O srecevanju na sprehodih, o pobiranju iztrebkov, o vodenju psa po mestu, o osnovnih pripomockih, ki naj bi jih odgovorni vodnik psa poznal in znal uporabljati, resni in odgovorni vzreji, sportnih disciplinah, pomembnosti solanja, spostovanju divjadi…




Fantastično v teoriji, pa spet, kako naj to naučim leto starega psa z zgoraj opisanimi problemi v 21-tih treningih.

Ko ti vodnika niti ne uspe prepiračt, da bi bilo dobro, da te pes tako ne vleče, ker prvič ni prijetno, drugič ni zdravo, tretjič je nevarno.....kako le, če je pes pripet le na poligonu, doma pa nikoli, ker mu ni potrebno...na sprehod pa hodijo tam ali pa takrat ko je število motočih faktorjev skoraj nična.

Ko pa ti vodnika dobiš pri maldem psu, mu pa vse to postopoma "vcepiš" v glavo in to postane način življenja.

In nato se prakticni del. Ki bi ob doslednem upostevanju izpitnega programa lahko ostal priblizno tak kot je sedaj zastavljen urbani del, z elementi uporabne poslusnosti. Odlaganje na prostoru v guzvi, ne pa v sterilnem okolju nekega vadbisca. Odpoklic iz prostega gibanja. Hoja ob vodniku brez vrvice. Ignoriranje po tleh nastavljene ali iz strani tujca ponujene hrane. Osnova je pa seveda umirjena hoja na povodcu. Namesto aportiranja bi lahko morda psi iskali vodnikov predmet v travi.




Vse to lahko kot inštruktor narediš z skupino tečajnikov, ki hodijo od tretjega meseca, in sedaj se že kar ponavljam ....v 21-tih treninhih se tega ne da.
No, razen pri tistih 0,01%, ki nima težav s psom.


In ob vsem tem seveda korektno sojenje. Ko bo tak izpit obvezen za vse lastnike psov in bo za opravljen izpit potrebno resnicno nekaj pokazati, se bo pa tudi nivo solanja zanesljivo dvignil.



Strinjam se, da če bi bil izpit obvezen za vse lastnike psov, da bi se moral dvignit nivo šolanja.
Pa ne nivo v smislu strokovnosti (druga tema, o tem ne bomo tu!) ampak ČAS šolanja se bi moral podaljšat oz. začeti prej kot takrat, ko imaš psa že tako dovolj, da sedaj pa al pasja šola ali pa šintar. Čudežne palice ni.

Če se zopet vrnem nazaj na tiste, ki jih imam od 3 mesecev dalje.
Največji paradoks tega je, da glavnina teh tečajnikov niti ne gre na izpit. Zakaj...ker njim ni važno, da imajo papir v roki, da se lahko po prsih tolčejo moj pes ima izpit, ampak, da jim pes sredi igre z drugimi psi naredi odpoklic, da gre lahko njihov pes z njimi na kavo, kosilo,...da gredo lahko z njim kamor hočejo.
Tega ti pa papri in modra knjižia ne prineseta. To ti prinese ne delo, ampak garanje.
Močno spoštujem vse moje tečajnike, ki hodijo eno leto k meni v šoli, ki gredo čez faze veselja, jeze, obupa in spet veselja, da vstrajajo, ampak potem imajo to kar so si želeli.
In potem srečam svoje bivše tečajnike v Tivolijo, ki imajo spuščene pse in pridejo k meni ter se smejejo novim "revežem". Najprej jim jih napnem nekaj vzgojinih zakaj imajo odvezanega psa, pa mi v tistem trenutku zaprejo usta, ko ga pokličejo in pse takoj prileti, potem pa gre poleg brez vrvice ob nami del sprehoda.
Samo da so to dosegli, so hodili v šolo eno leto, ne pa 4 mesece.


http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #13 : 03 November 2006, 10:56:23
halooo :o  :o
Tule pa ne morem ostat tiho , ker imam prvič po samih službenih pasmah eno tiično lovsko pasmo in prisežem, da še nisem imela psa, ki bil bolj talentiran za vaje klasične poslušnosti  :) in tako 100 % pozoren  8).

Bravo deteljica!
Jazbečarji, beagli - smrkuc....isti dan je on delal bivši B, jaz s svojo IPOI. Kakšne obrate je delal smkuc, aportiranje, vaja naprej.....smrkuc...zaradi njega je meni odbijal pike :o, ker bil je fantastičen in vsaka mu čast. Samo koliko ur je vodnica vložila v to, kolikorat sva se dobile izven tečaja.....ja vložila je svoj čas v to, da je psa prvič vzgojila in potem še izšolala.
Tako da se vedno smejem tistim, ki pravijo da so službene pasme nekaj več....ja pa jade. Pri takem številu psov, ki jih enkrat izšolaš začeneš samo jokat nad službenim pasmam ker ....kam je že šel plenski nagon pri nemcih....

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
Odgovori #14 : 03 November 2006, 11:24:03
Simi, si se pa razpisala.....

Dokler bodo na izpitih tolerirali vse, kar je navedeno na začetku tele teme, bo še 21 treningov preveč.

Izjemno sem zadovoljna, ko vidim, da se čedalje več lastnikov ukvarja s svojimi psi, da so še instruktorji, ki si vzamejo čas. Ampak ko postane BBH politično vprašanje in ob praksi, kakršna že je ob izpitih, se mi zdi, da bi KZS lahko pobrala denar za izpit in čao, Miki. Evo ti delovna knjižica. Saj tisti, ki se ukvarjajo s psom, bodo z BBH ali brez vzgojili psa tako, da bo čemu podobno, za vse ostale je pa itak vseeno. Je pa tako - če bo BBH postal obvezen in se bo trend gledanja čez prste nadaljeval, potem predlagam, da se v ponudbo KZS vključi nakup le-tega. Saj veš, kako je z IPO......ker mora biti, največkrat "je". Poenostavimo torej zadevo - plačamo potrdilo o opravljenem BBH, KZS dobi denar, država dobi vzgojene pse za urbano okolje po zgledu Evrope, vse drugo ostane isto. Tisti, katerih kultura v zvezi s psi je na primerni ravni, bodo imeli še naprej vzgojene pse, vsi ostali pa bodo še naprej "srali" naokorog z odvezanimi, nevzgojenimi in ....etc. štirinožci. In argument, ki sem ga zadnjič bila deležna na PST v Ljubljani "moj pes ima opravljen BBH" = beri: lahko dela, kar hoče, bo postal brezpredmeten. Saj bomo vsi imeli BBH, ne?




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #15 : 03 November 2006, 12:26:52
kaj lahko narediš v 21 h treningih  ????
Lahko naučiš vodnika principe učenja in kako naj živi s svojim psom, da ne bo težav  :).
Z zelo dobrim psom in talentiranim vodnikom pa lepo poslušnost (brez odlaganja) na poligonu  :-* , za urbano okolje pa ga lahko naučiš le, kdaj je čas, da psa zagotovo ne spusti z vrvice in v kakšnih okoliščinah je skrajni čas za odpoklic :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #16 : 03 November 2006, 12:49:15
Tisto kar je v dani situaciji možno narediti.
S to razliko, da pač niso šli vsi na B-BH, ker sem uveljavila svojo recimo temu avtoriteto ali pa le imela "pametne" lastnike.
Tako da so sta šla na B-Bh le 2, s kvalitetnim predznanjem in je bil ta zadnji tečaj resnično samo še utrjevanje do sedaj naučenih vaj, ostali razen zgoraj omenjenih pa na A.

Sem pa moralno odgovorna za te pse in ne želim, da se mi kdo hvali z B-BH-jem med tem ko niti psa na vrvici ne zadrži, kaj šele da bi se pes na ime obrnil.

Dokler pa bo merilo za dobrega inšturktorja in šasjo šolo le število opravljeni B-BH, ne da bi kdo pogledal kako v realnosti psi res so vodljivi - vodljivi ne kako hodijo poleg na poligonu je pa stanje takšno kot ga je opisala Skar....Moj ima narejen B-Bh pes se pa zaganja v pse in vleče vodnika naokoli kot veter odpadlo listje je pa vsakršen izpit brezpredmeten. Pa naj bo to A ali pa IPO3.

Vsako leto marca komaj čakam kinologa, da se lahko poglobim v statistiko opravljenih izpitov in predvsem številu točk na izpitih. Vzorec se ponavlja....veliko tečajnikov ima narejene izpite...ampak 90% jih je pa malo.....

Potem pa še drug absurd....urbano delo...le za kaj je sedaj predpisano, da se urbano delo resnično dela v urbanem delu in ne kar ob poligonu.
Že tako so vsi akterji (tekači, tisti z avtom, tisti ki se vozi z biciklom, tistemu, ki daš roko, pse, ki srečaš,...) znani in je situacija zvadena v nulo. Potem pa to še naredijo na parkingu poligona. Dajmo si metat pesek v oči. In že tako neodgovornim lastnikom, ki se ne zavedajo, da so s svojim spom tujci in da se morajo pač na žalost oni prilagodit okolju in ne okolje njim po najlažji poti dati to knjžico, da lahko statistika društva naraste.

Me prav zanima kako bi bilo, če bi recimo čez dve leti brala mačevski kinolog in bi notri pisalo...kdxxxx izpiti A 6 tečajnikov, njihove ocene: 3,48,52,95, 97,100. B-Bh: število tečajnikov 6: 50, 60, 69, 90,97,99
Bi bila ta šola uspešna? Bi ta šola imela drugo leto še vedno 50 tečajnikov?

Me prav zanimajo odgovori. Evo pa naj bo to vprašanje za katerega me resnično zanima ali bi na osnovi tega šli v to šolo ali ne?

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #17 : 03 November 2006, 13:16:47
Citiraj
Zanimivo da v glavnem izpite kritizirajo tisti, ki imajo službene pasme (to velja tudi za določene sodnike in inštruktorje, ki so mnenja da pes, ki ni nemški ovčar, je itak prebutast za šolanje). Nemškega ali belgijskega ovčarja pripraviti do tega, da bo hodil poleg kot vojak je bistveno lažje kot pa kakšno drugo pasmo. Sploh za lovske pasme je to težko, ker je v njihovi krvi, da opazujejo okolico. Ali pa polarne pasme, ki jih je bistveno težje pripraviti do "klasične poslušnosti

Haloooo! Tu se pa popolnoma strinjam z deteljico! Z lovskimi psi se lahko dela vrhunska poslušnost!!!!!!!! In tudi nič kaj dlje ne traja, da hodijo odličen poleg, le prave metode je potrebno uporabiti! :)

Citiraj
Apollo: zadnje treninge pred izpiti pozabi, večinoma so katastrofalni.
Če pes stvar res obvlada zadnji trening pred izpitom sigurno ne bo katastrofalen... Zakaj pa naj bi bil? Pes, ki je primerno pripravljen bo delal bolj ali manj konstantno ;) Hallooo ne verjamem nikomur, ki bo rekel da mu je tak pes na izpitu potem odlično delal, če en trening prej še na odpoklic ne pride, nima nobene pozornosti... >:(

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #18 : 03 November 2006, 13:37:35
Tudi s polarnimi se da delat zelo lepo poslušnost, tudi kaj več kot velecenjeni BBh - ponavadi z veliko manj drila kot pri službenih.

Zadnji treningi so pa pogosto katastrofalni (ne vedno) ker so lastniki pred izpiti skrajno živčni, hočejo zadnji trenutek na silo nekaj popraviti, bolj ko je lastnik živčen več napak bo naredil pes. In več ko bo naredil pes napak, bolj žiivčen bo vodnik...Tukaj spet pridemo do problema o katerem je pisala Simi - pomanjkanje časa. Če s psom v tečaju delaš od tretjega meseca dalje, boš imel ob zaključku BBh tečaja (če ga ravno res zelo ne lomiš) psa dovolj zanesljivega, da te ne bo strah iti na izpit. Če pa je nekaj narejeno na hitro, pes enkrat naredi lepo, drugič spet pa ga lomi, ker preprosto ni dovolj časa da se vaje temeljito utrdi... No če se vodnik na dan izpita uspe sprostiti in narediti vaje tako kot jih sicer zna lahko dobro oceno zares zasluži. In če se tak vodnik zaveda, da je prišel nekam na pol poti, da je treba zadeve ki se jih je naučil še utrjevati na terenu, potem tečaji in izpiti niso tako brezveze.


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #19 : 03 November 2006, 13:40:11
Dokler bodo lastniki psov hodili na tečaje samo zato, da bodo BBH naredili (in ne tudi doma kaj delali in se kaj naučili), potem bo tako kot je... Imela sem "sošolca" v mali šoli, ki je rekel, da hodi v malo šolo samo zato, ker nima časa za psa (je pač mislil, tako kot večina ljudi, da se vse nauči samo v šoli)...  ::) Potem se je pa čudil, da pes ne uboga...  ::)


skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
Odgovori #20 : 03 November 2006, 13:54:26
Deteljica,

v 21ih treningih (tudi manj) lahko dobiš eno lepo potrdilo o opravljenem izpitu BBH. Daj no, kdo se bo ukvarjal z istimi tečajniki jeseni, če so se že spomladi vse naučili? Kot pravi Simi, kdo bo pa še prišel v društvo, kjer psi ne opravijo izpita s povprečno oceno prav dobro? Višje so točke pri BBH, boljši so instruktorji, več velja KD, več tečajnikov bo prišlo naslednjo rundo. Potem rabiš pa samo še celo škatlo Frolic za vsakega in rezultat ne bo izostal. Pa doma jim ni treba nič delat - je sicer zaželjeno, ni pa nujno potrebno. Torej? Tu smo.....



_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10
Odgovori #21 : 03 November 2006, 13:54:57
Ok... pa še jaz in svoj pogled na šolanje.

Ko sem začela s šolanjem (sem se šolala, nisem inštruktorica) nisem imela blage veze kaj sploh pričakovati od nekega ''šolanega'' psa. Učili sva se skupaj, jaz in Tyra... Do izpita B-BH sva prišli, in roko na srce, ni bil bog ve kaj (pobeg med odpoklicem in podobne zadeve). Izpit sva opravili 18.6.2005

V enem samem letu sem spremenila ogroooomnooo. Zakaj?
1. ker sem končno dojela kaj sploh hočem od psa (ne le poslušnost na poligonu)
2. ker sem spremenila svoj odnos do samega šolanja
3. ker sem ugotovila, da samo MOJ trud in MOJA doslednost prineseta rezultate
4. ker sem našla način šolanja, ki meni in moji psici ustreza

18.6.2006 sem naredila izpit po programu RO2 (Rally Obedience), kjer je osnovna pozicija pri izvajanju psa poleg, kjer so vaje velikooo težje, kjer ti vsaka napaka (odmik psa od idealnega položaja poleg, povohanje hrane/igrač na poligonu,....) prinese minus pike. Ta izpit sem naredila z veliko boljšimi pikami, imela sem nekaj več kot 90%. Trenutno tekmujeva po programu RO3.

Dejstvo je, da so za uspešno šolanje potrebne tri stvari:
-inštruktor, ki ti ustreza
-metoda, ki ti ustreza
-doslednost vodnika

Če katera izmed teh stvari šepa, potem niti ni rezultatov.

Res pa je, da je večina vodnikov prepričana, da bo kompletno šolanje opravila na poligonu. Roko na srce, tista urica, ki jo preživimo na poligonu, ti ne prinese rezultatov. Da ti le neke smernice, po katerih se ravnaš. S psom je treba delat, večkrat po malem in na prav način.

Ko se bodo(bomo) vodniki začeli zavedati tega, da izraz ''šolan pes'' ne pomeni le izvajanje nekih shem na vadbišču, temveč, da ga šolamo za skupno življenje - se bodo/bomo začeli obnašati drugače.

Res pa je, da moramo tudi vedeti kaj pričakujemo od svojega psa in predvsem sebe. Za nekatere ljudi je dejansko dovolj že to, da jih pes ne šlepa. Jaz pričakujem od sebe in od Tyre več. In se za to tudi trudim. Na poligonu sem v povprečju 5x tedensko, kar je za večino ljudi itak izguba časa.
   



_Tyra_

  • *
    • Prispevkov: 240
    • Točke: 10
Odgovori #22 : 03 November 2006, 13:59:36
Deteljica,

v 21ih treningih (tudi manj) lahko dobiš eno lepo potrdilo o opravljenem izpitu BBH. Daj no, kdo se bo ukvarjal z istimi tečajniki jeseni, če so se že spomladi vse naučili? Kot pravi Simi, kdo bo pa še prišel v društvo, kjer psi ne opravijo izpita s povprečno oceno prav dobro? Višje so točke pri BBH, boljši so instruktorji, več velja KD, več tečajnikov bo prišlo naslednjo rundo. Potem rabiš pa samo še celo škatlo Frolic za vsakega in rezultat ne bo izostal. Pa doma jim ni treba nič delat - je sicer zaželjeno, ni pa nujno potrebno. Torej? Tu smo.....

Sorry, s tem se ne strinjam. Ne vem, če kdo sploh spremlja kako visoke so ocene pri nižjih izpitih. Zame je pomembna kvaliteta treninga... in to je to.

Za večino ''navadnih'' tečajnikov je pa šolanje tudi druženje. Po opravljenjem B-BH lahko nadaljuješ šolanje v večih smereh, nekatere so malo bolj resne (IPO, reševanje...), nekatere bolj ''zabavne'' agillity, RO,... Za vsakega se lahko nekaj najde... samo zopet je vprašanje koliko se komu da.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #23 : 03 November 2006, 14:08:22
Kot pravi Simi, kdo bo pa še prišel v društvo, kjer psi ne opravijo izpita s povprečno oceno prav dobro? Višje so točke pri BBH, boljši so instruktorji, več velja KD, več tečajnikov bo prišlo naslednjo rundo.

a bi jih moralo prit več v naslednjo rundo   :o ?
Meni se jih zdi itak vedno preveč   :-\ in mislim d av našem društvu velika  večina navija za čim manj tečajnikov :P

če bi bila jaz inštruktor bi si želela malo ljudi pa take z zanimivimi psi, da maš kaj od zabave  ;), ne pa čim več mase, da ti živce žrejo >:(

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #24 : 03 November 2006, 14:11:09

Če se zopet vrnem nazaj na tiste, ki jih imam od 3 mesecev dalje.
Največji paradoks tega je, da glavnina teh tečajnikov niti ne gre na izpit. Zakaj...ker njim ni važno, da imajo papir v roki, da se lahko po prsih tolčejo moj pes ima izpit, ampak, da jim pes sredi igre z drugimi psi naredi odpoklic, da gre lahko njihov pes z njimi na kavo, kosilo,...da gredo lahko z njim kamor hočejo.
Tega ti pa papri in modra knjižia ne prineseta. To ti prinese ne delo, ampak garanje.
Močno spoštujem vse moje tečajnike, ki hodijo eno leto k meni v šoli, ki gredo čez faze veselja, jeze, obupa in spet veselja, da vstrajajo, ampak potem imajo to kar so si želeli.

Hehehe, tole je pa zadetek v polno. Ajka (amstaff) je lep primer opisanega. Praktično je lahko spuščena 24/7, z njo grem lahko kadarkoli kamorkoli. Pa nima niti B-BH. Pa naredi odpoklic iz skupine psov, ki se igrajo. Z mano gre kadarkoli kamorkoli, ker je totalno neproblematična, na dopustu na plaži ne rabi povodca, "zloži" se tja, kamor ji pokažeš, z drugimi psi nima nobenih težav. Problem je edino dopovedat tistim, ki se vanjo zagledajo, da imaš takega psa lahko, če vanj vložiš eno leto truda.

Pax (rottweiler) je "narejen" po istem principu, ampak zaradi slabih izkušenj pač ni pozitivno naravnan do drugih psov. Jih pa tolereira, ker ji mora, gre lahko z mano kamorkoli (hotel, restavracija, pijača), na plaži na morju ne rabi vrvice, ker se zloži kaor mu pokažeš. Ljudi obožuje, dokler ne kažejo negativne naravnanosti proti "njegovim" ljudem.

Ja, imam kar sem želela in sistem pri "simi" deluje. In to tudi za moja dva bučmana, ki ne sodita ravno med karakterno enostavne pse.


mitja

  • *
    • Prispevkov: 15
    • Točke: 1
Odgovori #25 : 04 November 2006, 17:45:31
Globoko se strinjam z avtorji prispevkov, ki dvomece gledajo na izpit BBH, rad bi dodal se nekaj svojih misli.

Mene osebno pri teh BBH izpitih moti v glavnem samo to, da bi nam jih KZS oz. njena komisija za solanje, na vsak nacin rada prodala kot obvezen izpit za vse pse. V tem ne vidim popolnoma nic drugega kot zasluzkarske namene.

Tudi ce bi se BBH izpiti izvajali strogo po pravilniku ne bi dokazovali popolnoma nicesar, se najmanj pa to da je pes primeren za bivanje v urbanem okolju. Zadnjih nekaj let je ta izpit obvezen za pse, ki opravljajo visje izpit (IPO1,2,3). Moja trditev je, da bo izkusen vodnik s psom sluzbene pasme zlahka, z visokimi tockami, opravil BBH, njegov pes pa bo se vedno potencialno nevaren za druge pse in ljudi. Namrec, psa se da vse naucit. Tudi to, da se na izpitu ignorantsko vede do drugih psov, da ne popade skupine za motenje itd. Ce pa bo ta pes prisel v situacijo, ko bo brez nadzora vodnika bo pa druga pesem....

Tukaj seveda odpiram novo temo....
Ce hoce drzava (ali KZS ali kdorkoli) razresiti problem bivanja psov v urbanem (oz. kakrsnemkoli) okolju, je edina resitev (po mojem skromnem mnenju) pac maksimiranje odgovornosti lastnikov psov. Za vse kar naredi pes je odgovoren njegov lastnik. In pika. Ne glede na to ali ima pes opravljen BBH ali IPO3 ali ne vem kaj. Se vedno je samo zival, za katero je odgovoren clovek.

Noben moj pes ni nikoli opravil nobenega izpita iz poslusnosti (A, B ali ...) pa jih v vsaki situaciji zlahka obvladujem. Kada se mi pa zdi, da jih ne bom mogel obvladati jih pa dam na cudezni pripomocek - povodec.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #26 : 04 November 2006, 18:02:56
..dokler se ti v najbolj neprimernem trenutku ne zlomi karabin - zadnje čase se to nenavadno pogosto dogaja.


IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #27 : 04 November 2006, 21:01:07
Noben moj pes ni nikoli opravil nobenega izpita iz poslusnosti (A, B ali ...) pa jih v vsaki situaciji zlahka obvladujem....

Pol pa svizec zavije čokolado ...
Veš kolk takih "majstrov" s točno takim egom sem srečal, da se mi ... :P


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #28 : 04 November 2006, 21:02:50
halooo :o  :o
Tule pa ne morem ostat tiho , ker imam prvič po samih službenih pasmah eno tiično lovsko pasmo in prisežem, da še nisem imela psa, ki bil bolj talentiran za vaje klasične poslušnosti  :) in tako 100 % pozoren  8).
Mogoče nisem najbolj jasno napisala. Nisem trdila, da lovski pes ne more dobro delati poslušnosti- trdila sem le, da je veliko težje lovskega psa pripraviti do tega, da bo hodil poleg (s tem mislim klasični šolski poleg). Pa to ne pomeni poslušnosti na poligonu, ampak v naravi /npr. v lovišču.
Lovski pes bo v lovišču hodil poleg noge, ne bo pa non stop gledal v oči, ker je pač v njegovi naravi, da čekira okolico. Bo pač pogledal okoli in spet vodnika, bo pa ostal v položaju "poleg".
Se pa strinjam s tem, da lahko klasično poslušnost delajo zelo dobro. Vendar vztrajam na tem, da morajo lovski psi imeti tudi značilnosti lovskih pasem, kamor sodi tudi čekiranje okolice. Ker to jih dela edinstvene in uporabne za delo. Ne predstavljam si, da bi bili labradorci tako dobri prinašalci, če bi bili non stop na poleg in 100% pozorni na vodnika. To ne gre skupaj.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #29 : 04 November 2006, 21:11:30
Hallooo ne verjamem nikomur, ki bo rekel da mu je tak pes na izpitu potem odlično delal, če en trening prej še na odpoklic ne pride, nima nobene pozornosti... >:(
Midve sva bile skoraj takšen primer - ne čisto, ker mi je na povsem zadnjem treningu delala odlično, ampak ni bila čisto vaja za izpit, pač pa samo vaje pozornosti. Je pa odpovedalo vse na predzadnjem uradnem treningu, ki je bil 5 dni pred izpitom. Na izpitu je šlo pa vse gladko (narejen s 96%). Keč je bil pa samo v moji sproščenosti (vedela sem, da nimam kaj zgubit) in odločnosti.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si