Pirenejski ovčar [Berger des Pyrénées]

Evarty · 70546

čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #150 : 27 November 2009, 07:25:40
Pirenejc vseeno ostaja specifika in razen Lo in La ni drugih tako konstantno zanesljivih. Saj jaz sem si na začetku mislila, ti ovčarji morajo biti zakon-easy to work with. Za nekoga res, sicer pa so precej plašni do nepoznanih ljudi in hiperaktivci. Jaz bi rekla zmešan pes-za zmešanega lastnika, polnega norih idej in ogromno kondicije, z veliko smisla za humor in početje traparij-kaj pa je to takega, če pes skoči na mizo in ti ukrade toast ali spije jutranji čaj ;)
In La ni face race. ;)

Bodi pripravljena na to, da ti v ANG ne bo dosti psarn odgovarjalo. Kar uči se FRA ;)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #151 : 27 November 2009, 11:44:36
Kot prvo, seveda je La face rase, kaj pa drugega ;D

Kot drugo - s francoskimi vzreditelji se je po mojih izkušnjah res težko dogovarjat. V angleščini večinoma sploh ne odgovarjajo, v francoščini pa tudi ne vedno. Že samo pri čakanju na kužka je potrebnih precej živcev, na to se kar pripravi.

Kot tretje, seveda La in Lo nista edina zanesljiva pirenejčka na svetu ::) Sta res obe fenomenalni in krasni psički in tudi jaz sem njuna velika fanica, nista pa edini no. Res je sicer, da znajo bit zelooooo histerični in tečt po svoje, lahko so tudi obratno zaprti in sploh ne tečejo po svojih najboljših potencialih, lahko je štorast vodnik, vseeno pa je tudi zanesljivih pireječkov v svetu kar nekaj. Konec koncev že če gledamo pri nas, so tudi Anabellini psi precej konstantni, drugih pa itak še nimamo.

Glede ostalega, nekaj stvari seveda lahko predvidiš že pri čisto malem mladičku, ne pa vsega. Vsekakor pa je res, da je zgodnja socializacija izredno pomembna, da znajo bit zelooooo zadržani, plašni in nezaupljivi, da potrebujejo ogromno gibanja in miselne zaposlitve, da rabijo intenzivno delat, da so polni idej in rabiš veliko mero smisla za humor in dobre volje in da moraš bit verjetno res malo zmešan, če imaš tako zmešanega psa :)

Glede barve: ta pikasta barva je blue merle in blue merle psov niti ni tako zelo malo. Merlov in merlov se ne sme parit skupaj, tako kot pri drugih pasmah ne. Je pa tako, da bolj kot imaš specifične želje glede barve in dolžine dlake, več časa se ti lahko zgodi, da moraš počakat na mladička. Jaz osebno bi svetovala, naj se pirenejčka ne izbira po dlaki in obarvanosti, ker je toliko bolj pomembnih stvari na spisku. Lahko se pošteno potunkaš, če gledaš samo na to!

čara: čaj pri nas ni v nevarnosti s strani pirenejca, ampak ga krade beagle. Medtem ko pred pirenejcem moramo skrivat kavo, ker jo ukrade s kjerkoli - višina pulta ali mize je pri tem popolnoma irelevantna ;D



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #152 : 27 November 2009, 12:07:53
čara: čaj pri nas ni v nevarnosti s strani pirenejca, ampak ga krade beagle. Medtem ko pred pirenejcem moramo skrivat kavo, ker jo ukrade s kjerkoli - višina pulta ali mize je pri tem popolnoma irelevantna ;D
aha  :o  zdaj pa vemo zakaj so hiperaktivni- ni čudno,če pa  preveč kave spijejo  :P  :D :D

P.S.
Moj terier tudi naduspešno krade hrano in seveda kavo  :). Čaj samo, če je zelo sladkan  ;D. Border krade pa samo hrano in še pri tem je precej izbirčen . Zato pa doseže višje in zna odpirat shrambo  >:D
Tako, da tatovi obstajajo zagotovo v večini pasem in tega ne bi mogli uvrstiti med pasemske značilnosti pirenejcev  ;)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #153 : 27 November 2009, 12:23:44
Gašper se heca, da moja angleška pasma krade čaj, francoska pa kavo, kako tipično :D

Itak da ne kradejo samo pirenejci, je pa res priporočljivo, da te takšne in podobne traparije ne jezijo, ampak raje zabavajo. Tani ima npr. strašno ljubezen do izdelave konfetov. In jaz se do solz nasmejem, ko pridem domov in je cela soba polna raztrganih papirčkov, ona pa v sredi kupa divje maha z repom in je totalno ponosna nase :) Xsara kadar kaj ušpiči, se potuhne, Tani je pa tako ponosna nase, da se lahko res samo smejiš. Hrano in pomembne papirje smo se pač pridno naučili pospravljat na varno, pa ni problema.



strawberry

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #154 : 06 December 2009, 23:40:26
ajoj, glih to me je skrbel. Pol najboljš, da si ko se bom odločila za akcijo, poiščem kkšno kolegico k zna francosk, da mi bo ona meile prevajala:)
pa da bo šla z mano, ker jst se očitno pol v angleščini ne bom mogla sama nč zmet. zanimivo, no tole informacijo sm ubistvu rabla. Hvala=)

p.s. pirenejčki so mi glih zaradi svojih muh zanimivi. všeč so mi namreč psi s katerimi je treba velik delat, to mi je v iziv in veselje :)
mate pa prou, da sm se mogoče preveč v tole barvo zapičla, res je morm bit pozorna tut na druge stvari. Res pa je da je najbolje če si vzameš čas in opazuješ mladičke , ker se že pr tamalčki zlo hit pokaže kakšen kerakter imajo, seveda pa tut vprašat vzreditelje, da ti o mladičkih kj več povejo.

Lp



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #155 : 07 December 2009, 19:45:20
Po mojem je čisto priročno, da imaš izkušnje z brakom! Tudi Barbara ima od prej biglico Xaro, Silvija je imela za prvega psa samojeda... Če si želiš pirenejca, zakaj pa ne?
Če si želiš neko pasmo, vse preštudiraš, greš obiskat pat vzrediteljev, boš verjetno tudi veliko ljubezni in energije vložila v mladička in se trudila ven dobiti njegov maksimum. Pač začni iskati po netu, priporočam pa res obisk že naših tekem, pogvoro z našimi lastniki pirenejcev, kontakt z vzreditelji...

Jaz imam šeltijčka iz Francije. In ja, nič se ne bi zmenila, če ne bi uporabila svojega bratca, ki je na gimnaziji in raztura francoščino. Francozi so mi na prvi mejl odgovorili, da ja, da pričakujejo leglo. In sem vprašala, če lahko rezerviram, potem pa dolgo nič od njih:))) Potem ko smo to nekako dorekli in je bil čas, ko bi morali priti na svet, spet nič od njih, da nisem spala cel teden. In je hvalabogu moj brat klical in vprašal. Še takrat NISEM vedela, ali sploh resno mislijo mi mladička dati. Dobesedno dolker se nismo srečali na evropskem prvenstvu, ko so bili mladički stari že dober mesec (in če njihov sin tam ne bi tekel agilityja, se še srečali ne bi). Ko sem pa enkrat prišla k njim, je bilo pa pravo francosko gostljubje, pogovor o vsih njihovih psih, večerja, (alkohol:))), smeh.... Kot da si najmanj v žlahti. meni je pomagalo tudi to, da sem lobirala pri eni francoski agilitašici, ki ima mojo pasjo tetko, da je prišla tudi na ta 'prevzem' mladička in prevajala tehnične podrobnosti. Tako da res najbolj koristi kar oseben stik, mogoče celo obisk vzrediteljev eno leto v naprej... Tudi če ti psa ne morejo prodati, pa so med sabo itak vsi povezani, pa ti koga drugega svetujejo.

In ja, niso VSI pirenejci podobni Lo in La. Nekaj jih je izjemnih psov, nekateri pa pač niso, se težko odpirajo, imajo malo premalo nagona, da bi jim prevladal nad motečimi dejavniki... težava je tudi v tem, da nekateri Fracozi preferirajo malo večje pse, tako da če iščeš za agility, kar velika verjetnost, da bodo samci zrasli preko 43 cm. In tudi za samičke nisi ziher. Zato pa se res splača malo naokoli pogledati, videti starše mogoče na agility tekmi, videti, kako se gibljejo (tudi ni zanemarljivo pri pirenejcih!). Jaz se tudi čisto stopim, ko vidim na sliki kakega rdečega face rasa, ampak točno vem, da to ni dober način, da grem v nakup mladička (jaz sem tudi navijala za trikolor šeltija, pa so se rodili sami belo-rjavi in tako imam namesto masivnega trikolorja shiranega, razpotegnjenega rdečkota:))).



strawberry

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #156 : 08 December 2009, 23:25:39
No super, zelo se mi dopade, da si tudi ti ustrajala pri svoji želeni pasmi:)
Drugače za velikost mi je pa vseeno,  se mi bolj dopadejo  večji psi, tako da če bo velik bo tudi super:)
Verjetno bo res najbolje, če bom  že pred leglom obiskala vzreditelja, da bo za ziher, da me bodo jemali resno. Tudi pri nas je bilo tako, da ko smo imeli mladičke,smo bili za tiste, ki so nas prišli večkrat obiskat 100% prepričani da bodo kužija vzeli medtem ko smo imeli tudi enega, ki je psa samo rezerviral, nato pa nas ni nič poklical, nič vprašal, nič obiskal in smo morali mi njega klicat usakih par tednou če še drži da bo vzel mladička in do zadnje sekunde nismo bili prepričani, če ga bo res vzel. pri takih namreč nikoli ne veš ali si bodo premislili. no na koncu se je potem vse dobro izšlo in vsi mladički so prišli v dobre roke.

p.s. vidim da veliko pišete o tem kako je Silvijina psička posebna in naj se za to pasmo ne zgledujemo po njej. moram vam povedati, da me pirenejčki niso prevzeli zaradi La! La je res ekstrem in se ne more primerjat z nobenim drugim psom (lo nisem spoznala), res pa je da je lahko Sivija vsakemu za vzor saj je dosegla za nekatere nemogoče. ampak jst že od nekdaj verjamem v to, da se da doseči marsikaj seveda pa s spravilnim in preizkušenim pristopom, veliko volje in ljubezni:)



Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #157 : 09 December 2009, 08:20:09
če ti velikost ni tako pomembna, potem imaš izbire kar veliko - ampak če misliš delat agility, je potem fino, da kupiš vsaj konkretno velikega psa, tam ene 48cm+ (ali pa zelo majhnega). Problem so tisti, ki so na meji med M in L, torej okoli 44-45 cm. Ampak glede na to, da so ti itak bolj všeč face rase, ki so večinoma takoalitako večji, se mi zdi to čisto izvedljivo.

Jaz face rase psarn in linij ne poznam tako dobro kot PL, imaš pa načeloma vse podatke o vzrediteljih in leglih tukaj: KLIK.



Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #158 : 22 December 2009, 12:38:38
Tančkina nekdaj črna sestrica Rayas iz Švice :o :o :o :o


Pa še Razz iz Španije


In še Tanček


Vsaka podobnost je zgolj naključna :P



strawberry

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #159 : 24 Januar 2010, 17:43:24
hvala:)



Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #160 : 04 Februar 2010, 18:06:30
Tani je danes prvič tekla čez cel most: http://www.youtube.com/watch?v=9oGtgHaCkkw&feature=autofb

Pa ja, vem da moram hitrej tečt :-[



agility loving girl

  • *
    • Prispevkov: 1.442
    • Točke: 0
  • Jaz in Iris :)
Odgovori #161 : 04 Februar 2010, 18:09:14
Waw! Super ji gre! :o

Bo v prihodnjosti še kakšen filmček na ostalih ovirah? :-[ ::)


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #162 : 04 Februar 2010, 18:14:12
Bom probala - problem je v tem, da nimam nikogar, ki bi naju snemal. Za eno oviro dam lahko kamero na tla, za cel mini parkurčič rabim pa nekoga, ki jo bi obračal :D



ursika

  • *
    • Prispevkov: 84
    • Točke: 0
Odgovori #163 : 22 Februar 2010, 13:07:17
Se javim, samo nekje bi se morale dobit. :P Lahko prideš kaj v Mb na obisk. Si lepo vabljena. :P



Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #164 : 26 Maj 2010, 16:41:39
Evo, je sicer trajalo sto let, ampak tu je en video Tani na drugih ovirah: KLIK
To je bila Tančkina prva uradna tekma v Slovenski Bistrici. Je bila sicer zelo utrujena, zjutraj sploh ni hotela vstat iz postelje, ampak se je zbudila ko je videla ovire in je šla kar lepo. Jaz moram pa nehat gledat nazaj in jo čuvat, ampak samo tečt ::)



eva

  • *
    • Prispevkov: 1.325
    • Točke: 3
  • Živa in Dru
Odgovori #165 : 26 Maj 2010, 17:30:44
Evo, je sicer trajalo sto let, ampak tu je en video Tani na drugih ovirah: KLIK
To je bila Tančkina prva uradna tekma v Slovenski Bistrici. Je bila sicer zelo utrujena, zjutraj sploh ni hotela vstat iz postelje, ampak se je zbudila ko je videla ovire in je šla kar lepo. Jaz moram pa nehat gledat nazaj in jo čuvat, ampak samo tečt ::)

Barbara sva že dve  ::) .Jaz delam isto napako pri Dru,in se moram že enkrat končno tega odvadit  .Čist premal laufam  :-[
Sta ble pa ful dobre  ;D .Bravo!



strawberry

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #166 : 22 Junij 2010, 00:08:42
Hei Ksara:)

eno vprašanje - a tvoja Tani je bla kej nezaupljiva in bojeca?

Lp



Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #167 : 22 Junij 2010, 00:54:34
Hoj,
Tani je vedno bila kar pogumna, sicer trzne na močne nepričakovane zvoke, ampak res samo trzne, lahko pa še vedno zraven dela ali počiva ozr. je ne gane preveč. Tudi nevihte in ognjemete smo vedno preživeli brez kakšnih travm, promet je ne moti, ljudi pa obožuje (posebno če ji dovolijo dat lupčka na nos). Je tudi dovolj radovedna in ima toliko nagona, da je vedno motivirana premagat morebitno začetno nesigurnost. Do ljudi je kot že rečeno zelo prijazna, se ji zdi pa zabavno opozorilno zalajat, ko kdo pride na vhodna vrata in če koga srečamo na sprehodu, kjer navadno ni nikogar (medtem ko v množici ljudi in psov je OK). Od malega sem jo povsod vlačila s sabo v rukzaku od Karlieja, tako da sem jo navajala na vse možne situacije, to se mi zdi res pomembno. Skratka, jaz je ne bi opisala niti kot plašno niti kot zadržano, je pa njena sestrica iz Barcelone blazno plašna. Ima sicer krasno družino, ampak se ji zelo pozna, da so jo dobili šele pri treh mesecih. Ko sem šla jaz po Tani, je sicer bila Razz malo bolj rezervirana, ampak se je očitno to še ful stopnjevalo. Tako da ne vem, koliko je kar pridobljeno, koliko pa prirojeno.



strawberry

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #168 : 26 Junij 2010, 12:57:10
ja sej to maš prou, pa še vsak kuža je itak malo drugačen, moja naprimer se je do enega leta grozno grozno bala lajanja, pa je za pasmo značilno, da so ti psi zelo pogumni. nevem, verjetno je mela kakšno slabo izkušnjo. No in je 1 leto  trajalo da sem jo navadla na lajež tujih psov. hvala bogu je bilo potem vredu, ker sem se že bala, da jo bom mogla met skos na vrvici. Čim je slišala lajež, si vidu sam še črto, sam obrnla se je in tekla domov. No važno, da se je naučila, da ni nč hudga, če kdo mal laja in danes niti ne trzne :D

(Hvala za odgovor)

Lp



Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #169 : 22 September 2010, 19:02:52
Super novica za vse ljubitelje repkov in naravnih ušeskov: na Nationale d'Elevage 2010 je prvič BIS čisto nekupiran pirenejček! Zmagal je namreč Boutas de Loubajac (isti kuža, ki je bil prvi tudi na svetovni razstavi 2008).






Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #170 : 22 September 2010, 19:25:54
pa še malo Tani, ker je tema tako zamrla:











prvi pogojček za A2 (še enega rabiva):
KLIK

takole plavamo:
KLIK

pa reklamice:
Tour de France: KLIK
Helios: KLIK
Siol Box: KLIK



5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #171 : 22 September 2010, 20:25:52
Ahahaha, Tour de France je zakon...  :D :D

A ona je mogla tut lulat? :D


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #172 : 22 September 2010, 20:29:25
A ona je mogla tut lulat? :D

Aha, naša tretja reklama z lulanjem  ;D Definitivno zelo donosen trikec :D



Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #173 : 24 September 2010, 10:01:41
Kolk je dobra v tej reklami kjer 'lula' :)
To je kot Lassie kjer je igral samček samičko, Tani pa igra samčka hihi.

A vidve sta na kakšni casting agenciji da nastopa v toliko reklamah?


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #174 : 24 September 2010, 18:47:02
Kolk je dobra v tej reklami kjer 'lula' :)
To je kot Lassie kjer je igral samček samičko, Tani pa igra samčka hihi.

A vidve sta na kakšni casting agenciji da nastopa v toliko reklamah?

ne, v bistvu so me našli prek njenega bloga pa me kontaktirali najprej za prvo reklamo - hoteli so luškanega mešančka :D pa so videli, da zna veliko trikcev in jim je bilo kul, da se hitro nauči, kar je pač treba naredit. Potem so bili pa zadovoljni pa so me še nekajkrat klicali nazaj (parkrat tudi za Xsaro), ko so imeli primerne vloge.



strawberry

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #175 : 01 Oktober 2010, 16:10:31
Živjo,

mene pa zanima, če bi šel kdo ju3 z mano pogledat pirenejčke v Celje. Ostala sem namreč brez sopotnice in mi je rahlo bedno it sama na razsravo. Tako da, če koga zanimata prevoz in pirenejčki, in bi se mi rad pridružil, naj mi prosim sporoči.  Lahko tudi na tel 051 346 906.

lp



BeniBoom

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #176 : 09 Avgust 2012, 12:44:54
moj mali Gargamel <3 (Winnie)




BeniBoom

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #177 : 09 Avgust 2012, 12:48:10
Winnie...