nekaj problemov z mladim psom

sabrina · 3501

sabrina

  • *
    • Prispevkov: 31
    • Točke: 0
: 17 November 2006, 10:22:34
tako..šon je sedaj strah pol leta...in počasi nas spravla ob pamet...
predvsem gre za to, da se nikakor ne more navadit da bi lulal (samo!) zunaj. v bistvu je tako, da ga zjutraj pelje sestra ven, preden gre v šolo (okoli osme), nato ga jaz peljem dopoldne še vsaj 1x (okoli enajste, dvanajste), popoldne pa potem še tudi vsaj 2x, in pa zvečer. od tega sta vsaj 2 sprehoda daljša.
danes zjutraj je bil spet eden takih dni, ko res ne vem kaj se dogaja s tem psom. zjutraj (vedno) ko se sestra zbudi, oz. ko katera od naju stopi iz postelje (imava skupi sobo in šon spi v isti sobi) se tudi šon zbudi in dela totalni cirkus, tako da sestra ne mora niti na wc in nič, ampak ga mora takoj dol pelat (in to pri šestih mesecih?). To je bilo okoli sedme ure zjutraj. Ko sta prišla iz sprehoda je sestra mislila iti nazaj spat, ampak je šon še vedno skakal okoli in grizel in tulil in lajal...(to je pomenilo da je gospod lačen), tako da mu je dala za jesti. Vendar se še vedno ni umiril. Okoli pol devete ga je potem še enkrat peljala lulat in šla v šolo. No in malo prej (ob desetih) je spet nekaj lajal. Ker pač laja za vsako bedarijo (če je predolgo na balkonu ali v boxu zaprt, če je lačen, če mu žogica uide pod omaro itd...) nisem vedla, da to pač pomeni da mora lulat, tako da se je polulal. Veliko sem prebrala na internetu o tem, kako mladiča navaditi na sobno čistočo in smo ga na začetku res peljali vsaki 2 uri (ali še več) ven. Tudi sedaj se mi zdi, da ga peljemo kar dostikrat ven, ampak nekako ne mora zdržati...Ne vem, bi lahko bila to kakšna bolezen, ali je pač še mlad? Mama ima bernskega planšarja, ki se je po dveh mescih pri njej (star je bil 4 mesece) navadil na sobno čistočo. Vem, da se pač vsak pes razlikuje od drugega, ampak se mi vseeno zdi, da šon rabi zelo dolgo. Problem je, da stanujemo v podnajemniškem stanovanju, ki je čisto novo. Sedaj sem ugotovila, da se je v moji sobi že na enem mestu počasi začel dvigati parket, ker se je tam že tolikokrat polulal. S časopisnim papirjem pa nisem začela, ker me je bilo strah, da bi se potem navadil samo tam lulat. No, sedaj pa vidim, da bi vseeno bilo boljše če bi na papir lulal kot na parket.

Če ima kdo kakšen predlog, kako mu naj končno pojasnim, da mora zunaj lulati (aja, vedno ga zelo pohvalim, ko se zunaj polula in podela) bom zelo hvaležna!

Imam pa ga nekje 4 mesece....

aja, pozabila sem še povedati, da ni vedno tako. Včasih lahko zdrži od zjutraj (kot rečeno okoli pol osmih, osmih) do enajstih ali dvanajstih..in je čisto miren, spi ali pa leži na prostoru. Zato me tudi tako razjezi, ko pride kakšen tak dan ko danes! Pa ker niti ne gre do vrat, samo stoji, kjer pač je in laja...potem se pa polula.
Res ne vem več, kaj naj naredim. :/
lp,
sabrina



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1 : 17 November 2006, 15:15:58
Zacni se ukvarjati z njim. Mozno da to pocne le, da bi pritegnil vaso pozornost. Lahko, da se motim, sam se mi zdi da mu je kar fejst dolgcajt. Al je na balkonu, al v boksu, al se sam z zogco igra..Parkrat na dan ga pa peljete lulat.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #2 : 17 November 2006, 15:23:58
Kot si opisala počneš načeloma kar prav, kar se lulanja zunaj tiče. Kot je Nika napisala mogoče izsiljuje, mogoče je odvisno od tega če je imel kako možnost lulanja izven kotišča pri prejšnjih lastnikih, lahko se pač malo preveč napije z vodo in ne zdrži... Tega je veliko. Malo bolj spremljajte njegovo obnašanje.
Sicer pa njegova starost še ni garancija. So tudi taki, ki so ves čas v skoraj idealnih pogojih pa še občasno lulajo noter tudi pri sedmih mesecih. Sicer ne skrbi, če ni povezano z zdravjem, bo minilo s časoma. Samo vztrajaj.

To lajanje bi bilo verjetno tudi dobro omejit, ker če ne boste dobili kak živčni zlom čez čas ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


sabrina

  • *
    • Prispevkov: 31
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 18 November 2006, 10:46:01
Nika..ne vem no, a mislim, da se kar dosti ukvarjamo z njim. Kot sem napisala ima vsaj 2 daljša sprehoda na dan, ki vključujeta igranje in tekanje na travniku. Drugače se tudi v stanovanju kadar le imam čas igram z njim. Ima pa tudi polno igrač. Poleg tega greva 2x na teden v pasjo šolo. Ob sobotah pa gre z mano k mami, ki ima tudi psa in ogromen vrt oz. zemljišče (12 hektarejev), kjer se lovita in igrata. Seveda bi se rada še več ukvarjala z njim, a mi tudi čas ne dopušča.
Pa mogoče sem malo narobe napisala; na balkon gre le kadar sam hoče, ker je popoldne tam sonce in se pač rad sonči. V boksu je pa le, kadar kaj ušpiči, ali pa kadar imamo obisk, ki ne mara psov (ali pa če je kdo alergičen), oz. če je sam doma.  Tako, da to nikakor ne pomeni, da ga pač zapremo cel dan na balkon oz. v boks.

Andreja...jah prejšnih lastnikov ni imel, oz. je bilo to zavetišče, a sem ga od tam vzela, ko ej bil star okoli 2 meseca. Drugače pa spremljam njegovo obnašanje kolikor le morem, a se ne obnaša vedno isto pred lulanjem. Včasih samo laja in se nekaj trenutkov za tem polula, včasih samo nekaj voha (takrat ga čim hitreje peljem ven in se potem tudi res zunaj polula), včasih se pa obnaša čisto normalno oz. hodi pač po stanovanju, se naenkrat ustavi in začne lulat.

Drugače pa hvala za vajina odgovora!



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #4 : 18 November 2006, 12:37:57
Mislila sem predvsem to, koliko je popil.
Pa tudi tista dva daljša sprehoda. Kdaj lula pes na teh daljših sprehodih? Bolj na začetku? Ke re se polula na začetku, pol ste zunaj še eno uro, pridete domov in čez pol ure je tu že lahko luža, ker se je pes napil, ko je prišu domov.

Eni psi se radi malo nalivajo in je treba videt kdaj za lažji nadzor.
Več pije, več lula ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


sabrina

  • *
    • Prispevkov: 31
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 18 November 2006, 13:05:12
ja, to je pa res, da ne vidim vedno koliko popije, ker ima vodo vedno na voljo in pač pije kadar hoče. drugače pa vedno poskusim, da pije preden gremo, ali pa da gremo mimo kakšnega potoka in tam potem še 1x pije. pa tako gremo potem (tudi po teh 2 sprehodih) z njim ven lulat.

bom pa še bolj pozorna na to kdaj in koliko spije. hvala :)



urskaaa

  • Gost
Odgovori #6 : 18 November 2006, 17:07:46
sabrina zs ;)