Dva mačkona skupaj?

ninci · 6395

ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
: 07 September 2005, 09:50:24
Ker dobimo v varstvo kranjskega mačkona Bilbota, ker njegova začasna skrbnica odhaja na morje, me zanima na kaj moramo pazit pri prvem srečanju z našim Frajerjem. On mačkonov ni vajen, z prilagajanjem na Smarta in Rumbalajo pomoje ne bo problemov, samo za Frajerja nas malo skrbi.

Hvala za vse ideje in odgovore.

Nina



ostrzek

  • *
    • Prispevkov: 69
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 07 September 2005, 14:39:43
hmmm
Jaz ponavadi malega mucka v stanovanje prinesem kar mirno saj tocno vem, da bo na zacetku kaksen dan ali dva pihanja, srsenja in cudnih pogledov... po tem pa se bodo ze skupaj igrali in spali... Meni se zdi najbolj kriticen moment ko se prvic zagledajo in ne vem koga je bolj strah - moja dva ali novega prisleka...  ;D Zanimivo je, kako razlicno reagirata tudi na razlicne, enako stare mucke... npr pri Gizmotu sta ga sprejela kot da so se pred tem poznali ze 100 let, pri Turbeku pa je bil en kup pihanja in srsenja...
Vsekakor je potrebno nekoliko potrpezljivosti in pa toliko nadzora, da ne bi bilo panike ob prvem kontaktu... Bom portkala na les - nisem se videla, da bi se odrasel mackon spravil na mladicka...

drzim pesti! sporocite kako bo slo!

lp ostrzka



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #2 : 08 September 2005, 15:25:50
Takole pa smo prestali tole združevanje. mali Bilbo ni na Frajerja nič pihal in se je lepo htro udomačil. Včeraj zvečer, ko je prišel se je zarževal v kopalnici in na hodniku, potem pa je odkril skakanje po postelji in raziskovanje "sveta" nadaljeval kar tam. Frajer... se mu je umikal in si nekako ni želel njegove družbe,tudi z njegove strani ni bilo pihanja ampak samo tako tiho mijavkanje. Vse za kar se je boril je bila njegova škatla od paradižnika, ki pa je samo njegova in bog ne daj da bi mu jo kdo poskušal vzeti.

No danes zjutraj ko je šel Črt delat je dal vsakemu svoj wc, in ju pozaprl v različne prostore, ker se je Frajer Bilbotu umikal, da ne bi bilo kakšnih problemov, ko nista pod nadzorom.
Zaj pa sta že skupaj. Bilbo ima najraje od vsega Rumbalajo, ki se seveda igra z njim. Frajer pa se dela odraslega mačkona, ki ga taki BiMboti ;D, ne zanimajo.

Slike in vse ostalo sledi v prihodnjih dneh.

Lp nina



sailila

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 29 Marec 2007, 10:48:08
evo,da ne odpiram nove teme(uf...upam da tole opozorilo z rdeco barvo,ki pravi "opozorilo:v to temo ni nihce pisal ze vsaj 120dni.ce niste popolnoma prepricani da res zelite odgovoriti na to temo,raje razmislite o odpiranju nove teme. v praksi ne drzi!)z fantom se zanimama da bi v najin in seveda jinxin dom pripeljala se eno muco.namrec "moja" najljubsa muca ki zivi pri mojih starsih je pred 14dnevi skotila 4male tigercke.in ena macja dojencica je prav taksne barve kot mamica(3barvna oz. zelvovinasta-upam da sem prav napisala :-[) in zelo si zelim se tole gospodicno imeti.glede se enega macjega stroska ni problema in tudi glede casa ne.zanima me na kaj moram biti pozorna ob prihodu novega clana v dom.sicer bosta obe muci(tamlajsa bo tudi sterilizirana,ce se boma odlocila zanjo),starostna razlika bo nekje 9mesecev,in na zacetku bosta ziveli loceno in pod mojim budnim ocesom da se bosta umiru navadili ena na drugo.kako pa je potem z hranjenem?jinx ima vedno na razpolago svezo vodo in brikete(gospodicna noce jesti nic druga ::) ne konzerve(razlicnih znamk)ne surovo ne kuhano meso,razen sedaj je 2x dobila domaco skuto)ali moram biti na kaj posebno pozorna ker bo mala dobivala hrano za macje mladicke.pa macji wc pa kosara pa...uf toliko vprasanj imam...upam da mi bo kdo ki je bil v podobni situaciji znal malo pomagati,napisati svoje izkusnje da bo pri nas ko bo prisel cas prihoda vse tako kot mora biti ;)



Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #4 : 29 Marec 2007, 11:16:46
Glede hranjenja je nabolje da imaš ločene posodice, glede WC-ja pa enim mucam ga ni težko deliti, druge pa na žalost tega ne prenesejo, pri kolegici morajo za eno samo mačko imeti dva WC-ja :o ::)
Moji dve se včasih guzita skupaj, večkrat pa vsaka zasede svoj konec, Mitzy obožuje omaro v garaži, kjer ima svojo zasebnost on se lahko notri krasno skriva (še dobro da ima drsna vrata da so vedno malo odprta ::) :D) Lily ona pa sploh ni problematična kjer hočeš se ona poči spi, samo da je udobno :D :P


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #5 : 29 Marec 2007, 11:43:13
Jaz menim, da glede na to, da bosta oba mačka mlada ne bi smelo biti problemov. Verjetno (morda tudi ne) bo kaj pihanja, ampak tudi mački poznajo hierarhijo in se morajo zmenit, kje je čigavo mesto.  ;D  Kak dan dva bo treba malo pazit, potem pa ne dvomim, da se bosta že igrala. Za začetek bi bilo pametno, da so ločene sklede za hranjenje in vodo - po možnosti v različnih prostorih. Če imaš možnost, tudi ločen WC.

Jaz sem posvojila potepenko, ki se je sukala okoli blokov, ko je imel moj maček 10 let. Ne vem, koliko je bila stara, ampak zagotovo manj kot leto dni. Timi ni bil tako zelo star, je bil pa bolan in se je temu primerno obnašal (pretežno je spal). Prvi dan se je tamala skrila pod mizo in samo pihala. Timi jo je hotel samo povohat, pa mu ni pustila blizu. To je trajalo dan, največ dva. Ko je videla, da je neškodliv, se je hotela igrat z njim. Po manj kot tednu dni smo že vsi trije spali na moji postelji in se čohali. Ker pa je bila razlika med njima vseeno prevelika, sem muco dala prijateljici. Tamala se je ves čas hotela igrati in Timija zalezovala, da si tudi jesti ni upal več, ker je samo gledal s katerega vogala bo pridivjala, s katerega stola bo skočila nanj. Ko sem Timija začela nositi v sobo in zapirati vrata za sabo, da je naredil sploh kak grižljaj, sem rekla, zdaj je pa dovolj in malo navihanko je posvojila prijateljica. Bilo mi je žal za njo, ker je bila res krasna, ampak Timi je bil prvi pri hiši in je vsaj nekaj zanjih mesecev življenja preživel v miru (tri mesece pozneje je poginil).

 


Kristinca & Florinca


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #6 : 01 Februar 2008, 20:39:22
Mene pa zanima, kako se obnašat z dvema odraslima mačkoma ob prvem srečanju..me malo skrbi, ker moj je že odrasel leto in pol star mačen, ona pa tudi nekaj takega (bo pogosto tukaj na obisku, tokrat pa je prvič).....a ej možnost, da se čist stepeta? Trenutno ju imamo ločene, ko sta se videla, sta en na drugega pihala, ampak ker je mala invalidna na eno tačko in ima samo 2 kg on pa 5kg, ju ne upamo spustiti skupaj, če bi se slučajno zgodil kak pretep...ima kdo izkušnje z odraslimi mucki? Kako je najboljše postopat?


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #7 : 03 Februar 2008, 11:16:35
Naša ta stara mačka je bila dokaj problematična ob prvih stiki pa ne da bi prišleka napdala, no kaki dve okrog ušes je dala, če se je preveč približal (nič hudega sicer), ampak ko sem enkrat 2 najdenčka prinesla domov, ni jedla skoraj nič dobra 2 tedna in mami se je parkrat na posoteljo pokakala in skrivala se je po stanovanju. WC je bil izključno ločen, sicer je je šla polulat in pokakat na pasjo ležišče... Cel cirkus prvi mesec. Smo zelo pazili, da mularija ni šla na njeno stranišče in da je imela ta stara vedno možnost se umaknit, ko sta ratala preveč tečna.
In se je navadla.
Pol je dobila na obisk še 2x po eno mačko in enga muca. Bila sta malo starejša od taprvih in zanimivo, z njimi se je lažje sporazumela in s samčkom sta se celo po dveh tednih bivanja pri nas tudi igrala.

Tako, da po moje ni problem, da dve mački nebi mogli bivati skupaj. Se navadijo. Edino kar je treba pazit, da en maček ne nadleguje drugega in da je ta drugi zaradi tega ves preplašen. Tam je pa potrebno konkretno poseč v mes in povedat, kaj se sme in kaj ne. In dosti dlje časa ločevat živali, ko niso pod kontrolo.

2 WCja pa vsaj za začetek obvezno. Bolje preprečit, kot čistit.  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


doro

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 03 Februar 2008, 23:11:02
Ko smo mi prinesli domou prvo muco smo imeli še prejšnjega psa. Takrat je biu "šef" pes. (velikosti sta ble itak iste :D) Potem je psička umrla in "tamala" mačka je zavladala v našem stanovanju  ::). Če se je zunaj igrala z enim mucom in čeprav jo je naveliko "mutil" je bilo vse OK, dokler ni hotel v hišo. Takrat je ratala tiger, ki je branla bajto bolj kot kaka pes  :D ::) :-\
Ko smo prinesli drugega u bistvu nismo niti računali na to kako se bosta razumela, ker smo malega rešli smrti in ni blo druge, razumet sta se mogla. Za tamalega ni blo to nič težjega, ker itak ni preveč razumel za kaj se gre, ker je komaj shodil...Mogoče je samo kdaj videl kako leti, ker ga le "ta stara" tako mahnla  ::)
Ona je bila seveda večji problem. Takoj ko je prišel me je celo prvohala, začela renčat in je ni blo kar nekaj dni (hrano smo dajali sosedom, ker se je tja zatekla po pomoč ;)). Potem ko si je "opomogla" je prišla domou, mu povedala kdo je tle šef in ga skoraj 1 leto ignorirala. Zdaj je on zrasel in je pravi gospodič in se super razumeta. Ona ga ves čas vabi v igro in ga nadzoruje kje je, on  pa se ji odzove (ko se mu le da ::) ;D). Še vseeno pa imata neke meje - on nima kaj delat v moji postli, ker tam lahko spi samo ona (in občasno tudi jaz :D) . Ko se gre pa za hrano mu jo bo pa takoj prepustila, ko pride zraven. Ko ona krade s pulta, še njemu vrže na tla  ;D :P   >:D  >:(



polonči

  • *
    • Prispevkov: 2.461
    • Točke: 0
  • *-moja banda-*
Odgovori #9 : 29 Avgust 2008, 14:35:17
Je možno, da starejši mačkon odide od doma, ko domov prineseš mlajšega mačkona?

:)


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #10 : 29 Avgust 2008, 21:29:47
Po moje ja. Mislim, da če bi naša lahko bi se tudi odstranila v zgornjem primeru.  ::
Če lahko temu rečemo užaljenost, bolj užaljena nebi mogla bit.  :o ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


polonči

  • *
    • Prispevkov: 2.461
    • Točke: 0
  • *-moja banda-*
Odgovori #11 : 29 Avgust 2008, 21:55:21
Jaz samo vprašam, ker smo namreč dobili mladega mačka in glede na to, da ima starejši mac izhode iz hiše oz. bolj prihode v njo,ker je poleti raje zunaj, se bojim da bi odšel...čeprav dvomim, ker sta se danes že igrala skupaj ::) tavelik se je delal nekega groznega mačkona, ko pa sta se spoznala, nisem vedela kateri je bolj smotan ::) ;) ;D

:)