Prvi dan pasje šole

*nastja* · 87323

malena3

  • Gost
Odgovori #120 : 29 Marec 2007, 08:57:39
Na vse, kar sem hotela napisati, je napisala že Satin.

Veliko šol še danes noče šolati polarcev, se jih izogiba na daleč.

Florinca, ne gre da ne zaupam inštruktorjem, poznam pa še vedno svojega psa in tukaj delamo družno in ne posamezno.
Če bi se kasneje izkazalo, da rabi zatezno, tudi prav, jaz nimam nič proti, ampak kot je omenila Satin, vleka jim je v genih.

Florinca, sej sem napisala, da grize štik in mene, torej vem to ne, smo se pogovarjali o Kalu v preteklosti, sem jih seznanila kako je bilo in kaj. Jaz govorim o Kalu, pri kakem drugem psu je pa kak drug problem kot vlečenje in grizenje.
Takole na grobo je težko prvo uro že oceniti, kaj se bo pes naučil in kaj ne in jaz še vedno dam drugo možnost vsakemu, tudi njemu, predno mu nataknem zatezno.

Ja Satin, to je naredil proti koncu, ker je seveda trmaril, da bi se igral z drugimi. Je bila tudi inštruktorica zraven in je bil seveda primerno sankcioniran.
Glede njihovega zanimanja za samo učenje in igro se strinjam, da odstopajo od drugih psov.
Jaz zelo delam na temu, da se ne začne dolgočasiti in da ga pritegnem z najmanjšo stvarjo.

Mogoče ste me narobe razumeli, ne kritiziram šole in ne da nebi zaupala inštruktorjem, ampak vsega pa tud ne moremo delati, kar nam rečejo. Jaz se rajši prej pozanimam in malo povprašam za mnenja.
Potem bi lahko upoštevala tudi "nasvet" inštruktorja neke šole, ki jo ne bom imenovala, da pes rabi orenk kazen, pa tudi če je to udarec z štrikom po riti, če ne gre drugače.




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #121 : 29 Marec 2007, 09:13:31
Ztezna sama po sebi ne bo ne škodila ne korislila oz prej prvo  ::). Če jo boš dala gor in anemično držala na drugi strani bo pes vlekel kot na navadni samo bolj bi hropel :-\ in sčasoma bo imel oguljen vrat  :P.
Če jo hočeš uporabljat kot negativno izkušnjo pri vlečenju ali nepozornosti sklepam po postih ,da si si itak preveč "dobra duša",da bi to naredila tako kot je treba. Poleg tega  moraš najprej! doseč pozornost, Pes mora že znat na povelje gledat v tvoje oči in sledit. Potem moraš opozarjat ,da se ne sme pogledat stran, za kar je dovolj dobro dotikanj ez roko, besedno opozorilo al pa navadnaovratnica (po recimo nekaj mesecih samo + potrjevanja gledanja oz koncentracije).Potem sledi obdobje navajanja reakcije na fizično  korekcijo (tisto z navadno ovratnico mal bolj konkretno al pa z roko mal bolj konkretno)- da pes ve,kaj je vzrok zanjo in da se reši v vajo in da mu to zleze pod kožo.
Potem šele (navadno po pol leta ali enem letu od psa in starosti odvisno) pride čas za uporabo pravih neg dražljajev, če je potrebno seveda pri večini psov ni. Vodnik rabi timing in nekaj ročne spretnosti in primerno opremo. Zame recimo je to prej bodeča kot zatezna , deluje pa tudi zatezna. V glavnem ,ko se za to odločiš ne smeš imet moralnih zadržkov in bot mlačen. Korekcija mora bit kratka in ostra, če je treba mora psa tud z nog vržt. Potem pa če si prav postopal rabiš samo še opozorilne blage korekcije z veliko občutka.
Za to,da te pes ne šlepa po poligonu v taki meri,da sploh ne moreš nič začet delat, bi jaz prej priporočila halti al pa tiste oprsnice ,ki so speljane pod pazduhami, skozi obroček spredaj in na hrbet.

+1

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


malena3

  • Gost
Odgovori #122 : 29 Marec 2007, 09:20:58
Deteljica, no to sem hotela povedati. Najprej pozornost in šele na to take zadeve.

Glede uporabe bi mi najbrž že oni pokazali. Jaz je uporabljati ne znam.
Se učimo sedi s tem, da te mora pes gledati v oči. Če zija okol, vleče, mene ne šmirgla preveč, potem pa naj mu še nataknem zatezno je pa vse fajn.

Deteljica, kako pa zgledajo te halti oprsnice?

Jaz še vedno mislim, da se ga da ublažiti glede vlečenja, eno mu je nagon, drugo pa lepo vedenje.
Samo čas bo potreben in vztrajnost.

Deteljica, hehe..nene, sem se že popravila. Ni mi to nič grozno in ko malena zaropota, zaropota.
Pri njegovem učenju moram biti že tako stroga in ne smem pokazati, da me kaj vrže iz tira.

Sem pa rekla, izboljšanje je veliko od pred parih mescov.

Kal pa je star 5 mesecev.

Aja, zakaj se psi ne smejo ovohavati med seboj? Je to v sklopu tega, da se najprej navadi lastnika, ali kako?



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #123 : 29 Marec 2007, 09:23:07
če te zanima kako se trenira uporabo zatezne,če hočeš da jo pravilno uporabljaš  za neg dražljaj- natakneš na vejico  grma ali drevesa. Cuk je pravilen takrat ,ko se vejica v prvem poskusu cuka takoj popolnoma odlomi stran od osnove.
Ali se ti zdi to primerno za mladega psa?
Če je namesto takega, pravilnega cuka izveden poteg potem je vseeno oz bolje, da imaš navadno ovratnico oz da se vzrdžiš cukanja, saj samo delaš psa vedno bolj neobčutljivega na vratu.
Zatezno lahko seveda tudi imaš gor in je ne uporabljaš za šolanje, ampak samo da zadržoš psa- za to pa je povsem enako dobra oz boljša navadna ovratnica edina izjema so psi,ki jim damo zatezno zato ker se radi snemajo.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #124 : 29 Marec 2007, 09:26:37
Deteljica, kako pa zgledajo te halti oprsnice?

Če mislimo isto se temu reče Lup, ima ga pa Rinchy nekaj slik lahko vidiš tule: http://bernirina.moj-album.com/album/2436750/?os=2436893

Lp nina



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #125 : 29 Marec 2007, 09:34:03
pet mesecev- hm , ne pričakuj čudeža. To je še mladič. Vsekakor je s polarci težje dobiti pozornost. Poskusi vse možnosti, vključno s hranjenjem na tečaju in prihodom z lačnim psom. Poskusi s koški posebno dobre hrane, bodi zadovoljna s čist kratkimi seansami. Če je res zbran nekaj časa lahko rečeš nasvidenje in greš mal na spehod , potem psa priveži in pusti samega da mu je mal dolgčas, ptem spet po njega in izkoristi tiste minutke,ko te je še vesel. Ko spet brezupno gelda za drugo zabavo ga brez besed odpelji in priveži in pusti samega, če pokeže pozornost pojdi spet mal na sprehod- lahko pride tud samo nekaj minut uspeha na dan. Naj te ne moti. Bolj je važno da je pes vsaj nekaj sekund usmerjen vate ,ker on hoče od tebe nekaj ,kot da celo uro pridno ne vleče a ni res zaineteresiran za sodelovanje.
Čas sodelovanja se bo z meseci in leti podaljševal, kvaliteta pa ne ,če ne bo že od tzačetka zastavljena na maksimum.
Pri mladih psih - vse dopolnega  leta je bolj od oblike vaje pomebna njena vsebina in bolj kot vzrajanje pomembna intenziteta takrat ko se sodelovanje pojavi.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


trigi

  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 2.357
    • Točke: 5
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Odgovori #126 : 29 Marec 2007, 09:38:06
malena: midva sva se tudi pri ISP-A odrekla zatezni, ravno tako v KD Lesce, pa sva ravno tako se vsega naučila :) . Če si ti mnenja da z zatezno ne boš nič dosegla oz. še kaj pokvarila (ker vem da svojega psa poznaš) potem je ne uporabljaj. Kot je rekla deteljica, raje delaj na pozornosti. Kolikor vem v Lescah še niso ravno "klikeraši", zato ti priporočam da sama začneš z klikerjem delati na pozornosti. Z dobro pozornostjo lahko narediš VSE.

Ne vem koliko te je skupaj, ampak lahko poizkusiš kako se bo odzival na oprsnici in ga vsakič ko potegne, privzdigneš da izgubi stik s tlemi, pri nekaterih psih to pomaga.

Če boš rabila nasvete glede klikanja pa mislim da obstaja tudi tema o klikanju ;)

Lp, Črt



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #127 : 29 Marec 2007, 09:43:51
Če mislimo isto se temu reče Lup, ima ga pa Rinchy nekaj slik lahko vidiš tule: http://bernirina.moj-album.com/album/2436750/?os=2436893

Lp nina

halti je eno , oprsnica pa drugo. Oboje dokaj dobro fizično prepreči vlečenje. Moraš pa stremet k temu ,da zadevo uporabljaš ,ne zlorabljaš (se pravi,da potrjuješ ne vlečenje ) Za ne vlečenje ne uporabljaj povelja poleg ampak npr počasi pomeni samo ,da mora bit povodec ohlapen. Poleg je pa poleg-pes najgleda tebe v oči ves čas.
Če buli naokoli pomaga tudi, da se ustaviš ko kandelaber in ko obupa bo slej koprej pogledal proti tebi takrat nagradiš ,tečeš , se igraš če učiš glej oz poleg. Če pa počasi samo zamenjaš smer, ko vleče.
Na poligonu se jaz osebno ne bi ukvarjala z nevlečenjem . Za to je dovolj priložnosti vsak dan.Bistvo učenja mladih psov n poligunu naj bo usmerjanje v vodnika, pa čeprav samo za nagrajevanje ali pa igro , brez vsake posebne vaje.


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


malena3

  • Gost
Odgovori #128 : 29 Marec 2007, 09:47:35
Trigi, klikerja res ne uporabljajo, ja.
Mam ogromno literature od klikerja, pa sem rekla, da bom počakala na šolo, da vidim kako in kaj, da ne bom 10 zadev mešala skupaj.

Pa oprsnica že pride v poštev? Ni neka meja, eno leto? Vsaj tako sem nekje brala, zaradi hrbtenice.

Oh, skupaj pa me je kar nekaj, hehe.

Deteljica, hvala za nasvete.

Trigi,ste hodili v Lesce? Ker sedaj se mi zdi, da hodite v Kranj.
Zakaj pa je bilo priporočilo zatezna?



trigi

  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 2.357
    • Točke: 5
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Odgovori #129 : 29 Marec 2007, 10:06:12
Emmm prvo kot prvo... sem Črt in se me tika :D

Glede uporabe oprsnice boš od 100 ljudi slišala 100 mnenj ... meni se dobra oprsnica ne zdi sporna, saj sunek oz. poteg razdeli na večjo površino, torej se mi v tem smislu zdi manj škodljiva kot ovratnica. Midva sva jo uporabljala že kar dosti zgodaj, pa se rumbi nič ne pozna :). Z rumbo sva dolgo časa hodila v lesce, tam sva tudi nekaj časa trenirala reševanje, pred tem pa sva šla delat ISP-A (ki ga sicer nisva šla opravljat zaradi zdravstvenih razlogov - prerezana blazinica dva dni pred izpitom  :(). Zatezno so nama predlagali zato ker jo morajo nositi na izpitu (če mene vprašaš, neumno pravilo), 90% tečaja sva nosila navadno ovratnico (preostalih 10% pa zatezno pripeto tako da ni zategovala) pa sva bila med boljšimi tečajniki.

Sistem pozornosti pri deteljici ali klikerju je zelo podoben, v vsakem primeru moraš psa primerno nagraditi za dobro opravljeno delo (odvisno od psa in razpoloženja je to lahko hrana, pohvala, igrača,...) in čim manj "zabijati", torej če ne uboga, ga ne zabiješ v tla, ampak ga enostavno odstraniš in počakaš da bo spet pripravljen na sodelovanje ;)

P.s.: res je, sedaj sva v kranju

Lp, Črt



Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #130 : 29 Marec 2007, 10:46:26
Malena3 glede oprsnice, Lars je že od kar je pri nas na oprsnici, samo 1x v življenju je imel tam teden dni ovratnico pa je na njej ful hecno hodil, pa nima nobenih težav s hrbtenico, tudi pri ljudeh ki se ukvarjajo z vleko psov sem zasledila da jih ima velika večina že od malega na oprsnici, tudi pri nekaterih vzrediteljih SH v tujini lahko že na njihovih spletnih straneh prebereš da ti priporočajo oprsnico ;)
Pa še tale anekdota, ko smo šli po Larsa ga je doma že čakal povodec in luštna ovratnica za mladičke, ko smo šli naslednji dan prvič na sprehod mulo sploh ni hodel hoditi. Sprva sem mislila da ga pač moti povodec pa ni bilo to. Ker je mulo trmaril tudi ko sem mu povodec odpela, potem pa smo čisto za hec ker imamo sibirca povodec namontirala tako kot da bi imel oprsnico in glej ga zlomka mulo je hodil ko maneken! Od takrat sem mnenja da so te stvari pri njih že genetsko sprogramirane :D


malena3

  • Gost
Odgovori #131 : 29 Marec 2007, 11:13:47
Satin, potem bo najboljše, da se s Kalom vred odpeljem do Šaruge in da ga tam premeri, da ne bom kaj sfalila.

Samo mislim, da v šoli ni dovoljena. Je samo ovratnica.
Da to sedaj oboje kombiniram, nebi smelo delati problema?

No, pa se bo malena spet nekej učila...dajati gor oprsnico, hehe...



malena3

  • Gost
Odgovori #132 : 29 Marec 2007, 11:17:27
No Črt, hvala tudi tebi na odgovoru. :)

Glede oprsnice se res kresajo mnenja, pa sej se o vsaki stvari.
Sem že razmišljala v tej smeri.

No, meni nobena stvar ni grozna, če je le namen pravi in kaj odneseš od njega.



Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #133 : 29 Marec 2007, 11:26:27
Glede oprsnice sedaj vzemi tako da se lahko regulira, računaj da Kal še raste, tudi kombiniraš lahko z ovratnico zakaj ne, na ovratnici imaš značko z potrebnimi podatki. Poleg tega ne vem sem se je zdaj tako navadla da mi je bolj priročna kot ovratnica, meni je najbolj všeč ko z Larsem srečava kake psa s katerim se ne razume ga za vsak slučaj primem za oprtnico


Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #134 : 29 Marec 2007, 12:00:41
Kovinska zatezna ovratnica je obvezna na izpitih zato, ker se pod njo ne da nicesar skriti - namrec, vcasih so ljudje pod ovratnice skrivali razne bodice, jezke ipd.
Zato bi moral tisti, ki to razglasa v isti sapi povedati se dejstvo, da je prav tako OBVEZNO na izpitih, da se pripne psa na mrtvo rinko in da je povodec ohlapen brez kakrsnega koli vplivanja na psa.

Zato je izgovor za cukanje samo zato, ker je na izpitih zatezna obvezna, cista neumnost, ki pa jo zal se vedno ponekod slisimo.



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #135 : 29 Marec 2007, 12:05:56
Kovinska zatezna ovratnica je obvezna na izpitih zato, ker se pod njo ne da nicesar skriti - namrec, vcasih so ljudje pod ovratnice skrivali razne bodice, jezke ipd.
Zato bi moral tisti, ki to razglasa v isti sapi povedati se dejstvo, da je prav tako OBVEZNO na izpitih, da se pripne psa na mrtvo rinko in da je povodec ohlapen brez kakrsnega koli vplivanja na psa.

Zato je izgovor za cukanje samo zato, ker je na izpitih zatezna obvezna, cista neumnost, ki pa jo zal se vedno ponekod slisimo.

V čem je pa potem point it na izpit, če pes ne dela kot je treba? Kot bi šel na izpit, pa vse preplonkal.... A se ne dela na izpitu poslušnosti brez povodca?

Kristinca & Florinca


Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #136 : 29 Marec 2007, 12:10:16
Florinca,

ne razumem, kaj si zelela s tem povedat.

Hoces reci, da je uporaba zatezne nujna, da pes dela Poleg??



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #137 : 29 Marec 2007, 12:22:56
Florinca,

ne razumem, kaj si zelela s tem povedat.

Hoces reci, da je uporaba zatezne nujna, da pes dela Poleg??

 :D Target poudarek je na boldanem tekstu, ki si ga ti napisala in ga je Florinca citirala ... bodečke, ježke itd.

Florinca to je tako kot... športnik trenira celo leto za eno tekmo, pa potem vseeno vzame kakšno poživilo, zihr je zihr ;)

lp nina



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #138 : 29 Marec 2007, 12:24:38
Ne, seveda ne. Sprašujem se le, čemu so ljudje pod ovratnice dajali bodice in podobno. Če pes ne zna poleg, ne hodi z njim na izpit. Zakaj bi hodil na izpit in goljufal, o tem sem se spraševala. Vprašala sem pa tudi ali se na izpitih iz poslušnosti (npr. BBh) ne dela brez povodca. Ampak mislim, da smo malo zašli s teme....

Kristinca & Florinca


malena3

  • Gost
Odgovori #139 : 29 Marec 2007, 12:33:27
Ma nič nismo šli iz teme, to sem tudi jaz že slišala in sploh ne vidim pointa v tem.

Kaj je nekomu pomenilo, da je pes dobil opravljen izpit? Ne vem, so se lastniki potem na piru šopirili?

Česa vsega se eni ne spomnijo.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #140 : 29 Marec 2007, 12:54:10
Hvala bogu, da ljudje več ne zaupajio inštruktorjem kar na slepo. Če kvasijo neumnosti, kot je recimo to, da naj imajo psi v mali šoli zatezne ovratnice, haltija pa naj bi ne dovolili - potem oprostite, jaz bi se takim zahvalila za sodelovanje. Pa verjemite da mi ni čisto nič hudo psa cukniti ali pa tako natresti, da ne ve več kaj je zgoraj in  kaj spodaj. Če bi bila od tega kakšna korist. Vsaj pri polarcih je žal ni (zakaj že je pred 10 leti veljalo, da jih je nemogoče šolati?). Razen v mogoče izjemnih situacijah, do katerih naj bi v mali šoli ali na osnovnem tečaju niti ne prihajalo.

+1



Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #141 : 29 Marec 2007, 13:00:08
Aha, Florinca, se opravicujem..  ;)

Ne vem, najbrz so bile razne skrite stvari prisotne bolj v tekmovalnem svetu.. nekateri psi so na bolecino zelo dobro delali in posegali po prvih mestih. To je bilo se pred uvedbo nizjih izpitov.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #142 : 29 Marec 2007, 13:12:17
Brez veze - pa naj delajo brez ovratnic. Za manjše pse predpisanih ovratnic s širokimi členi niti dobiti ne moreš. Sploh je pa to hinavsko - pri šolanju lahko cukaš, da te roka boli, na izpitu pa boh ne daj, da bi ovratnica zaškrtala. pa naj tisti, ki prisegajo na cukanje dajo dol ovratnico na izpitu in delajo brez nje če si upajo.


Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #143 : 29 Marec 2007, 13:13:30
Kje vse pa so pasje šole v pomurju? ???



Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #144 : 29 Marec 2007, 14:24:13
Vprašanje : koliko psov si pa že izšolala, da lahko dvomiš v nasvete inštruktorjev ? Ker praviš, da hodiš v malo šolo, to pomeni, da je pes še zelo mlad in ti pozornosti, takšne kot jo bo moral kasneje v osnovni šoli, niti približno ne bo držal. Razen, če si zelo izkušena v šolanju psov in ga šolaš ( ne igraš ) že odkar si ga dobila od vzreditelja. Ti svetujem, da poslušaš inštruktorje in ne poizkušaš po desni prehitevat dogodkov, ker ti kasneje ne bo žal - vem iz lastnih izkušenj.Vsekakor, če si še tako proti zatezni ovratnici, v osnovni šoli ( A, BBH in nadaljevalni, če imaš namen seveda ) je OBVEZNA !
lp

Se zavedam, da sem danes tecna  >:D, ampak se tole moram pokomentirati:

Nomi,

kaj pa ce ti povem, da je med nasveti, ki jih je prejela malena3 tu v tej temi kar nekaj cisto pravih instruktorjev? Ki, mimogrede, odsvetujejo zatezno..   Koga naj zdaj poslusa??  Mogoce tistega, ki ima kaj pojma o polarcih - posebnezih za solanje?



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #145 : 29 Marec 2007, 14:38:10
Target, kaj pa če ima tudi Nomi izkušnje s šolanjem IN izkušnje s polarci :P

malena3: ali so ti v šoli svetovail cukanje psa? Ali samo, da naj ima pes zatezno? Meni je cukanje pri 5tih mesecih res nesprejemljivo, zatezna pač ne.
In Deteljica govori o šolanju V MESECIH, a se vi sploh zavedate, da mala šola traja mesec ali pa dva, največ tri? Ljudje hočejo v šoli REZULTATE (pa naj bo to kar koli-da pes zna sedi, da ne vleče, da ne skače...) in nočejo 6 mesecev in več šolanja...

Sicer ti pa jaz svetujem, da naslednjič vprašaš inštruktorico zakaj in kako (glede zatezne) in ji poveš svoje pomisleke in strahove (če so). Saj če so ljudje normalni, potem bi morali podpirati konstruktivno debato in mnenja drugih. 



malena3

  • Gost
Odgovori #146 : 29 Marec 2007, 14:49:03
Dog4ever, sej to tudi nameravam....povedati inštruktorju..
imamo samo 1x na teden, tako da te možnosti še nisem imela.
Sem pa tukaj vprašala malo za mnenje, ker sem že itak v naprej vedela, da bodo nasveti različni.

Glede šolanja v mesecih pa se jaz dobro zavedam..zame bo šola trajala v letih, ne mesecih.



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #147 : 29 Marec 2007, 14:52:52
Citiraj
Glede šolanja v mesecih pa se jaz dobro zavedam..zame bo šola trajala v letih, ne mesecih.

Ne, ne, saj to ni letelo na Kala ali nate.



malena3

  • Gost
Odgovori #148 : 29 Marec 2007, 14:55:31
Dog, veliko je takih, ki šole in inštruktorje krivijo, da njihov pes ne zna nič, da bi moral znati, sami doma ne naredijo nič, potem pa pričakujejo, da bodo znali vse in da bodo inštruktorji čudodelno zamahnili s čarobno palico, pes pa bo znal vse.

Je pa tudi to, da z nepravilnim učenjem narediš veliko slabega in tudi taki inštruktorji obstajajo.



malena3

  • Gost
Odgovori #149 : 29 Marec 2007, 14:56:53
Dog, sej vem. :)
Sem tko napisala, da poznam take, ki obupajo hitro in pričakujejo znanstveno fantastiko in se bahajo z malo šolo, pes pa od nje ni odnesel nič.